Прескочи до съдържание

Планове за Гърция 2020 и актуална информация

Препоръчани мнения

Публикувано:

Отварянето на Гърция за туризъм е придружено от доста особености и въпроси. Вероятно и други хора гледат именно в тази посока и отварям тема, за да си помагаме и споделяме.

От 25.05 се разрешава посещението на островите.

След 15.06 би трябвало да пътуваме до там без задължителна карантина при прибиране. 

Пускат фериботите с 50 % заетост, 55% за тези с каюти. Пътуването  е с маска. Аз лично не успявам да намеря цени до Закинтос, Скопелос, Скиатос и Кефалония, но не знам аз ли не се справям или ги няма. Така ми е трудно да преценя дали има промени и кои линии ще действат тази година.

През юли възстановяват полетите, но не знам кои и докъде. 

Предвиждат се тестове за всеки турист, но не знам дали е окончателно решено, каква е цената и за чия сметка.

Някой друг планира ли нещо и как се справя с организацията?

• Харесвам 4
Публикувано:

Аз не планувам  нищо конкретно от сега, но ако отпаднат всички видове карантина и чудеса може без предварителни планове да отскоча до Атина с колата и след това до някой от близките острови с ферибота.

Андрос и Егина заглеждам.

• Харесвам 1
Публикувано:

Вчера имаше видео-среща на нашият премиер с Мицотакис, Вучич и Орбан. Решено е от 1 юни се пътува до Гърция   без карантина и тест, само с декларация, че не си болен. От началото на месеца визират пътуване с цел бизнес, семейни и хуманитарни причнини. Ангелкова каза, че ще важи и за туризъм, но по-сигурната дата е 15юни. Въпроса е летището и полетите София-Атина, кога ще възстановят. Имахме полет на 13 юни с Райън, но го канселираха. Сега сме изтеглили пътуването за 30 август-7 септември. Атина-Рафина-Тинос-Иос-Фолегандрос, но малко ме притесняват феритата дали ще има билети, щом ще са на 50%.

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз планувах втората половина на юни за Родос, но какво от това, като две АК ми скапаха плановете 🙂. За сега само гледам, мисля варианти, но нищо няма да купувам и резервирам преди 1 юни. Иска ми се да направим почивката до средата на юли. Може и вариант от Солун, който за мен идва съвсем далеч, но ... Ще изчакам дали случайно няма да отпадне карантината за всички държави от ЕС, не само балканските.

Доколкото разбрах тестове няма да има, а декларации. Поне така каза Б.Б.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние накъдето ни видят очите и когато решим началото на юли с кола, но не много далеч, че сме от Варна. Без предварителни планове.

• Харесвам 3
Публикувано:

Ние плануваме почивка с кола от 17.07 на Луца Врахос. В семеен хотел - само нощувки. Ще се храним на открито и се надявам комбинацията 35-40 градуса + морска вода и въздух да изтрепе всички вируси. 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:

общо взето и ние сме така с "плановете", когато и както ни хрумне, според обстоятелствата и условията в момента, с кола,

Публикувано:

Ние бяхме резервирали  Милос в края на юни, но полетите ми развалиха плана. Ако има проблем с пътуването до Баку, в края на юли ще го сменя с някой остров, но билетите до Милос засега в този период са около 480 евро,а до Родос например около 260. Така че сигурно няма да е Милос :-((( 

• Замислям се 1
Публикувано:

Ние планирахме Атина и островите наоколо, но се ослушваме заради изискванията за пътувания със самолети. Детето трябва да седи часове с маска, а това не знам как да го направя с 2,5 годишно. Не че е дълъг сам по себе си полета, но се събира време по летищата. Ако някой е летял тези дни с малко дете, моля да сподели!

Иначе хлапето тръгва на ясла другата седмица, отвикнал е на режима, ще изчакам да видя как са нещата там с климатизацията и изискванията. Частна е яслата, може да избухнат с pcr тестове, ако заотсъства, а на детето си това брутално бъркане няма да го причиня. Ако свикне и всичко е наред, още юни ще отскочим до близките гръцки плажове. 

Познати, които си правят активни ваканции със спортни хобита, ми казаха, че цените в момента били значително по-високи: слаба конкуренция, повече разходи за хигиена, такса риск и т.н. Аз още не съм бюджетирала нищо.

