Прескочи до съдържание

Планове за Гърция 2020 и актуална информация

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 минути , antea каза:

ама сподели на практика - как точно се прави този избор? :smile: харесваш си типична малка семейна таверна, от тия, по които всички припадаме, как да знаеш, че бабето, дето така изкустно прави салатата, не е била на църква в неделя?

Няма как да не се съглася с теб. Но аз пропускам салатите и наблягам на октопод на скара или някое рибно филе.

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Еееее, то имаше и на Карпатос с Корона, но вижте как хубаво си прекарват магеланци там. Има и на Миконос, има и на Сирос, Тинос, Корфу, къде ли не.  Навсякъде има туристи. Тестове не се правят на всички туристи. На Англичаните правят повече тестове. 
Контактните на жената казват, че са с отрицателни тестове.

С Airbnb може да запазите без  предплата на островите. Поне така предполагам.

• Харесвам 1
Публикувано:

аз отлично съзнавам, че е глупаво така да разсъждавам, то сигурно в моята кооперация в София също има някой, просто колебанието ми се засилва като не смея да се доверя на официалните статистики, които ми събуждат съмнението, че не знам точния мащаб на риска

• Харесвам 5
Публикувано:
1 minute ago, antea said:

аз отлично съзнавам, че е глупаво така да разсъждавам, то сигурно в моята кооперация в София също има някой, просто колебанието ми се засилва като не смея да се доверя на официалните статистистики, които ми събуждат съмнението, че не знам точния мащаб на риска

Никога няма как да знаеш какъв е мащаба на риска така или иначе. По-рисково според мен ще е да си останеш тука отколко да отидеш да си направиш кефа и починеш в Гърция ...поне за психическото ти здраве де.... 😄 

• Харесвам 10
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 8 минути , Jorro каза:

Никога няма как да знаеш какъв е мащаба на риска така или иначе. По-рисково според мен ще е да си останеш тука отколко да отидеш да си направиш кефа и починеш в Гърция ...поне за психическото ти здраве де.... 😄 

И аз така мисля, но ако човек е стресиран и отиде на почивка и непрекъснато си мисли как ще се зарази и т.н и т.н. то тогава това няма да е никаква почивка.

Жена ми имаше такива помисли в седмиците преди да заминем за Португалия, но успя да ги превъзмогне. С гордост мога да кажа - с моя помощ. Но ако това не се беше случило - щяхме да се откажем. За мен би било "обективно непреодолимо обстоятелство" и не бих й го причинил.

• Харесвам 12
  • Браво 2
Публикувано:

@hartaИмате ли представа как стоят нещата с вътрешните полети? Има ли някакви ограничения, искат ли отрицателни тестове преди качване, правят ли такива на изходните и приемащите летища?

Публикувано:
преди 41 минути , antea каза:

ама сподели на практика - как точно се прави този избор? :smile: харесваш си типична малка семейна таверна, от тия, по които всички припадаме, как да знаеш, че бабето, дето така изкустно прави салатата, не е била на църква в неделя?

Ами няма как да знаеш, ама човек ако седне да мисли така по-добре да си седи вкъщи. То и пътуването не е задължително.

преди 20 минути , antea каза:

аз отлично съзнавам, че е глупаво така да разсъждавам, то сигурно в моята кооперация в София също има някой

В нашата има! (Не в България)

Я се стегнете!

Аз съм 99% сигурен, че тая година няма да ходя абсолютно никъде, а за догодина не мога да правя планове.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 7 минути , neuromancer каза:

...

Аз съм 99% сигурен, че тая година няма да ходя абсолютно никъде,...

Когато 50% от хората, които срещаш са бразилки е лесно да се вземе такова решение.:wink:

• Харесвам 1
  • Смея се 19
Публикувано:
преди 9 минути , neuromancer каза:

Ами няма как да знаеш, ама човек ако седне да мисли така по-добре да си седи вкъщи. То и пътуването не е задължително.

В нашата има! (Не в България)

Я се стегнете!

Аз съм 99% сигурен, че тая година няма да ходя абсолютно никъде, а за догодина не мога да правя планове.

зададох практичен въпрос на съвета да подбираме местата за хранене, получих и съответния отговор - очевидно да се яде нещо с термична обработка; ако мислиш, че това е лигавщина някаква, ок - ще се стягам

а при теб и по статистики е очевидно какво се случва, извън това, което виждаш и с очите си, но така да те попитам - ако И официалните цифри при теб показваха нещо, което не изглежда особено реално и силно занижено, нямаше ли да бъдеш с по-повишено внимание?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 минути , antea каза:

зададох практичен въпрос на съвета да подбираме местата за хранене, получих и съответния отговор - очевидно да се яде нещо с термична обработка; ако мислиш, че това е лигавщина някаква, ок - ще се стягам

а при теб и по статистики е очевидно какво се случва, извън това, което виждаш и с очите си, но така да те попитам - ако И официалните цифри при теб показваха нещо, което не изглежда особено реално и силно занижено, нямаше ли да бъдеш с по-повишено внимание?

