Прескочи до съдържание

Какво има зад стените на Кипиловското кале ? Какво е в Дряновската пещера ? Есен в балканската гора.


Tonyco

Препоръчани мнения

Здравейте Магеланци,

Като за финал на месец Октомври 2020 г. направихме една невероятна и дива разходка из есенната гора между Кипилово и Котел. Горския път е 21 км и наистина е невероятен. Над Кипилово скътана в гората се намира една малко известна, но впечатляваща крепост, Кипиловско кале. Инфо: Крепостта Кипиловско кале се намира на 3 км югоизточно от с. Кипилово, на връх Хисарлъка. Има формата на неправилен трапец и огражда площ от около 8000 m². От дебелите 2,5 м крепостни стени е запазено немалко, като на места те се издигат до 8 – 10 м височина. Запазени са и три от входовете на крепостта, а в източната ѝ част се намира 12-метровият водоснабдителен кладенец. По характерния градеж археолозите са определили, че крепостта е построена в края на VІ в. от римляните, с цел защита от нахлуващите от север варварски племена и вероятно е просъществувала до края на Второто българско царство. 

Наистина има много запазено от стените, макар и всичко да е превзето от гората вече. При поглед от горната част се вижда къде е бил пътя, който е водел към главната порта и стена защитаваща самия път. Прораслите дървета са много дебели, тоест на доста години.  От местни хора научихме, че навремето Людмила Живкова е водела групи на това място, даже е кацал хеликоптер горе на хълма, което в момента е невъзможно, така е замаскирана, че от въздуха няма да се вижда нищо освен гора. След крепостта, оставихме колата в с. Кипилово и продължихме по 21 километровия горски път до Котел. Невероятна красота, движи се покрай поречието на две реки, едната е Боаздере, другата е Зеленишката река, за нещастие и двете бяха пресъхнали, което е много жалко. Из района има много пещери, ние влязохме в Дряновската, не е облагородена и трябва да си носите челник ако ходите. И на двата обекта има геокешове и от там научихме за тях, само дето на пещерата е откраднат. Спуснахме се Котел и там имаше кратка пауза за хапване. След това потърсихме и кеша в Котел, но уви и той е откраднат. Запука ни дъждец, което пък беше предпоставка за дъга, в последствие обаче се усили. Прибрахме се по асфалта от Котел до Кипилово, общо 53 км с 1000 м положителна денивелация. По тъмно и дъжд акустирахме при колата. Снимките може да намерите тук: http://www.tonyco.net/pictures/Kipilovo_31_10_2020/

А ако искате да се разходите с нас из тези чудни места, да почувствате духа на крепостта и нежността на гората...следващото видео, притяно гледане:

 

 

В Неделя решихме да вечеряме в Търново и да пообиколим за един мултикеш с 4 етапа. Името на кеша е доста интересно, както и самия кеш "Две църкви и скритата врата". През първите етапи трябва да откриеш определени цифри в табелите пред всяка църква, в последния пък трябва да намериш скритата врата в оградата на крепост Царевец, което през нощта се оказа не лесна задача. В крайна сметка се получи много хубава неделна вечерна разходка из старата столица. Снимките са в същата галерия, където е и Кипилово - Котел. До нови срещи !!!

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.