Публикувано:
преди 2 часа, Levantino каза:

Вчера имаше видео-среща на нашият премиер с Мицотакис, Вучич и Орбан. Решено е от 1 юни се пътува до Гърция   без карантина и тест, само с декларация, че не си болен. От началото на месеца визират пътуване с цел бизнес, семейни и хуманитарни причнини. Ангелкова каза, че ще важи и за туризъм, но по-сигурната дата е 15юни. Въпроса е летището и полетите София-Атина, кога ще възстановят. Имахме полет на 13 юни с Райън, но го канселираха. Сега сме изтеглили пътуването за 30 август-7 септември. Атина-Рафина-Тинос-Иос-Фолегандрос, но малко ме притесняват феритата дали ще има билети, щом ще са на 50%.

Дали уточниха тази декларация сам ли я попълваш, на границата ли ще се раздава или от личния лекар я търсиш? В случая разбирам, че просто заявяваш сам, че не си болен без дори да си се изследвал. 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Декларациите ги качиха дори преди срещата на министрите - http://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/covid-19/deklaraciya-za-putuvane-na-sobstven-risk?fbclid=IwAR3bI2Pv1TSPDqEry06FnTn4FC1Ve3ZszGYmtEeJbtygnlZAYKGOhXdYEZ4 Обявиха, че трябва да са еднакви за отделните държави, но за Гърция няма още нищо качено. Явно принтиш, попълваш и даваш като на КПП, както беше.

Аз днес отмених резервацията ни за началото на юли, свършваше безплатната канселация. Ще решаваме на момента. Като гледам по сайтовете, резервациите почват масово от 15 юли, преди това е свободно.

Последните 10 години сме по островите. Не знам дали ще рискуваме тази година на място, недостъпно само с кола. Или близкото крайбрежие на Йонийско море, или пък може да се окаже, че е дошло времето на Евия.

За мен има основен въпрос обаче, независимо от падането на карантината- застраховките, които ще се искат, та даже пишеше ще се прилага копие. Сега проверих обичайните заподозрени и установих, че трябва внимателно да се чете какво покриват. Някои изрично изключват COVID, други покриват болнично лечение до 14 дни.... Освен това, ако взема нещо да прихвана - ми знам ли колко ще струва да ме лекуват? И дума не се споменава за ЕЗК. Не съм проверявала може ли и при какви условия да ползвам международните застраховки.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, lesy каза:

Ние накъдето ни видят очите и когато решим началото на юли с кола, но не много далеч, че сме от Варна. Без предварителни планове.

Обадете се, може да се включим и ние, ако сте съгласни на компания 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Някой има ли информация за вътрешните гръцки полети. 

Дали има нещо различно за чуждестранните граждани? 

Публикувано:

Нищо не се казва за тях. За международните - възобновяване от 15 юни до Атина, от 1 юли останалите. 

http://www.gnto.gov.gr/el/20052020-ομιλια-υπουργου-τουρισμου-κ-χαρη-θεοχαρη-για-τhn-eπανεκκινηση-του-τουρισμου-στο-πλαισιο-του

Публикувано:
преди 10 часа, lesy каза:

Ама ще резервирате в последния момент или ще правите няколко алтернативни плана, ако нещата не са безпроблемни за осъществяване? Имам набелязани толкова много островчета, за които все нямаме време, че ми е жал да не реализирам поне едно от тях.  

Вие били ли сте на Закинтос, не помня 😊. Можеш ли да ми нахвърляш някоя и друга идея за там, ако имаш време? На мен ми звучи туристическо, но може би тази година няма да е толкова пълно. 

преди 9 часа, Роми каза:

Ние бяхме резервирали  Милос в края на юни, но полетите ми развалиха плана. Ако има проблем с пътуването до Баку, в края на юли ще го сменя с някой остров, но билетите до Милос засега в този период са около 480 евро,а до Родос например около 260. Така че сигурно няма да е Милос :-((( 

Милос... хех, на нас ни убягва вече няколко години. Понеже съм ужасно скептична за комбинацията полет+ферибот, съм го отписала и за тази година. Но много се надявам на Споради или Йонийски острови. 

Публикувано:

Имаме резервация на Крит от 04.07 до 08.07 със семейството ми. Бях планувал датите с разписанието на  Rayan, но сега виждам, че полетите ги няма. Ако не се появят се качваме на колата. Всеки ден първо си проверявам имейла за някакво инфо от хотела, но за момента получавам само промоциите на Масутис 😀. Чакам юни да видя какво ще е положението.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 часа, bibi каза:

Ние плануваме почивка с кола от 17.07 на Луца Врахос. В семеен хотел - само нощувки. Ще се храним на открито и се надявам комбинацията 35-40 градуса + морска вода и въздух да изтрепе всички вируси. 🙂

Пропуснала си важна антивирусна съставка - узо ...предполагам неволно 🙂.

По темата....Имам резервация за Корфу от 15.06 ,която променях на 2 пъти следейки последните новини.

