master_of_germs Публикувано: 16 октомври, 2020 Сподели Публикувано: 16 октомври, 2020 Аз ще опитам тези дни да нахвърлям в темата набързо и моите впечатления от ходенето ни в Елзас преди три седмици. Въпреки лошото време, отговори на очакванията ми. Хубав, приятен, но лееекичко прехвален. Селата са толкова еднотипни, че след третото вече всичко се слива. Не е област, която смятам да посещавам скоро пак. Затова се постарахме да си разнообразим програмата и с други обекти. Програмата се съобразяваше и с това, че за@mary_shery това беше второ идване в района (а тя рядко повтаря места, тоест на нея пък Елзас много й харесва) и искаше да види селата, които е пропуснала първия път. Както и наложи вето върху Страсбург, който изобщо не й беше харесал преди. Пристигането си знаете, че е късно. Ние се придвижваме изцяло с обществен транспoрт, затова резервирахме в еърбнб апартамент на две крачки от гарата в Колмар. https://abnb.me/TGNvt611Cab А от летището до Колмар взехме за по десет евро на човек фликсбус, който пристигна в полунощ. Опитахме веднага да си вземем от гарата карти за транспорт alsaplus groupe journee. Гарата беше отворена, но охраната взе да ни попържа по французки и ни изгониха. Лесно намерихме апартамента, а хазяинът не говореше други езици, нито ние пък френски, та комуникацията беше на магия 🙂 ...следва... 15 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 16 октомври, 2020 Автор Сподели Публикувано: 16 октомври, 2020 Значи, ние сме четирима. Аз, @Mistress of Germs, @mary_shery и един наш другар, с когото понякога пътуваме. Ходили сме заедно преди в Тоскана, в Неапол и по амалфийския бряг,ни в Бавария. Не е магеланец, но веднъж сме го взимали на сБирка... А освен това с пристигането в Колмар посред нощ вече беше и рожденик. Съответно дойде време за подаръци и опъване на уши 😎👏🎂🥳 Та си стана доволно късно... Ъъ... Или рано. Че нещо пък тоя студ беше много неочакван за французите и на сутринта се събудихме съвсем сковани. Оказа се, че не бяха затворили прозорците плътно, а вътрешните щори не ни позволиха да видим тая подробност 😄 Ако сте решили да обикаляте Елзас с обществен транспорт, трябва да сте много стриктни, че в събота що-годе става, но в неделя реално автобусен транспорт липсва. Тъй като нямаше да ходим към Страсбург, искахме да вземем груповите билети за събота и за неделя само за региона Haut Rhin. Такава карта струва 24.20 евро и с нея може да пътуват двама до петима души за целия ден. Тоест, на нас ни излиза по 6,05 евро на ден на човек. Другият вариант е споменат по-горе в темата - hop on hop off червените автобусчето kut'zig. За 15 евро на човек за цял ден. Само че те пак нямаше съвсем да ни свършат работа, защото планирахме и едно село, което не им е по маршрута. Значи, правя една разбивка на разходите за транспорт и нощувки, с уговорката, че само два непълни от три дни бяхме в Елзас. Самолетни билети София-Базел-София -по 19 лв в посока на човек. Фликсбус от летището до Колмар -10 евро на човек (може да се намали с кодове за отстъпка от eBay). Билети alsaplus groupe journee за събота и за неделя по 24.20 евро, тоест по 12.10 евро на човек за двата дни общо. Значи, по 22.10 евро общо на човек за частта от пътуването ни в Елзас. Оттам насетне -билет за 6.10 евро от Basel Bad до Wehr-Brennet с Deutsche Bahn. За последния ден: Baden-Württemberg ticket - 42 евро, или по 10.50 евро на човек. Този разход може да се спести, но за пътуването около Рейн ще напиша другаде. И билет за три зони в Базел от Базел Бад до летището за 6.10 швейцарски франка. Купува се от приложението на сайта на швейцарските железници sbb.ch За нощувките. В споменатия апартамент в Колмар имахме две нощувки За по 36 лв на човек на нощ. Третата нощувка беше в Германия за 30 лв на човек. Общо 125 лв за транспорт (вкл. самолетните билети) и 102 лв за нощувки. Входни такси в Елзас не сме плащали никъде. За Елзас разписания и цени на транспорта се търсят в този сайт: https://www.fluo.eu/fr/horaires-des-transports-en-commun/23 За да се сдобиете с груповите билети на гарата в Колмар се искат умения 😄. Касите на гарата отварят в 8.30 ч. в събота (и затварят в 19 ч), а в неделя изобщо не работят. А автобусът ни за Кайзерсберг в събота беше точно в 8.30 ч. Машините във фоайето не искат да ни приемат картите по никакъв начин. Не приемат и банкноти, а само монети. Е, нямаме 24.20 евро на монети, макар че винаги си нося достатъчно кеш! @mary_shery, обаче е оправна магеланка, хем с минал опит в сферата на продажбите и комуникациите и като единствена дама в беда отива да търси помощ. ( @Mistress of Germs щеше да си отспива още няколко часа и да пропусне първото село). В отвореното магазинче за вестници и други нещица за късмет говореха английски и бяха отзивчиви, като й развалиха 30 евро на монети от по 2 евро. Така че планът беше спасен! 👏🤩 Автобусът за Кайзерсберг-Виньобль (Kaysersberg-Vignoble) е номер 145 https://www.fluo.eu/fr/horaires-de-ligne/6/RouteSchedules/le-bonhomme-orbey-colmar/5560/lapoutroie-le-bonhomme-freland/2?Date=26%2F09%2F2020&Hour=5&Minute=0 Целта ни беше да се разходим по дължина или каквото ни хареса... Слязохме на Долната порта, а щяхме да вземем наобратно същия автобус за Колмар от Горната порта. Времето е един час и тринайсет минути, и що-годе стига. Ако не се гонят разписания, може да се остане и два-три часа. А то и пръскаше лек дъждец, та не се заседявахме на едно място. Освен това селото тепърва се разбуждаше и реално нямаше никакви други туристи освен нас. На мене лично това село най-много ми хареса, но това може и да не е много достоверно, понеже мисля, че всяко следващо село ми харесваше с мъничко по-малко заради това, че си приличаха. Но пък от селата в Елзас @mary_shery, най-много харесва Егис(х)съм, а него го е гледала последно предния път... Та -въпрос на лично възприятие. Гарата в Колмар след полунощ и сутринта Неизменните пейзажи с лозя (на мене хич не са ми любими и бързо ми втръсват)... До този замък над селото може да се стигне по пътеки през лозята, но изглеждаше кално, а бяхме предвидили други замъци по-късно... И стандартното за Елзаските села 🤩 В по-горната част на селото минава тази рекичка. Може би заради нея толкова ми хареса... Точно в 10.07 ч бяхме на спирката, секунди преди да дойде автобусът, който се връщаше към Колмар и същият шофьор ни посрещна с широка усмивка и "Бонжур" и хич не ни погледна билетите. Във всички автобуси бяхме почти сами, между другото, не е имало момент да са съберат повече от десет души в рейс (с шофьора включително). ...следва... 21 1 5 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 16 октомври, 2020 Автор Сподели Публикувано: 16 октомври, 2020 Имахме около половин час в Колмар между двата автобуса. Възползвахме се от това да скокнем набързо до апартамента да отидем до тоалетна и да подберем и @Mistress of Germs за следващите села. Които трябваше да са РибовилЕ (не знам защо всички тук масово пропускат крайното Е, а то не е нямо... Аз па все едно съм франкофон, но мисля, че знам как би трябвало да го произнеса, а и го чух достатъчно пъти от местните, за да съм сигурен) и Берг(х)айм. Знаехме, че до първото отиват автобуси 106 и 109, като вторият продължава и до Бергхайм. Но по разписания ни беше по-удобно да хванем 106. https://www.fluo.eu/fr/horaires-de-ligne/6/RouteSchedules/ribeauville-route-des-vins-colmar/5557/illhaeusern-ribeauville-zellenberg/2?Date=17%2F10%2F2020&Hour=11&Minute=0 Автобусът мина през доста други селца, които видяхме пътьом. В Риквир не влиза в туристическата част, но той бе ни беше в програмата, заклеймен от @mary_shery, като най-големия туристически капан в областта. Снимки почти нямаме, защото заваля доста силно. Валеше си и като слязохме, хич не беше за разходка... И постояхме на спирката в Рибовиле. А там видяхме, че има и други автобуси за Бергхайм; такива които отиват в посока Страсбург. Постояхме да кажем двайсетина ми Ути и взехме такъв рейс. Тръгваха в събота веднъж на два часа. А Бергхайм е само на пет минути в автобуса. Там един час не ни стигна за разходка, та трябваше да останем три. Но пък и дъждът си намля до ръмеж. Отново нямаше никакви други чужди туристи, но уцелихме нещо като съвсем заспало време и почти всичко беше в обедна почивка. В това село няма рекичка, но пък има остатъци от укрепления и може да се разходиш там, където се е издигала крепостна стена преди, и да зяпаш задните дворове на къщите, а те се оказаха толкова интересни, колкото и фасадите, ако не и повече. Бяхме поизгладнели, та когато малкото заведения взема да отварят, се забързахме да влезем и да си поръчаме нещо, но от две места доста грубо ни отпратиха. Не знам, от чужденци ли се страхуваха...от вируси ли... Но във всеки случай прословутият френски шовинизъм и тук го усетихме. В Европа почти никъде другаде не съм срещал толкова грубо отношение, както във Франция. Знам че от три кратки посещения в Париж, Лазурния бряг и Елзас е трудно да имам ясна представа, но е факт, че и след трите пътувания във Франция ми остава известна горчилка точно от отношението на местните. Та засега твърдо не е това моята държава... Все пак намерихме едно отворено място, където основно се ядяха солени и сладки палачинки. Имената са същите като на тарт-фламбетата със съответната плънка, само тестото беше палачинково. Вървяха към 8-9 евро, с безплатна салата за гарнитура. И навсякъде ни питаха дали сме руснаци, ама съм сигурен, че шапката на @Mistress of Germs няма хич, ама абсолютно нищо общо с тези им предположения 😄😎 Другата шашавост - навсякъде из селцата бяха наслагали подобни "хотели за буболечки" 👻😄👏 ... 19 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 17 октомври, 2020 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2020 Коледни базари, ако изобщо има, в което се съмнявам, ще създават не особено коледно настроение тази година. Такъв беше планът и на някои други Магеланци, но след обмисляне на ситуацията, решиха да пътуват на нашите дати. Надявам се да споделят и те нещо повече в темата, че видяха и съседното до Бергхайм село Сен Иполит, което май остава доста встрани от магеланските радари и по техни думи то им е харесало най-много. А те обиколиха поне десетина села в района. @izida, @MVryashkova, @Граф Вронски - бивате сръчкани. 😉 Рибовиле е по-голямо село от предишните. И много по-туристическо. Може и да се дължи на това, че времето се пооправи малко, или просто в събота следобед си е нормално навсякъде да има повече хора. Но след толкова пустите и идилични Кайзерсберг и Бергхайм, тук ми се стори навалица. Което съвсем не значи, че е било затрупано с туристи, не и в такава година, пък и в толкова студена есен. Ние обаче не бяхме дошли да се шматкахме в селото. @Mistress of Germs след няколко минути седна в една сладкарница да пробва местното кафе и сладкиши, а с @mary_shery и нашия рожденик се отправихме със стегната крачка нагоре през селото, без да се отбиваме встрани от главната улица и без много-много да спираме за снимки. Той не беше екипиран като за планина, но решихме да видим, доколко ще се справим по-внимателно и само по маратонки, а ако не - ще се връщаме. На баирите над селото има три замъка. времето нямаше да ни стигне и за трите, а и до най-горния -Шато дьо О Рибопиер - то си е доста голяма