Според мен каквото има да става, ще се случи, колкото и да се пазиш. Аз бях в Северна Гърция - Кавала и околности, не  е като да не взимат мерки. Бях и в Испания през март, преди да затворят границите. Повече ме е страх, да не ме карантинират някъде. В България също има заразени и то не малко.Важното е да сме спокойни, че като се тревожим, ни пада имунитетът:)

• Харесвам 11
Публикувано:
Преди 1 час, antea каза:

Извинявам се, не съм искал да прозвучи рязко, по-скоро "възползвайте се щом можете"

Представих си как някой умрял от глад слуша около него да коментират "тоя телешки стек върви с малбек, а ми го сервират с траминер, безобразие", та така...

Преди 1 час, ven62 каза:

Когато 50% от хората, които срещаш са бразилки е лесно да се вземе такова решение.:wink:

Всъщност почти 100%, защото почти не излизам от нас, но по принцип нямам оплаквания от хората, които срещам 🙂

• Харесвам 5
  • Смея се 3
Публикувано:

По принцип тук казват, че за всеки един с положителен тест за Корона има още 10, които не са тествани. Всеки ден има по-малко от 10 туристи, които са положителни и сами посещават болниците.

Проверки и изисквания за отрицателен тест на вътрешни полети няма. 

Обсъжда се тези дни в затворени помещения маската да е задължителна. Не е взето решение още.

• Харесвам 5
Публикувано:
42 minutes ago, neuromancer said:

Представих си как някой умрял от глад слуша около него да коментират "тоя телешки стек върви с малбек, а ми го сервират с траминер, безобразие", та така...

Наистина би било безобразие... 

• Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 час, neuromancer каза:

тоя телешки стек върви с малбек, а ми го сервират с траминер

Съчетанието на телешки стек с траминер, може да накара всеки сомелиер да си прегризе вените 🙂

@antea, напълно споделям мнението ти и опасенията ти, но си мисля, че ако те се окажат основателни, това дълго не може да се крие.Едва ли да те успокоя, като ти кажа, че аз съм абсолютен шаш и паника по отношение на вируса, да не ти обяснявам как се бях притеснила, след като ни тестваха на летището и трябваше да чакаме резултата. Аз съм лудата, която пръска със спрей пълен с поне 70 градусов спирт всичко, ама всичко, по няколко пъти, а как се карам на всички около мен, ако не са си сложили маската. Но в един момент си давам сметка, че просто не мога да контролирам всичко. Направила съм това, което зависи от мен - следя да са активни здравните карти,  сключена застраховка, покриваща лечение от ковид, в чантата нося 18 вида маски, да са комфортни при всякакви условия, спрей, с който само като пръсна и се успокоявам 🙂(пръскам и храната,btw)

Да де, ама няма как да предвидя, че на плаж пълен с празни шезлонги и чадъри, група поляци ще се пльоснат точно до нас и най-едрият, тип "батка" ще се окаже хремав и кихащ срещу нас 🥴 Крепко здраве му желая на човека, не казвам, че носи вирусът, но представи си не дотам тихият ми ужас!

Аз лично имах нужда от пътуването до Крит, беше крайно наложително за психическото ми здраве 🙂

Не съм сигурна, че скоро пак ще пътувам.Успокоението ми е, че някак ще устискаме до септември-октомври, когато вероятно ваксината ще бъде налична, малко или много това ще ограничи пандемията. Само ти може да прецениш, доколко пътуването ще те зареди и доколко натовари. Все пак, дори да крият бройки, едва ли в Гърция да е по-опасно от София, с протести, дискотеки и мачове.

Хващам се за сравнението на @neuromancer - критските вина са уникални и предвиждам пътуване, изцяло заето от посещение на винарски изби. Да пиеш узо на Крит е като да жулиш бира в Тоскана. Интересно, че спомена траминер, защото критското вино, спечелило любовта ми е видиано.А то напомня за гевюрцтраминера по тръпчивият си вкус. Ако харесвате гевюрцтраминер, няма как да не сте впечатлени от видиано.Обратното също важи . Пък и с чаша хубаво вино световните несгоди се понасят по-леко 🙂

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 2 часа, neuromancer каза:

з съм 99% сигурен, че тая година няма да ходя абсолютно никъде, а за догодина не мога да правя планове

Цял свят гледа към Бразилия ,където вече започнаха финалните тестове ( stage 3) на ваксината от Астра Зенека , а в понеделник и от Синовак. Искрено се надявам при положителни резултати, ваксината да е достъпна някъде през декември. Модерна започват и те финалните тестове на 27 юли.