Даже намалиха цената на нощувките с 23 евро ( ще има повече пари за антивирусна съставка ). Имам приятелка,която живее на Корфу и поне според нея ще е осъществимо пътуването до там.Ще провери след 25 ,когато тръгнат фериботите и ще пусне инфо.Ще пътувам до там с кола.

Ще пиша по темата при новини.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 11 минути , Otnesen каза:

Пропуснала си важна антивирусна съставка - узо ...предполагам неволно 🙂.

По темата....Имам резервация за Корфу от 15.06 ,която променях на 2 пъти следейки последните новини.

Даже намалиха цената на нощувките с 23 евро ( ще има повече пари за антивирусна съставка ). Имам приятелка,която живее на Корфу и поне според нея ще е осъществимо пътуването до там.Ще провери след 25 ,когато тръгнат фериботите и ще пусне инфо.Ще пътувам до там с кола.

Ще пиша по темата при новини.

Стискам палци 🙂 Колко би трябвало да струва ферито до Корфу?

Публикувано:
преди 2 часа, Lindt каза:

Ама ще резервирате в последния момент или ще правите няколко алтернативни плана, ако нещата не са безпроблемни за осъществяване? Имам набелязани толкова много островчета, за които все нямаме време, че ми е жал да не реализирам поне едно от тях.  

Вие били ли сте на Закинтос, не помня 😊. Можеш ли да ми нахвърляш някоя и друга идея за там, ако имаш време? На мен ми звучи туристическо, но може би тази година няма да е толкова пълно. 

Да, били сме. @Lindt с какво ще се придвижвате? Защото ако сте без автомобил, по-добре се насочи към Спорадите. Закинтос, както и Кефалония са за обиколка с автомобил и да се избира плаж според вятъра, вълните и времето. За Закинтос бяхме до Кери, в хубав комплекс с няколко апартамента с гледка към Лаганас. Кери е малко селце с няколко къщи и тавернички, тогава с много дабра домашна кухня. Там наблягат на готвените ястия, например заек. Разбире се има и риба. От Кери се наемат лодки за обиколка на пещерите Кери. Препоръчвам, ако сте карали малка лодка. Ксигия е малко заливче с плаж със серни изпарения. Интересно е, може да се поплува отстрани до скалите. До Наваджио препоръчвам да се отиде с по-малко корабче от Агиос Николаос за да се избегне тълпата с туристическите кораби.Виждат се и сините пещери, но синият цвят се получава като влезеш в пещерата с плуване. И фаворитът ми: заливът  Лимнионас. Това е каменен плаж с пещери, може да се отиде и до съседните заливи. От същата страна е и Порто Роха. От Йонийските острови Кефалония ми е фаворит, но не съм стигала до Итака.

За Спорадите: били сме на почивка на Скиатос. Доста е туристически, пълен с англичани. До плажовете се стига с водни таксита. Скъпички са. Само до Лалария се ходи с лодка. Иначе преди 2 години обикаляхме Спорадите с яхта. Алонисос много ми хареса за единия ден, през който го видях и бих отишла само там на почивка. Разчленен бряг, планина, зелено. Спорадите покрай скъпия ферибот не са толкова посещавани. На Скопелос бяхме само до църквата на върха от "Мама Мия". Скирос е много различен - пустинен пайзаж и бели къщи, почти няма посетители.

А ние ще решим в началото на юли накъде. Обикновено ходим септември, но не ми се чака. Не сме били по бреговете на Пелион. Ще видим.

Ако искаш диво - Самотраки, но там има 1 плаж само.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , lesy каза:

Да, били сме. @Lindt с какво ще се придвижвате? Защото ако сте без автомобил, по-добре се насочи към Спорадите. Закинтос, както и Кефалония са за обиколка с автомобил и да се избира плаж според вятъра, вълните и времето. За Закинтос бяхме до Кери, в хубав комплекс с няколко апартамента с гледка към Лаганас. Кери е малко селце с няколко къщи и тавернички, тогава с много дабра домашна кухня. Там наблягат на готвените ястия, например заек. Разбире се има и риба. От Кери се наемат лодки за обиколка на пещерите Кери. Препоръчвам, ако сте карали малка лодка. Ксигия е малко заливче с плаж със серни изпарения. Интересно е, може да се поплува отстрани до скалите. До Наваджио препоръчвам да се отиде с по-малко корабче от Агиос Николаос за да се избегне тълпата с туристическите кораби.Виждат се и сините пещери, но синият цвят се получава като влезеш в пещерата с плуване. И фаворитът ми: заливът  Лимнионас. Това е каменен плаж с пещери, може да се отиде и до съседните заливи. От същата страна е и Порто Роха. От Йонийските острови Кефалония ми е фаворит, но не съм стигала до Итака.

За Спорадите: били сме на почивка на Скиатос. Доста е туристически, пълен с англичани. До плажовете се стига с водни таксита. Скъпички са. Само до Лалария се ходи с лодка. Иначе преди 2 години обикаляхме Спорадите с яхта. Алонисос много ми хареса за единия ден, през който го видях и бих отишла само там на почивка. Разчленен бряг, планина, зелено. Спорадите покрай скъпия ферибот не са толкова посещавани. На Скопелос бяхме само до църквата на върха от "Мама Мия". Скирос е много различен - пустинен пайзаж и бели къщи, почти няма посетители.

А ние ще решим в началото на юли накъде. Обикновено ходим септември, но не ми се чака. Не сме по бреговете на Пелион. Ще видим.

Ако искаш диво - Самотраки, но там има 1 плаж само.

Благодаря, Леси 🙂

С кола ще сме. Без кола бих отишла само на малко цикладско островче, а полетите до Атина не ми вдъхват доверие.

Миналата година ходихме до Елафоносос със сестра ми и тя го определи като най-красивия плаж, на който е била. Дотук добре, нямам големи проблеми да намеря великолепна вода в Гърция и малко пухкав пясък. Обаче на път за там в Пелепонес спряхме на Shipwreck Dimitrios (Gytheio) и прибързано обещах другия път да отидем до "истинския плаж на корабокрушенеца". Беше доста разочарована, че съм я излъгала и я водя не където си е мислела 🤭

Та освен ако не се окаже, че тази година няма фериботи, явно ще трябва да отидем. Иначе да, на мен ми се ходи на Спорадите. Успокоявам се, че все ще намеря вода като на Лефкада, а и ще си изпълня обещанието. Пък знае ли се, може 2 пъти да ходим в Гърция, нещо не ми се лети. 

Сега трябва да събера ентусиазъм да набележа колко време искам да прекараме на острова и дали е по-добре да го съчетаем с Кефалония или да минем през няколко места на Пелопонес, ако ходим до Килини. 

Публикувано:

Още не сме стигнали до Елафонисос. Водата около Спорадите е синьозелена,не е като Лефкада. На Кефалония западните плажове Миртос и Петани са със светлосиня вода. На Кефалония и източните стават, особено някои неизвестни, като се стига по черни пътища. За Корфу съм с особено мнение.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 31 минути , Lindt каза:

Стискам палци 🙂 Колко би трябвало да струва ферито до Корфу?

Миналата година в началото на юни беше 40 евро за автомобил и по около 10 евро на човек по спомени.

Duration1 hour and half

Prices€ 10 per person - € 40 car - € 15 motorbike

Сега все още няма актуална информация и ще очаквам помощ от приятел другата седмица на място да каже какво се случва.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 минута , lesy каза:

Още не сме стигнали до Елафонисос. Водата около Спорадите е синьозелена,не е като Лефкада. На Кефалония западните плажове Миртос и Петани са със светлосиня вода. На Кефалония и източните стават, особено някои неизвестни, като се стига по черни пътища. За Корфу съм с особено мнение.

Чудесно е островчето, на нас много ни хареса. Малко, бяло, с много красива синя вода и поне една костенурка. Много хубав пясък и залези. Водата в хотелите вероятно е солена, което е смешно, когато си миеш зъбите, но иначе аз бих поседяла там 2-3 дни без проблем. 

Аз от Йонийските острови съм била само в Лефкада. Надявам се да е сходно положението със скалите и водата на Закинтос, поне на 1-2-3 места. Иначе е по-добре да намерим и малко пясък, защото по някаква причина Жижо и сестра ми не обичат да лежат на камъчета, пък било то и бели. 

Има ли като на Лефкада една страна с вълни и една с тиха вода? 

Публикувано:
преди 8 часа, Otnesen каза:

Миналата година в началото на юни беше 40 евро за автомобил и по около 10 евро на човек по спомени.

Duration1 hour and half

Prices€ 10 per person - € 40 car - € 15 motorbike

Сега все още няма актуална информация и ще очаквам помощ от приятел другата седмица на място да каже какво се случва.

това е по-скъпият вариант до Керкира, самоцитирам се от юли 2018 :smile:

"логистиката е лесна, и поне до средата на юли цените на фериботите до Лефкими са просто соц - на отиване бяхме с Lefkimmi Lines - 5 евро за кола и 5 за пътник, на връщане с Менекратис - 5 евро кола, 2,50 евро - за пътник - което е минимум 4 пъти по-ниско от линиите до Керкира, а разстоянието между двата града е 50 км по суша"

• Харесвам 2
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.