Прескочи до съдържание

Албания 2020

Pantelej Putnik

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте приятели! Отпуската ми наближава. Имах резервация в Гърция, от която се отказах преди малко - всички тези откровени глупости с декларации, тестове, опашки по границАТА (само Кулата/ Промахон),.....ми дойдоха в повече. Предполагам, че така е при много от нас и за това пускам тази тема. Отказах се от Гърция, колкото и да ми е трудно да го кажа. Няма обаче да се предам, а и да предам принципите си и да направя принос към това, срещу което не съм доволен, а именно: почивка на Българското Черноморие. Не желая да отварям дискусия за това, защо не искам почивка на нашето море. Всеки има своите основания да харесва нещо или да не го харесва. Лично за мен Черноморието не е за почивка. 

Та, отказах се от Гърция и сега обмислям варианти за място/ държава за почивка, която няма мерки срещу български граждани по отношение на вируса. Сякаш се спирам на Албания, но все още не е окончателно, а е само една идея, която с ваша помощ ще развия или пък окончателно ще отхвърля. Какво мислите за Албания? Има ли някакви мерки Албания към българските граждани във връзка с вируса? Какви са най-удобните пътища до там с автомобил? Какво мога да включа по маршрута, което да си заслужава да се види (не съм бил никога на Западните Балкани? Вероятно има много интересни неща по пътя (сигурен съм), но пък искам само да мина, да видя и да продължа, без да губя много време по пътя. Приятели ми препоръчаха Ксамил (на юг от Саранда). Какво бихте ми препоръчали вие? Има ли нещо специално, което трябва да знам във връзка с едно пътуване до Албания?

• Харесвам 1
Публикувано:

Нямаш избор за път, понеже не можеш да минеш през Гърция в момента. Опцията е само през Македония. Ако правилно гледам, карантина там няма, но ще имаш на прибиране в България. 

Иначе Ксамил на мен не ми хареса особено, ако някога идем пак, пак ще е Дерми. Подробности стм писала в пътепис, потърси го, ако искаш. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 часа, jul каза:

Нямаш избор за път, понеже не можеш да минеш през Гърция в момента. Опцията е само през Македония. Ако правилно гледам, карантина там няма, но ще имаш на прибиране в България. 

Иначе Ксамил на мен не ми хареса особено, ако някога идем пак, пак ще е Дерми. Подробности стм писала в пътепис, потърси го, ако искаш. 

Прочетох внимателно пътеписа ти. Благодаря ти за инфото, @jul! Все още чуденето е голямо. Хем откривателското крещи в мен и ми се поема към непознатата дестинация, хем имам необходимост от истинска почивка и се чудя дали това няма да е един риск с големи възможности за разочарование. Знам ли!?

Публикувано:

Рискът е карантината в обратна посока + евентуално ако пипнете нещо не е ЕС и ЕЗК няма да свърши работа, така че задължително застраховка с високо покритие. И все така не знам какви мерки се спазват, болниците как са.... 

Иначе по отношение на типичните пътешественически терзания - пътят през Македония е дълъг и тегав, има дебнещи чичовци с триножници, като у нас. Обаче, като видях планината със серпентините по нея - рязко ми мина. Морето е Йонийско, цветът му е като на Корфу и Лефкада. Храната е страхотна. Дори да не ти хареса като да искаш пак да се върнеш, със сигурност си струва експеримента 🙂

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

И на нас не ни хареса Ксамил- малко и пренаселено (минахме оттам на 20 Септември), дори не ми се мисли как е в сезона...иначе почивахме на Ливади бийч, Химаре на бунгала на самия плаж и беше много хубаво. Чиста, прозрачна вода, страхотни залези. Наоколо има и други чудесни плажове, за съжаление най-удобният път е през Гърция. Иначе имаме и друго любимо място в Албания, Шкодренското езеро, и по специално това място https://www.lakeshkodraresort.com/. До там обаче стигаме през Македония и Косово, което в момента не знам дали е възможно.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Ninkata17 каза:

И на нас не ни хареса Ксамил- малко и пренаселено (минахме оттам на 20 Септември), дори не ми се мисли как е в сезона...иначе почивахме на Ливади бийч, Химаре на бунгала на самия плаж и беше много хубаво. Чиста, прозрачна вода, страхотни залези. Наоколо има и други чудесни плажове, за съжаление най-удобният път е през Гърция. Иначе имаме и друго любимо място в Албания, Шкодренското езеро, и по специално това място https://www.lakeshkodraresort.com/. До там обаче стигаме през Македония и Косово, което в момента не знам дали е възможно.

