Прескочи до съдържание

Бразилия, Аржентина и Уругвай Vs. Перу и Боливия


Duke

Препоръчани мнения

Осъзнавам абсурдността на темата, моля бъде снизходителни... :(

 

Започвам да замислям една мини-южноамериканска обиколка през лятото на 2015 г. Общият замисъл е да начинанието да се състои в периода юли-август и да продължи около три седмици. Имам нужда от малко съвети, а именно:

 

1. Посоченият период е фиксиран поради невъзможност да се пътува в друго време от годината. Това определено означава зимен сезон за тази част от света, но доколко можем да говорим за зима в Рио и Лима, например?

 

2. Съвсем общата ми идея е да се посетят Рио, водопадите Игуасо, Буенос Айрес и Монтевидео при план "А" или Лима, евентуално Наска, Куско, Мачу Пикчу, Титикака и част от Боливия (тук съм в пълно неведение) при план "Б".

 

3. Твърде нахално ли ще бъде да помоля за съставяне на евентуална програма по дни, градове, забележителности, транспорт и т.н. за план "А" и за план "Б" за посочения период от време?

 

4. Изключително полезно ще бъде да ми дадете някакви насоки за приблизителни разходи за двама души - транспортни (трансконтинентални и вътрешни полети, сухопътен транспорт, хотели, цени в ресторанти, входни такси, джобни и т.н.)?

 

5. Всичко останало, което може да послужи за съставяне на база данни за двете дестинации.

 

Предварително благодаря на всички отзовали се на молбата ми и още веднъж се извинявам за това, че ви карам да сравнявате ябълки с круши, но наистина съм доста бос в южноамериканската материя, а съседните теми ме подтикнаха да замисля това начинание буквално от нищото...

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Така, значи първо малко общи приказки, пък после като съм по свободен ще видя за плана, въпреки че някак ми е странно да правя план за друг човек.

Не е проблем, че е зимата, предимството е, че няма да вали. Аз живея на 1000м нмв и тук зимата става до 10 градуса през нощта и 20-25 през деня, по брега (Рио) е по-топло. Буенос Айрес ще е по-студено, аз си го представям като зимата в Гърция или Италия, но не съм бил там по това време. Лима също ще е ОК, но по високите Анди ще е студено през нощта, там ще ти трябват зимни дрехи сигурно. Там пак е сухия сезон тогава.

Точно по това време (юли) има зимна ваканция и може да има повечко туристи, но не толкова като от Нова Година до карнавала. През зимата правят разни фестивали (примерно кинофестивал, гастрономия, музика, литература) в старите градове из Минас, и Парати на брега, но трябва да се види кога какво има точно, не ги знам наизуст.

Игуасу няма да е в най-величествения си вид, тогава водата намалява, но как ще е точно не мога да кажа.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За план А взимаш open jaw билет с Рио и Буенос Айрес, няколко дни в Рио, ако искаш някое по-малко градче също, летиш до Игуасу, там ти трябва да речем един ден от бразилската страна (то е една малка разходка от 2 часа, но има също един хубав парк с птици, разходка с хеликоптер над водопада), минаваш в Аржентина, там ти трябва повече време, парка е по-голям, има разходка с лодка отдолу. Ако програмираш по време на пълнолуние има нощни разходки. Навътре в Аржентина има руини на йезуитски мисии, ако те интересува. После към Буенос Айрес, там 3-4 дена, Монтевидео или самолет, или кораб комета, има и по-бавни кораби до Колония дел Сакраменто и оттам с рейс. 

 

За план Б, виждаш Лима (около 2 дни), Куско (поне 2 дни за града, още 2 за свещената долина и други места в района - Морай, Марас), за Мачу Пикчу ти трябва един пълен ден, най-добре с едно преспиване в селото.

Аз като фотограф (пък и вече съм бил в МП) бих вмъкнал едно трипче долу в джунглата, линкове има в другата тема, те са по 3-4 дена. Път до Пуно на Титикака, през деня за гледки, или през нощта за пестене на време и пари. Там плаващите острови, пресичаш към Боливия. Тук почвам малко наизуст, защото не съм бил. Може да посетиш о-вите на слънцето или луната, по пътя към Ла Пас Тиахуанако. Друго което да се види в Боливия е Salar de Uyuni, това са екскурзии по 1 до 3 дена + пътя дотам. Пътя на смъртта в Коройко, пак организирано, може и сам, но пеша. Обратно през границата в Перу, автобус към Арекипа. Каньона Колка 2 дена, за Арекипа поне 1 цял ден. Оттам през нощта до Наска, за линиите ти трябва цялата сутрин, после може да си тръгваш. Паракас и о-вите Балестас (птици, тюлени, пингвини). Обратно в Лима и отлиташ.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Ако се спреш на вариант А според мен задължително да включиш футболен мач...като ти знам интересите. Аз като цяло бих предпочел него, преди време когато проучвах пътуване в Южна Америка си бях избрал Бразилия, Аржентина и Чили. Но няма да давам акъл, щото има достатъчно хора тук посетили и двете места, по-подходящо сравнение ще направят :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Е, не знаех за футбола, но ако е така, давай, всъщност в цяла Южна Америка е на голяма почит, а ако гледаш мач в Перу или Боливия (нависоко) може да имаш удоволствието да гледаш как някой бразилски или аржентински отбор пада безславно

 

Цени, в Бразилия ядене за двама с бира излиза към 80-100 реала, в Рио като цяло е малко по-скъпо. В по-селски райони с една порция се наяждат двама души.

Има места с храна на кило, взимаш си каквото искаш и ти мерят чинията, примерно 30-50 реала за кг

Има и бюфет, пак си взимаш каквото искаш и ядеш колкото искаш, да речем от 45 реала на човек нагоре, ако е churrascaria, т.е. всякакво месо на скара + салатен бар стига до 90-100 на човек. Накрая винаги се начислява 10% сервиз. Закуската почти винаги е включена в цената ако сте в хотел, освен в най-луксозните изпълнения като Intercontinental.

 

В Аржентина съм забравил, а и беше отдавна, по-евтино е. В Перу храната е малко по-евтина от България.

За хотелите примерно 150-180 реала за двойна стая на морето или туристически град, без Рио. Там е по-скъпо, аз последно взех апартамент, а и бяхме доста хора. В другите държави цените няма смисъл да ги казвам, че бях там 2008-2010, може да има промени, ама поне хотелите се виждат по интернет лесно.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ето тук сайт за най-грубо сравнение на цените, Хубавото е , че базата данни се обновява по подобие на wikipedia и примерно ти живееш в София и въвеждаш актуалните цени за дадените неща в момента:

 

http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&city1=Sofia&country2=Argentina&city2=Buenos+Aires&displayCurrency=EUR

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Изпращам ти нещичко от информацията, до която се стигнах при планиране на пътуване до ЛА. Много съм впечатлена от северна Аржентина - то не са цветоне на скали и планини, не са красти и каньони...

Може и да си ги имаш, но:

http://www.vivatravelguides.com/south-america/

 

само за Аржентина:

http://www.argentinatravelplanet.com/regions/the-northwest/jujuy/humahuaca/

 

Инка експрес - ако те интересува такъв преход от Куско до Пуно в Перу:

http://www.inkaexpressbus.com/inkaexpress.htm

 

Ние го бяхме замислили така: от Буенос Айрес към красивия север на Аржентина. Оттам в Боливия. От Боливия в Перу. От Перу в Еквадор и полет до Галапагос. Прибиране в България от Кито.

 

Успех с подготовката!

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Като познавам педантичноста на  Duke просто чакам да изготви плана и да си го отпечатам за да кажем ..2016  ;)

Може и да го "тестваме" предварително, за да е сигурен, че планът е изпипан до последна подробност  ;)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Била съм в 4 от изброените държави и аз лично не мога да дам съвет, кой план е по-добър. Разгледай си снимки на забележителности и прецени кое те влече повече. И двата варианта са добри. Само не знам защо всички включват Монтевидео, а пропускат най-голямата забележителност на Аржентина - Патагония. За мен е безсмислено да се бие път само заради БА, който е град с определено европейски облик.

Относно зимата в Перу - това е топ туристическия сезон там, защото е сухия и не вали ни дъжд, ни сняг. Колкото до лятото ние и тогава си бяхме с якета, та това да не те плаши.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Била съм в 4 от изброените държави и аз лично не мога да дам съвет, кой план е по-добър. Разгледай си снимки на забележителности и прецени кое те влече повече. И двата варианта са добри. Само не знам защо всички включват Монтевидео, а пропускат най-голямата забележителност на Аржентина - Патагония. За мен е безсмислено да се бие път само заради БА, който е град с определено европейски облик.

Относно зимата в Перу - това е топ туристическия сезон там, защото е сухия и не вали ни дъжд, ни сняг. Колкото до лятото ние и тогава си бяхме с якета, та това да не те плаши.

Без да отклонявам темата на Duke ще се радвам на малко повече инфо за Патагония.

