Прескочи до съдържание

За цените в Гърция след коронавируса. Размисли.

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 11 минути , tch каза:

Туризмът е бранш с много нисък марж и като такъв едно намаляване на цените дори и при нормален сезон ще доведе до инкасирането на загуби. Освен това предполагам, че част от големите хотели работещи на all-inclusive няма дори да отворят, защото ще им забранят ползването на СПА-услуги или сервирането на храна на т.н. шведска маса. Или дори да го направят заради тези мерки ще трябва да увеличат цените.

Големите хотели наистина работят на нисък марж. Но разни къщи, квартири, бунгала, предлагащи се в Airbnb, които се предлагат на почти същите цени като хотелите, те имат много мегдан за сваляне на цените. Разходите на подобен род хотелиери тип хазяи не се същите като на един голям хотел.

От друга страна хората ще харчат по-умерено, ще си стискат парите, усещайки идването на кризата.

Затова пазарът ще си каже думата и мисля, че тези квартирки (изключвам премиум къщите) в най-добрия случай могат да разчитат на миналогодишните цени.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 19 минути , vorbis каза:

Големите хотели наистина работят на нисък марж. Но разни къщи, квартири, бунгала, предлагащи се в Airbnb, които се предлагат на почти същите цени като хотелите, те имат много мегдан за сваляне на цените. Разходите на подобен род хотелиери тип хазяи не се същите като на един голям хотел.

Да, там може и да паднат малко цените, но не бива да се забравя, че едно 15-20% от платената от теб цена наемодателят ти не я вижда, а остава за посредника. Така че и там не може да се очакват чудеса. Все пак тоя имот по принцип за 6-7 месеца в годината трябва да изкара доходност поне като тази от наем. В противен случай се обезмисля упражнението. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Тия дето обикновено хукват нанякъде, тълпите, тази година вече нямат отпуска. Отдавна замина - я заради спряно производство, я заради онлайн обучението на децата. Почивката ще се отмята по уикенди. Това по нашите ширини. Пък и май из цяла Европа и Америка, ако изобщо им отворят границите или пък даже и градовете.  

Какви чужденци очаквате , като те трябва да са съгласни с условието, че после ще прекарат две седмици вкъщи, а не на бара в басейна в някакъв курорт, където и да било, да размишлява струват ли си пет дни кеф срещу две седмици самоизолатор. 

Да добавим и това, че не се знае знае ли се и нещата ще си дойдат на място . За цените и за туристите.

Пък грък ако не продаде на нетърпящия безгръцко лято нашенец празното пространство, което трябва да му осигури, не знам кой ще го направи. :grin:

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Еееее, ти пък! При тоз необятен пазар, няма повод за притеснение от наша страна.

А, сетих се още нещо.

Оная вила на Сицилия, дето бяхме лани и искахме пак да отидем и тази година-същата работа.

Чичо ти Пешо, само щот, къщата му е на дюната и през два дувара с къщата на Монталбано, турИл едни ценичкиииииии, мамма миа!

За същите пари, за същите като брой нощувки, букнах Ред левъл в една Мелия на Гран Канария. Дето по лукс е къде сто нива над дедо ти Пешовата вила.

Като му понамалеят клиентОВЕТЕ, ще се сети.

За кога го букна това, и аз много искам да букна нещо за някъде, обаче не смея. Ето, сега пак удължиха обстановката,  за 3 учителки и един шивашки цех.

Публикувано:
преди 27 минути , patilana каза:

Какви чужденци очаквате , като те трябва да са съгласни с условието, че после ще прекарат две седмици вкъщи, а не на бара в басейна в някакъв курорт, където и да било, да размишлява струват ли си пет дни кеф срещу две седмици самоизолатор. 

Ами нали уж двете седмици карантина отпадат за определени държави...

А от другата гледна точка, аз вече трети месец карам пълна изолация и края не се вижда, мислиш ли, че още само някакви две седмици ще ми попречат за една ваканция някъде?

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 час, vorbis каза:

Не съм съгласен. Освен това нерядко на собственика на апартамент това му е единственият източник на доходи и през последните 4 месеца са на нулата. Собствениците на хотели обикновено имат разнообразно портфолио и макар и да им е икономически неизгодно, могат да компенсират по някакъв начин. Собствениците на къщи и т.н. няма как да го направят.