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 34 минути , Мари Николова каза:

🙂

@antea,

Мари, миличка, благодаря ти :smile: аз като цяло съм ултра недоволна от положението у нас и пълното неглижиране на ситуацията и, нали съм си скептик,  се тревожа от вероятността за къса клечка с тежко протичане, и то далеч от вкъщи (вероятно заради сблъсъка на близки хора челно с подобно състояние), и подсъзнателно прехвърлям недоверието си към всичко, що е с полу-балкански манталитет; не ми е никак на живот и смърт да си " почивам" в стрес, пък може и моят мъж да се окаже толкова успешен като @ven62 и потуши (и)рационалните ми опасения

• Харесвам 3
Публикувано:

@antea, бях се така паникьосала преди мартенската Малага, дето летяхме точно след вас 🙂 Тогава ми изглеждаше много страшно, но основното ми притеснение беше да не се блокираме някъде и да не можем да се приберем. Е, с влизането ни от вратата след връщането обявиха първия случай в България, а после ни и затвориха, ама това е една друга тема.

Сега в неделя се върнахме от Гърция. Личното ми мнение е, че тук раздуват бройките, а там ги скатават - и двете по политически причини, но няма особена разлика къде и как можеш да пипнеш гада, ако имаш лош късмет. Спазвахме същите мерки, както и ако не бяхме пътували, но - избрах дестинация, която се достига с кола (без самолети и фериботи и с готовност да се изнесем за 5-6 часа, ако се наложи). Настаняването ни беше в самостоятелна къща, в която нямам контакт с други хора. Имах готовност да ядем барбекю през цялото време, но видях на място, че се спазват мерки за безопасност - шлемове, ръкавици, дезинфекция, пръскала, разстояние, даже менютата може да не пипаш - QR кодове сваляш. Сега, лелята в кухнята не знам къде е била на църква, но то и в Пловдив все се осмеляваме и сядаме тук-там, а не знам дали лелята в кухнята не е била на евангелистка сбирка в Перущица, дето пасторът натръшка има-няма 30-40 човека. На плаж така или иначе не ходим на места, дето има изобилие от хора. Ако дойдат, се изнасяме. Виж, в едно магазинче бабата рязко ми влезе в личното пространство, като нахлу в пробната да ми мери лично горнището и да ме закопчава, но това и без вирус нямаше да ми хареса. Ама ми продаде бански, де, който после в къщата видях, че е made in Bulgaria 😆 Притеснителната част е плащането на толовете, защото през 30 минути менкаш пари след камара преминаващи и след всеки пункт задължително ползвахме гел за ръцете и волана.

Честно казано ми беше доста спокойно, предвид обстоятелствата, въпреки ежедневното следене на новините, което на почивка никога не правя.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 3 часа, vino4erpec каза:

@hartaИмате ли представа как стоят нещата с вътрешните полети? Има ли някакви ограничения, искат ли отрицателни тестове преди качване, правят ли такива на изходните и приемащите летища?

Чудесно стоят. Никой с нищо не те занимава, то няма и причина да го прави.

• Харесвам 3
Дани Магелани
Публикувано:

Мили момичета, разбирам ви! 

След януарските Япония и Франция имах големи страхове.

От средата на февруари до средата на май почти непрекъснато правех 37,1-37,4. Наложих си жестока карантина, заради близките ми, от 6 март до 13 май, като допусках, че може да имам вирус. Нали клоня към рисковата  група 60+.

Работехме дистанционно.

Веднъж седмично пазаруване с ръкавици и маска храна и аптека. Пълна дезинфекция след пазаруването - веднага къпане, пране на дрехи и обувки. Храната, само в опаковки, също минаваше през миене със сапун на опаковките, на плодовете и зеленчуците. Пълна лудост! Накрая направих тест за антитела - отрицателен.

От началото на юни работя присъствено, пътувам, срещам се с колеги. В началото на юли вдигнах за един ден 38 градуса, главоболие, отпадналост, разстройство. Типичен летен вирус. Мина за един ден. Ако беше миналото лято, нямаше да му обърна внимание. Сега направих PCR - отрицателен.

За себе си съм си направила изводите. 

Успокоих се и не мисля за вирус. Щом двете тествания не хванаха следи от такъв, значи че балканската ми жилка е по-здрава, и че не съм такава кека, както си мислех.

Успокойте се и вие. Щом се внимава в контактите и се спазва хигиена, всичко ще ОК!

• Харесвам 15
Публикувано:
33 minutes ago, Дани Магелани said:

Щом се внимава в контактите и се спазва хигиена, всичко ще ОК!

Да разведря темата, но съвсем сериозно трябва да се внимава с контактите. Може да се окаже, че жена ти не е в контактните лица, но пътниците на цял самолет или колежката, примерно е. Тук имахме такъв случай. Предупредила съм съпруга що е то контактно лице 😁

• Харесвам 4
Публикувано:

@Дани Магелани мен по-скоро ме притеснява защо при всички дистанции и хигиена на контактите и изобщо, все пак хващаме от обичайните летни и други респираторни вируси, наистина има доста хора, които се оплакват от гърло, хреми и тн, със същия шанс можеше и да не е толкова безобидно, нали :smile: естествено, че всеки от 95-те процента отрицателни ще се чувства успокоен, проблемът е за тези в останалите 5%, и гаранцията дали ще си от едните или другите е точно никаква няколко часа след въпросния тест

както и да е, понеже на мен този Парос все пак ми е легнал на душата и ще си следя как процедират с открития случай (това, което чета текущо, си е адекватна реакция - изпратен екип за активно тестване на медицинския персонал и евентуално контактните й), попаднах на описания им план за здравни услуги по островите, полезно е поне да знаем какво се предвижда и каква обезпеченост имат - https://covid19.gov.gr/wp-content/uploads/2020/06/HEALTHCARE-PLAN-2.pdf?fbclid=IwAR19xZK5bziOwNJ3bYbbHikw6ej4JPrJHP0Tbu3_JEkZ4JZiAH3u3OLXD1I

Публикувано:

Ам... Който го е страх от мечки не ходи в гората.

;)

Мен не ме е страх, но пък не ни пускат от работа, така че....ще изглежда че ме е страх.

• Харесвам 6
  • Смея се 2
Публикувано:

Привет! 
Блазя на Матеев! Карпатос ми е мечта, с която все се разминавам по разни причини.

На Крит се пие ракия - цикудя или ракомело 🙂

Ние изкарахме чудни лежерни десет дена на Кефалоня ( отново) и Итака. 
Празно, та празно беше, 90% гръцки туристи. Маски и дезинфектанти навсякъде в заведенията, второто и в хотелите. Закуска не се сервира, взимаш си я от бара и си я носиш на терасата. На фериботите декларации и маски задължително, които хората сваляха почти веднага. Но присъствах и на скандал, беше направена забележка на грък от човек от екипажа. Малко тъжно ми беше да видя любими места пусти и затворени. Повечето таверни или тъкмо отваряха, или преди броени дни. Същото и с биц баровете. Гледам вече са наболи Миртос обаче, на Андисамос започнаха да бодат и третия биц бар по време на нашия престой. Италианците в една кефалонска група се активизираха и се тагват все повече от там. В първите ни дни нямаше нито една яхта никъде - Фискардо, Агия Ефимия и Сами.
Итака е прекрасна! Не знам защо все я пропусках.

78AFC238-5219-4407-B42A-FFFDFBD49D1D.jpeg

4EF17D1B-0098-43F8-AB9C-983054C11C9C.jpeg

84695620-735D-47E1-8C67-063EFB35506E.jpeg

E5C54797-B92B-4514-9832-1268A94198D4.jpeg

59AF4C7F-C6F4-4905-A903-FF044D13C84D.jpeg

028197D7-D09C-4FCD-B80B-B3179A6C11C0.jpeg

0519D8BA-B846-468B-BC0D-82526FED5C1E.jpeg

A9F336FF-E7DD-4166-A8D4-5CC68A1FD6D5.jpeg

1F15BFDB-289E-4030-8A69-154AEAA6B35B.jpeg

AB40CB6F-99A2-44DD-8755-95B99A17DE2E.jpeg

2FF63904-26C0-4157-854D-B4AE6C70EA1A.jpeg

309A0B75-A10A-4513-85CC-BA0725FC7C6E.jpeg

19E6E161-4C4D-4519-91B2-DD458970455F.jpeg

383A42AA-78F4-4DEF-88C2-B53041BA98A9.jpeg

• Харесвам 36
  • Браво 1
Публикувано:

Виждам, че се коментира, че е по-добре да изберем самолет за да избегнем предварителния тест. Обаче, ако там те тестват на място и макар и малък шанс се окаже положителен на теб или някой от самолета, рискуваш да останеш на място в 14 дни карантина. От тази гледна точка не е ли по-разумен вариантът с предварителния тест, макар и разход? Моят план за сега е сухопътно и вътрешен полет Солун-Родос, другата причина е че не ми се рискува прекачване от някъде другаде, заради постоянните канселирани полети.

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.