П.Кръстев Публикувано: 23 юни, 2020 Публикувано: 23 юни, 2020 Реших да пусна собствена тема, въпреки че има доста информация по въпроса във форума, която изчетох. Все пак обаче се нуждая от Вашата експертиза за Франция т.к. съм бил само в Париж и то за няколко дни, а сега планираме по-дълъг престой. Ето я и грубата програма, която сме сътворили досега, като се надявам да я доизгладим с Ваша помощ: 11.09 - Кацаме в Ница 20:55, с любезното съдействие на Уиз (стискаме палци). Хващаме трамвай 2 и се придвижваме до центъра, където се настаняваме в хотелче. Разходка, вечеря и т.н. 12.09 - Рано сутринта (08:30) взимаме кола и се насочваме към Прованс, където ще се базираме в следващите дни. 16.09 - Обратно към Ривиерата, като по път минаваме през крайбрежието и разглеждаме Grimaud, Saint-Tropez, Cannes. Базираме се някъде около Ница - Eze/Menton/Villefranche/St. Paul de Vence 20.09 - Връщаме колата в Ница ранния следобяд и оставяме оставащото време от почивката ни за разглеждане на града. 21.09 - 21:55 полет към София Ето ги и въпросите, които изникват във връзка с горното: 1) При положение, че на 20.09 връщаме колата в Ница и ще имаме още една нощувка там, как да разпределим останалите 8 между Прованс и Ривиерата? 4 на 4 или 5 в Прованс и 3 около Ница (+ още 2 в самия град). Иска ни се да имаме достатъчно време и на двете места, но не да останем някъде повече, а пък на другото място времето да се окаже недостатъчно. 2) Един пълен ден в Ница достатъчен ли е или е хубаво да му заделим повече време? 3) Кое от селцата би било най-подходящо за база в Прованс? Бихме искали да е някое спокойно селце, приятно за вечерна разходка с хубави ресторантчета и като се има предвид, че картата с нанесените места, които потенциално бихме искали да посетим изглежда така: Цялата карта с всички отбелязани места, включително и на Ривиерата може да се види тук. Наясно съм, че няма как да посетим 40+ населени места за 10 дни и да има смисъл от това. Много от тях ще отпаднат. В момента просто съм нахвърлял всичко, което открих и сега ще почна да отсявам и да правя някакъв маршрут. Всякакви други съвети от типа, кое е задължително да се види, кое може да се пропусне и т.н. са добре дошли. 4
Роца Публикувано: 23 юни, 2020 Публикувано: 23 юни, 2020 Не съм ходила в Ница, но определено бих оставила поне 5 дни за Прованс (тя си ми е слабост), особено като се има предвид големият брой места, които искате да посетите 🙂 Като база за нощувка, ако не държите особено на живописно селце, бих ви предложила да проверите Cavaillon - градче, където също има какво да се види, а пък оттам може да потеглите един ден в посока към Горд, Менерб и околностите, един ден за Екс, един ден за Арл и Сен-Реми и един ден за Авиньон и още някое село (напр. Иль-сюр-Сорг). А последният ден, на път към Лазурния бряг да минете през ждрелата на Вердон (това, разбира се, ако не искате на всяка цена да посетите Марсилия). https://uk.luberoncoeurdeprovence.com/page/cavaillon---en+48905.html Предлагам Кавайон по практически причини, понеже е близо до магистрала и пръвкласни пътища. Ако сте в селце, може да ви се наложи да карата половин час по виещи се пътища, за да стигнете до магистрала (напр. като за ходене до Арл или Екс). 1
lyusi Публикувано: 23 юни, 2020 Публикувано: 23 юни, 2020 преди 12 часа, П.Кръстев каза: Реших да пусна собствена тема, въпреки че има доста информация по въпроса във форума, която изчетох. Все пак обаче се нуждая от Вашата експертиза за Франция т.к. съм бил само в Париж и то за няколко дни, а сега планираме по-дълъг престой. Ето я и грубата програма, която сме сътворили досега, като се надявам да я доизгладим с Ваша помощ: 11.09 - Кацаме в Ница 20:55, с любезното съдействие на Уиз (стискаме палци). Хващаме трамвай 2 и се придвижваме до центъра, където се настаняваме в хотелче. Разходка, вечеря и т.н. 12.09 - Рано сутринта (08:30) взимаме кола и се насочваме към Прованс, където ще се базираме в следващите дни. 16.09 - Обратно към Ривиерата, като по път минаваме през крайбрежието и разглеждаме Grimaud, Saint-Tropez, Cannes. Базираме се някъде около Ница - Eze/Menton/Villefranche/St. Paul de Vence 20.09 - Връщаме колата в Ница ранния следобяд и оставяме оставащото време от почивката ни за разглеждане на града. 21.09 - 21:55 полет към София Нямам какво да кажа по темата ти, но така се радвам, че я има😊 Много ми липсваше да обсъждаме планове за пътуване. Не че имам против кулинарните теми, но се надявам скоро да отпаднат по естествен път 3
stormbringer Публикувано: 23 юни, 2020 Публикувано: 23 юни, 2020 Виждам темата преди да заспя, нямам сили в момента да давам много акъли, но ще гледам утре да не те забравя. Понеже сестра ми живя в Ница, а после и в Маноск, съм правил подобни маршрути и по Ривиерата и по Прованс, могат доста неща да се вместят в кратък период, но със сигурност много по-малко от планираните. Лично аз не бих губил много време в Екс, от там трябва да решите дали искате повече морски и повече "провансалски", имайки предвид колко места си отбелязал из второто. (Пък и като гледам колко "важни" не са в сложени 🙂 ) Ако все пак е що-годе 50/50 пак Сен Тропе и Гримо не съм убеден, че си струват времето в сравнение с Eze (и двете, ама особено Village), Menton, Saint-Jean-Cap-Ferrat, Cannes, Nice & Monaco. Повече и с по-конкнретни детайли ще пробвам утре на свежо, ако забравя, пусни едно лично, че ми идват натоварени няколко дни 3
П.Кръстев Публикувано: 24 юни, 2020 Автор Публикувано: 24 юни, 2020 Благодаря за съветите. Вече намерихме подходящо AirBnb в eдно селце на няколко километро от St. Remy. Сега остава въпроса дали да го запазим за 4 или 5 нощувки. Трябва да отбележа, че държим да слезем до Cassis един от дните, т.к. видяхме, че е доста красиво там, има природен парк и приятни плажчета, които предполагам са по-спокойни от тези на Ривиерата. Заради този day-trip си мисля, че може би е добре да направим: 1 нощувка Ница 5 нощувки в близост до St. Remy 3 нощувки някъде около Eze/Menton/Villefranche 1 Ница Включвам @stormbringer, ако може да даде малко повечко съвети и да ни открехне за още от "важните" места, които сме изпуснали 🙂
stormbringer Публикувано: 24 юни, 2020 Публикувано: 24 юни, 2020 Може и да не сте ги изпуснали, ама не видях Pont Du Gard на картата 🙂 Щом сте планирали L'Isle-sur-la-Sorgue, предполагам, че стигане до самия извор Vaucluse (Fontaine de Vaucluse) също ви е част от плана. Не знам колко ще са пълноводни през септември, защото има огромна разлика в зависимост от сезона. Големите Авиньон и Арл са ясни, те са прекрасни градове (доста скъпи, ама то във Франция си така), предполагам сте им замислили достатъчно време. Щом ще спите до St Remy, за съжаление Parc Naturel Régional du Verdon и по-конкретно Gorges du Verdon ви идват доста далеч и или трябва да останат за друг път, или да вместите малко "по-пътя" към Ница, защото там красотата е голяма. Касис конкретно е малко, хубаво, китно градче, но нищо особено, ОБАЧЕ така наречените "Каланки" (Parc national des Calanques) между него и Марсилия са нещо уникално, за което си струва да се отдели цял ден (и малко повечко ходене), за да може да разгледате качествено и от високо, а не само от плажа. Запасете се с вода, паркирайте в западния край на Касис и тръгвайте пеш до Calanque d'En-Vau. Гледките (и снимките, хаха) ще си струват. Има и други варинати, да стигнете по-близо с кола и с доста по-малко вървене, да отидете до плажа, ама тогава губите гледката от пътеките. Също може с яхта/ лодка на разходка (мисля, че има варианти и от Марсилия и от Касис), но тогава изживяването и гледната точка са съвсем различни и трябва да прецените кое искате, за кое имате време, желание и т.н. Плажовете са много красиви, но са само камънак (при това различен на всяко място ), като това се отнася за почти цялата ривиера. За там ще пусна отделен пост, но помислете, дали не ви устройва да използвате Ница за база, защото е малко или много в централна позиция за дневни разходки - и към Кан и Антиб на запад и към Сен-Жан–Кап–Фера, Ез, Монако и Мантон на изток. Там има и други детайли, които ще трябва да избистряте - паркиране, магистрала или "селски" път, дали не е по-добре/бързо/удобно с влак/бус от Ница до някое от изброените или все пак с колата сте по-flexible. 3 2