Връзка към коментар

Безкрайни благодарности на всички и особено на neuromancer, от когото все пак очаквам на един по-късен етап примерна програма за пътешествието...

 

 

Само не знам защо всички включват Монтевидео, а пропускат най-голямата забележителност на Аржентина - Патагония. За мен е безсмислено да се бие път само заради БА, който е град с определено европейски облик.

Относно зимата в Перу - това е топ туристическия сезон там, защото е сухия и не вали ни дъжд, ни сняг. Колкото до лятото ние и тогава си бяхме с якета, та това да не те плаши.

 

Ето именно от подобни мнения имам особена нужда в този ранен етап на планиране. Започвам да се замислям за отпадане на Аржентина, защото действително не си заслужава да бием път само за един "град с определено европейски облик". От друга страна, ако от план "А" отпадне Аржентина, тогава заслужава ли си да продължавам да настоявам за Уругвай? Въобще започвам да се замислям за реконструкция на този план "А", но в каква посока?

 

Сега един практичен въпрос. Никога досега не съм правил триседмично пътешествие без кола и в условията на ограничение на багажа. Въпросът ми е конкретно за Южна Америка. Хотелите предлагат ли перални или има обществени? Въобще как се справяте с този проблем при продължително пътуване?

Връзка към коментар

Ами то си е въпрос на предпочитания, дали искаш да видиш повече градове или природа. Аз вече съм писал, че Буенос Айрес не е нещо коренно различно от европейските градове, но все пак не съжалявам че съм бил там. Освен това е една добра спирка и почивка ако ще ходиш към Патагония. В тази връзка аз пак съм споменавал, че аз лично не намирам нищо интересно в Монтевидео, но явно има хора, които намират.

Специално през зимата обаче към Патагония не трябва да се подхожда твърде лекомислено, дори да сте фенове, доста неща са затворени, транспорта е по-труден.

Може да си оставиш два-три дена в Буенос Айрес и виж за Аржентина линковете на royakАко сте скиори, Барилоче и околностите. 

 

Иначе човек и само в Бразилия няма да скучае 3 седмици, ако ви се гледат животни в Пантанал, плажове из североизтока (Lençóis Maranhenses примерно или Салвадор ако не сте по по-дивите места), вече препоръчах старите градове из Минас Жераис които не са много известни, но има какво да се види. Даже може да ви разведа ако съм на разположение :) 

Само трябва да се отделят  повече средства за вътрешни полети, ще направя една малка справка скоро.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ами то си е въпрос на предпочитания, дали искаш да видиш повече градове или природа. Аз вече съм писал, че Буенос Айрес не е нещо коренно различно от европейските градове, но все пак не съжалявам че съм бил там. Освен това е една добра спирка и почивка ако ще ходиш към Патагония. В тази връзка аз пак съм споменавал, че аз лично не намирам нищо интересно в Монтевидео, но явно има хора, които намират.

Специално през зимата обаче към Патагония не трябва да се подхожда твърде лекомислено, дори да сте фенове, доста неща са затворени, транспорта е по-труден.

 

Именно затова започвам да свиквам с идеята да изключа Аржентина от този план, защото е далеч по-добре да посетя тази страна през лятото, като отделя необходимото време на Патагония. Това пък ме накара да се замисля струва ли си посещение на Монтевидео по време на пътуването догодина и май план "А" се ограничи до Бразилия. Естествено, наясно съм, че три седмици дори и само за Бразилия няма да стигнат, но все пак се опитвам да не бъда максималист, а по-скоро прагматик. Може би е добре да оставя реализирането на план "А" за след пенсиониране, когато ограничителното условието пътуване само през периода юни-август вече ще е окончателно отпаднало... :lol:

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Буенос Айрес не е само с "европейски облик" - за мен е микс от Париж, Ню-Йорк, Лондон, Мадрид, италианското влияние е много силно и все пак е мегаполис в Южна Америка и това не е като да не се усеща.

