Tedy Публикувано: 12 януари, 2014 Публикувано: 12 януари, 2014 Така, дойде време за новата дестинация. Ще имаме 25 дена в НЗ. Маршрутът за Северния остров вече е готов. За Южния също почти съм приключила. Та първия въпрос, който изскочи е свързан с Милфорд саунд. Какви са възможностите за разглеждане? Това, което открих е 4-дневен трекинг, който не ми върши работа, защото едва ли ще отделя повече от 2 дни за мястото. Видях, че има и разходки с корабчета, които обикалят ръкава от двете страни и отиват до Тасманийско море. Та колко продължават тези разходки по вода като времетраене и има ли опция за свободна разходка без гид по самия фиорд? Разстоянието до морето е 16км и за 1 ден доста може да се види стига да има маршрути и достъпа да не е забранен.
ruwenzogy Публикувано: 12 януари, 2014 Публикувано: 12 януари, 2014 Не съм се подготвял за Нова Зеландия, но спомените ми са, че за Милфорд Саунд си трябват някакви резервации мнооооого отрано. Това май е най-голямата атракция там. Вие само Нова Зеландия, или и Австралия.?
Tedy Публикувано: 12 януари, 2014 Автор Публикувано: 12 януари, 2014 (редактирано) Само НЗ. Да, видях за резервациите, мисля че са точно за този 4-дневния трек. Затова и питам, ако някой е бил да сподели инфо. То и тези дни не стигат, но компромиси в маршрута винаги се налагат при толкова ограничено време. Редактирано 12 януари, 2014 от Tedy
ruwenzogy Публикувано: 12 януари, 2014 Публикувано: 12 януари, 2014 Мисля, че малко хора от форума са били там, а и не вярвам достъпа за който пишеш да е свободен при положение, че взимат толкова пари за организирано посещение. Търси западни форуми, а и руския на Вински, за който писах. Би ли споделила за полетите, от промоциите ли ги взе, от къде и с коя компания летите и естествено колко струват, за да са ми за база за в бъдеще . 1
Tedy Публикувано: 12 януари, 2014 Автор Публикувано: 12 януари, 2014 (редактирано) Промоцията на катарците до Мелбърн и навръщане през Истанбул излезе към 560Е + още 300 до Оукланд. Подозирам, че за достъпа ще е така. Редактирано 12 януари, 2014 от Tedy
ruwenzogy Публикувано: 12 януари, 2014 Публикувано: 12 януари, 2014 Транзитна виза за Австралия трябва ли ? И не се ли изкушихте за няколко дни в Австралия?
Oshko Публикувано: 12 януари, 2014 Публикувано: 12 януари, 2014 (редактирано) Ние бяхме на Milford sound за един ден, направихме разходка с корабче, беше май 2 часа или нещо такова. Има няколко компании с по няколко пъти дневно такива раходки, има и с нощувка, но цената е убийствена, нещо като 500$(за това с нощувката). Мисля, че резервация не правихме, бяхме през Март. Не успяхме да спим на фиорда, защото нямаше вече места два,три месеца предварително, мисля, че има само едно ими две места за спане(тип хижа/хотел). За трекинг не мога да помогна, че с деца е трудно и кроим програмата спрямо тях. Знаци с някакви забрани за свободно придвижване не съм видял. Има още един много красив фиорд doubtful sound, по-малко известен, но доста по-див. Като гледам си запалена по такива места и имаш време, може да решиш него да го посетиш вместо Milford. Също видяхме Underwater Observatory на Milford. Не знам за нея какво да напиша- нищо особено или хубаво е да се види... Редактирано 12 януари, 2014 от Oshko 4
Tedy Публикувано: 12 януари, 2014 Автор Публикувано: 12 януари, 2014 Щом се чудиш обсерваторията явно е за пропускане. Там на място ли си купихте разходката с корабче? Ако можем поне да направим няколко часова разходка с позиция за качване и панорама от високо това би било достатъчно. Другият фиорд също не е лош вариант.
Oshko Публикувано: 12 януари, 2014 Публикувано: 12 януари, 2014 На 12.01.2014 г. в 15:18, Tedy каза: Щом се чудиш обсерваторията явно е за пропускане. Там на място ли си купихте разходката с корабче? Ако можем поне да направим няколко часова разходка с позиция за качване и панорама от високо това би било достатъчно. Другият фиорд също не е лош вариант. Там си купихме на място, 99% сигурно го помня, защото искахме при лошо време да го оставим за по-късен час или за следващият ден. А обсерваторията е един стъклен цилиндър, който стига на десетина метра под вода и се вижда горе долу това: Намира се в един друг ръкав на фиорда и корабчетата минават през него, ние останахме и после се прибрахме със следващото корабче, доста почакахме, добре, че беше слънчево, нещо на което не може да се разчита много там.