денивелация. Отново заваля, задуха, а и стана много студено, може би не повече от два-три градуса над нулата. Горе вече дъждът почна да го обръща на мокър сняг. Пътеката тръгва, като първо се мине за една църква вдясно от главната улица, продължава покрай едни спортни площадки и влиза в гората. Достатъчно широко горско пътче е, с наклон, но не много стръмен. В сухо време има и по-преки пътечки, които секат завоите му. Може би ни отне 45 минути цялото качване през селото до първия замък в руини - Шато дьо Гирсберг. Като излязохме на откритото, чадърите не помагаха, вятърът щеше да ги счупи, така че се опаковахме здраво с качулките. Мястото е много фотогенично. На мене тази съвкупност от порутени замъци ми напомня на едни подобни над река Некар нагоре по течението няколко км над Хайделберг. Много са ми любими. С часове мога да стоя по такива места. Но баш тук бе разполагахме с часове, а и на кого му се стои в студен дъждосняг и вятър. Много внимавахме да не стане някой сакатлък, че там , доколкото има някакви стъпала, са просто издълбани в скалата. Насреща е по-големият замък Шато дьо Сен Улрик (St. Ulrich). Пътеката между двата замъка е малко по-открита и там просто щеше да ни отвее, ама пък веднъж сме дошли. На Сен Улрик е по-облагородено, има си направени дървени стълбища да се качиш на няколко площадки, да снимаш... Та, ако ме питате, какво най-ми хареса в Елзас; ами това ми хареса 🙂🏰, ама то моите отговори са предвидими. 🏞️ Надолу има пряка пътека към горния край на селото. Първо през гора, после покрай лозя, където не се посвенихме да си откъснем по една чепка грозде. И така минахме и през "кварталче", което на отиване бяхме пропуснали. @Mistress of Germs преди няколко минути я бяха изгонили от сладкарницата и се намираме на площадчето в центъра на селото. Да не почвам пак за отношението на франсетата към чужденците, че ще стане дълга и широка 😄, но в случая не ги виня. Просто в настоящата епидемична ситуация затваряха рано. Само дето на съпругата ми от студа хич не й понесе и към схванатите мускули от нощта се добави и кръвотечение от носа, което я тормозеше през цялото пътуване. Хванахме последния автобус 109 за Колмар около 18.20 ч (всъщност, имаше и 106 след две-три минути, но със 109 видяхме попътно различни села от тези на отиване). Пристигнахме на гарата малко преди да затворят касите в 19 ч и успяхме да вземем групов alsaplus билет и за следващия ден (неделя). Заболяха ни ръцете да се обясним със служителката; не говореше английски, а и на немския не ми отреагира. Та дойде от съседното гише един мъж, да попреведе. И въпреки това отначало ни дадоха билет за събота🙄😬. Абе странни хора, тя съботата свърши вече, прибрахме се... Ама го видях навреме, та с малко повишаване на тона всичко се оправи... Е, сигурно и ние сме отнесли някоя французка попържня под сурдинка 😄. След нас побързаха веднага да затворят касите. Снимки... От селото Рибовиле има достатъчно качвани, така че повече от замъците. 🙂 (Качвам само от телефона от това пътуване; от фотоапаратите още не съм си ги прехвърлил) 25 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 17 октомври, 2020 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2020 Имахме време да се метнем и на един градски автобус към централната част на Колмар. То е 10-15 минути пеш, но ние и без това бяхме до автобусна спирка и имахме целодневни билети. Слязохме на театъра и затърсихме супермаркет Lidl, който се оказа, че вече не е Lidl, a Monoprix. Отпървом не можахме да го намерим, че се отказахме откъм друг вход, през магазин за дрехи. Ама имахме точно пет минути, колкото да грабнем в движение нещо за сандвичи за другите дни, преди да затворят касите. Освен храната, не се сдържахме да вземем поредните плюшки - емблематични за Елзас щъркели😄👻. Тия щъркели са навсякъде по сувенирните магазинчета. (И... за да ги е яд франсетата, нашият го кръстихме Уинстън Щърчил 😜). А @Mistress of Germs не дойде с нас, носът й продължаваше да кърви и си остана под завивките. На сутринта се ококори ей така, като видя поредния плюшен изрод 😄. Обмисляме още дали да не го направим Министър-председател в правителството на н.в. Клъвдий IV Бух. 🦉 Поразходихме се из Колмар с идеята да седнем някъде да отбележим рождения ден, но повечето заведения искаха или предварителна резервация, или да чакаме да се освободи маса. Та, от едно на друго, и @mary_shery реши да пробваме едно място, което е харесала предния път - LesTanneurs. На едноименната улица. На предната страница го има снимано отвън, с много червени сърца на фасадата. Оказа се много добро попадение за фламкухен (тарт фламбе, дето му викат по френски), джоланче и вино... Виното, тематично за областта - бяло... Тоест, хич и не бих го споменавал, понеже бяло и вино, написани едно след друго, някак не ми се връзват, ама нейсе 😜. Има си фенове във форума, та ще го споменем. Провокиран от заглавието на темата, поръчах ризлинг. @mary_shery категорично недолюбва такива резливи вина и налетя на сладкия гевюрцтраминер, а рожденикът ни си взе граубургундер (пино гри му викат французите, но немското звучене е къде по-достолепно). Като наближи 22 ч. ни поизгониха. Такива бяха разпоредбите заради епидемичната ситуация. 😬 И още малко от нощен Колмар... Прибрахме се покрай халите и малката Венеция, но снимки от Колмар сте гледали достатъчно, а и през деня е по-красив. ...следва... 14 1 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 17 октомври, 2020 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2020 Поздрави на Щърчил от Марта и Страхил /също франсета от Колмар и Страсбург/😆 Моят фаворит е ризлингът. Тук също си вземам като искам да си създам специално настроение🙂 5 3 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 17 октомври, 2020 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2020 В неделя автобуси няма, така че това ни остави като опция да пътуваме с влак. То и на влаковете курсовете в неделя са им редки. Затова дисциплинирано станахме с @mary_shery рано и не се и опитахме да убеждаваме останалите да идват с нас. В 8.35 ч има влак за Тюрк(х)айм, пътува девет минути. И имахме точно час и три минути за разглеждане и да хванем влака обратно в 9.47 ч. Не валеше, но беше щипещо студено. Оказа се, че на този ден в селото е трябвало да има панаир, но беше отменен заради епидемията. През тази порта влязохме в селото и веднага ни се заредиха класически къщички от приказките. По улиците нямаше почти никого... Неделя, все пак. В девет часа камбаните на църквата започнаха да бият да приканват хората за служба. Никога преди не съм чувал толкова мощни църковни камбани, цялото село кънтеше... Не че много хора влязоха в църквата, но камбаните продължиха да си бият доста време. Никакъв шанс някой да се успи в това село 😄. Обиколихме почти всяка уличка и до другите две старинни порти. Примамливо изглеждаха проходчетата към винарните, но нищо не беше отворило още, само сегиз-тогиз се изтърсваха одеала и възглавници от някое красиво прозорче по горните етажи на къщичките. Разбирам защо пък на @Capitan Morgan това му е любимото място в Елзас. Ако бях видял първо Тюркхайм, може би и аз щях да мисля така. Но пейзажът с рекичката сякаш ми накланя везните към Кайзерсберг. Това, за което малко съжалявам, че нямахме време, е едно музейче посветено на сраженията в района по време на втората световна война. И така, към 10 ч сутринта сме обратно в апартамента, а останалите тепърва се "излюпваха" 🙂 ... 14 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 17 октомври, 2020 Автор Сподели Публикувано: 17 октомври, 2020 Имаме време и за разходка из Колмар. След някаква полуразбираема комуникация на @mary_shery с хазяина по еърбнб преценяваме, че може да поостанем и до следобед в апартамента, а не ни се разхожда с багажите в студа. А то пак почна и да вали. Хем и да духа. Така че гледахме да се прислоняваме под стрехите. Най-напред Мери ни повежда към едно магазинче за сладкиши, където според нея правели най-божественярските сладки... "Риквирски макарони"; да ми прощавате френския, ама не мога да го произнеса по тяхному. Едни дребни такива, от сладко тесто, леко лепнещо. Дават ни да пробваме, иначе на грамаж ги продават. Взимаме от всички възможни вкусове по двечки, общо дванайсет бройки, излизат 6 евро... Левче-кефче 😜 Ама разни хора - хора разни! На мене е логично да не ми харесат, тестото се оказва с кокос, а наличието на кокос в каквото и да е друго за ядене автоматично го прави за оценка Слаб 2 по моята скала. Но дори и вездесъщият семеен експерт по сладкото @Mistress of Germs не е очарована хич. 🤔🙄😲 Та, Колмар... Хора, къщи, църкви, сувенири... И все дъжд вали, и все пари искат 😎 даже влязохме и в халите да се стоплим, хем да дегустираме и някое от местните сирена. Снимките са стандартни, така че няма да прекалявам. А ето и заведението от предната вечер. Усещах, че и аз съм се простудил и ме болеше кръстът. Исках малко да се натопля и да хапнем нещо по обяд, да си приготвя и сандвичи за другия ден, че щяхме да сме в швейцарската цифромания... Влакът за Базел трябваше да е в 15:23 ч. И, понеже пътувам аз, няма начин влак да не закъснее. Петнайсетина минути, но на пероните има затворени чакални, та се скрихме от вятъра. Пътуването до Базел е 45 минути. Гледахме към хълмовете с руини на замъци, които при други обстоятелства и температури можеше и да пробваме да видим. Но и това ни стига. Повече от тези два дни в Елзас вече щеше да ми е малко множко, струва ми се. За финал се оказа, че сме блейки и не сме си валидирали билета. Паникьосах се. На някои места щяха да ни глобят. Нищо че то си пише, че билетът е групов и за точно определена дата. Но младият кондуктор с усмивка и перфектен английски (доколкото е възможно за французин) ни успокои, написа собственоръчно на билета точния час и се разписа и ни пожела приятно пътуване. Не може туристите да знаят всички разпоредби. И така завърши нашата програма в Елзас. С усмивка. И с осъзнаването, че не, французите не са намусени шовинисти, а че хората просто са си хора. Навсякъде. И навсякъде си струва да отидеш и да се насладиш 🙂... И ей ни на, пак в Швейцария, където не бяхме стъпвали допреди карантината, а и нямахме и намерение, а пък влизаме вече за втори път в рамките на месец и половина... 🇨🇭 Шашава година... 😉 20 4 Връзка към коментар
DIDA Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 здравейте, Юли месец 2021 г , ако всичко е наред искам да посетя Шварцвалд и Колмар , но обмислам да спим в Kaisersthull. rискам да попитам къде са по изгодни нощувките на немска територия или някъде около Колмар в селцата.ПИТАМ , ЗАЩОТО НИКОГА НЕ СЪМ ПОСЕЩААВАЛА ТОЗИ РАЙОН. Ако може подробно до ми напишете за този район и ако може къде има евтини нощувки. Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 11 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 1 час, DIDA каза: здравейте, Юли месец 2021 г , ако всичко е наред искам да посетя Шварцвалд и Колмар , но обмислам да спим в Kaisersthull. rискам да попитам къде са по изгодни нощувките на немска територия или някъде около Колмар в селцата.ПИТАМ , ЗАЩОТО НИКОГА НЕ СЪМ ПОСЕЩААВАЛА ТОЗИ РАЙОН. Ако може подробно до ми напишете за този район и ако може къде има евтини нощувки. Аз мисля, че в Кошмар или в Мюлуз могат да се намерят по-евтини те нощувки. Ние бяхме с обществен транспорт и късното кацане предопредели да сме в Кошмар. Но и другата магеланска групичка на нашата дата нощуваха в Кошмар, нищо че бяха с кола под наем. Последната нощувка в Шварцвалд я намерихме свръхизгодно в ето това място http://www.booking.com/Share-x8nH8E Но ние търсехме нещо удобно, откъдето да стигнем до Шафхаузен и Водопадите на Рейн. Беше за 60 евро целият апартамент за четирима. Не можахме да повярваме на цената. Сега гледам е почти двойно и пак е сравнително евтино. Иначе Шварцвалд си е скъп район за нощувки. Хубавото в Шварцвалд е, че много места за настаняване участват в една програма и предлагат карти KONUS, които ви дават безплатен транспорт в целия регион. Дават ви я при пристигане и важи и за деня на напускането. Предимството пред BW билета на Дойче банк е, че в работни дни няма ограничението да важи чак след 9 ч. сутринта. KONUS-Flyer-PDF-Download_GB.pdf 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 29 минути , master_of_germs каза: Аз мисля, че в Кошмар или ... Къде, къде? 1 4 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 11 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 Преди 1 час, Фил каза: Къде, къде? Toва на всеки пост от телефона ми го поправя 😄 Ама кошмарен студ си беше като за края на септември в КоЛмар. 😬 1 3 Връзка към коментар
iMari Публикувано: 8 юни, 2021 Сподели Публикувано: 8 юни, 2021 Ще питам тук, защото Мастъра и компания са били по маршрута най-скоро. Искам да купя билети за влак по маршрута Базел - Колмар. Излизат такива по 6 CHF. На финалната стъпка ме пита имам ли карта за отстъпка и отбелязвайки, че нямам, билета който ми маркира вече е с цена 17 CHF: Само че, той е с някакъв флекс. Отново мога да избера този от 6 CHF, който пък е без флекс Въпросът ми е мога ли да купя билети от 6 франка, без да имам карта за отстъпка? Дали цената на билета от 17 франка е такава, защото предлага замяна или защото нямам карта? Четох за super save tickets, които са ограничен брой и бързо се изчерпват и тях може да ги купуваш без карта. Дали тези от 6 франка са такива? Примера е от сайта на SBB, но пробвах и през trainline и там до края дава цена от 5 евро, което си е 6 франка, без да ме пита за карти и да увеличава цената на билета. Притеснявам се да не взема евтини билети и да се окаже, че важат с някаква карта, която нямаме, а съм чувала за глоби с драматични суми по тези земи. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 8 юни, 2021 Сподели Публикувано: 8 юни, 2021 преди 21 минути , Мари Николова каза: Ще питам тук Доколкото виждам - може да си купиш такива билети и от сайта на френските железници за 5€ и не виждам никакви изисквания или условия тази тарифа да е обвързана с някакви карти за намаления. Просто промоционална тарифа без право на промени или refund и билетът важи само за посочения влак. 3 1 Връзка към коментар
iMari Публикувано: 8 юни, 2021 Сподели Публикувано: 8 юни, 2021 преди 6 минути , Фил каза: Доколкото виждам Много благодаря! Говорих и с SBB(по Скайп излиза без пари) и те потвърдиха, че не е необходима карта за тази цена на билета. 2 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 8 юни, 2021 Сподели Публикувано: 8 юни, 2021 преди 59 минути , Мари Николова каза: пробвах и през trainline и там до края дава цена от 5 евро Също предполагам знаеш, че за trainline може да минеш през topcashback.uk То при тази цена ще са някакви стотинки, де, ама ей така за спорта и да не губиш тренинг като дойдат по-сериозни сделки. Пък и цент по цент се събира за бира (почнах вече и в рима да пиша ) P.S. Ох, как ми се приходи в Елзас 😍! Ей сега ще прегледам за някоя уикенд комбинация 2 Връзка към коментар
Balkanka Публикувано: 1 септември, 2021 Сподели Публикувано: 1 септември, 2021 За сетен път се убеждавам колко сме различни хората.........Миналата година през август, малко преди автора на темата, бях сама за седмица в Колмар и региона и макар че нямам афинитет към село, пасторален бит, вино, ядене, селски туризъм, ходене пеша из нищото, то аз извървях часове и километри в дъжд и пек из лозята при липса на всякакви забележителности с часове (забележителности си намерих с Колмар, селата, Страсбург, но не точно мой тип), останах очарована и рядко съм си прекарвала така добре......Бях толкова впечатлена,че написах поредица от пътеписи във фейсбука си (който вече не ползвам почти). Рядко съм изпитвала такъв пиетет към живота и порив и жажда да продължа да съществувам.....Ходила съм пеша от едно до друго села, почти не съм ползвала транспорт из селата наоколо.....Французите (макар че тук са някакви германо-френци) си ми харесват, очевидно и аз на тях, но аз им говоря езика, така че няма място за издънки. Все пак от това, което съм видяла, фанцузите си държат да им се говори на езика и не без основание и не виждам защо трябва да са любезни в селата, където както и по целия свят хората не са полиглоти. На местата, в които спах в Колмар - един апарт хотел и един апартамент, собствениците/управляващите не бяха французи, макар и да говореха френски. Бих отишла пак в Елзас, но ме мързи да ровя и да правя програми. Не съм по най-спестовните варианти и вече съм почнала да се глезя с по-скъпи места за спане, превоз и т.н. Но пък ако някой даде сносна идея, бих се възползвала. @Фил, ако нещо си правил тези месеци, може да споделиш...Мисля си, че лятото е доста по-добър вариант за Елзас, а не октомври-ноември-декември, когато е сиво и човек може да го хване депресията, макар и когато миналата година четох мненията на ходили в този регион, всички бяха правили тази дестинация през късната есен.. Поне на мен през август миналата година ми се видя добър избор - така или иначе 2 дни валя като из ведро и бях мокра до кости, нали съм пешак, пък и в лозята къде да се скрия... 2 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 3 септември, 2021 Сподели Публикувано: 3 септември, 2021 На 1.09.2021 г. в 16:58, Balkanka каза: @Фил, ако нещо си правил тези месеци, може да споделиш... Всъщност, нищо не съм правил ( е, правил съм, ама други неща ) но специално за Елзас няма чак много (транспортни) опции - можеш например да направиш удължен уикенд петък-понеделник в началото на октомври през Базел с Wizz: Преди можеше да се комбинира и с Баден-Баден, което съм го правил, на за съжаление Ryan спряха линията Вече за програма - зависи какво си видяла предния път. Иначе доста има писано във форума по темата Елзас. 2 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 3 септември, 2021 Автор Сподели Публикувано: 3 септември, 2021 По някаква причина поста на @iMari и отговорът на @Фил от юни не съм ги видял. Когато става въпрос за такива трансгранични влакове Швейцария/Франция/Германия/Италия, никога не трябва да се гледа SBB швейцарците кротко и с усмивка ще ви отрежат главата с цените си. Междувременно, аз наистина бях забравил, че съм бил в Елзас. @Balkanka вероятно е права; знаенето на език, поне до някаква степен има значение. Иначе как да обясня, защо ми е толкова на сърце Шварцвалд, а Елзас ми е безличен, а са сходни и на един хвърлей през реката. 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 3 септември, 2021 Сподели Публикувано: 3 септември, 2021 преди 13 минути , master_of_germs каза: По някаква причина поста на @iMari и отговорът на @Фил от юни не съм ги видял. .... Междувременно, аз наистина бях забравил, че съм бил в Елзас..... Аааа, не така , няма да ти заверим магеланския семестър! 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега