Rumiana Публикувано: 9 юни, 2020 Сподели Публикувано: 9 юни, 2020 преди 37 минути , Alexander каза: Всички имат, не смятам, че е нещо страшно Така де, карагенанът не е мишеморка все пак... съвсем не е чак толкоз страшен... 😀 3 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 9 юни, 2020 Сподели Публикувано: 9 юни, 2020 Преди 1 час, Alexander каза: Всички имат, не смята, че е нещо страшно, ядем 2-3 пъти в годината и на фона на готовите сладоледи е като био. Да бе, не само всички сметани имат - ами , го има във всичко:((( ако е за веднъж, не е проблем. И ние ядем сладолед, веднъж на три тодини:)))) Ама, ако се яде в количества, е друго. А пък готовият сладолед , си е жива химия. По- добре в къщи да се забърка - знаеш какво има в него. Ние много внимаваме и със сладкото, и с Е-тата.Като много ми се прияде сладичко, си бъркам заквасена сметанка или маскарпоне с натурално какао и малко стевия. 1 Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 9 юни, 2020 Автор Сподели Публикувано: 9 юни, 2020 Моя опит за сладолед беше катастрофален, също като на @Sju. Пукнаха ме да ме майтапят мъжете в къщи. Като крем снощи беше прекрасно, но след замразяване не става за нищо. Ще пробвам със заквасена сметана, но има вкус на кисело мляко. Чудя се, ако имам машина и сложа сместа в нея, дали резултата щеше да е по добър. Никой ли няма такава машина? 1 Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 9 юни, 2020 Сподели Публикувано: 9 юни, 2020 Някой спомена каймак. От моя гледна точка, ако не греша cream fresh е точно това. Все пак, ако си го преведем, се предполага, че е прясна сметана. А какво е сметаната? И как се получава? 😉 2 Връзка към коментар
Rumiana Публикувано: 9 юни, 2020 Сподели Публикувано: 9 юни, 2020 преди 39 минути , AlexandraKo каза: Ние много внимаваме и със сладкото, и с Е-тата. Ех, тези Е-та! 🙂 Е-тата са всъщност списък от хранителни добавки, одобрени за използване в Европейския съюз (оттам и "Е"-то). E-number Много от тях са си съвсем нормални вещества, витамини, антиоксиданти и пр., в които няма нищо лошо, даже напротив... Е300, например, е витамин С, Е306 - витамин Е, Е322 - лецитин... Погледнете списъка. 2 Връзка към коментар
Kalina Ivanova Публикувано: 9 юни, 2020 Сподели Публикувано: 9 юни, 2020 преди 10 минути , slujitel каза: Моя опит за сладолед беше катастрофален, също като на @Sju. Пукнаха ме да ме майтапят мъжете в къщи. Като крем снощи беше прекрасно, но след замразяване не става за нищо. Ще пробвам със заквасена сметана, но има вкус на кисело мляко. Чудя се, ако имам машина и сложа сместа в нея, дали резултата щеше да е по добър. Никой ли няма такава машина? Имам. Идеята на машината е да не се получават кристали, заради непрекъснатото разбъркване. Освен това, няма друг ефект върху вкуса. Без машина ефекта " без кристали"се получава, като сместа се разбърква през половин час, изваждайки я от фризера. Но да си призная, не съм си го причинявала това. 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 9 юни, 2020 Сподели Публикувано: 9 юни, 2020 Преди 1 час, Rumiana каза: Ех, тези Е-та! 🙂 Е-тата са всъщност списък от хранителни добавки, одобрени за използване в Европейския съюз (оттам и "Е"-то). E-number Много от тях са си съвсем нормални вещества, витамини, антиоксиданти и пр., в които няма нищо лошо, даже напротив... Е300, например, е витамин С, Е306 - витамин Е, Е322 - лецитин... Погледнете списъка. Да бе, остана и да вярваме, като ни лъжат. То и Талидомид , беше супер-чудодейното лекарство, одобрено, изпитано, легално и пр., пък какво стана? https://history.framar.bg/талидомид-препаратът-против-сутрешно-гадене-който-довежда-до-раждането-на-хиляди-бебета-с-гротескни-малформации Няма и не искам да споря, отношението към собственото здраве , е лично нещо. “Европейският съвет по хранителните добавки е изготвил списък на Е-добавките, които са безвредни за здравето на хората и са одобрени за използване в хранителните продукти на територията на Евросъюза. Много експерти, гастроентеролози и привърженици на природното хранене обаче твърдят, че и голяма част от разрешените добавки имат вредно действие и са недостатъчно изследвани (виж по-долу). Адитивите, които отсъстват от списъка, най-често не са забранени, но няма гаранция, че са безвредни.” Списъка взех оттук: e-vestnik.bg Норвежки сайт по тези въпроси: https://www.curezone.org/foods/enumbers.asp 1 Връзка към коментар
Adventurer Публикувано: 10 юни, 2020 Сподели Публикувано: 10 юни, 2020 По принцип ще отрека, че съм писал в готварска тема, а вие никога не сте ме и виждали, но понеже няколко пъти вече @slujitel пита ще и отговоря, защото няма боклук, който да не сме си купили... а аз имам много "научен" подход при избора на техника, после подаряването/изхвърлянето става по-бързо и не толкова научно. Качествен сладолед можеш да получиш в машина от всеки тип, а сигурно и без машина ако, ти се занимава, но не всяка машина прави качествен сладолед. Това е все едно да питаш за машина за кафе и вече зависи колко ти е важно, защото има хора, които не правят разлика между добър и лош сладолед или кафе например. Важното за качествения сладолед са големината на ледените кристали в него, а за текстурата количеството вкаран въздух, тези неща пък зависят от характеристиките на машината и са си направо "научно" изследвани: http://icecreamscience.com/cuisinart-ice-100-compressor-ice-cream-gelato-maker-review/ Само с няколко думи за двата вида машини, при тези с купата обикновено трябва да държиш една купа поне 24 часа във фризер, за да стане нещо и тази купа те ограничава кога и колко сладолед можеш да правиш, някои си купуват и втора купа и т.н., трябва и да надзираваш процеса. На мен тези машини не са ми достатъчно модерни, но на много хора не им пречи и са си доволни. Добрите маркови машини от този тип започва от $100+. Машините с компресор си правят всичко автоматично и можеш да си правиш сладолед непрекъснато, по-големи и тежки са, за прилична машина поне $300+, има и такива, които са с почти професионално качество, значи поне $600+. Това е добре обобщение за видовете машини и наложилите се през годините марки и модели: https://www.dreamscoops.com/best-ice-cream-gelato-maker/ В момента по-скоро отиди утре и си вземи евтината машина на Лидъл, която трябва горе-долу да става, пробвай и ако не ти хареса като хамалогия и резултат я върни и почни да си четеш хилядите ревюта за по-скъпите машини или пък се откажи въобще. https://www.lidl.bg/bg/p/osvezhi-lyatoto/mashina-za-sladoled/p39418 2 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега