Прескочи до съдържание

На почивка в България през 2020


Pantelej Putnik

Препоръчани мнения

Публикувано:

Понеже напоследък се подема някаква инициатива на туристическото министерство, наречена "Преоткрий България", та исках да питам дали цените, които видях в Созопол последния уикенд - порция октопод - 35 лв. и тиквички по гръцки - 9,50 лв., са част от мерките по инициативата?!? Вярно, че и двете ястия са изконно български - от родопския и съответно - от добруджанския край, но цената се дължи именно там, където ни препоръчват да преоткрием българското. Сякаш малко се чувствам родоотстъпник и смятам да преоткрия Гърция, защото цените на същите неща там са наполовина по-евтини. "Избери българското, бъди родолюбец, плати двойна цена!"

  • Харесвам 18
  • Шок 1
  • Смея се 9
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Pantelej Putnik каза:

смятам да преоткрия Гърция, защото цените на същите неща там са наполовина по-евтини.

А дали е така?

След като повече от два месеца не бях ходила на заведение, неприятно се изненадах от увеличението на цените, в някои с повече от 50%. И в Пловдив тиквички по гръцки са 9 лв. Предполагам, че не само в България има увеличение на цените.

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, Pantelej Putnik каза:

Понеже напоследък се подема някаква инициатива на туристическото министерство, наречена "Преоткрий България", та исках да питам дали цените, които видях в Созопол последния уикенд - порция октопод - 35 лв. и тиквички по гръцки - 9,50 лв., са част от мерките по инициативата?!? Вярно, че и двете ястия са изконно български - от родопския и съответно - от добруджанския край, но цената се дължи именно там, където ни препоръчват да преоткрием българското. Сякаш малко се чувствам родоотстъпник и смятам да преоткрия Гърция, защото цените на същите неща там са наполовина по-евтини. "Избери българското, бъди родолюбец, плати двойна цена!"

Пазарна икономика. Министерството не може да определя цени, а клиентът решава дали да си ги изхарчи в България или Гърция.

 

При положение, че октоподът е внесен най-вероятно именно от Гърция е съвсем нормално да е малко по-скъп от този в Гърция. Сафридът, Попчетата или Чернокопът на дали са били 35лв.

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 58 минути , bulpa каза:

А дали е така?

След като повече от два месеца не бях ходила на заведение, неприятно се изненадах от увеличението на цените, в някои с повече от 50%. И в Пловдив тиквички по гръцки са 9 лв. Предполагам, че не само в България има увеличение на цените.

Значи точно днес ще пържа тиквички , които съм купила за 0,50 сентима килограма . ( Лас Палмас ) . Да си ги ядат те за 9 лв. порцията .😄

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, tch каза:

Пазарна икономика. Министерството не може да определя цени, а клиентът решава дали да си ги изхарчи в България или Гърция.

Не ме разбра правилно. С нищо не упреквам министерството. Просто отбелязвам факта, че едни се стараят уж да направят нещо, а други работят както винаги на принципа "Ден година храни". Е, като ни посрещат така, нека не се чудят защо българите масово си почиват в Гърция и Турция.

Примери за наточени брадви от родните хотелиери и ресторантьори има хиляди най-вече по празниците. Е това ме дразни например - "На 3ти март при баба Радка в с. Пичковци - 2 нощувки за двама със закуска - пресни мекици - пакетна цена от 560 лева." Колко български семейства могат да отделят подобен бюджет за 2-3 дни?! А и защо е нужно?! И от друга страна това - "Нова година в Хотел Хаят 5* в Солун - 115 евро на човек с включена празнична вечеря." Нека всеки сам да избира!

И още нещо - за много хора не толкова цените са определящи, ами отношението и качеството на почивката. Може и в хотела в БГ да ме посрещнат добре, но все ми се случва да видя някой концесионер да дърпа рускиня , която не иска да плаща, т.к. не разбира защо трябва да плаща за чадър и шезлонг на плажа пред хотела. Или пък провинциален новобогаташ, който на всяка цена настоява да му сервират кебапчета в кафене, въпреки, че заведението не предлага храна, като при това буйства и прави панаири. Лично на мен това ми струва твърде скъпо и аз не искам да "платя" тази цена. Изобщо, има много народи, които развиват туризъм от столетия и знаят, че доволният турист идва пак, та и води друг. Ние в България едва прохождаме в това и има много какво да учим. Дано се научим!

  • Харесвам 15
Георги Матеев
Публикувано:

Не мога да разбера защо се възмущавате, след като точно тази същата порнография цари по нашенското Черноморие от много години. Нито л**ната във водата нито петорните цени са новост и не виждам защо нещо би било по-различно това лято.

 

Точно това е причината съзнателно да избягвам българското море откакто се помня (с изключение на ходенията по работа) - тотална липса на качествен сървиз и добро отношение. Съжалявам, но "родно" не означава автоматично "добро". И дори въобще не става въпрос за по-евтино или по-скъпо, а за абсолютно принципно нежелание да подкрепям с парите си мутрообразния модел на правене на туризъм у нас. Отвращавам се от него и съвсем сериозно 100 пъти бих предпочел 2-звезден гестхаус на някое гръцко островче пред "5-звезден" хотел на Черноморието.

 

А въпросното министерство на туризма съществува само за да симулира една дейност и да усвоява едни пари. Последно се потресох от новината за българския booking.com, но де да беше само това... Следя коментарите на по-важните хора от бранша и всички до един се подиграват на неадекватните действия и решения, които са видни дори с просто око.

 

Наистина не бих искал да звуча толкова крайно критично, но просто не мога да кажа на черното бяло.

  • Харесвам 38
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:
преди 4 часа, Pantelej Putnik каза:

Понеже напоследък се подема някаква инициатива на туристическото министерство, наречена "Преоткрий България", та исках да питам дали цените, които видях в Созопол последния уикенд - порция октопод - 35 лв. и тиквички по гръцки - 9,50 лв., са част от мерките по инициативата?!? Вярно, че и двете ястия са изконно български - от родопския и съответно - от добруджанския край, но цената се дължи именно там, където ни препоръчват да преоткрием българското. Сякаш малко се чувствам родоотстъпник и смятам да преоткрия Гърция, защото цените на същите неща там са наполовина по-евтини. "Избери българското, бъди родолюбец, плати двойна цена!"

Любопитен съм да разбера какво е представлявала порцията октопод.

 

 

@Георги Матеев разбирам те и те подкрепям на 100%. Точно днес спорихме леко с колежка, понеже се бъзиках с Варна, тя също е оттам ичак ми се чуди как съм можел да говоря лошо за моя град. Казах й че  моето гардже не е задължително най-хубавото , както за повечето хора.

 

Работил съм по Златните, отделно имам много познати, работници, шефове, собственици  още преди 2000 година и знам какво е по всички параграфи, а то не е хубаво.

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 16 минути , Георги Матеев каза:

не мога да кажа на черното бяло.

Е как да кажеш на Черно море Бяло. :dance3:

  • Харесвам 2
  • Смея се 11
Публикувано:

Всеки е свободен да си харчи парите където поиска. И е хубаво да има градивна критика, за да може туризмът ни малко от малко да тръгне във вярната посока. Но винаги съм се учудвал как никога не съм срещъл негативен коментар за Гърция. 

Meanwhile: "ATHENS – Two months after finishing second in the world, winning Blue Flags for 519 beaches, Greek beaches around Athens undercut the finding when 71 of 323 were found unfit for swimming and dangerous, including along the so-called Athens Riviera."

 

https://www.thenationalherald.com/archive_general_news_greece/arthro/black_flags_for_71_athens_beaches_declared_unsafe-47859/

  • Харесвам 3
Публикувано:

За съжаление цените ще са такива ,а може и по-високи.Всички познати които се занимават с туризъм се нaдяват на силен сезон ,макар и по-късен.

за протокола тази неделя ядох шаран за 15лева и 9 лева тарама хайвер /не по-вече от 50гр/.

 

  • Харесвам 1
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 29 минути , vladimira74 каза:

За съжаление цените ще са такива ,а може и по-високи.Всички познати които се занимават с туризъм се нaдяват на силен сезон ,макар и по-късен.

за протокола тази неделя ядох шаран за 15лева и 9 лева тарама хайвер /не по-вече от 50гр/.

 

Значи всичко е наред - ценовото предлагане намира практически и адекватен отговор в клиентското търсене.

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 12 минути , vladimira74 каза:

За съжаление.

Съществува японски модел за безапелативно вдигане на цените - от средата на 80-те ако не се лъжа.

Не се сещам за името му, но се гради върху следното:

Определен брой хора купуват определен продукт като не могат без него. Примера е свързан с най-ниското качество алкохол на най-ниската цена предлаган на пазара. Вдигането на тази цена до максимума , но без да надвишава цената на следващото по-добро ниво гарантира безапелационна печалба. Ако се увеличи търсенето на следващото по качество ниво то цената му се вдига и тези, които са го предпочели заради малката разлика отново се връщат на най-ниското качество алкохол, но вече генерирайки нова и по-висока печалба. Просто по-евтино няма.

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 30 минути , Фичо каза:

Така е като си нямат
800-800.jpg:grin:

Това са отживелици. Вече друго е на мода:

 

Блогът на budha2 :: Масовото (само)отравяне в Русия не става само ...

  • Харесвам 2
  • Шок 2
  • Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 2 часа, vladimira74 каза:

За съжаление цените ще са такива ,а може и по-високи.Всички познати които се занимават с туризъм се нaдяват на силен сезон ,макар и по-късен.

за протокола тази неделя ядох шаран за 15лева и 9 лева тарама хайвер /не по-вече от 50гр/.

Имам приятел, който е женен за гъркиня. Веднъж стана въпрос, като си говорихме с нея, че много обичам Гърция и не съм пропускал да отида поне веднъж (всъщност по няколко пъти) на година. Та тя ми каза, че гърците вече избягвали да ходят там, където масово ходели българите, защото на тези места цените яко скочили. Явно, че да си турист, има и своите отговорности. Ако си горд балканец и не искаш никой да разбере, че ти е скъсана кесията, то вади и плащай по 5 евро за 1 фрапе. Ако обаче те интересува какво оставяш след теб и какво ще завариш след това, то просто им кажи да си гледат работата с тези цени.

Като се замисля, то това важи за туризма в цял свят, но това е една необятна тема за вредите, които туризмът нанася върху местните и техния бит. Нека не я отваряме!

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 35 минути , Pantelej Putnik каза:

Ако си горд балканец и не искаш никой да разбере, че ти е скъсана кесията, то вади и плащай по 5 евро за 1 фрапе.

5 евро за фрапе не съм виждал никъде. Но пък и не ходя там, където се ходи масово, не само българи. От друга страна масовият български турист май не е от тези, които им дават акции от кръчмите за особени заслуги.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Абсолютно е вярно това за Гърция - колкото по-близо/достъпно за нашенци, толкова по-скъпо и с по-лошо качество. 

Децата като бяха много малки почивахме в Керамоти. Страхотен плаж, спокойствие, готини хора. После отвориха Златоград, Маказа, настроиха български хотели, отвориха български заведения и вече нищо не беше същото. 

Всяка година ходим все по на юг и все по-далече, където си е истинската Гърция. Миналото лято бяхме на Лесбос и там се настанихме в къщичка за четирима за 40 евро на вечер, а повече от 50 евро никога не можахме да платим за вечеря с напитки. Хайде, има си обяснение някакво за Лесбос точно, но предното море беше Пелопонес. Понеже е силно туристически, очаквах наточени брадви. Нищо подобно. Нито имаше орди туристи, от които да трябва да бягаме, нито брадви. 

Като тръгнем да се прибираме, шокът да спрем някъде за фрапе или хапване е голям и вече гледаме да не си го причиняваме. 

На връщане от Пелопонес спряхме в Керамоти да се видим с наши приятели. Мъка ми е, като си спомням какво беше само преди 10 години. Но, както казва мъж ми, зависи в сравнение с какво. Ако не си отлепял от Аспровалта и си вечерял краставици на терасата, които си носиш в багажника, няма как да знаеш разликата. Не че има лошо да ядеш на терасата, но част от Гърция е именно храната и е кощунство да не се яде местната храна. 

  • Харесвам 4
  • Браво 3
Публикувано:

От лето 2000 ходим в Гърция на море. С 2-3 изключения да покажем нашето море на щерките - има и много качествени хора (предимно в малки, семейни хотели), но другото е отврат ! Ходенето на нашето море сме го ограничили до техните лагери. Големите са на 15 и предполагам ще минат през своите - Златни, Слънчак, Градина, Смокиня(...направи се на свиня 😄), но уви правят разлика и тя не е в положителна посока за нашето море. Помним и всичките стомашни вируси, но поне в посл.години се наляха бая европари в пречиствателни станции.

Това лято ще ограничим почивката в България до 3-4 дни с приятели в някоя китна самостоятелна къща за гости в Родопите или Еленския Балкан. Покрай карантината, пък открихме блиц пътуванията около София. С две думи за мен положението с туризма в България е - обичам родината, ама мразя държавата.

 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Много изненадващи коментари, на хора, пътували толкова много 🙂

Категорично не мога да се съглася, че цените в Гърция на ресторантите са по-ниски. Може би ако се съпоставят коренно различни класове заведения - може да се получи някаква изкривена математика . Дали навсякъде тиквичките са по 9.50 - определно не . Дали можем да намерим доста по-фрапантни цени в Гърция, /поради по-високата им покупателна способност - определно да.  Генерализацията и обективността не вървят ръка за ръка . 

В България има страхотни, пясъчни плажове, изключващи познати екстри по част от гръцкото море, като водните обувки . Фекалните води също така са по-скоро изключение, отлколкото закономерност . Гърция има невероятни плажове, но за мен те определено не са в частта, близка до нашите граници /лично мнение/. 

 

Всеки има правото да ходи където пожелае. Определено новото и различната култура предизвикват интерес - от това сме обединени всички в този форум. Трябва да сме радостни, че имаме толкова много близки възможности за морски туризъм и съм сигурен, че всеки може да открие своето място. След това не е нужно да се отрича всичко останало 🙂 

  • Харесвам 16
  • Браво 4
Публикувано:

Ами такова ми е мнението за морето, за съжаление, понеже от созополските октоподи тръгнахме. Извън сезон да. 2 години подред открихме сезона през Май - на Равда, където видяхме делфини и случихме на чудесно хотелче (без кухнята на умопомрачителни цени) и на Слънчака, където още нямаше хора и беше чисто, тихо и даже с хубава храна. Но не бих си причинила тези места в сезон. За протокола да кажа, че годините преди сме изкарали по българското море, преди застрояването и завземането на всяко кътче, така че въздух да не остане. 

За друг вид почивка - планинска, язовири, селски туризъм има страхотни места и с удоволствие се връщаме пак и пак. 

Така че не става дума за спор България или не, а за качеството на услугите по българското море. Под услуги приемам и чисто, диво, красиво и необезпокоявано място на палатка, ама няма. 

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Георги Матеев
Публикувано:

@IPBurov доста идеалистично изказване, което съм сигурен, че много хора биха подкрепили чисто принципно.

 

Коментарите тук обаче никак не се изненадващи, тъй като практиката рисува една коренно различна картинка. Точно защото пътуваме толкова много сме се научили бързо да отсяваме истинското от фалша и да не гледаме на нещата през розови очила. Когато на дадено място ежедневно се сблъскваш с гнусна реалност, мазна простащина и безкрайна алчност, някак неминуемо започваш да гледаш от съвсем друга гледна точка. И не, уви, фекалните води не са рядкост. Мога да давам неприятни примери до второ пришествие - с историйки от Шабла до Царево, но не искам да излизам като най-големия хейтър. Познавам стотици собственици на хотели, ресторанти и заведения по Черноморието и категорично смея да твърдя, че принципът и начинът им на работа генерално е много сбъркан. Не се наемам да анализирам защо, може би всичко това стартира още от най-високото ниво - държава, но просто гледам крайния резултат и той по никакъв начин не ми допада. Нивото и качеството като правило са в отрицателни стойности и по-скоро обратното е изключение.

 

Отбелязвам изрично, че никой по никакъв начин не коментира потресаващо красивата природа на България, за което две мнения няма. Опасявам се обаче, че на много нива не ни достига мозък или ноухау да използваме тези дадености по правилния начин.

 

Както някой по-горе спомена - защо за една Гърция или Испания никога не се чуват лоши коментари? Какво гърците или испанците правят по-добре от нас? Ето в този въпрос се крие разковничето...

 

Апропо... никой не отрича нищо, а споделяме собствените си впечатления, нали затова сме форум. Съгласен съм с едно - всеки има право да ходи, където пожелае, пък дори и в Слънчев Бряг в топ сезон, ако му харесва. За всеки влак си има пътници, просто лично аз на точно този влак не бих се качил в обозримо бъдеще.

  • Харесвам 21
  • Замислям се 1
Публикувано:

На нашето море наистина има страхотни пясъчни плажове и запазена природа и има начини за хубава ваканция извън комерсиалните места и презастроените курорти. Добър вариант е вила или друг ваканционен имот, имаш самостоятелност, имаш собствен басейн, ако искаш и т.н. Ние покрай приятели всяка година посещаваме 2 места: Албена и Ахтопол.

Гостуваме във вила във вилната зона над Албена и посещаваме албенския плаж, свободната зона - любим плаж, страхотен и толкова години го запазиха чист и незастроен. Сега КК Албена са стартирали сезона с такса от 5 лв. вход за влизане в комплекса, за целия ден, и символичната цена от 1 лв за чадъри и шезлонги, които са разредени през 5 метра . Любимата ни плажна кръчма се е изнесла, понеже свършила концесията, но ще си намерим друга. В Балчик има хубави ресторанти и големи вериги магазини като Лидл. Мидената ферма Дълбока е наблизо и не е проблем да си купиш пресни миди и да си ги приготвиш у дома.

В Ахтопол пък спим в къща за гости на приятели и посещаваме най-често плаж Делфин. Миналата седмица бяхме там, ядохме пържен сафрид за 8,50 лв и миди за 9,50 лв в единствените 2 отворени ресторанта. В Ахтопол по принцип сезонът започва по-късно и е по-къс от другите места. И по-малко хора ходят там, първо се пълнят Созопол, Приморско, Лозенец и Царево и едва след тях хората "поглеждат" към Ахтопол. Там има малък проблем, че ресторантите са доста посредствени, няма дори 1 от по-висок клас /и скъп/, където да знаеш, че винаги ще хапнеш вкусно. Но няма и клиентела за висок клас заведения. Затова пък такива има в близките Варвара и Синеморец. Но си купуваме прясна риба от местните рибари. Ахтопол си остава място за бюджетна ваканция за клиенти без особени претенции и очаквания.

Ние това лято ще се ограничим само в България и пак ще си отидем на любимите места с любимите хора.

А колко харесвам 7-километровата дива плажна ивица на север до Дуранкулак...💕

  • Харесвам 7
Публикувано:
На 29.05.2020 г. в 15:56, Фичо каза:

Така е като си нямат
800-800.jpg
 :grin:

 

 

На 29.05.2020 г. в 16:27, Zaro каза:

Това са отживелици. Вече друго е на мода:

 

Блогът на budha2 :: Масовото (само)отравяне в Русия не става само ...

Хехе, тия дни, някъде мернах, че показаните от вас и всички одеколони, дето ги пиели масово, ще бъдат в шишенца по 25 грама.

Горките пияници:(((

  • Смея се 1
Публикувано:
На 29.05.2020 г. в 15:50, Таньо каза:

Съществува японски модел за безапелативно вдигане на цените - от средата на 80-те ако не се лъжа.

Не се сещам за името му, но се гради върху следното:

Определен брой хора купуват определен продукт като не могат без него. Примера е свързан с най-ниското качество алкохол на най-ниската цена предлаган на пазара. Вдигането на тази цена до максимума , но без да надвишава цената на следващото по-добро ниво гарантира безапелационна печалба. Ако се увеличи търсенето на следващото по качество ниво то цената му се вдига и тези, които са го предпочели заради малката разлика отново се връщат на най-ниското качество алкохол, но вече генерирайки нова и по-висока печалба. Просто по-евтино няма.

Явно са взели японският модел на 50%.

В Япония масово в супермаркетите 1 час преди да затворят се намаля всичката приготвена за деня храна  суши, кутии с храна за вкъщи  с 25%, когато остане 20-на минути преди затваряне се слагат нови етикети -40-50%. Така никога не остава нищо за утре, нито се хвърля. 

  • Харесвам 9

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.