Прескочи до съдържание

Планове за Гърция 2020 и актуална информация

Препоръчани мнения

Дани Магелани
Публикувано:
преди 1 час, BlackArt77 каза:

Намерих доста приятен апартамент в Нидри, Лефкада. Какво ви е мнението за въпросното градче Нидри?

От там тръгват еднодневни маршрути на круизни корабчета, които обикалят 7 йонийски острови. Спират за плуване и плаж на красиви места и за обяд на Кефалония.  

• Харесвам 3
Публикувано:

На мен източната страна ми стои като езеро, не като море, губи ми се усещането за море. Вероятно има предимства - близо до Лефкас, ако търсите оживление. Но е далеч от всички плажове в западната част, а се пътува бавно през планината. Имайте предвид, че може да е много вълнисто по това време и туристически кораби да не пътуват. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, BlackArt77 каза:

Намерих доста приятен апартамент в Нидри, Лефкада. Какво ви е мнението за въпросното градче Нидри?

Нидри е на морето, но няма читав плаж наоколо. Ако не ти е проблем да пътуваш до плажа (то на Лефкада все се пътува до плаж, но там логистично е най-отдалеченото място от плажовете), е ОК. Има тонове кръчмета, но морето, както пише @jul не е като море, а като езеро.

Василики е на около 25 мин. с кола и по път има няколко много готини плажчета и фабрика за зехтин, откъдето си зареждаме всеки път. Ако трябва да съм честен, не е моя тип място определено, но това си е въпрос на предпочиталия. Там ходят повече западняци, кръчматуристи, за които е все едно къде са, ако не са вкъщи или в офиса.

На Лефкада се продава най-доброто узо, което съм пил, Drakatos.

• Харесвам 3
Публикувано:

Ставрос и района въобще не стават за желаната почивка, щом плажуването не е приоритет. По-добре Парга/Превеза или селцата на юг от Катерини, но не и градчетата. Дион, Олимп, планинските селца, Платамонас са на една крачка. Отделно е добра отправна точка за Метеора, Вергина и Едеса.   

• Харесвам 1
Публикувано:

Имайте eдно на ум с Платамонас - това място е доста любимо на местните, не е за почивка, а за купон и цените са по-високи от колкото по подобните места на около.

Иначе е чудно, цялата област е :beach::dance4: и:party:. Има и къде да се отиде по планините наоколо, даже има стара латинска крепост, която при неблагоприятни метео-условия може да се разгледа.

• Харесвам 2
Публикувано:

Тъй като се очертава и нашето море да е в Гърция бихте ли ми дали идея за дневно трипче с лодка. Ще сме на втория ръкав на Хакидики.

Йосиф Милчов
Публикувано:

Много благодаря на всички включили се. Резервирахме апартаментчето в Нидри. Дано успеем и да хванем някой круиз из островите, звучи много интересно и определено бихме се възползвали. @Zaro идеално е за нас, точно както си го описал, кръчматуристи. Със сигурност ще се обикаля и острова с кола.

• Харесвам 2
Публикувано:
9 minutes ago, Mistela said:

Тъй като се очертава и нашето море да е в Гърция бихте ли ми дали идея за дневно трипче с лодка. Ще сме на втория ръкав на Хакидики.

Не знам дали няма да ви е далече до Уранополи - от там правихме трипче с корабче около манастирите на Атон. Интересно е.

2 minutes ago, BlackArt77 said:

Много благодаря на всички включили се. Резервирахме апартаментчето в Нидри. Дано успеем и да хванем някой круиз из островите, звучи много интересно и определено бихме се възползвали. @Zaro идеално е за нас, точно както си го описал, кръчматуристи. Със сигурност ще се обикаля и острова с кола.

Сигурна съм, че много ще ви хареса! Това синьо...божествено е. Ние заради него тази година пак ще сме в района, на малко по-горе, в Парга. Няколко фирми правят круизи по островите, май маршрутът им е един и същ, поне 4-5 различни корабчета тръгват от Нидри. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Малко е офтопик, но е свързано с византийския манталитет на нашите южни съседи. Получих този имейл от Free Walking Tour в Атина. Вероятно съм посетил такива турове в над 20 града в Европа, но само гърците са толкова изобретателни. Гърците си свикнаха да им се дават пари даром. Върнах им отговор с моята банкова сметка и те да пратят някое евро :)

Иначе нямам нищо против техните плажове и таверни, ходил съм много по тях. Живи и здрави, пак ще ги посетя.  

image.png.1d51657b6e6cfcaf40d579022f23881f.png

• Харесвам 2
  • Шок 2
  • Браво 1
  • Смея се 10
Публикувано:

Всъщност, хората са изобретателни, което не е лошо. Имайки предвид, колко може да са зле, и като знам колко бяха зле обикновените хора в Гърция преди няколко години, спомням си и кризата у нас преди доста години ... сигурна съм, че поне една част от вас имат не особено приятни спомени от времената, когато моята заплата ( а вероятно не само моята) стигаше за 3 кутии цигари (само)... не виждам причина да се забавлявам за тяхна сметка.

