Прескочи до съдържание

Съвети за плажове в Пулия с обществен транспорт

Divi

Препоръчани мнения

Според мен щом пише до 08.09, ще ги спрат след 08.09. Ние бяхме в Лече в началото на юли. Един ден се разходихме се до Отранто с автобус 101. Той си е селски автобус, спира на много места, както населени, така и извън тях, пътува предимно празен, ползват го чужди туристи и индийци, които бачкат по хотелите и резортите по маршрута, качват се и слизат непрекъснато. Италианците са си с коли, спират където може и където им падне. Автобусът 101 пътува от Лече до Отранто много дълго, час и половина - два, /а разстоянието се взима с кола за 30-40 мин./ именно заради тази функция на градски транспорт, която изпълнява по извънградските пътища, има твърде много спирки. В едно село, не му помня името, чакахме 10 минути в "задръстване", платното беше запушено от някакъв камион, толкова е тясно, че не може да се разминат 2 превозни средства. Селско положение отвсякъде. Наскоро се пошегувах пред приятели като обсъждахме Пулия, че инфраструктурата на регион Саленто прилича много на тази в община Царево, примерно 😀. Хубавото е, че автобусите са чисти и добре климатизирани. Автогарата в Лече е мизерия, но в България имаме по-голяма мизерия 😀.

Впечатлението ми за сезонните автобуси е, че не са на 100% reliable. Значи в Отранто за обратния път към Лече, аз и дъщеря ми бяхме единствените пътници на една от общо 2 спирки в града. Автобусът дойде петнайсетина минути по-рано. Първо отказа да ни качи, защото нямало да потегли по-рано от разписанието, помолихме го, че беше жега, да ни пусне вътре на климатик, той се съгласи и ни качи. После вместо да чака на спирката, направи едно кръгче извън града, докато дойде времето на началния час по разписание, мина отново през спирката, ама без да спира, колкото да се увери, че няма чакащи, и отпраши към Лече. Ако не бяхме отишли по-рано на спирката или ако бяхме закъснели минута-две, щяхме да го изпуснем. Друго неудобство е, че спирката беше много зле обозначена, едвам я идентифицирахме и не бяхме сигурни до последно, че това е спирката, докато не видяхме самия автобус /става въпрос за спирката до пристанището на Отранто/. Общо взето шофьорът решава кога, как, кой, но явно си познават линиите и натовареността и гледат да спазват разписанието. Питат хората в автобуса дали има за слизане и ако няма, и няма и чакащи за качване, подминават спирки.  

И като съм почнала, да споделя още няколко неща и препоръки.  

В Отранто (ударението е на първото О) има няколко градски плажа, морето е много чисто и плитко, плажната ивица е сравнително чиста и поддържана. Има чадъри и шезлонги наблъскани нагъсто, но съоръжения като душове, тоалетни, съблекални липсват или са зле поддържани. Ние си избрахме плаж на случаен принцип, таксата за чадър с 2 шезлонга е 30 евро за целия ден. Имаше работещ душ на плажа, който обаче не влиза в таксата, а работи само с монети, мисля, че беше 50 цента. Централната част със стария град е малка и туристическа. Отранто става за дневна разходка. 

В Лече настаняването ни се оказа отлично попадение. Мястото се казва Bedinle (от Bed in Lecce) и представлява едноетажна градска къща с 2 спални и 2 бани и много приятна "дзен" градина. Модерно, комфортно и с чара на типичната апулийска архитектура: https://www.bedinle.it/en/. Снимките на сайта и в букинг са абсолютно коректни. Идеално е за настаняване на две двойки, например. В съседен на къщата двор има заведение, но не са шумни и не пречат. Локацията е много добра, на десетина минути пеша от стария град и на 15-20 мин. пеша от автогарата на Лече. Слагам две снимки на градината, защото тя е бижуто на къщата. 

През улицата срещу къщата, буквално на 2 мин. пеша има винен бар, който се оказа най-доброто ми откритие в Лече за пиене и ядене. Казва се Le Vigne Di Sammarco - Wine Bar & Shop. Посетихме го няколко пъти, пълни се всяка вечер само с местни, освен нас нямаше други туристи, може би защото остава леко встрани от идеалния исторически център. Мястото е нещо като фирмено заведение на местен производител на вино и други продукти Di Sammarco, предлагат само техни вина (сортове Примитиво, Сусуманиело и други). Цените им са малко по-ниски от ресторантите в централната част. В менюто за ядене има плата, мезета и други за споделяне, паста, основни и десерти. Опитахме различни вина, 12/18 евро бутилката, доста добри за цената си. Правят големи плата с морски, прошуто и сирена като част от морските продукти и сирената са тяхно производство. Всичко прясно, приготвя се на момента и е вкусно. Сметките ни бяха 60-80 евро за двама, с 1 или 2 бутилки вино, едно голямо плато /18-20 евро/ и нещо по-малко или десерт. Слагам няколко снимки за онагледяване и силно препоръчвам да се посети. 

Друго място в Лече, където ядохме вкусно, е Mezzo Quinto, за което е писано тук в темата. Много вкусна домашна храна, в стария град са, опашки от чакащи и висок рейтинг в гугъл, което кореспондира с малко надути цени. Все пак там се яде на улицата с пластмасови прибори. 

Ходихме в рибен ресторант Ristorante Blunotte, но не го препоръчвам, големи претенции, но покритието им издиша. Този беше и най-скъпия от всички посетени в Лече ресторанти. 

И последно да спомена жп транспорта. От летището на Бари до централната жп гара на Бари с градската железница, бързо и удобно. От централната жп гара на Бари до Лече пътувахме с регионален влак, а на връщане с бързия влак, който е до Рим. Бързият е по-скъп, купуване на места е задължително. Нямам забележки към влаковете, макар че жп транспорта не им е силна страна на италианците. 

20240708_112427.jpg

20240708_112428.jpg

20240708_131509.jpg

20240708_131516.jpg

20240708_131710.jpg

20240708_131726.jpg

20240708_133805.jpg

20240708_143840.jpg

IMG-dab5619def63c09fe0f5f1bcb52e3b11-V.jpg

IMG-dfdfaf63577d716c6ff0476d5ee9df26-V.jpg

20240705_211233.jpg

20240705_211733.jpg

20240705_211748.jpg

20240705_222314.jpg

• Харесвам 12
Връзка към коментар

Едно от най - подвеждащите мнения на които съм се натъквал докато съм търсел маршрути за обикаляне из Европа е 'то там транспорт няма, щото всички са с коли'. Надявам се поне в този и подобни форуми /групи да спре да се разпространява.

Че комуникационно са зле в някои части и онлайн трудно се намира или не се намира изобщо инфо и трябва да се проверява на място, така е понякога.

Ето например линия Лече -  Порто Чезарео различна от лятната на Salento in Bus.

Screenshot_20240831-041009.png

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 31.08.2024 г. в 4:15, bad kid каза:

Едно от най - подвеждащите мнения на които съм се натъквал докато съм търсел маршрути за обикаляне из Европа е 'то там транспорт няма, щото всички са с коли'. Надявам се поне в този и подобни форуми /групи да спре да се разпространява.

Че комуникационно са зле в някои части и онлайн трудно се намира или не се намира изобщо инфо и трябва да се проверява на място, така е понякога.

Ето например линия Лече -  Порто Чезарео различна от лятната на Salento in Bus.

Screenshot_20240831-041009.png

Много благодаря 😊

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.