Моника Публикувано: 24 юни, 2020 Публикувано: 24 юни, 2020 преди 3 часа, П.Кръстев каза: Благодаря за съветите. Вече намерихме подходящо AirBnb в eдно селце на няколко километро от St. Remy. Сега остава въпроса дали да го запазим за 4 или 5 нощувки. Трябва да отбележа, че държим да слезем до Cassis един от дните, т.к. видяхме, че е доста красиво там, има природен парк и приятни плажчета, които предполагам са по-спокойни от тези на Ривиерата. Заради този day-trip си мисля, че може би е добре да направим: 1 нощувка Ница 5 нощувки в близост до St. Remy 3 нощувки някъде около Eze/Menton/Villefranche 1 Ница Включвам @stormbringer, ако може да даде малко повечко съвети и да ни открехне за още от "важните" места, които сме изпуснали 🙂 Подкрепям мнението на @stormbringer и според мен Ница е идеална за база и може би е добре там да имате повече нощувки, отколкото три около Ез. Чудесна отправна точка за Ез, Монако, Вилфранш-сюр-мер, Мантон и за Сен Пол дьо Ванс, Антиб, Кан. Eз и Монако може да ги разгледате общо за ден, но зависи какво ще посещавате от забележителностите. Сен Пол дьо Ванс е задължителен за посещение, отидете рано преди другите туристи, за да се насладите поне за малко без навсякъде да има снимащи японци, макар, че с положението сега може би ще е по-спокойно. Може да се съчетае след това с Антиб. Антиб е много по-привлекателен от Кан. Като гледам картата с отбелязаните места ми се струва, че на моменти може да усетите, че пропускате нещо или че самите вие препускате 😃, затова се наслаждавайте пък не всяко място е на всяка цена, ще се върнете пак. С разглеждане на основните забележителности и с база Ница може да разгледате Ез, Монако, Мантон, Сен Пол, Кан, Антиб за точно три дни, включително и Ница (все пак ако ви е база привечер има достатъчно време за обикаляне). Но пак подчертавам, че става въпрос за по-телеграфно разглеждане "Я църква, щрак!" и давате натам. 1
Фил Публикувано: 24 юни, 2020 Публикувано: 24 юни, 2020 преди 4 часа, П.Кръстев каза: 3 нощувки някъде около Eze/Menton/Villefranche 1 Ница Не виждам причина за такова разделяне на нощувките, направете си ги 4 в Ница. Може би си видял моите скромни препоръки за две кръгчета от Ница до интересните места в района наоколо? Да не се повтарям и тук. 2
П.Кръстев Публикувано: 24 юни, 2020 Автор Публикувано: 24 юни, 2020 Явно има смисъл да помислим дали направо да не останем в Ница последните 4 нощувки. Съображенията ни за запазване на нещо в покрайнините, около Ница са две: 1. Ако сме в къща/вила близо до главен път ни дава по-бърз достъп от-до мястото ни на настаняване и избягване на пиковия трафик сутрин и вечер в Ница; 2. Със сигурност намиране на място за настаняване с паркинг в рамките на града би било по-скъпо начинание, отколкото на нещо в близките селца. Да, от всичко което прочетох, виждам че транспорта около Ница е много добре организиран и може да се придвижваме с автобуси, но въпреки това чувството да си независим и да спираш където пожелаеш, да не мислиш кога какъв автобус трябваше да се хване и т.н. е съвсем различно. Така или иначе ще наемем кола, разликата в цената за допълнителните три дни ми се струва поносима, на фона на това, което ще получим. (Отделно, че в настоящата ситуация НЕизползването на градски транспорт в пиковите часове си е препоръчително) @Фичо, не се сещам за кой пост точно говориш. Може ли да споделиш линк за да го погледна? ЕДИТ: Намерих го 🙂
Фил Публикувано: 24 юни, 2020 Публикувано: 24 юни, 2020 преди 4 минути , П.Кръстев каза: Съображенията ни за запазване на нещо в покрайнините, около Ница са две: 1. Ако сме в къща/вила близо до главен път ни дава по-бърз достъп от-до мястото ни на настаняване и избягване на пиковия трафик сутрин и вечер в Ница; Ами тогава си направете и четирите нощувки на това (различно от Ница) място.
Фил Публикувано: 24 юни, 2020 Публикувано: 24 юни, 2020 преди 17 минути , П.Кръстев каза: ЕДИТ: Намерих го 🙂 Да, това беше планът, а тук съм описал и реализацията, заедно с по някоя и друга снимка за добиване на представа
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега