Прескочи до съдържание

Организирани пътувания?


Препоръчани мнения

Да де, но не разбрах само - търсиш спътници новобранци или съвети, или и двете :)

 

От линка на neuromancer ти препоръчвам да започнеш с постовете за първия полет. 2 части са, в доста болезнени детайли съм ги разписвал. Иначе чат-пат съм се отнасял по някои теми повече, от колкото е необходимо.

 

П.С. До бутончето за цитат има бутон Мултицитат, служи точно за да отговориш на няколко човека в един пост, а да не пускаш отделно мнение за всеки :)

 

Линкът го изядох с точките и запетайките още снощи. Много полезни подробности има там - точно каквито ми трябват. Особено за логистиката по летищата. Евала на автора! Дори когато стигна до момента с по-конкретните питания, ще ползвам измисления "Ханс" като темплейт за едно виртуално планиране/пътуване.

Мултицитатът - рядко ти се отговаря повече от 1-2-ма човека по български форуми, та ми е навик да сингълкуотвам:)

Ами то точно така се намира посоката, като се опиташ на място :) С питане и Цариград се намира, много е важно все пак да си "направиш домашното" преди да заминеш. Вземането на "още един-двама киртака" няма задължително да ти помогне, може даже да ти отежни положението :) Имаш ли познания по някакъв език, освен български?

 

За Египет много хубаво трябва да си провериш обстановката преди тръгването. Имаше едно момче, което беше пътувало скоро до Зимбабве с Египетските авиолинии и беше спирало в Египет, та беше писало, че живота си тече и е ОК да се пътува (това в раздела за Африка в темата за ЮАР, Ботсуана, Замбия и Зимбабве). За мен лично леко под въпрос е посещение на Египет (през 2012 поради тази причина не го включих към Йордания и Израел).

 

Най-добре както ти казва Георги, направи нещо "лесно" първо да се пробваш  - някоя страна от ЕС, там колкото и да се объркаш, все ще те оправят, ако се наложи и ще те приберат обратно. :)

То хубаво с питане, но конкретно в Египет, например, ми се струва, че такъв подход не е особено полезен за здравето. Имам познати американци, които имат фирма на място и правят уникални дву-седмични турове с образователна цел, каквито никой друг не прави - обикалят се пирамиди, храмове и места, където "нормалните" не се допускат, защото нямат връзките на локално ниво. Не се губи никакво време по плажове и пазари! Проблемите обаче са два: хората се организират от щатите и второ - излиза към 3-4хил. долара цялата история. Макар и да си заслужава всяка стотинка, не е за всеки джоб. Та от тях знам, че размириците не са проблем за туристите, напротив - като основен донор за страната туристите са добре дошли и никой не ги закача на политическа или религиозна основа. Обаче гладът и бедността са ги докарали до крайности - закачват се за теб като хиени и няма мърдане; старите трикове с игнориране и "не, благодаря" вече не минавали, затова без група там е опасно, еле пък неопитен турист. 

С английския - никакви грижи. С другите езици, обаче, съм на вие.

 

Идеята е добра, но би било добре да мине през един полет и две летища поне, да види каква е рутината. Нещо от рода на Рим - директен полет на Уиз от София, много за гледане, много за скитане, само да се опази от крадците, но то и това си е "обучение". :) :) Или за по-сигурно - Лондон. Добре е да е някой голям град, тогава ще има самочувствието, че се е оправил в Лондон, например...

Лондон е чудесна идея. А още по-чудесна е Стоунхендж. Да, клише е, но на мен лично ми е много по интересно от катедрали дворци и тем-подобни други клишета:) 

 

Здравей и от мен!

Имам някакви размисли по темата, надявам се да не те обидя.

Не е добре да се изпробвате случайно избрани на път в друг континент. Ами ако ти искаш диви места да снимаш и гониш добра светлина, а те искат да обикалят барове и да стават в 12, а после да пазаруват?  Може да си съсипете цялото пътуване. 

Измисли колко дни имаш и колко пари, а после намери приятели спрямо дестинацията и вариантите за придвижване, изкарване или спрямо приятелите си подбери подходящо място. 

Ти може да мечтаеш от години за това място, а те да не са го чували - приготви им цени, снимки, съвети за там, остави 3 месеца да отлежи в главата им, но ги зарибявай не само с думи. 

Първото излизане е важно и много вълнуващо - навсякъде ще ти хареса.

Ако имаш познати, живеещи някъде, посети ги - няма да си сам, ще спестиш, ще те разхождат като местни.

Ако нямаш - просто замести обичайното море на приятелите с план за някъде.

Не бързай да зачеркваш туристическите агенции - не са толкова черни, ако не си капризен. Може да ползваш само транспорт и хотел, ако имат условия, което са подходящи.

Дали сам, организирано, с приятели, винаги ще пропуснеш много неща, които биха ти харесали, по-добре се учи на кратки дистанции, за да можеш да се върнеш. Да събереш 5000 примерно за Тайланд, Индонезия, Камбоджа и Сингапур, да си изхарчиш цялата отпуска и да се провалиш в организацията си или заради компанията, защото не познаваш дори себе си като потребност, ми се струва по-болезнено отколкото да седиш 3 дни на плаж непредвидено. 

Здравей,

Като непиещ алкохол, обикновено избягвам контакти с хора с подобни навици, но, както написах, проблемът е със самото отиване, инициативата, времето, парите и най-вече истинското желание. А и хората не знаят защо искат нещо. Имат някаква абстрактана и повърхностна идея, и това им пречи. Апетитът идва с яденето, а интересът идва с научаването. И затова повечето хора не правят разлика между пътешествие и почивка - нямат знанията, които да им породят интерес и приключенска тръпка. Но как да го обясниш на някого, когото уважаваш, без да го обидиш?! Как да породиш интерес на някого към Африка, например, след като той дори не иска да прочете "Саваните на Кения"?! 

 

Драги пътешественико, пътуването е най-хубавото нещо в този живот. Важното е да имаш самолетен билет, карта и, най-важното, добра жена до теб, а не да ти се иска нейде по път да я удушиш! :lol:

 

Ти ги остави тези приказки за туристическите агенции. Човек хептен трябва да го е закъсал, та да ги ползва - това е като да търсиш любов в публичен дом. Не ми вярваш, стягай се за "Ваканция Експо" в средата на февруари, лекинко да им се присмеем, тъпаци доморасли: http://www.holidayfair-sofia.com

 

Затова влизай в коя да е хубава книжарница или в интернет, там всичко си пише. Ако не пише, ние ще ти го напишем/разпишем.

 

Ти не знаеш чужди езици, ма т`ва не никакъв проблем: навсякъде има българи или пътуващи от, да кажем, славянските езици. Има жестове, мимики, описания, пантомима, а и се раждат крилати фрази и мисли, чест за всеки пътешественик.

 

Затова се отдай тутакси на желанието си и тръгни! Животът е твърде кратък... 

Аз съм ергенин, както се е изразил поетът, така че опасност от непредумишлено убийство няма. Засега. :)

А по въпроса за публичните домове - холивуд са на друго мнение :P

Връзка към мнение

Добре, де, аз не разбрах ходи ли ти се някъде в момента, или не! Или хем боли, хем сърби!

 

Nadalbg му е скучно и му се ходи някъде. Защо не се организирате?

 

http://magelanci.com/topic/1623-търся-спътници-без-значение-дестинацията/

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Дотук разбрах, че не пиеш, обичаш да четеш и ти се нравят феномени и строителни загадки. Да мислиш и да се питаш "Как", когато гледаш нещо. Нормално е да са леко клише, не може само на теб да ти е интересно. Не си споменавал все още Великденските острови :) Мисля си, че при това положение не бива да отхвърляш европейските катедрали и някои и други руини, пълни с история, да впрегнеш въображението си и да си ги представяш преди 15 века, поне първия път.  Абе ако имаш пари, може направо да скачаш извън Европа, колко му е да не оптимизираш разходите и времето идеално, пак ще е страхотно. 

Не подценявай хората, а търси допирни точки. Или пък си намери гадже, което смяташ за равна тебе, както прави моя социопат и пътувай с нея. Или пътувай сам с един киндел.

Успех!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Или пътувай сам с един киндел.

И без киндел става. Въпрос на вътрешна нагласа, и отношение към новото, непознатото и изобщо общата позитивна настройка към света. :)

Иначе докато чакаш да намериш точния и подходящ човек, времето тече, а има толкова места, които чакат да бъдат посетени, че и два живота няма да стигнат...