@Ninkata17, може ли линк към тези бунгала?

Публикувано:
20 minutes ago, mamaivy said:

@Ninkata17, може ли линк към тези бунгала?

http://www.booking.com/Share-jrbBv8 -това е мястото, ние бяхме в бунгалото  с две спални, имаше всички удобства и си на плажа :). Отпред има beach bar, който вече не работеше (пристигнахме на 10 септември и тъкмо го затваряха, в сезона може би е шумно.) . Пускам малко снимки.

albania -3.jpg

albania-2.jpg

albania-4.jpg

albania 1.jpg

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Ние бяхме преди 20дни и мислим другата седмица пак за една седмица! Карантина няма и всичко си е ок! Цените са доста надолу както и навсякъде! Върнахме се през Сърбия и никой не ни пита къде сме ходили просто попълнихме декларация и ниаква карантина! 

IMG_20200628_091457880.jpg

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 9 минути , Almizo каза:

Трета година си ходя там! Във залива на Вльора

Може ли локация? Те там бяха много едно след друго, доколкото помня. 

Публикувано:
преди 5 минути , jul каза:

Може ли локация? Те там бяха много едно след друго, доколкото помня. 

След скалите на Вльора по пътя за Саранда на 10тина км от Вльора навсякъде са плажове където те кефи!

преди 16 часа, Pantelej Putnik каза:

Прочетох внимателно пътеписа ти. Благодаря ти за инфото, @jul! Все още чуденето е голямо. Хем откривателското крещи в мен и ми се поема към непознатата дестинация, хем имам необходимост от истинска почивка и се чудя дали това няма да е един риск с големи възможности за разочарование. Знам ли!?

Ако искаш може и заедно

• Харесвам 2
Публикувано:

Как стои въпроса с Covid мерките в отделните държави, трябва сам да си следиш. Сам виждаш, че нещата се променят твърде бързо и всичко е ден за ден. От постовете на много magelanci (не само в тази тема) е видно, че част от наложените мерки, често се спазват само формално. В същото време обаче няма гаранция, че на границата няма да приклещят точно теб.

Албания е една много добра опция както за море, така и за пътешествие. Общото разбиране за Албания е мит. Ако трябва да я сравня с една Македония например - в Албания не само, че има 10 пъти повече какво да се види, но и в самата страна има много повече атмосфера. Хората са дружелюбни, услугите са добри, цените на хотелите са една идея под нашенските, а цената на ресторантите е долу-горе на нашенско ниво. 

Албания има доста дълга плажна ивица (поне 400 км), така че има от всичко. Моят съвет е да избягваш големите и известни курорти - Дурас и Вльора (централните плажове - някъде в околността може). Колкото по на юг слизаш, толкова по-хубави стават плажовете, а разнообраието по-голямо, така че може да си избереш според личните си предпочитания.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, Almizo каза:

Ако искаш може и заедно

Благодаря за предложението! 🙂Албания ни е само една опция и всичко ще се реши в последния момент. Още повече, че все още е жива възможността за Гърция, където ни е преоритет. Мисля да направя последен опит за тестовете и, ако стане, поемаме към Гърция. Това ще се разбере едва към края на работната седмица. Каквото и да стане с тестовете, живот и здраве, в петък тръгваме за някъде.

Публикувано:
преди 2 часа, Radnev каза:

Как стои въпроса с Covid мерките в отделните държави, трябва сам да си следиш. Сам виждаш, че нещата се променят твърде бързо и всичко е ден за ден. От постовете на много magelanci (не само в тази тема) е видно, че част от наложените мерки, често се спазват само формално. В същото време обаче няма гаранция, че на границата няма да приклещят точно теб.

