Прескочи до съдържание

Уикенд в Одрин

Jorro

Препоръчани мнения

Има лекарства и на световните фирми, но има и местно производство. Аз съм ползвала хранителни добавки и изкуствени сълзи и съм доволна. Моя приятелка купува редовно лекарства и няма проблем. Но както се казва всеки си решава.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

От мен една карта с някои забележителности и места за пазаруване.

Сигурно има и още доста места за отбелязване, но това съм си маркирала аз.

• Харесвам 7
  • Благодаря 2
  • Браво 3
Връзка към коментар

Излезна заповед, че в периода 1.10-30.11.2020 може да се пътува до Турция без да се изисква тест или карантина при връщане.  Сега остава мъжът ми да се съгласи да кара цял ден и да отидем пак.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

@Stryper, преди много години бях на обучение в Германия. Измежду всички теми, имаше и за производство на лекарства. Ние още не бяхме в ЕС. Тогава разбрах, че едно и също производствен звено има различни стандарти за различните държави. Отделно че Байер (напр.) не означава непременно произведено в Германия. Всички големи производители имат заводи по целия свят. В САЩ имат други (макар и много близки до тези на ЕС) критерии.

Темата е много обширна и мястото й определено не е в този форум. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Което само доказва, че трябва да сме критични и да подлагаме на съмнение всяка информация. 

Лекарства не съм купувала и не смятам, но очила бих си направила. Да не говорим, че правят очила, които тук отказват, защото били невъзможни. 

П.с. За обичайни лекарства пиша. Защото има едни, които купуваш на всяка цена. Дано не се налага. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lyubina каза:

@Stryper, преди много години бях на обучение в Германия. Измежду всички теми, имаше и за производство на лекарства. Ние още не бяхме в ЕС. Тогава разбрах, че едно и също производствен звено има различни стандарти за различните държави. Отделно че Байер (напр.) не означава непременно произведено в Германия. Всички големи производители имат заводи по целия свят. В САЩ имат други (макар и много близки до тези на ЕС) критерии.

Темата е много обширна и мястото й определено не е в този форум. 

Лекарства купуваме от Турция и са по-евтини и по-качествени от България.Проверено е,имам 2 приятелки имат аптеки в София и е сигурно.Проверено,така да се каже.

• Харесвам 6
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 8 часа, Lyubina каза:

Малко извън темата, но да си кажа: Лекарствата, които се продават в Турция са с неясен контрол, както на производството, така и на крайния продукт (по спецификация).

Та, аз бих се въздържала от подобни покупки.

Но всеки си решава 🙂 

@Lyubinaто па у нас, много ясен контрол:((( 

В медицината, че и във  фармацията сме на светлинни  години след турците, за жалост:((

Много са си екстра  лекарствата, да не говорим ца цената. Например, аз купувах оттам Ostenil , за къде 56 лева, срещу 180-250 тука от дистрибутор. 

Ей сега, като бях, имах време и обиколих доста аптеки, разгледах много лекарства.

Като знам основната съставка, не е трудно да видиш техните. Освен това, си има  и много оригинални, дето пак са по- евтини от тук.

https://www.ilacabak.com/

В този сайт може да се провери за всяко лекарство - състав и цена.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Сетих се още нещо. В Одрин мога ли да се вържа на ръчен избор на гръцки оператор за да не си активирам пакет за Турция или в града сигнала не е достатъчно добър? Помня, че като съм минавал границата преди години с автобус се връзвах за кратко на гръцки оператор, но нямам идея в града дали е ок или сигнала е слаб?

Връзка към коментар
9 hours ago, jul said:

@Jorro, ако ще спите в Одрин, май ще ви трябва HES -

Благодаря, точно тръгнахме към Одрин. Писах на хотела дали знаят нещо да споделят. 

Между другото да си заредя ли резервоара преди да вляза в Турция или там бензина ще е по-евтин и читав? 

Връзка към коментар
преди 2 часа, Jorro каза:

Между другото да си заредя ли резервоара преди да вляза в Турция или там бензина ще е по-евтин и читав? 

Дизелът е малко над 6 турски лири там. Качеството е ОК.

Връзка към коментар

Всичко в Турция е безбожна евтиния! В Измир си купих карта за целия градски транспорт за 35 пътувания /може да се използва за почти половин месец- отиване и връщане от работа например/- 14 турски лири, което е..........3,60 лв. Само за един ден картата в София е 4 лв!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Да не говорим, че турската икономика е къде къде по- напред от ......ммммм не знам дали изобщо има българска икономика всъщност.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
1 hour ago, Mary said:

Дизелът е малко над 6 турски лири там. Качеството е ОК.

Аз съм на бензин. Сигурно и той е евтин. 

Пс. В момента привтигнахме на границата. На нашето гише имаше 1 кола пред нас, а на турската в момента чакаме, но имам около 10 коли на 1 гише само. Между дветв граници те спират и плащаш 25 ТЛ или 3 евро за дезинфекция на колата през която минаваш преди това и ти дават 1 комплектче с 2 маски за еднократна употреба и 1 дезифектант. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, muchachote каза:

Всичко в Турция е безбожна евтиния! В Измир си купих карта за целия градски транспорт за 35 пътувания /може да се използва за почти половин месец- отиване и връщане от работа например/- 14 турски лири, което е..........3,60 лв. Само за един ден картата в София е 4 лв!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Да не говорим, че турската икономика е къде къде по- напред от ......ммммм не знам дали изобщо има българска икономика всъщност.

И 97-ма е било много евтино в България, ако си бил чужденец.

Курс евро-лира през годините

chart.aspx?instruments=1,1991307,149,921

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 29.09.2020 г. в 19:46, Salvuccio каза:

The Plaza Hotel Edirne, препоръчвам с 2 ръце: обслужване, отношение, чистота, просторни стаи, безплатен собствен паркинг и добра закуска. 

Благодаря за препоръката! Потвърждавам всичко написано от @Salvuccio... Хигиената тук е на много високо ниво (а ние сме изключително взискателни в това отношение), модерен, с добра локация - 30 минути пеш от центъра и буквално на две крачки от Ераста мол. Закуската ще я видим утре, но от видяното дотук, не мисля, че ще ни разочарова.

Границата минахме за по-малко от 30 минути към 17:30

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Пристигнахме в хотела. Много съм доволен и аз на първо четене, направо си е топ. Утре ще видим и на светло и най-вече ще има ли джамия парти сутринта в 4 😄. Границата я минахме общо за 25 мин от 22:15 до 22:40ч. Проверяваха ни и багажника. На българите пред нас им изхеърлиха 3 кенчета Пиринско, на мен ми погледнаха багажа, че са само дрехи и ме пуснаха. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Снощи се завърнахме, тръгнахме в 15ч от Одрин в 15:30 бяхме на границата ( заради 1 тъп нагъл тираджия, който беше запречил подхода към редиците за коли напречно . Там се почна 1 чакане общо 1ч. и 45 мин за преминаване на двете граници. Най-много се чака от турска страна.  Между двете граници се минава отново дезинфекция на автомобила от наша страна този път, което струва 5лв (като и от турска страна 25лири, но с разликата, че не ти дават комплектче маска с дезифектант. 😄 )

И накратко цени и впечатления.

Бензина без 6.50 ТЛ/литър ,

Паркинг в центъра https://goo.gl/maps/xoz8ZBX6AeUwm16S8  след него имаше още 1 https://goo.gl/maps/zVJiudtnfWk1xX1L9 , но ние успяхме да намерим място и на първия, а и бяхме за 2часа само - 10 ТЛ (прикачам снимка на табелата с цените). Втория не видях цени на видимо място като минахме покрай него. 

Много съм доволен от хотела The Plaza Hotel Edirne  и с удоволствие бих го посетил отново. И като локация е супер,и като обслужване и всичко. Има голям открит и подземен паркинг и предлага чудесна закуска. ( в момента не е бюфет, а ти сервират). Запазих през букинг двойна стая за 2 нощувки петък-неделя за 85 евро и добавих легло за 3 човек + 10евро на вечер  или общо 105 евро за целия престой за 3-мата. Много добро впечатление ми направи, че на тръгване на всички даваха по 1 минерална вода, мокри кърпички и ароматизатор за колата подарък, което е супер жест.  Най-важното- не се чува джамия наоколо, поне аз не чух и като цяло беше доста тихо.

До Марги аутлет и синия пазар отидохме пеша първия път, което беше голяма грешка, но не бях сигурен ще има ли къде да се спре, а пеша е на 20 мин. Всъщност пред аутлета има безплатен паркинг, но обикновено е окупиран от нашенци, та трябва да се търси място по уличките, но като изключим около синия пазар, че е супер задръстено и трудно за разминаване на останалите места си беше повече от ок.

В Ерастата паркинга си беше достатъчно празен от 2 ниво надолу така, че не сме имали проблеми с паркирането.

Ходихме и до "борсата" или т.н. складове" , но в неделя сутринта, което беше супер, защото имаше само 2 автобуса сънародници щъкащи наоколо и имаше места за паркиране наблизо. / тук ме шокираха с цените на маските- взехме трипластови за еднократна употреба цветни/шарени по 20 ТЛ кутията за 50бр и то без да се пазарим. В аптека преди това ги купихме по 40 ТЛ, което пак ни се стори супер евтино 😄 /  

Беше ми първи път в Одрин и така се унесохме по магазините, че тотално ни пропадна програмата за обикаляне, разходихме се за 2 часа по главната, от които 40 мин прекарахме в Мадо 🙂  Добре си изкарахме, събрах кураж даже следващия път да влезем и по-навътре в Турция с колата. Е не чак до Истанбул, но ще видим 😄 😄 😄 

Много благодаря на всички за съветите и препоръките! 

IMG_20201004_145953.jpg

• Харесвам 17
Връзка към коментар
17 hours ago, Jorro said:

Беше ми първи път в Одрин и така се унесохме по магазините, че тотално ни пропадна програмата за обикаляне,

Хи Хи, още един попаднал в капана на шопинг манията в Одрин, както се казва добре дошъл в клуба :). Ама следващия път обърни внимание и на забележителностите, не са за пренебрегване. Иначе благодаря за споделените емоции. Ако не беше темичката нямаше скоро пак да хукна на пазар в Одрин, ама сега на 23.10 се отправям.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.