Tedy Публикувано: 12 януари, 2014 Автор Публикувано: 12 януари, 2014 На 12.01.2014 г. в 15:46, Oshko каза: Там си купихме на място, 99% сигурно го помня, защото искахме при лошо време да го оставим за по-късен час или за следващият ден. а помниш ли горе долу цената на възрастен колко е, за корабчето.
Tedy Публикувано: 12 януари, 2014 Автор Публикувано: 12 януари, 2014 На 12.01.2014 г. в 11:56, ruwenzogy каза: Транзитна виза за Австралия трябва ли ? И не се ли изкушихте за няколко дни в Австралия? Взимаме нормална виза, защото на отиване ще останем 2 нощувки в Мелбърн. Идеята е да съберем сили и да се понаспим, че пътя е страшно много. Изобщо не се изкуших за Австралия, тя си е за отделна екскурзия. То и сега тези дни за НЗ не стигат. 3
Oshko Публикувано: 12 януари, 2014 Публикувано: 12 януари, 2014 Беше нещо от рода на 50-60NZD, имаше май 3 фирми, с различни цени, но бяха малки разликите, помня, че гледахме кои са безплатни за деца, там им се различаваха възрастовите граници. Също имаше една от фирмите, които имаха и по-дълъг круиз от конкуренцията, на по-видока цена, разбира се. 1
Tedy Публикувано: 12 януари, 2014 Автор Публикувано: 12 януари, 2014 (редактирано) Е, цената е човешка. Мислех първо да обиколим Южния остров, но сега се замислям за обратния вариант. Предполагам март като край на лятото там пика от туристи би трябвало да намалява в сравнение с февруари, но кой пък знае със сигурност. Ошко, при вас как беше с тълпите през март - някакви проблеми относно липса на места имаше ли, за каквото и да е? Редактирано 12 януари, 2014 от Tedy
Oshko Публикувано: 12 януари, 2014 Публикувано: 12 януари, 2014 Не, нямаше тълпи, но ние бяхме все пак в края на сезона, а там е доста кратък, с изключение на спането на самият Milford Sound не сме имали проблеми. Ние се целехме в един фестивал в Hokitika(за който нямаше места 5-6 месеца по-рано, та спахме в една квартира), на другият край на южния остров на странната храна и съобразихме с него програмата. По принцип по форумите оплакванията са най-много за Milford sound през сезона, аз за това препоръчах другият. Като цяло мисля, че средата на Март няма да имате проблеми с тълпи, Февруари е възмижно, но пък и времето става студенко, всичко е навързано... 1
Kyuubi Публикувано: 15 януари, 2014 Публикувано: 15 януари, 2014 И аз ходих до Милфорд саунд за разходка с корабче. Комбинирах и с някакви ходения по туристически пътеки между Милфорд и Те Анау. Препоръчвам Митре нещоси за корабче, те ходят единствено до Тазманийско море. Не съм супер впечатлен, вероятно много високи очаквания. А Милфорд саунд не е саунд, а фиорд впрочем аз се изкефих на саунда на влизане в Южния остров с ферибота, там има велика пътека, дето може да се проходи с колело. За 200 нзд някъде, има ги брошуркитв в айСайт в Уелингтън.
Tedy Публикувано: 15 януари, 2014 Автор Публикувано: 15 януари, 2014 А да сте забелязали възможност за спеспиване на Милфорд саунд? Четох, че няма, но да питам. Дали има вариант за палатка... Снима ми се изгрев и се чудя докъде мога да стигна в желанието да го осъществя. По-кофти вариант от спане в колата май няма. 1
neuromancer Публикувано: 15 януари, 2014 Публикувано: 15 януари, 2014 Сещам се за един фотограф, който разправяше как снимал в Нова Зеландия. Отива на мястото, което иска, засяда там на палатка и чака с дни да спре дъжда. После изчаква малко да се отдръпнат облаците, светлина, дъга, снима, и след 20 мин. завалява пак, той си събира палатката и си тръгва доволен . Не се сещам за името обаче. 1
Tedy Публикувано: 15 януари, 2014 Автор Публикувано: 15 януари, 2014 Това с дъжда е вярно, ние няма да имаме много време та на късмет ще е. Вариантът с палатка става стига да има подходящо място да се разпъне.
Oshko Публикувано: 16 януари, 2014 Публикувано: 16 януари, 2014 На 15.01.2014 г. в 21:14, Tedy каза: А да сте забелязали възможност за спеспиване на Милфорд саунд? Четох, че няма, но да питам. Дали има вариант за палатка... Снима ми се изгрев и се чудя докъде мога да стигна в желанието да го осъществя. По-кофти вариант от спане в колата май няма. Има от луксозни хижи до къмпинг, но малко бройки и бързо се заемат, аз два-три месеца по-рано като гледах и вече имаше само от луксозните мисля, които бяха по 300$ и ми идваше в повече. http://www.milfordlodge.com/milford-sound-accommodation
Tedy Публикувано: 24 януари, 2014 Автор Публикувано: 24 януари, 2014 След 20 дена четене и умуване вече имаме маршрут. Както винаги на мен ми се иска да видя максимума и това се оказа голямото предизвикателство, защото дните не стигаха. Обичам да гледам природа, а в НЗ основно това си има. Още не знам как успях да оптимизирам маршрута, предполагам математическата мисъл доста помага. Ще опиша местата, които ние ще посетим, надявам се информацията да е полезна и на други, които ще пътуват до там. Auckland, Dunedin, Moeraki, Nugget point, Te Anau, Milford sound, Queenstown, Glenorchy, Lake Wanaka, , Roys peak, Lake Pukaki, Lake Tekapo, Franz Josef Glacier, Lake Matheson, Punakaiki, Karamea, Puponga, Kaikoura, Christchurch, Auckland, Coromandel, Rotorua, Tongariro park, Auckland. Точно 25 нощувки, навсякъде по една с опция да снимам изгрев/залез при подходящо време. Имаме и няколко полу и еднодневни трекинги, повечето качвания на панорамни места. 6
ruwenzogy Публикувано: 25 януари, 2014 Публикувано: 25 януари, 2014 Благодаря. Надявам се на мен да ми е от полза скоро...
Kyuubi Публикувано: 25 януари, 2014 Публикувано: 25 януари, 2014 Милфорд има точно едно място за хостел и палатки. Аз не бих пропуснал Уелингтън и оттам ферибот до Южния остров. 25 нощувки на различни места е убийствено за мен. Тва е нонстоп каране, защото в НЗ е бавно... Не е ли по-добре няколко бази и оттам да се ходи до набелязаните места?
Tedy Публикувано: 25 януари, 2014 Автор Публикувано: 25 януари, 2014 (редактирано) На 25.01.2014 г. в 14:04, Kyuubi каза: Милфорд има точно едно място за хостел и палатки. Аз не бих пропуснал Уелингтън и оттам ферибот до Южния остров. 25 нощувки на различни места е убийствено за мен. Тва е нонстоп каране, защото в НЗ е бавно... Не е ли по-добре няколко бази и оттам да се ходи до набелязаните места? За съжаление дори човек да направи бази и оттам да разглежда, това не спестява шофирането, а напротив. Вместо да вървим напред ние бихме се връщали назад към 1 точка. От опита ми варианта с обикаляне без връщане е по-добър. Багажът си стои в сака и е винаги готов да го метнем в колата. Просто съм насякла отсечките така, че повечето да не са много дълги. За Уелингтън време не остана, винаги се налагат компромиси. Според мен, за да се разгледат основните забележителности са нужни поне 2 месеца, които ние нямаме. А и при мен водеща е фотографията, за да снимам залез/изгрев трябва да спя близо до мястото. Абе щом оцелях в Китай при тамошните разстояния, не вярвам в НЗ да е по-зле. Колата ще е голямо удобство. Ще носим и палатка, така че да не сме ограничени за нощувките. Кемперът е още по-добър вариант, но излиза доста по-скъпо и поне за мен не е оправдан разход. Редактирано 25 януари, 2014 от Tedy 2
Oshko Публикувано: 16 февруари, 2014 Публикувано: 16 февруари, 2014 (редактирано) На 25.01.2014 г. в 16:33, Tedy каза: Ето какво се вижда от корабчето в Kaikoura: Редактирано 16 февруари, 2014 от Oshko 14
Георги Публикувано: 17 февруари, 2014 Публикувано: 17 февруари, 2014 Прехвърлих дискусията за Антарктида в отделната тема, която имахме започната преди време: http://magelanci.com/topic/595-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B4%D0%B0/
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега