Прескочи до съдържание

Планове за Гърция 2020 и актуална информация

Препоръчани мнения

Публикувано:

Ходилите на Родос могат ли да ми дадат препоръки за най-подходящо място за настаняване на острова. Ще ходим за 5 дни за 22 септември и в момента гледам за настаняване. Ще ми трябват на 100% кола като гледам и за сега най-добре ценово и логистично ми идва Фалираки, което ми е на 20 мин от Тсамбика и около 40 до Линдос. До колкото гледах в нета най-хубави и пясъчни плажове са в този район.  Какво мислите? @Роми видях, че в момента си там. Може ли да споделиш малко актуално инфо за обстановката, цените, плажовете... 🙂 

Публикувано:
34 minutes ago, Роми said:

Разбира се. Като се върна ще напиша инфо. Това далеч не ми е първото пътуване и ще напиша за разликите.

Благодаря, ще следя :)))

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)
преди 21 часа, Травеолани каза:

Та се зачудих, като е такава ситуацията защо не са тръгнали през нощта или в четвъртък или в петък рано сутринта.

Не знам защо не са тръгнали сутринта и аз това се чудя.

Дано е по-добре след месец за твоето пътуване! 

Ох дано! Ще пиша като дойде времето.

Иначе днес на границата е било спокойно и е имало малка опашка. 

Сестра ми се отказаха окончателно за Гърция тази година. 

Много познати и приятели се отказаха също.

Нашите ще ходят на море след 3 седмици. Преди 2/3 дни ги слушам как си говорят майка ми и баща ми.

Та татко ми казва на майка ми следното: ако е така като днес, направо си паля колата и никакво море 😃 как не 🤣 ще се редя 6/7 часа на тази жега 😂 Нито морето му, нито главата му. 😂

Който иска да ходи, халал да му е 🤪

Редактирано от Иван Попов
корекция
  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Иван Попов каза:

Не знам защо не са тръгнали сутринта и аз това се чудя.

Ох дано! Ще пиша като дойде времето.

Иначе днес на границата е било спокойно и е имало малка опашка. 

Много познати и приятели се отказаха също.

Нашите ще ходят на море след 3 седмици. Преди 2/3 дни ги слушам как си говорят майка ми и баща ми.

Та татко ми казва на майка ми следното: ако е така като днес, направо си паля колата и никакво море 😃 как не 🤣 ще се редя 6/7 часа на тази жега 😂 Нито морето му, нито главата му. 😂

Който иска да ходи, халал да му е 🤪

Вие нали сте близо. Тръгваш в 5 сутринта и ще сте на границата преди всички

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 11 часа, neuromancer каза:

Вие нали сте близо. Тръгваш в 5 сутринта и ще сте на границата преди всички

Ами така ще бъде най-вероятно. 🙂

То повече от групата с която ще пътуваме искат около 4 часа да сме на границата, за да минем бързо. 😉

Че и без това доста път имаме :girl_witch: почти половин ден. 🙂

Но все си мисля, че бързо ще мине, защото тръгваме във вторник.

• Харесвам 4
Публикувано:

От неделя съм в Гърция, едно селце на Олимпийската ривиера. Минах за 5 мин границата нищо не искат, само ЛК. Пред мен един сърбин го отбиха за проверка. Няма никой, пусто и празно е в селото. 70, даже 80% от хотелите видимо не бачкат. Плажовете дори в неделя бяха на 40-50%. Заведенията - две-три маси заети. Цени на плажа - по 3.50Е за консумация, в ресторантите нормални - гръцката салата е 4.50Е, гавроса - 6Е. Никой не носи, а и не изискват маски.

• Харесвам 8
Публикувано:

IMG_20200706_110920607.jpg.8f409c2005f08149d2cd465f305f29e4.jpgIMG_20200705_121555920.jpg.e2709f644b1d9121b0a3c7fda864e67d.jpgСводка от Пелион -отседнали сме в Хорефто. Вчера (Неделя) имаше някакво движение, днес е почти празно. Никой не носи маски, цари пълно спокойствие. Бяхме тук преди 3 години, цените са същите - узо +мезе 3.80, 🍺-3, мусака -8, калмари -9.

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Точно преди малко си говорихме, какво става ако на случаен принцип те изберат и те тестват, а плановете са за не повече от 5 дни престой.

Първо губиш два или три дни, докато ти излезе резултата. И ако е положителен (въпреки всички предпазни мерки и добро здраве) какво - оставаш там до излекуването ти?

• Замислям се 1
Публикувано:

Поне Гърция ти поема карантината за нейна сметка. А това не е малко. И ако се нуждаеш от лечение, ти поема лечението напълно, ако имаш Европейска здравна карта.

• Харесвам 6
Публикувано:
Преди 1 час, Lyubina каза:

Точно преди малко си говорихме, какво става ако на случаен принцип те изберат и те тестват, а плановете са за не повече от 5 дни престой.

Първо губиш два или три дни, докато ти излезе резултата. И ако е положителен (въпреки всички предпазни мерки и добро здраве) какво - оставаш там до излекуването ти?

Резултатът от теста излиза за 1 ден по принцип. Ако са натоварени лабораториите, може повече.