Дани Магелани
Публикувано:
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

Еееее, ти пък! При тоз необятен пазар, няма повод за притеснение от наша страна.

А, сетих се още нещо.

Оная вила на Сицилия, дето бяхме лани и искахме пак да отидем и тази година-същата работа.

Чичо ти Пешо, само щот, къщата му е на дюната и през два дувара с къщата на Монталбано, турИл едни ценичкиииииии, мамма миа!

За същите пари, за същите като брой нощувки, букнах Ред левъл в една Мелия на Гран Канария. Дето по лукс е къде сто нива над дедо ти Пешовата вила.

Като му понамалеят клиентОВЕТЕ, ще се сети.

Кога ще бъдете на Гран Канари? Аз имам билети до Барселона около Нова година. Мисля да отскача до 2 канарски острова. Била съм на Тенерифе и на Гран Канария, но не пречи да повторя.

Ако се засечем, може да си спретнем мини магеланска среща.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 22 часа, tch каза:

Туризмът е бранш с много нисък марж

Освен това е и бранш с много големи кредити, а да не се окаже и бранш с много фалити.

преди 22 часа, tch каза:

Да, там може и да паднат малко цените, но не бива да се забравя, че едно 15-20% от платената от теб цена наемодателят ти не я вижда, а остава за посредника. Така че и там не може да се очакват чудеса. Все пак тоя имот по принцип за 6-7 месеца в годината трябва да изкара доходност поне като тази от наем. В противен случай се обезмисля упражнението. 

Аз тук чета примери за собственици на ваканционни имоти, които надуват цените дори на свои дългогодишни клиенти. А точно с тези клиенти би трябвало да имат установени канали за контакт, от които да се възползват сега и да си уредят нощувките и условията без посредник. Така цените за клиентите поне можеше да не се вдигат, не казвам да са по-ниски, но защо не?, а собственикът щеше да си получи търсеното повишение в рамките на тия 15-20 %, които иначе отиват за посредника. Това е win-win отвсякъде, но изглежда на някои хора им е трудно да го видят. Да не говорим, че за мен подобно отношение към лоялни, очевидно, клиенти, е меко казано неразбираемо.

И друго не трябва да забравяме - туризмът не е само хотели и хотелите не са само туризъм. Ресторантите в София от туристи ли преживяват, та надуха цените?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 20 часа, Дани Магелани каза:

Кога ще бъдете на Гран Канари? Аз имам билети до Барселона около Нова година. Мисля да отскача до 2 канарски острова. Била съм на Тенерифе и на Гран Канария, но не пречи да повторя.

Ако се засечем, може да си спретнем мини магеланска среща.

Аааа, ние за август го мечтаем...

Букнала съм само Мелията с безплатна анулация до седмица преди това и не купувам билети, ще чакам до последно. Ако трябва, ще купя, от днес за утре, но да е ясно, ще се пътува ли.

Ама те, може и да отворят границите за нас на 1-ви август, но както вървят нещата у нас, да не се окаже, че нийде не ни искат...

Публикувано:
Преди 1 час, Goal & Boss каза:

Ресторантите в София от туристи ли преживяват, та надуха цените?

Цените в БГ се повишават по всякакъв повод - повиши се бензина - повишаване на цените, намалиха бензина - повишаване на цените, дойде лятото - повишаване на цените, отиде си лятото - повишаване на цените. Трябва също да се знае, че цената на черешите е в пряка и неделима зависимост от вируса и туристическите тенденции.

• Харесвам 4
Публикувано:

След като вчера кмета на Бургас обяви, че 150 полета са отменени за юли, гледам днес, че цените вече отиват надолу в Бургас и околия.Русия може да обяви, че пуска международните полети от средата на юли, но ЕС даде да се разбере, че дума не става да пусне руснаците из Европа.Поляците също още не е ясно кога ще ги пуснат да пътуват,юкейците ние не ги допускаме на наша територия.Може би скоро хотелиерите ще се усетят, че ще разчитат основно на БГ туриста.