🙂 

С това, не казвам че сме длъжни да подкрепяме тяхната икономика, но в края на краищата, посещавайки Гърция, ние точно това правим 🙂 

• Харесвам 4
Публикувано:

Не ми се влиза в безсмислени спорове, но се зачудих кое му е толкова изобретателното на това да просиш пари? И с това не искам да кажа, че хората не са в тежко положение, само си разсъждавам, че и у нас мизерията чука по вратите на много домове, достатъчно е човек да се поразходи из някое село в Северозападна България, за да се убеди в това, но въпреки това хората не събират пари по подобен начин. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Ами изобретателни са си - над 20 града в Европа не са се сетили, а атиняни дори са го приложили на практика!? Притежават си хората едно умение повече от останалия свят. Въпрос на манталитет дали ще бъде използвано, както е отбелязал sndos. 

@BlackArt77 всякакви турове има -  ден до самия него, ден до Порто Кацики с катерене на стълби - май 1000 ,ден за обиколка на острова, ден до Кефалоня... Пътуването до столицата отнема наистина много време. Що ми се мотаят из главата няколко часа в посока? Не, че другите са по - кратки.Пък самото Нидри е мъничко и за два часа ще го научите наизуст и ще станеш приятел с рибарите. 

• Харесвам 2
Публикувано:

На мен ми е интересно, ако за ферибот с над 30 минути плаване се попълва covid декларация и се пътува с маска, тези туристически корабчета как ще работят? 

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз вчера търсих рецепта за ризото с жълтъци и гъби. Та написах си желаното, отворих първи или втори резултат и ми излезе колко е трудна ситуацията за ресторанти, производители и дистрибутори на качествени продукти. И призив за дарение.

Туризмът е особено засегнат отрасъл. А водачите на безплатните турове винаги са разчитали на каквото им дадеш накрая и не е просене, а твоята преценка дали са значими, полезни и приятни за теб. 

Тоест не виждам проблем с имейла им

• Харесвам 2
Публикувано:

Цитат

но въпреки това хората не събират пари по подобен начин.

Щото знаят, че няма кой да им даде, щото сме стиснати, егоисти, можем да получаваме, но не и да даваме. Готови сме да дадем много пари за нещо, което ще ни погъделичка самочувствието, ще ни направи по-значими по съвременните стандарти, но не и да дадем за нещо, което не носи някаква полза.

По принцип си права. Само че трябва да отчетем явното нежелание на българина да дарява и склонността на хората в други държави да правят редовни дарения. И ако даваш дори и само 20 евро всеки месец за нещо, веднъж можеш да го направиш и за тези. И няма да ти промени кой знае колко ритъма на живот.

Ама виж, да накараш някого, който зе свикнал само да взима, но не и да дава, да даде 2 лева ... него ли ще цакат с топла бира. Не на него тия номера.

Аз бих им пратил - нито те ще забогатеят, нито аз ще обеднея. Тая криза е за всички.

• Харесвам 8
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 44 минути , Zaro каза:

По принцип си права. Само че трябва да отчетем явното нежелание на българина да дарява и склонността на хората в други държави да правят редовни дарения. И ако даваш дори и само 20 евро всеки месец за нещо, веднъж можеш да го направиш и за тези. И няма да ти промени кой знае колко ритъма на живот.

Гърците от десетилетия живеят на държавно ниво на просия, разбирай кредит. Нищо няма да им стане да потребяват толкова, колкото изкарват. 

• Харесвам 1
  • Браво 2
Йосиф Милчов
Публикувано:
преди 13 минути , tch каза:

Гърците от десетилетия живеят на държавно ниво на просия, разбирай кредит. Нищо няма да им стане да потребяват толкова, колкото изкарват. 

Аз пък мисля, че това важи изобщо за всяка една държава в съвременния свят, не само за Гърция. Българите са склонни да даряват, но за собствения си народ, което е и нормално. Аз лично съм правил два концерта с дарителска цел и са идвали хора които, не слушат метъл музика, но са пускали не малки суми в кутията и са си тръгвали или просто са си плащали билета и пак са си тръгвали.

• Харесвам 4
  • Браво 3
Публикувано:
преди 10 часа, Zaro каза:

щото сме стиснати, егоисти, можем да получаваме, но не и да даваме.

