Прескочи до съдържание

За цените в Гърция след коронавируса. Размисли.

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте,

откакто стана ясно, че след 15-ти юни вече няма да има карантина за завръщащите се от Гърция, започнахме да търсим приятно място за 7-дневна почивка (в Гърция).

писал съм на 7 или 8 места за настаняване, повечето на Тасос. Получавам отговори, че вече е резервирано, а там където не е цените са същите спрямо миналата година. Започнах тази тема защото съм любопитен какъв е вашия опит по отношение на резервациите и по-точно на цените, които ви оферират. Ще се радвам да сравнявате с предходния си опит от преди пандемията, т.е. предходните две лета, за съпоставими или същите места като категория настаняване, период и така нататък.

Честно казано аз очаквах сериозни отстъпки за гръцкия пазар, предвид всички коментари от нашата и чужди туристически индустрии, че очакват срив и са готови на какво ли не, за да привлекат туристи...

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз правих едно проучване ( писан на доста хотелчета на Амулиани), за края на юни-началото на юли, цените са около 60-70 евро/вечер за студио, което не е по-ниско посре дмен от предходни години. Поради тази причина май ще се преориентираме отново малко в по-южната част....

Публикувано:

@sasho_n2е... какво се оказва? Че и при твоето проучване няма промяна в цените спрямо миналата година. официално държавата деклариране едно, а хотелиерите имат съвсем друга стратегия.

Публикувано:

Фактът, че не са се вдигнали автоматически прави цените по-ниски. 😂Мястото, където аз запазих, е на същата цена, както последните 3 години. 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

ей сега погледнах цените на местата, които резервирах точно преди една година на Крит и Санторини за септември, повишението е между 15 и 20%, и условията за анулация не ми харесват  - или са non-refundable или максимум отказ до месец преди датата на настаняване

и моите очаквания, че цените и условията ще бъдат по-гъвкави спрямо минали години нещо не се оправдават...

• Харесвам 5
Публикувано:

Аз също очаквах по-ниски цени, но няма.  Е, може някъде да има, но не съм намерила все още. Причините са, че или хотелите ще отворят с много мерки, които оскъпяват услугите или няма да отворят. 

Сривът се очаква от решението на хотелиерите да не отворят, защото има много мерки за Ковид - 19- сервиране на закуска и др. по стаите (не знам до колко ще стане това) след като вече са отворени ресторантите, покритие за еднократна употреба на дистанционно за климатик или тв, правила за ползване на басейн, бар, тестване на служители за Ковид всяка седмица и др.. Има вероятност да затвори хотел в който има някой заразен, карантина.

• Харесвам 1
Публикувано:

Цените ще паднат, когато хотелиерите почнат да се бият за клиенти

И аз проверих места, където съм бил последните 2 години, цените са минимално нагоре,  разликата е 2-3%

Публикувано:

При по-малкия туристопоток, сериозно намаление на цените е самоубийствено. 

Не мисля, че ще има сериозни ценови спадове, освен някои ласт минет оферти. 

• Харесвам 9
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 38 минути , Щастливеца каза:

ласт минет оферти

Какви оферти, казваш, че не следя темата....  🤣  

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 1 час, Щастливеца каза:

При по-малкия туристопоток, сериозно намаление на цените е самоубийствено. 

Не мисля, че ще има сериозни ценови спадове, освен някои ласт минет оферти. 

А дали намалението на цените няма да увеличи туристопотока?

• Замислям се 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 6 минути , Goal & Boss каза:

А дали намалението на цените няма да увеличи туристопотока?

Не мисля. Масово хората ги е шубе да пътуват и това няма да се промени скоро (нека не съдим по нас лудите тук), а който е решил да пътува на всяка цена - ще плати 1-2 идеи повече без да се опъва особено. Отделно, бизнесът има да избива сериозни загуби и това няма как да не се отрази допълнително.

Точно така си представях нещата след кризата - по-малко предлагане и по-високи цени. Скоро очаквам нещо подобно да се получи и със самолетните билети. То всъщност вече се вижда по някои дестинации.

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 15 минути , Георги Матеев каза:

Не мисля. Масово хората ги е шубе да пътуват и това няма да се промени скоро (нека не съдим по нас лудите тук), а който е решил да пътува на всяка цена - ще плати 1-2 идеи повече без да се опъва особено. Отделно, бизнесът има да избива сериозни загуби и това няма как да не се отрази допълнително.

