Прескочи до съдържание

Кино за пътешественици 2020


Здравко Ангел

Препоръчани мнения

Здравко Ангел

Здравейте, магеланци! Като не може да пътуваме из континентите реално, каним ви да го направим на кино. Поредното "Кино за пътешественици" стартира на 1-ви август, като всяка вечер до 16-и август ще има прожекции в Културен център G8 и Евро синема. Има и няколко презентации в рамките на събитието, а ето я и подробната програма:

 

КИНО ЗА ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ

01 – 16 август 2020

 

ПРОГРАМА КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР G8

01.08 сб - 19.00

Презентация на Здравко Григоров и Ангел Хаджийски: Из филипинските Кордилери

ЕКСКЛУЗИВНО!

Оризовите тераси на Филипините 50’

Оризовите тераси във Филипинските Кордилери, освен световно културно наследство, са и поминък за много обитатели на планината. На 2000 метра височина, далеч от цивилизацията и обществото, те са изградили своя малък изолиран свят. Вместо с пари, плащат с ориз. Вместо да ходят на църква, практикуват окултни ритуали, за да са доволни духовете на планината. Когато са болни, не викат лекар, а знахар, защото за тях магията е лекът. Когато младите отидат да живеят в града, обещават да се върнат, но само когато асфалтират път до високите села.

***

02.08 нд - 19.30

С тук-тук из Етиопия 87’

Те са в Етиопия за първи път: 3 отбора и 3 моторикши. Те са 18 пътешественици, готови да изминат 2500 километра в дивото за 18 дни, без да знаят какво им предстои. Тръгват от Адис Абеба, за да стигнат чак до долината на река Омо и да се срещнат с африкански племена: с белязани жени, които са готови да понесат стотици удари, спазвайки местните традиции и с голи момчета, които прескачат биволи, за да станат мъже.

***

03.08 пн - 19.15

Открий отново Индия 117’

4 раници, натъпкани с дрехи, фотоапарати, надежди и вълнение. Кола натоварена с оборудване, светлини и гориво. Без да знаят накъде се отправят, нито какво ще срещнат по пътя си, те слушат само вътрешния си глас.
Тръгват да прекосяват от край до край тяхната необятна Индия.

***

04.08 вт - 19.00

Презентация на Петя Кокудева:  Южна Америка

ЕКСКЛУЗИВНО!

Моят север е на юг 99’

Известният лозунг „Нашият север е на юг“, символ на единството и независимостта на държавите от Латинска Америка, вдъхновява една чилийка да пътешества в седем от тях, за да ги опознае и да разбере, какво ги свързва и какво ги разделя. Куба, Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и Чили: седем отделни реалности, с общ език и култура, колкото еднакви, толкова и различни. В някои от тях Революцията още е жива, в други вече се събужда демокрацията, а трети никога не ги е напускала корупцията. Навсякъде тя слуша истории и е сред хората, а те искат само едно: да се чуе гласът на народа. Накрая влиза сама надълбоко в Амазонската джунгла, за да застане очи в очи с истината.

***

05.08 ср - 20.00

Под конвой из света 61’

Група авантюристи жадуват да обиколят света и решават да го направят с коли на старо, които купуват за по 150 паунда. Без никакви спестявания, без подготовка, само с голям ентусиазъм и огромно желание, те поемат по пътя. Загряват из Европа, продължават към Централна Азия и за финал стартират от Щатите, през цяла Южна Америка до Аржентина.

***

06.08 чт - 20.00

Средиземноморие 84'

Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио поемат на едно вълнуващо пътешествие по въздух, за да документират отвисоко един от най-разнообразните райони в света - Средиземноморието, с над 427 милиона обитатели, живеещи в 24 страни на 3 континента.

***

07.08 пт - 19.00

Презентация на Таня Свечникова за Тибет

ЕКСКЛУЗИВНО!

Всичко се променя 61 мин.

Тенцин Фунцок е тибетски изгнаник, който се е посветил на изкуството и живее в Дхарамсала. Един ден той решава да изживее отново най-важния момент от своя живот – бягството от окупирания от Китай Тибет, когато заедно със семейството си минават през разположения на 5800 метра надморска височина проход Нангпа Ла, стигат до Непал и продължават към индийската граница и Дхарамсала.

Едно екстремно пътешествие из красивите върхове на Хималаите и културата на хората обитаващи Катманду, Лхаса и Дхарамсала.

***

08.08 сб - 18.30

Камино де Сантяго 82'

Един път и хиляди човешки съдби. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

***

08.08 сб - 20.00

Вземи красивото с теб 64'

Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътешествие по целия свят.  Но това, което те откриват, надминава очакванията им.

От индианското племе Малеку и древните египтяни до съвременния свят, те осъзнават, че всеобщото търсене на щастие е това, което в крайна сметка ни обединява. Заснет в 27 държави в продължение на десет месеца, филмът носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната красотата.

***

09.08 нд - 19.00

Окото на Истанбул 61’

Той се ражда пет години след създаването на Република Турция и днес е на 88. Посветил е живота си на това да запечатва на хартия душата на града. Снима в черно и бяло вече цели шест десетилетия и архивът му е с над 1 милион фотографии.

Не се смята за фотограф, а за историк, който разказва събития и човешки животи. Произходът му е арменски, но е гордост за цяла Турция, защото е живата история и легенда във фотографията. Той е Ара Гюлер, но всички го познават като „Окото на Истанбул“.

***

10.08 пн - 19.30

Между върховете 78’

През 2013 г. трима приятели се захващат да изкачат два от най-високите върхове, като се занимават с доброволческа дейност във всяка страна, през която преминават.

Отправна точка на плана им – връх Аконгагуа – Аржентина. Крайната им цел – връх Маккинли – Северна Америка. Но тяхното истинско пътуване започва някъде долу, между върховете, сред различните култури в Амазонската джунгла и под вулканите на Никарагуа и Хондурас.

Животът там тече с друг ритъм от обичайното им ежедневие и предвидените няколко дни за пътуване преминават в месеци приключение.

***

11.08 вт - 19.00

Презентация на Теодора Иванова: Непознатата Куба

ЕКСКЛУЗИВНО!

По пътищата на Куба 60’

Изминали са 60 години от Кубинската революция. Днес страната отваря врати към света и хората са любопитни какво ще се промени. Вярват, че са тръгнали по верния път и никой не се замисля, кое е свобода и кое диктатура. Животът на много от тях е минал в труд, глад, музика и танци. На някои - по цял ден на селската нива, на други - в Хавана, но светът им не е много различен. Бедни са, но пари не им трябват, щастливи са и не се оплакват, защото живеят на Острова на свободата.

***

12.08 ср - 20.00

На път през Сахара 71’

Майкъл и Самюъл пътуват само с раници и искат да разбият традиционните представи на британците за пълноценно прекарана ваканция: в скъпи хотели, с организиран транспорт и проверени места, пълни със стада сънародници. Не намират жадуваното слънце в Коста дел Сол и хващат ферибота до отсрещния бряг, където е Африка и слънцето се раздава щедро.

Планът им е да тръгнат на юг по крайбрежието през Мароко, Западна Сахара и Мавритания. Искат да се потопят в културата, да не ги съпровожда туроператор, нито конвой и да не срещат други европейци по пътя си. Те са от Общество на британските бекпекъри и мисията им е да представят нетипичните места, по които хората обикновено не пътуват.

***

13.08 чт - 19.00

Забележителният Исфахан 60'

Филмът представя уникалното културно и художествено наследство на Исфахан чрез задълбочените проучвания и анализи на известния историк д-р Фарзин Резаеян. Ученият проследява трансформациите на града от основаването му до неговия апогей през 16-ти век, когато става столица на Сефевидската империя.

***

14.08 пт - 19.00

ЕКСКЛУЗИВНО!

Легло с връзки 72’

За истинския пътешественик пътуването не е просто хотел с удобства като у дома, а откриване на непознати места. Един сайт предлага алтернативата да пътуваме по света, като спим в къщата на непознат. За някои този сайт е шанс да опознаят отблизо различната култура или да учат език, за други е място за запознанство и секс, а за трети – безплатен хотел. Диванът в хола на домакина, добър или лош, дори да не е удобен като хотелското легло, прави от непознатите приятели и винаги ни връща към спомена за мястото. Изненадата и несигурността са част от приключението, а именно това превръща обикновеното пътуване в пътешествие.

***

15.08 сб - 19.00

Исландия наведнъж 70'

Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.

***

15.08 сб  - 20.15

24 вкуса от Неапол 68’

Най-добре може да опознаете един град като се доверите на местните. 24 неаполитанци представят своя роден град чрез кратки новели, в които повеждат зрителите из живописните улички на Неапол, срещат ги с местните, разказват любопитни факти от историята на града и всичко това с акомпанимент на традиционната неаполитанска музика.

***

16.08 нд - 19.00

ЕКСКЛУЗИВНО!

Спаси Папуа, прекоси я пеша 85’

„В началото исках да мина целия път от Берлин до Западна Папуа, Индонезия на мотор и така да дам гласност на проблемите на джунглата и борбата за оцеляване на туземните племена в региона. Но в крайна сметка пътуването ми се превърна в 11-месечно приключение, едно пътуване през  11 държави и безброй пъти прибягване до план „Б“."

 

 

ПРОГРАМА ЕВРО СИНЕМА

02.08 нд - 18.15

Забележителният Исфахан 60'

Филмът представя уникалното културно и художествено наследство на Исфахан чрез задълбочените проучвания и анализи на известния историк д-р Фарзин Резаеян. Ученият проследява трансформациите на града от основаването му до неговия апогей през 16-ти век, когато става столица на Сефевидската империя.

***

03.08 пн – 18.15

Средиземноморие 84'

Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио поемат на едно вълнуващо пътешествие по въздух, за да документират отвисоко един от най-разнообразните райони в света - Средиземноморието, с над 427 милиона обитатели, живеещи в 24 страни на 3 континента.

***

04.08 вт. - 18.30

На път през Сахара 71’

Майкъл и Самюъл пътуват само с раници и искат да разбият традиционните представи на британците за пълноценно прекарана ваканция: в скъпи хотели, с организиран транспорт и проверени места, пълни със стада сънародници. Не намират жадуваното слънце в Коста дел Сол и хващат ферибота до отсрещния бряг, където е Африка и слънцето се раздава щедро.

Планът им е да тръгнат на юг по крайбрежието през Мароко, Западна Сахара и Мавритания. Искат да се потопят в културата, да не ги съпровожда туроператор, нито конвой и да не срещат други европейци по пътя си. Те са от Общество на британските бекпекъри и мисията им е да представят нетипичните места, по които хората обикновено не пътуват.

***

05.08 ср - 18.30

Окото на Истанбул 61’

Той се ражда пет години след създаването на Република Турция и днес е на 88. Посветил е живота си на това да запечатва на хартия душата на града. Снима в черно и бяло вече цели шест десетилетия и архивът му е с над 1 милион фотографии.

Не се смята за фотограф, а за историк, който разказва събития и човешки животи. Произходът му е арменски, но е гордост за цяла Турция, защото е живата история и легенда във фотографията. Той е Ара Гюлер, но всички го познават като „Окото на Истанбул“.

***

06.08 чт - 18.30

В света на Гивън 72’

Семейство Гудуин са сърфисти и живеят на остров Кауай, част от Хавайския архипелаг. Те обичат да пътуват, за да общуват с природата. Сега им предстоят 14 месеца далеч от дома, 6 континента и 15 държави. С тях пътешества и 6-годишният им син Гивън. Той е дете на света и домът му е навсякъде, където открие нещо ново. Гивън разказва за местата по света през неговите очи и чрез въображаемия си свят. Един от филмите, след които си задаваме въпроса: „Защо седя тук, а не отида да видя някое ново, непознато място?“

***

07.08 пт - 18.30

Култ 87’

Докато един монах катери планината 1000 дни в уединение, за да извърви своя духовен път, филипинец виси прикован на кръста с пирони, за да изпита истинската болка. По същото време в Мадагаскар празнуват: отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, защото вярват, че това ще им донесе късмет. В Япония, двама влюбени отиват в храм, за да погалят един от многото каменни фалоси, с надеждата да се сдобият с дете.

***

08.08 сб - 19.15

Моят север е на юг 99’

Известният лозунг „Нашият север е на юг“, символ на единството и независимостта на държавите от Латинска Америка, вдъхновява една чилийка да пътешества в седем от тях, за да ги опознае и да разбере, какво ги свързва и какво ги разделя. Куба, Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и Чили: седем отделни реалности, с общ език и култура, колкото еднакви, толкова и различни. В някои от тях Революцията още е жива, в други вече се събужда демокрацията, а трети никога не ги е напускала корупцията. Навсякъде тя слуша истории и е сред хората, а те искат само едно: да се чуе гласът на народа. Накрая влиза сама надълбоко в Амазонската джунгла, за да застане очи в очи с истината.

***

09.08 нд - 17.00

24 вкуса от Неапол 68’

Най-добре може да опознаете един град като се доверите на местните. 24 неаполитанци представят своя роден град чрез кратки новели, в които повеждат зрителите из живописните улички на Неапол, срещат ги с местните, разказват любопитни факти от историята на града и всичко това с акомпанимент на традиционната неаполитанска музика.

***

09.08 нд - 18.15

Исландия наведнъж 70'

Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.

***

10.08 пн - 18.30

Открий отново Индия 117’

4 раници, натъпкани с дрехи, фотоапарати, надежди и вълнение. Кола натоварена с оборудване, светлини и гориво. Без да знаят накъде се отправят, нито какво ще срещнат по пътя си, те слушат само вътрешния си глас.
Тръгват да прекосяват от край до край тяхната необятна Индия.

***

11.08 вт - 18.30

Под конвой из света 61’

Група авантюристи жадуват да обиколят света и решават да го направят с коли на старо, които купуват за по 150 паунда. Без никакви спестявания, без подготовка, само с голям ентусиазъм и огромно желание, те поемат по пътя. Загряват из Европа, продължават към Централна Азия и за финал стартират от Щатите, през цяла Южна Америка до Аржентина.

***

12.08 ср - 18.30

С тук-тук из Етиопия 87’

Те са в Етиопия за първи път: 3 отбора и 3 моторикши. Те са 18 пътешественици, готови да изминат 2500 километра в дивото за 18 дни, без да знаят какво им предстои. Тръгват от Адис Абеба, за да стигнат чак до долината на река Омо и да се срещнат с африкански племена: с белязани жени, които са готови да понесат стотици удари, спазвайки местните традиции и с голи момчета, които прескачат биволи, за да станат мъже.

***

13.08 чт - 20.00

Камино де Сантяго 82'

Един път и хиляди човешки съдби. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

***

14.08 пт - 20.00

Между върховете 78’

През 2013 г. трима приятели се захващат да изкачат два от най-високите върхове, като се занимават с доброволческа дейност във всяка страна, през която преминават.

Отправна точка на плана им – връх Аконгагуа – Аржентина. Крайната им цел – връх Маккинли – Северна Америка. Но тяхното истинско пътуване започва някъде долу, между върховете, сред различните култури в Амазонската джунгла и под вулканите на Никарагуа и Хондурас.

Животът там тече с друг ритъм от обичайното им ежедневие и предвидените няколко дни за пътуване преминават в месеци приключение.

***

15.08 сб - 18.00

Всичко се променя 61 мин.

Тенцин Фунцок е тибетски изгнаник, който се е посветил на изкуството и живее в Дхарамсала. Един ден той решава да изживее отново най-важния момент от своя живот – бягството от окупирания от Китай Тибет, когато заедно със семейството си минават през разположения на 5800 метра надморска височина проход Нангпа Ла, стигат до Непал и продължават към индийската граница и Дхарамсала.

Едно екстремно пътешествие из красивите върхове на Хималаите и културата на хората обитаващи Катманду, Лхаса и Дхарамсала.

***

15.08 сб - 19.15

Оризовите тераси на Филипините 50’

Оризовите тераси във Филипинските Кордилери, освен световно културно наследство, са и поминък за много обитатели на планината. На 2000 метра височина, далеч от цивилизацията и обществото, те са изградили своя малък изолиран свят. Вместо с пари, плащат с ориз. Вместо да ходят на църква, практикуват окултни ритуали, за да са доволни духовете на планината. Когато са болни, не викат лекар, а знахар, защото за тях магията е лекът. Когато младите отидат да живеят в града, обещават да се върнат, но само когато асфалтират път до високите села.

***

16.08 нд - 18.00

Вземи красивото с теб 64'

Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътешествие по целия свят.  Но това, което те откриват, надминава очакванията им.

От индианското племе Малеку и древните египтяни до съвременния свят, те осъзнават, че всеобщото търсене на щастие е това, което в крайна сметка ни обединява. Заснет в 27 държави в продължение на десет месеца, филмът носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната красотата.

 


 

Цена на билета: 8 лв. / 6 лв. за ученици и пенсионери

 

Телефони за резервации:

Културен център G8 – 02/ 995 0080

Eвро синема – 02/ 980 4161

 

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар
Здравко Ангел

Ъпдейтвам информацията около откриването в събота, че има малко останали места за прожекцията на "Оризовите тераси на Филипините" и презентацията за Филипинските Кордилери. Ако някой желае да присъства може да звънне на Културен център G8 – 02/ 995 0080 или да ни пише.

  • Браво 1
Връзка към коментар
Здравко Ангел

Утре  - 1 август, ще има допълнителна прожекция на "Оризовите тераси на Филипините" от 20.30 часа в Културен център G8.

И отново ще направим презентация за нашия престой из Филипинските Кордилери.

  • Браво 1
Връзка към коментар

И в Пловдив ще има избрани прожекции от "Кино за пътешественици" в Лъки синема-Дом на киното.

 

Ето ги:

 

08.08 /събота/
19:00 ч СПАСИ ПАПУА, ПРЕКОСИ Я ПЕША
Билети: https://bit.ly/2Pxt1TY

09.08 /неделя/
19:00 ч ОРИЗОВИТЕ ТЕРАСИ НА ФИЛИПИНИТЕ
Билети: https://bit.ly/31qZ0KZ

10.08 /понеделник/
19:00 ч ЛЕГЛО С ВРЪЗКИ
Билети: https://bit.ly/2F43IXP

11.08 /вторник/
19:00 ч ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ
Билети: https://bit.ly/3a6yV7O

12.08 /сряда/
19:00 ч ПО ПЪТИЩАТА НА КУБА
Билети: https://bit.ly/3a6fjkd

13.08 /четвъртък/
19:00 ч МОЯТ СЕВЕР Е НА ЮГ
Билети: https://bit.ly/33BRqzS

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.