Проблема на черноморският туризъм е, че сезона е кратък.Голяма част от бизнеса(семейните хотели,къщи  за гости,апартхотели) разчита на 3 месеца да събере средства, с които да живее през останалата част от годината.И това е масов модел. Все още се опитват с високи цени да избият евентуални загуби.Драмата ще е пълна, ако сезона се забави с още месец заради ескалация на заразата.

• Харесвам 7
Публикувано:

преди 56 минути , Мари Николова каза:

Русия може да обяви, че пуска международните полети от средата на юли, но даде да се разбере, че дума не става да пусне руснаците из Европа.

Това не го разбрах ... :rolleyes: ще пускат международни полети, без такива до Европа? :rolleyes:

Публикувано:

Вчера излезе информация, че Русия планира стартиране на международните полети от 15 юли, но пък ЕС не им се кефят особено:

https://www.schengenvisainfo.com/news/opening-eu-borders-for-russian-nationals-not-on-agenda/

Пропуснала съм "ЕС" в мнението, добавих го.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 минути , Фичо каза:

Това не го разбрах ... :rolleyes: ще пускат международни полети, без такива до Европа? :rolleyes:

Разбирай Турция, Египет...

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз гледах цените на вилите в Гърция от май месец някъде. Точно си бях набелязала няколко и обявиха,че ще отварят границите от 15 юни. Скокът в цените беше мигновен с около 30-50%. Хотелите ми правят впечатление, че са по-скъпи от минали години. В крайна сметка се договирхме с една от вилите да я вземем за цял месец и цената се върна в нормалните граници. Като цяло, наблюдението ми е, че липсата на информация обърква собствениците на бизнес и ценовите стратегии за сезона се менят постоянно.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 час, feel_the_rush каза:

Аз гледах цените на вилите в Гърция от май месец някъде. Точно си бях набелязала няколко и обявиха,че ще отварят границите от 15 юни. Скокът в цените беше мигновен с около 30-50%. Хотелите ми правят впечатление, че са по-скъпи от минали години. В крайна сметка се договирхме с една от вилите да я вземем за цял месец и цената се върна в нормалните граници. Като цяло, наблюдението ми е, че липсата на информация обърква собствениците на бизнес и ценовите стратегии за сезона се менят постоянно.

Чета поста който отворих с огромен интерес. 

ако мога да обобщя коментарите ви до момента, както и моите продължаващи наблюдения, ценовата стратегия на гърците е колеблива, преобладаващо високи цени и ослушване какво ще се случва държавите около тях. 

за мен е много интересен и показателен горния пост...30-50% ръст, за "нагаждане" към актуалната обстановка. Тези тарикатлъци ще изиграят лоша шега на всеки хотелиер -гръцки или български.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, Мари Николова каза:

...............

Проблема на черноморският туризъм е, че сезона е кратък.Голяма част от бизнеса(семейните хотели,къщи  за гости,апартхотели) разчита на 3 месеца да събере средства, с които да живее през останалата част от годината.И това е масов модел. .............

Това е една от основните причини, за да имаме това което имаме под формата на туризъм, а и не само.

• Харесвам 3
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Цените в Северна Гърция се вдигат регулярно с годините. За настоящия кратък и почти провален сезон дори ми се вижда в реда на нещата. Знаете и основния закон в търговията за търсенето и предлагането.  Докато 70% от българи, румънци, македонци търсят на 300 км максимум, цените ще се вдигат, съвсем нормално и резонно.  Не така стоят нещата по островите обаче. Пример ще дам с реална резервация на приятелка - цяла къща на Икария през август със страхотни гледки струва 90€. Аз ще спя за същата цена на Кефалоня, която съм плащала преди пет и шест години.  След това отивам в Парга, където ще платя висока за моя праг цена, защото районът и гледките са търсени и скъпи. И ако до 30-ти са полупразни, от първи всичко ще се напълни. Не смятам, че малките настанявания, студиа и подобни, печелят несметни богатства от отдаването им. Нагоре прочетох мнение, с което не съм съгласна. Всички настанявания, с които се свързах, предложиха с по десет евро по-ниска цена от обявената в Букинг. Аз лично не се пазаря, но пазарлъкът при гърците си върви и винаги е вървял. 

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.