Точно така си представях нещата след кризата - по-малко предлагане и по-високи цени. Скоро очаквам нещо подобно да се получи и със самолетните билети. То всъщност вече се вижда по някои дестинации.

А ако си беден български студент, който много иска да иде на Слънчака и там да се направи труден за рисуване, но има пари за три дни по сегашните цени, а за три дни не му се бие толкова път, но пък ако за същите кинти можеше да остане 4-5 дни на морето, нямаше да му мисли изобщо?

И сега вместо да идеш на морето, си купуваш нов съединител за тройката и ѝ правиш лек фейслифт, който планираше отдавна, но все не оставаха кинти? 🙂

Публикувано:
На 7.06.2020 г. в 14:42, vladbg каза:

Здравейте,

откакто стана ясно, че след 15-ти юни вече няма да има карантина за завръщащите се от Гърция, започнахме да търсим приятно място за 7-дневна почивка (в Гърция).

писал съм на 7 или 8 места за настаняване, повечето на Тасос. Получавам отговори, че вече е резервирано, а там където не е цените са същите спрямо миналата година. Започнах тази тема защото съм любопитен какъв е вашия опит по отношение на резервациите и по-точно на цените, които ви оферират. Ще се радвам да сравнявате с предходния си опит от преди пандемията, т.е. предходните две лета, за съпоставими или същите места като категория настаняване, период и така нататък.

Честно казано аз очаквах сериозни отстъпки за гръцкия пазар, предвид всички коментари от нашата и чужди туристически индустрии, че очакват срив и са готови на какво ли не, за да привлекат туристи...

Грък и отстъпка звучи почти като циганин и работа!

• Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 2
Георги Матеев
Публикувано:
Преди 1 час, Goal & Boss каза:

А ако си беден български студент, който много иска да иде на Слънчака и там да се направи труден за рисуване, но има пари за три дни по сегашните цени, а за три дни не му се бие толкова път, но пък ако за същите кинти можеше да остане 4-5 дни на морето, нямаше да му мисли изобщо?

И сега вместо да идеш на морето, си купуваш нов съединител за тройката и ѝ правиш лек фейслифт, който планираше отдавна, но все не оставаха кинти? 🙂

Гърците подозирам хич не се интересуват от проблемите на бедните български студенти и за разлика от нашите изстрадали хотелиери надали ще опрат точно до тях да им спасяват сезона 🙂 Апропо, ако специално за Гърция е донякъде обяснимо, то надутите цени по нашето Черноморие са ми наистина изненадващи. Бегъл поглед в booking (ама не българския) бе достатъчен да ми се изправи косата дето я нямам. Или може би цари някакъв приповдигнат оптимизъм за супер силен сезон, който някак съм пропуснал.

• Харесвам 13
Публикувано:

Грешиш, грешиш. Никакъв оптимизъм. Цари алчност по Бетономорието, както обикновено. Днес говорих с девойка, която е от тоя бранш, но в друг сектор - СПА туризма. Миналата седмица била в Несебър и нямало жив човек там, освен местните.

Иначе примера със студента го дадох за тукашното море, не за Гърция. И общо взето, според мен, илюстрира специфичната група хора (не само студенти), които могат да се включат в пазара тази година, а могат и да не. И това до голяма степен зависи от предложенията на туристическия бранш.

Да не говорим, че турците май (започват да) набират скорост и в края на сезона току-виж се оказали балкански шампони 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:

Нашето хотелче на Тасос, дето сме им клиенти от 10+ години, също ме разочарова:(((И дето се познаваме лично, с цялата родА на собствениците.

Първо, цената, която ми обадиха е с 20% над миналогодишната, че отделно  и да им преведа цялата сума по банков път още сега, че да ми било сигурно:(((

До сега, във всичките години, правех резервация по мейл, пращаха ми ваучер и на място плащахме.

Ще си кажем сбогом и ще отидем някъде на друго място.

• Харесвам 16
Публикувано:

Ние имахме резервация за седмица на о. Халки от 9-и юни. Отказахме я заради карантината. Преди няколко дни собственикът на хотелчето ни писа, че ако желаем, може да отидем през юли на цените от юни.За съжаление тогава не може да излезем отпуска. Та всичко е относително.