А към настоящия момент какво е положението по пътя - Македония и Косово? Тоест - има ли специални мерки във връзка с вируса, какви са? Има ли някой инфо? Смятам да направя "кръстосан" чек в българските посолства в Македония и Албания и съответно техните посолства тук.

Иначе аз нямам предрасъдъци в пътуването и не се водя толкова от мнението на другите за дадена дестинация. То има хора, които не харесват Венеция и такива, които обожават Слънчака! 🙂 Аз съм сигурен, че навсякъде има хубави неща, стига човек да умее да ги намира.

@Radnev, благодаря ти за инфото и съветите! 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 21 минути , Pantelej Putnik каза:

Благодаря за предложението! 🙂Албания ни е само една опция и всичко ще се реши в последния момент. Още повече, че все още е жива възможността за Гърция, където ни е преоритет. Мисля да направя последен опит за тестовете и, ако стане, поемаме към Гърция. Това ще се разбере едва към края на работната седмица. Каквото и да стане с тестовете, живот и здраве, в петък тръгваме за някъде.

Аз преди три години бях като теб сега но след като отидох за първи път забравих за други дестинации за море! Просто не намирам и една причина да отида в Гърция спрямо Албания! За една седмица там харча по малко от колкото в София и всичко е супер!

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 7 минути , Almizo каза:

Аз преди три години бях като теб сега но след като отидох за първи път забравих за други дестинации за море! Просто не намирам и една причина да отида в Гърция спрямо Албания! За една седмица там харча по малко от колкото в София и всичко е супер!

Мои много близки приятели ми казват същото за Албания. За това, че в Албания са намерили изключителна храна, обслужване, страхотни плажове, градчета като Берат и Гирокастра и т.н. Друга култура, други хора, нови места....сигурен съм, че би било интересно. 

Публикувано:

Била съм в Албания преди 6 години и беше супер. Днес като ви чета и попрегледах хотелите, може би в края на седмицата ще се отправим към Вльора. 

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 31 минути , Juliaaa каза:

Била съм в Албания преди 6 години и беше супер. Днес като ви чета и попрегледах хотелите, може би в края на седмицата ще се отправим към Вльора. 

Живи и здрави може да се видим там ! Ние мислим сряда- четвъртък да тръгнем но на мен ми е почти задължително една нощувка на охридското езеро ! Така пътя не се усеща а и охридската пъстърва е супер 😉!

IMG_20200626_195602123.jpg

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 45 минути , Juliaaa каза:

От къде минавате до там? През Македония и Косово ми казаха, че е най-добре пътят. Доколкото разбирам @Almizo минава през Охрид. Ако реша за Албания, то ние тръгваме в петък.

• Харесвам 1
Публикувано:

Точно по този път-Скопие, Охрид, Елбасан и Вльора. За Косово имам спомен, че Зелената карта не се признава и се плаща местна гражданска отговорност, която беше около 50 Евро, но не зная дали сега е така. 

Публикувано:
преди 3 минути , Juliaaa каза:

Точно по този път-Скопие, Охрид, Елбасан и Вльора. За Косово имам спомен, че Зелената карта не се признава и се плаща местна гражданска отговорност, която беше около 50 Евро, но не зная дали сега е така. 

Така е да ! А и на Прищина и Тирана, Дурас няма какво да им гледа човек!

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз разбрах от колега, който пътува често през Косово, че се плащат само някакви 15 евро и това е. Това обаче е непроверено инфо.

Публикувано:
преди 40 минути , Pantelej Putnik каза:

Аз разбрах от колега, който пътува често през Косово, че се плащат само някакви 15 евро и това е. Това обаче е непроверено инфо.

Нали не си на състезание 40-50 минути какво значи имат а и до колкото разбрах искате да посетите и интересни места през Прищина освен асфалт човек няма какво да види от опит го казвам! ПП.

А и шиптарите не мога да ги понасям 🤔!

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.