Ако тестът е положителен, ти правят втори. Ако и той е положителен, караш 14 дни карантина в т.н. "карантинен хотел "/не е ясно дали е задължително да си там/ и ако се наложи лечение и хоспитализация, разходите се поемат от гръцката държава, ако имаш Европейска здравна карта. Което е много в сравнение с поведението на българската държава. Всичко това го прочетох в секция "Въпроси и отговори" в правителствения сайт, където е формуляра за пътуване.

• Харесвам 5
Публикувано:

Ние се прибрахме, на отиване минала събита преди седмица минахме границата в 5ч. сутринта за 5мин, без проверки. Снощи на Кулата 5коли посока БГ и 5коли бяха в обратна посока Гърция. Имаше опашка за камионите. Иначе в района на Пелион, се пълнеше уикедните, основно от гърци. През седмицата, супер спокойно, в таверните в не туристическите места е супер спокойно, дори празно. В магазини, аптеки, пекарни и пр. маски не се носят, освен от служителите и чужденците. В таверните сервитьор ите на доста места са с маски, има дезинфектанти по масите. Но като цяло, цари спокойствие и приятна атмосфера. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Ако ходиш до Гърция за дълъг уикенд, защото примерно си от западна България и ти е близо, да кажем Сандански или дори София. Чувстваш се добре, но се окаже, че си  преносител на коронавирус. Ще ти е много по-комфортно да си седиш вкъщи. Те ще те спрат ли да се върнеш в България незабавно? На КПП следят ли кой е напуснал наистина? Щото може и просто да смениш плажа, кой те брои... Ще те ескортират ли до границата или до Карантина хотела? А ако те пуснат обратно, като се прибереш, някой тук ще знае ли за положителния тест и следи ли дали си под карантина? Също: ако си под карантина там, всъщност кой ще ти издаде болничен, който работодатели и НОИ тук ще признаят? Още, ако детето ти е преносител, а ти не си, по принцип какво, затварят само детето ли или ти седиш с него, но си плащаш, защото си придружител, а не пациент?

• Харесвам 2
Публикувано:

И аз знам, че карантината се кара на точно опеделени места, в повече случаи са хотели. 

Преди 1 час, Роми каза:

Европейска здравна карта.

Интересното е ако нямаш, а си изряден (тоест плащал си си осигуровки и т.н., но нямаш Европейската карта) какво става? 

Да не би да ти откажат лечение.... не съм се сетил да провера или да питам за това нещо? 

Гърците поне почти спряха вируса и са наполовина на нашата бройка, ако гледаме статистиката.

Публикувано:

Иска ми се другата седмица да отскоча до Гърция, но без предварителна резервация. Та имам следното питане:

1. При подаване на заявлението за QR код, необходимо ли е да посоча точен адрес? - колебая се между две места, а и хотел ще резервирам като мина границата.

2. Ако на границата ми направят тест за covid 19, мога ли да направя кръгом?

Някак си да отида за 3-4 нощувки и да се карантинирам...

• Харесвам 1
Публикувано:

Можеш да напишеш, както прецениш. Ще те търсят само при +тест, а ти ще си в България. За обръщането - така си пише - при отказ от тест не се допуска в страната. Значи отказваш и кръгом. 

Иначе да знаеш, че леко са сменили тактиката. Не трябва да се самоизолираш за 24 часа, а да избягваш много контакти. Можело и на плаж. Сега, вече, ако има проблем с теста, става интересно... 

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Почнаха ли да ги проверяват тези QR кодове?

p.s. Вчера вечерта към 8 минавах границата в обратна посока - на влизане в Гърция обаче имаше 20 коли - не изглеждаше страшно. Довечера ще пиша пак как е.

• Харесвам 2
Публикувано:

Може би е ставало въпрос някъде вече, но честно казано се изгубих в тоновете информация, някой знае ли какво всъщност се случва при гърците, ако летиш дотам със самолет и хванат 1 носител на вируса на борда, какво става с останалите пътуващи? Много се изкушаваме от Родос в момента, но ми липсва това парче от пъзела...

Публикувано:

Снощи се прибрахме от братска Гърция. През всичките дни времето беше на "6", но имаше и летни бури със силни дъждове. Днес се разхлаждам след огромната жега. Влязохме и излязохме без никакво чакане. Хора малко, само в събота и неделя повече. Маски не се носят. Може някой служител в магазин, но с висяща маска на брадичката. Изкарахме чудесно, по-късно ще пусна 2-3 снимки.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 4 часа, temporary каза:

Почнаха ли да ги проверяват тези QR кодове?

Ами те не са спирали доколкото знам. Ние сме на гости в Солун вече четвърти ден. В събота влязохме в Гърция, провериха ни формулярите, нещо гледаха кодовете, не знам какво гледат, но не видях да ги маркират в четец или нещо подобно. 

Гърците почти на 100% не носят маски никъде. Изключение е персонал в ресторанти, магазини, аптеки. В неделя бяхме на.плаж на село, в Нея Каликратия. Местните се държат сякаш няма и никога не е имало епидемия. Цяло кръщене към 30 човека обядваха в таверната, където бяхме и ние, никаква дистанция и пазене няма. През уикенда ходихме на няколко от най-близките до Солун плажове /не са хубави/ и там беше пълно само.с гърци. Животът тече както обичайно. Още не мога да преценя дали е притеснително поведението на гърците, предполагам, че от тяхната гледна точка не е. Вчера ходих в Археологическия музей на Солун, днес в къщата-музей на Ататюрк, на тези места влизането е с маски задължително, макар че е безмислено, защото има много малко посетители.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.