• Харесвам 3
Публикувано:

Задържането на високите цени ми прилича на игра на нерви като например при атака през средновековието, при която нападнатите държат линията до последно преди да отвърнат на атаката. С други думи - хотелиерите и ресторантьорите са засегнати финансово от кризата и сега държат леко по-високи цени и тръпнат в очакване какво ще стане и как ще се развие пазара (битката). Само че има хора с по-слаби нерви сред тях и не приемат този покер, а предлагат настаняване/ храна на по-ниски цени или поне същите от миналата година. Именно тези ще разстроят редиците на смелите (недалновидните бих казал) хотелиери/ ресторантьори. В крайна сметка тарикатите ще носят вода на баламите, а тези от нас, които имат нерви за този покер, ще си получат нормалните цени.  

Е, разбира се и сред отпускарите има много хора със слаби нерви, които няма да издържат и ще резервират на високите цени, което от своя страна ще даде повод за оптимизъм у вдигналите цените. Като цяло се очертава един покер на пазара. Който няма зор и има нерви - печели.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 2 часа, Pantelej Putnik каза:

Задържането на високите цени ми прилича на игра на нерви като например при атака през средновековието, при която нападнатите държат линията до последно преди да отвърнат на атаката. С други думи - хотелиерите и ресторантьорите са засегнати финансово от кризата и сега държат леко по-високи цени и тръпнат в очакване какво ще стане и как ще се развие пазара (битката). Само че има хора с по-слаби нерви сред тях и не приемат този покер, а предлагат настаняване/ храна на по-ниски цени или поне същите от миналата година. Именно тези ще разстроят редиците на смелите (недалновидните бих казал) хотелиери/ ресторантьори. В крайна сметка тарикатите ще носят вода на баламите, а тези от нас, които имат нерви за този покер, ще си получат нормалните цени.  

Е, разбира се и сред отпускарите има много хора със слаби нерви, които няма да издържат и ще резервират на високите цени, което от своя страна ще даде повод за оптимизъм у вдигналите цените. Като цяло се очертава един покер на пазара. Който няма зор и има нерви - печели.

Еееее, ти пък! При тоз необятен пазар, няма повод за притеснение от наша страна.

А, сетих се още нещо.

Оная вила на Сицилия, дето бяхме лани и искахме пак да отидем и тази година-същата работа.

Чичо ти Пешо, само щот, къщата му е на дюната и през два дувара с къщата на Монталбано, турИл едни ценичкиииииии, мамма миа!

За същите пари, за същите като брой нощувки, букнах Ред левъл в една Мелия на Гран Канария. Дето по лукс е къде сто нива над дедо ти Пешовата вила.

Като му понамалеят клиентОВЕТЕ, ще се сети.

• Харесвам 7
Публикувано:

Моята резервация за къщето с двор в Гърция си е от миналата година при устната договорка с гръка, че резервацията остава до отмяната й. С цената съм ОК. Тоест, аз няма да участвам в играта на нерви с цените. То тази година само нерви до сега - то не беше вирус, то не бяха отменени полети и пътувания, отменени резервации в БГ,.... Стига нерви вече, време е да празнуваме лятото. 🙂

• Харесвам 6
Публикувано:

Аз не съм голям фен на airbnb, но гледам, че точно там са големите намаления. Хотели на добри цени излизат единици с голямо търсене. 

Публикувано:

Явно хората очакват всички изведнъж да се юрнат на почивка, затова са такива цените. То и аз това очаквам. Не виждам основания да очаквам ниски цени след като туризма тръгне. 

Ако пък не се оправдаят очакванията, ще свалят цените.

Публикувано:

Туризмът е бранш с много нисък марж и като такъв едно намаляване на цените дори и при нормален сезон ще доведе до инкасирането на загуби. Освен това предполагам, че част от големите хотели работещи на all-inclusive няма дори да отворят, защото ще им забранят ползването на СПА-услуги или сервирането на храна на т.н. шведска маса. Или дори да го направят заради тези мерки ще трябва да увеличат цените.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 25 минути , neuromancer каза:

Явно хората очакват всички изведнъж да се юрнат на почивка, затова са такива цените. То и аз това очаквам. Не виждам основания да очаквам ниски цени след като туризма тръгне. 

Ако пък не се оправдаят очакванията, ще свалят цените.

Според мен има огромна разлика в очакванията според клиентите. Адвенчър, парти туризъм - самостоятелни бойни единици, чакащи на вратата на нисък старт. Те са си готови, чакат датата на отваряне.  Семейно почиващите ще чакат много повече, те търсят повече сигурност, не могат да рисукват да ги карантинират някъде с децата.  

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.