 

Не съм ходил в Перу и Боливия, както и не съм разглеждал природните красоти на континента (ако изключим Игуасу). Патагония и изобщо южните части на Аржентина и Чили не ме привличат. След месеци прекарани в Аляска и години в Канада съм се нагледал и наситил на глетчери, айсберги, ледове и снегове и съм се зарекъл в близките 10-15 години да не давам пари за климат под нулата :) :)

 

Преди около 2 месеца направихме "градска" обиколка на част от Ю. Америка - Буенос Айрес, Монтевидео, Сантиаго де Чили (много хора подценяват този град, а на мен страшно много ми хареса), 1 вечер в Пуерто Игуазу (аржентинска страна), 2 вечери във Фоз до Игуасу (бразислка страна) и Рио де Жанейро. За 3 седмици една такава програма ще ти заспи, ще можеш наистина добре да разгледаш гореописаните градове плюс подробно Игуасу водопадите. Всъщност горната програма беше някъде 17 дни, та за 21 можеш да прибавиш я пустинята Атакама в Чили, я аржентинска/чилийска Патагония. Ако трябва да махам от градовете, които видяхме, бих махнал Монтевидео - ОК беше, но просто ОК (това за моите разбирания).

П.П. Сега видях последният пост на neuromancer - аз до някаква степен се замислях по време на пътуването дали нямаше да е добре да го огранича само до Бразилия - Рио, Салвадор, Оуро Прето, малко Амазония и сафари в Пантанал (главна цел - ягуари)...

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Изобщо не е задължително да се види всичко на един път, аз съм пътувал из Бразилия повече от роднините бразилци и има още много места които искам да видя. Аз никога не съм пътувал повече от 2 седмици, не мога да си представя, мисля че ще се уморя, човек влиза в друг режим... 

Ако изключиш Буенос Айрес, няма никакъв смисъл да ходиш до Уругвай, естествено. Но пък ако ще ходите до Пантанал, може да влезете в Боливия по суша.

По въпроса горе за прането, има си обществени перални в градовете, автомати или пълно обслужване. В хотелите (по-висок клас които са) също може, но цените няма да са ниски. Ако стоите в един град 3-4 поне дена, може в апартамент и там си има пералня.

Връзка към коментар

 Буенос Айрес не е само с "европейски облик" - за мен е микс от Париж, Ню-Йорк, Лондон, Мадрид, италианското влияние е много силно и все пак е мегаполис в Южна Америка и това не е като да не се усеща.

Абсолютно, но все пак го има тангото  :) . А и на фона на останалата част от Южна Америка е като през деветдесетте от България да отидеш в Париж.

В Сантяго не съм бил, имах по план спирка там на връщане от Патагония, но заради земетресението се наложи да го шунтирам.

Редактирано от neuromancer
Връзка към коментар

Абсолютно, но все пак го има тангото  :) . А и на фона на останалата част от Южна Америка е като през деветдесетте от България да отидеш в Париж.

В Сантяго не съм бил, имах по план спирка там на връщане от Патагония, но заради земетресението се наложи да го шунтирам.

Да, пропуснах да спомена за уникалността на БА в културно отношение, основно тангото, но и не само - тамошните имат много "развинтена фантазия" за разни видове изкуство... Аз не бих го рязал този град от програмата, освен ако не мине изцяло на план Б или пък не реши да е само Бразилия. Монтевидео бих го резнал даже и при посещение на БА при условие, че може да се замени с нещо по-интересно. При нашето пътуване просто си бяхме там и имахме един ден свободен, та беше грехота да не се види в такъв случай, все пак една столица и една държава отгоре, а не е и съвсем като да не е интересно.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Преди около 2 месеца направихме "градска" обиколка на част от Ю. Америка - Буенос Айрес, Монтевидео, Сантиаго де Чили (много хора подценяват този град, а на мен страшно много ми хареса), 1 вечер в Пуерто Игуазу (аржентинска страна), 2 вечери във Фоз до Игуасу (бразислка страна) и Рио де Жанейро. За 3 седмици една такава програма ще ти заспи, ще можеш наистина добре да разгледаш гореописаните градове плюс подробно Игуасу водопадите. Всъщност горната програма беше някъде 17 дни, та за 21 можеш да прибавиш я пустинята Атакама в Чили, я аржентинска/чилийска Патагония. Ако трябва да махам от градовете, които видяхме, бих махнал Монтевидео - ОК беше, но просто ОК (това за моите разбирания).

 

Fly дали е удобно да постнеш подробна програма, ако я пазиш,  както си я направил ти. Имам предвид транспорт (компании) и евентуално хотелска част?

Връзка към коментар

Fly дали е удобно да постнеш подробна програма, ако я пазиш,  както си я направил ти. Имам предвид транспорт (компании) и евентуално хотелска част?

Я да пробвам дали става копи-пейст от MS Word file. Това си е писано за мен, разбира се. Легенда - дата, ден от седмицата, ако има полет е изписан номер, седалка, време, ако има хотел се пише име, адрес, платено ли е, колко остава да давам, тел. Ако има тур с гид - име, тел. и колко пари ми остават да му давам.

 

 

Nov. 17, Sun 07.15 - 09.05 SOF-AMS Bulgaria Air, seats 6 D/F; 10.00-20.10 AMS-EZE, seats 53 A/B, Republica Wellnes & Spa Hotel – Cerrito, 370. Tel. +54 114 382 50 50; Booking number 230.964.330; 363.65 USD

 

Nov. 18 Mon Buenos Aires Bus

 

Nov. 19 Tue Buenos Aires Bus

 

Nov. 20 Wed 07.30 am (must be there at 06.30!!!) - 10.40 Buquebus Ferry Buenos Aires – Montevideo. 11.30 – 14:00 Bus Turistico – Mercado del Puerto, tickets from Abitab (Museo del Carnaval); 15.50 LB Tours – meeting at Museo del Carnaval. 20.15-23.30 Buquebus Ferry Montevideo – Buenos Aires

 

Nov. 21 Thu Buenos Aires

 

Nov. 22 Fri 09.45-12.10 LAN flight #LA 450 EZE-Santiago, seats 20 A/B; airport Turistik Infocenter to pick up bracelets. Driver waiting outside Gate 3. Premium Tours & Lodging Lyon, Av. Nueva Providencia 2170. Booking # 409.583.885 (fully paid – 280.50 USD). 16.00 – Cathedral (Plaza de Armas) private tour ($25 each).

 

Nov. 23 Sat. Bus Turistik boarding pass #1310 3005 104 3500 fully paid – get on Lota St/Ricardo Lyon Av, get off at Parque Arauco to retrieve boarding bracelets.

 

Nov. 24 Sun Valparaiso/Vina del Mar tour

 

Nov. 25 Mon 06.50-08.55 LAN flight #LA449 SCL-EZE, no seat selection; 11.50-13.40 AEP-IGR LA 4024 Seats 22 A/B;  15.20-17.10 AEP-IGR LA 4030, seats 20 A/B

Exe Hotel Cataratas, Ruta 12, km 4; tel. +54 375 742 1100, booking #230.953.307 ; 107 USD

 

Nov. 26 Tue Hotel Canzi  Rodovia Das Cataratas Km, 16.5, Foz do Iguacu (R240 total, first night paid, left to pay R120), tel. +55 453 529 7174 booking# 230.981.171

 

Nov. 27 Wed

 

Nov. 28 Thu 12.50-14.54 TAM flight# JJ3186 IGR-GIG; Hotel Vermont, Rua Visconde de Piraja 254, Ipanema

Tel. +55 213 202 5500, booking # 921.133.974 (R1,407).

 

Nov. 29 Fri  07.15 am Luis Darin, Cell.  +55 21 9168 8150 (225 USD balance).

 

Nov. 30 Sat. 13.30 Humberto Campos, Cell. +55 21 8193 0206 (192 USD balance)

 

Dec. 01 Sun. 13.00  Fabio Mendonça, Rio Cultural Secrets – Niteroi Tour (5 hours, all paid)

 

Dec. 02 Mon. 08.30 Fabio Mendonça, Rio Cultural Secrets – Historical Center Tour (4 hours, all paid)

18.10-08.00 (+1) Air France flight # AF 443 GIG-CDG, Seats 68 K/L

Dec. 03 Tue 10.20-14.15 # FB 432 CDG-SOF

 

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Предвид сезона може би по-добрия вариант е Перу - Боливия. Копирам от другата тема.

Нашият маршрут в Перу беше: Лима-Паракас - Хуакачина - Наска - Лима. После полет до Куско, Олантайтамбо, руините край Куско, Марас, Морей. Пропуснахме Мачу Пикчу. Пуно, Титикака, Силустани, Тиуанако, Арекипа, Колка каньон, Лима. Това са 17 дни с включена 1 нощувка в Мадрид. Ако искаш да добавиш Боливия, от Пуно с автобус се отива до Ла Пас. Гледаш Тиуанако и после 4 дневен тур Салар де Уюни. После от Ла Пас към Европа. Така пропускаш Арекипа и каньона, но се вместваш във времето без да се налага да правиш нощни преходи.

Ето разказа на Иван за Алтипланото + добри фотографии. На мен лично ми е топ дестинация това място.

http://itilien.org/2010/06/bolivia-part-1/

 

Аржентина + Бразилия я направихме точно за 20 дена като включихме Патагония, малко чилийска и малко аржентинска, но ние бяхме лятото. През зимата ветровете сигурно са страшни.

Редактирано от Tedy
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.