Темата отиде малко в крива посока, но си мисля, че не си прав, че сме стиснати и егоисти. Достатъчно е да посетиш платформи като HelpKarma, за да се убедиш в това. Ще се учудиш колко бързо могат да се съберат пари за болно дете, например. Хората даряват, но приоритизират и това е нормално, предвид ограничените финансови възможности. Но на мен думата ми беше за "изобретателността" в тази трудна обстановка. Мисля си, поправете ме, ако греша, че, когато не можеш да организираш Free walking tour на живо, можеш да го правиш online, било то в реално време, било то като запишеш видео и го разпространяваш. Може да се опиташ да създадеш някакви кратки информационни клипчета за забележителностите в твоя град или държава или нещо подобно, въпросът е да се опиташ да се адаптираш към ситуацията и да създадеш някакъв смислен и полезен продукт за другите хора, за което вече ще имаш някакво основание за финансови претенции. Но това все пак изисква да положиш труд и усилия, а явно другото е по-лесно. Не мога да се примиря, че млади, здрави, образовани и интелигентни хора, било то българи или гърци, избират да си решават проблемите по подобен начин. Поне мен са ме възпитавали, че в живота никога нищо не идва даром и че зад всяка твоя претенция трябва да стоят положени  усилия и труд и никой не е обещавал, че ще е лесно. Мисля, че почти няма семейство в България, което да не е пострадало икономически от кризата, поне хората около мен са, а нямат нищо общо с туризма, но някои се опитват да компенсират с повече работа и иновативен подход. Има и такива, които са вдигнали ръце и очакват други да им решат проблемите и да изнесат кризата на гърба си. Аз лично симпатизирам на първите. Но светът е шарен, хората сме различни и това, което мен ме възмущава, други приемат за нормално, в което няма нищо лошо - всяка раззлична гледна точка ни обогатява 🙂

• Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:

@Roberto Baggio донякъде си права, но пък и Гърция е една от най-силно засегнатите държави. Да не забравяме, че участието в подобна инициатива е доброволно.

В същото време аз бях принуден да дам безлихвен заем на Аеромексико (в същото положение са безброй други хора към голям брой авиокомпании), който ЕВЕНТУАЛНО ще може да ми бъде върнат като си платя допълнителни такси за обработка на бъдещ билет и си доплатя разлика в цената на билета, ако има такава. Разбира се, аз като им дам кеш пари не значи, че всеки може да ползва този ваучер! Само аз мога да се възползвам. Друг момент е, че много авиокомпании получиха пари от правителства, а не съм сигурен какво точно получават такива малки бизнеси като Free Walking Tours, ако въобще получават нещо.

Мисълта ми е, че има много неща, за които да се възмущаваме и може би не трябва да си харчим негативните чувства за щяло и нещяло. Не смятам, че всички бездомни хора са виновни за положението, в което са. Работата и парите често не растат по дърветата. Ако някой техен "клиент" желае да дари пари, чрез този имейл той може да разбере, че са в затруднено положение и да им помогне.

image.png.61f6dae490f540c7701de97c451b1fb2.png

• Харесвам 2
Публикувано:

В Гърция дадоха обезщетение на тези които останаха без работа, заради КОВИД, до колкото си спомням еднократно: 800 евро. Не си спомням много добре.  Дадоха и разни други обезщетения, но по-малки. 

Публикувано:

На Ситония, в частност Сарти, след 10-ти септември хубаво ли е времето обикновено? Вижда ми се малко далеч и се притеснявам с този вирус да няма пак проблеми и се колебая между юли и септември. Като все пак клоня към септември ако времето е хубаво и водата топла. 😁 Но никога не сме ходили към Гърция по това време и ще се радвам да споделите опит. Благодаря. :))

Публикувано:
На 12.06.2020 г. в 11:26, Mistela каза:

Ако искате тур с наета лидка в района на Ормос Панагия-Вурвуру може да наеме лодка и да обикаляте около остров Диапорос. Има много заливчета и е супер. Ако искате тур с голяма лодка има турове към Атон (описано в пост по-горе) или от Торони или Неа Мармара (ходят по разни заливчета, Порто Куфо, golden beach на Касандра и т.н.)

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 41 минути , Моника каза:

На Ситония, в частност Сарти, след 10-ти септември хубаво ли е времето обикновено? Вижда ми се малко далеч и се притеснявам с този вирус да няма пак проблеми и се колебая между юли и септември. Като все пак клоня към септември ако времето е хубаво и водата топла. 😁 Но никога не сме ходили към Гърция по това време и ще се радвам да споделите опит. Благодаря. :))

Ходили сме и е било ОК. Лошото е, че в последните години времето се изроди и гледаме да не ходим след 06.09 (валят дъждове, духа студен вятър и вечер трябва задължително пуловер, ако планираш ядене на кръчме на плажа (т.е. където ще те духа вятър). Знам, че звуча като лигльо, ама на море аз лично не обичам да нося пуловер и да стоя загърнат с ветровка.). Относно температура на водата на Сарти: много бързо става дълбоко и съответно водата принципно не е от най-топлите (примерно като чая на Кариди бийч във Вурвуру на 15 км северно от Сарти).

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.