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Или пък си намери гадже

 

Първо златно правило на ценителя пътешественик - с гаджета само на повърхностни екскурзийки...  :P

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Първо златно правило на ценителя пътешественик - с гаджета само на повърхностни екскурзийки...  :P

Глупости!

Няма повърхностни екскурзийки! И не така пренебрежително към женския пол, да не ти изброя аз няколко правила... :warning:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Опитът ми на прасе-пътешественик показва, че в много отношения и ситуации жените са по-корави по пътя.

 

Може и да е литература, ама Джек Лондон добре ги казва нещата в "Мъжеството на жената": айде стига с тоя интернет, че се оглупява от него, я прочетете нещо хубаво на: http://chitanka.info/text/2178-myzhestvoto-na-zhenata

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Глупости!

Няма повърхностни екскурзийки! И не така пренебрежително към женския пол, да не ти изброя аз няколко правила... :warning:

 

Аааа, не така, не съм упоменавал полове, за да ме обвиняваш в женомразство! Правилото си важи и в двете посоки ;)  Ама това да не те спира да изброяваш... :lol:  

Връзка към мнение

Първо златно правило на ценителя пътешественик - с гаджета само на повърхностни екскурзийки...  :P

Ааа, не съм съгласен и пак ще кажа за най-любимия ми формат 2+2 - хем подходящо за спане в двустайни апартаменти или малки къщи, хем подходящо за рент-а-кар или такси, хем имаш гадже да гледате залези и за там онова .... ако са ви останали сили след дневните разходки :biggrin:  , хем имаш и мъж (от другата двойка) на разположение за биропиене, или да обсъждате разни мъжки неща, хем пък и двете девойки могат да си лафят по техни си неща и евентуално да си правят компания като/ако посещават магазини за парцалки или обущенца! :biggrin:

 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Ааа, не съм съгласен и пак ще кажа за най-любимия ми формат 2+2 - хем подходящо за спане в двустайни апартаменти или малки къщи, хем подходящо за рент-а-кар или такси, хем имаш гадже да гледате залези и за там онова .... ако са ви останали сили след дневните разходки :biggrin:  , хем имаш и мъж (от другата двойка) на разположение за биропиене, или да обсъждате разни мъжки неща, хем пък и двете девойки могат да си лафят по техни си неща и евентуално да си правят компания като/ако посещават магазини за парцалки или обущенца! :biggrin:

 

Мда, точно тази практичност имах предвид, поне в началото. Сега се сработваме идеално навсякъде, чак на по-късен етап ще спорим на кой му се ходи на топло да плува с рибките, а на друг му се гледат гейзери на - 10 със зловещ вятър и вмирисана риба за мезеили проверка на храброст. За 2 двойки вече става страшно, и двата пола имат съмишленици и... 

аз съм буферът, но с повече усилия все някога се получава. 

А за кинделите - това е великият начин да носим 5 кг книги в 100 гр машинарийка. Иначе не е задължителен, така както и компанията. То и идеалната половинка трябва да се тества зад граница, но намирането на един с общи интереси е по-лесно от намирането на 3ма примерно, че и компромисите са по-лесни за преглътване.

Сега се сещам , че не съм споменала хобита и спортове- те са един вид бърз начин за подбор на хората, примерно искаш да станете рано, ама ако те замъкнат някъде на рок, забравяш и бюджет, и ставане рано за снимки и ти е едно хубаво...

 

И се чудех като стана дума за нагласа, другите хора дали си пазят определено място в главата, за което вярват, че е по-скучно от София, и не го посещават, за да не им хареса и то?Аз примерно съм си набедила Македония. Или в този форум не ползвате пътуването за бягство, а за награда? 

Връзка към мнение

Много интересни коментари прочетох.

 

Ааа, не съм съгласен и пак ще кажа за най-любимия ми формат 2+2 - ...
 

 

Прочетох само началото и си помислих какво пък му е хубавото на точно този формат? Естествено разбирайки формата от моята гледна точка 2(аз и мъжът ми)+2(децата). Ха-ха. Хубав е и нашия формат, но за пътуване е по-добър описания от Фичо. :)

 

По темата - интелигентен човек ми се вижда автора, та няма да му се опре организицията на пътуване.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.