Прескочи до съдържание

Впечатления за България след пътуване по други държави


Препоръчани мнения

Ето я новата темичка, старата трудно ще я разцепя, защото трябва и отделни мнения да цепя на 2 на 3. Освен това подозирам, че има какво да се изпише, така че може да започнем и от нулата :)

 

Моето мнение мисля, че го казах в някоя от другите теми. И то е, че след доста време живот навън всъщност впечатлението е, че много неща са еднакви, които принципно вкъщи си мислим, че са само българска черта и са дразнещи, се оказва, че някак дори в развити западни страни може да се още по-дразнещи. 

 

Дадох пример с роботизираната администрация тук, която в определени моменти върши по-малко работа от класическата сърдита лелка зад българско гише. Да не говорим, че дори нямаше да съм в Холандия, ако не бях изпратил един приятел лично да провери изпратените ми документи за университета, които били забутани в някое чекмедже някъде си, където ако не било помолено изрично на място никой няма да ги намери. Това в същия ден, в който получих любезен шаблонен имейл на отговор, че случая ми се разглежда и да съм имал търпение!

 

Оплакваме се и от здравеопазването в България, което тук уж трябва да е първокласно, но местен лекар ми обърка бронхопневмония като каза, че съм имал зачервени сливици. Анекдотен единичен случай, знам, не бива да се вадят изводи за общото, но все пак. 

 

И така, моето мнение, е че доста от неприятните неща, които считаме за типично български си ги има и на запад и доста от тях са дори още по-неприятни. 

 

Други хора пък имат други впечатления и при тях бездната между България и развитите страни се е увеличила след като са добили лично впечатление от други държави. Харесва им това, че е по-чисто например. И по-подредено, твърде подредено даже...та така, дискутирайте :)

 

И понеже имам леко предчувствие за тази тема, давайте го културно за да не се заключваме :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Тази тема направо трябваше да я пуснеш заключена:) Първото нещо, което ми прави впечатление са архитектурните приумици на самоуките външни дизайнери-всеки балкон и тераса са различни от другите.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На повърхността всичко е спокойно и сравненията са напълно удачни. Под повърхността има подводни течения и там сравненията са на практика невъзможни. И, за да завърша по темата ще напиша само още една дума:

 

МАНТАЛИТЕТ

Връзка към коментар

Българите не сме по-различни от останалите хора по света, ако трябва да се прави обобщение. Държавата ни също не е нито най-добрата, нито най-лошата. Това, което прави разликата, едно от нещата всъщност, е управлението и/или социалната структура. Накратко казано, в подредените държави на върха на социалната пирамида се намират най-кадърните и най-достойните хора (разбира се, има изключения). В България нещата са като в селска тоалетна, да ме прощават гнусливите - най-отгоре плуват най-мазните лайна.

От друга страна, тръгнем ли да сравняваме нещата в исторически план, ще се получи още по-интересно. Току-виж се оказало, че сумарно времето на разцвет, благоденствие и доминация на България в по-широк или по-тесен регионален мащаб е доста повече, отколкото това на някои други държави, които сега ги имаме за пример. Кръговратът, колкото и да не ни се иска, е явление не само в природата, но и в обществото, та и в икономиката ако щете (т.нар. цикличност). На нас ни се е паднало да живеем във време, когато държавата е близо до ДМТ (долна мъртва точка). Може да доживеем да видим началото на следващия възход, а може и да не. Най-важното - добре е да допринесем за този възход.

Ето едно много интересно изображение:

 

http://hectorlima.com/wp-content/uploads/2012/04/Rand3.jpg

 

Обърнете внимание на периода около 800-850 г. и този от 1850 до края (между Италия и Гърция).

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Темата е много обширна и няма как да бъде еднозначна. Нормално е да има различни гледни точки, хората са различни, също има значение и житейския опит - едно е да си посещавал държави, друго е да си живял в тях, трето е да си живял и да си и местен (поданник), много зависи и кои са тези държави, къде и как се е оформил мирогледа на човек, като от друга страна нито едно от гореизброените не е гаранция за обективност. :)

 

Слагам настрана двойните стандарти и лицемерието в някои много развити държави, където и да се загледаме и заровим, все ще намерим нещо, важното е да гледаме по-генерално на нещата, които по принцип преобладават. Другият въпрос е, че една държава може да е наистина по-добра за по-голямата част от хората, но за всеки е най-важно какво той усеща като добро за себе си. Важното е да имаме и способността да се самоиронизираме, каквато е имал моят най-любим български писател, вечно любопитният към света велик пътешественник и общественник - Алеко.

 

Аз лично за себе си разглеждам държавите по няколко основни направления (за да обхвана все пак някои общи черти):

1. Северни (студени) и южни (топли), като това естественно се обръща от екватора надолу. В по-студените държави хората традиционно са свикнали да работят по повече, дисциплината е на по-високо ниво, по-скъпо е, но се изкарват и повече пари, обществата са много по-развити, социални и балансирани. Хората разчитат и вярват на държавата като институция, роднинските връзки играят минимална, почти никаква роля. Колкото повече се отива на по-топло, толкова по-малко се работи, дисциплината се "олабва", магазините започват да затварят за сиеста. Хората все по-малко разчитат на обществото и държавата, като прогресивно се засилва ролята на роднинските връзки - братовчеди, баджанаци и пр.

 

2. В случаят на България, тя освен, че попада към по-южните нации, има и една регионална особеност, наречена Балкани. на времето през 90-те за пръв път ходих в Гърция и Турция от Северна Америка, та до някаква степен ги видях от "тамошна гледна точка". Още си спомням какво пишеше за Гърция в един пътеводител (абсолютно вярно и за България според мен):

"Ако на Запад срещнеш непознат, по презумпция приемаш, че това е добър човек, до момента, в който той не покаже обратното. В Гърция всеки непознат се приема с подозрение и по презумпция е лош човек, до момента, в който не докаже обратното". Съществува и един елемент на "юнащина" и "най-най" - най-добрите шофьори, най-добрите в леглото и пр.

 

3. Друго много важно направление, по което аз разглеждам държавите е политико-идеологическо наследство. Повечето ще ми кажат, че това е булшит, но аз лично виждам сериозни зависимости.

 

Има групи държави, където населението има нещо общо в мисленето (разликите в степента са огромни, но са общи) - Русия, Китай, Куба, Северна Корея, Полша, Унгария, България и други от бившият "лагер", като степента на влияние примерно в една Полша е минимална, като все повече намалява, на други места изобщо не е толкова минимална. Като цяло е пропорционална на бруталността/изолацията на режима и на това колко време е просъществувал на територията на страната (Полша, Чехословакия и Унгария с били винаги по-отворени към света, даже и през периода на соц. диктатура).

 

За България това е бил огромен политико-социален трус през 1944 г, безпрецедентно за населението на страната разместване на социалните пластове, и остър завой в зоната на гео-стратегическо влияние наложено с кръв, огън и жупел. Създадено е едно статукво, което противно на нещата, случващи се на повърността, в същността си не е мръднало нито инч, даже последните години се наблюдава известно връщане назад. Слава Богу, гражданите на България все пак имат правото да пътуват, живеят и работят зад граница. Има останали тук-там достойни хора от по-старото поколение, от младите има една не-малка прослойка на вече доста светнати. Най-добрите специалисти във всяка една област (поне голямата част от тях) са напуснали и продължават да напускат страната, като причините са икономически, но не само, т.е. за мое огромно съжаление тенденциите/трендовете са надолу...

 

Критики към западните страни, естественно имам много, но трябва да ги разглеждаме една по една, тъй като и те не са някаква еднородна маса, трябва поне да ги разглеждаме на групи. В случаят обаче темата е за България и аз пиша това, което виждам.

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Това, което прави разликата, едно от нещата всъщност, е управлението и/или социалната структура. Накратко казано, в подредените държави на върха на социалната пирамида се намират най-кадърните и най-достойните хора (разбира се, има изключения). В България нещата са като в селска тоалетна, да ме прощават гнусливите - най-отгоре плуват най-мазните лайна.

 

 

Не съм съвсем съгласен. Почти навсякъде, с много малки изключения, най-отгоре плуват "лайната" - това си им е във физическите характеристики. Разликата е там, че нашите се забелязват по-лесно, защото са чисти и натурални, докато в нормалните страни имат навика да ги маскират зад лъскава опаковка и шоколадова глазурка. Ето защо ние тук сме в много по-изгодно положение - защото виждаме лайното отдалеч и можем да го прескочим, докато онова другото го усещаш, вече като си се окепазил...

 

И аз да се извиня на по-гнусливите, ама нямаше как да съм толкова изразителен с друг пример :) 

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Темата за сравнение между България и останалите държави от континента и света, е многопластова, обширна, в някой сфери и противоречива 

Мен това, което най-много ме е дразнило винаги, е било хамелеонското отношение на българите спрямо установените норми и правила. С първата стъпка след стълбичката/ръкава на самолета в коя да е друга държава, българина става стриктен, изпълнителен, и уважаващ правилата. Даже ако не е запознат с тях, прекалява с обноските и усърдието си, да не се изложи, или да го сочат като бостанско плашило. Говоря за болшинството, разбира се има мургави изключения, и маргинали, но тях си ги има навсякъде.

От друга страна още със стъпването в самолета за София, българинът се превръща в пряк потомък на хуните и вандалите (и тук има  изключения). И все едно автоматично прещраква на 180 градуса. Значи не е да не може, а както отбеляза Дюк - манталитет. И в същото време се сърдим защо управляващи на всякакво ниво - политическо, организационно, техническо, производствено, са такива лайна, както каза пък капитана. Ами няма как да са други. Те не са извънземни, а същите българи като останалите - представителна извадка. И се отнасят към българското като към чуждо, и към Родината като към мащеха, а се прекланят пред чуждото като пред свое, зачитат го и го уважават.

А само преди някакви си 100 години не е било така. И тогава държавата ни е била фактор, с който са се съобразявали днешните големи сили. 

За цикличността съм съгласен, че я има, доколкото имам представа от историческите събития и периоди. но няма да стане само да стоим, и да чакаме. Трябва да се полагат постоянни усилия, за да обърнем колелото, и пак да тръгнем нагоре.

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

А само преди някакви си 100 години не е било така. И тогава държавата ни е била фактор, с който са се съобразявали днешните големи сили. 

 

С абсолютно цялото ти мнение съм съгласен, само това накрая не приемам за вярно и съм убеден, че ти много добре знаеш какво имам предвид, което пак ни връща към онази думичка употребена от мен малко по-нагоре в темата... ;)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

А за мен чашата е наполовина пълна. Считам се за невероятен късметлия, защото съм родена в България, а не в някоя дива /или не чак толкова, пр. Турция/ мюсюлманска държава, където кастрират жените или ги пребиват до смърт с камъни, защото са погледнали чужд мъж, или защото са имали неблагоразумието да бъдат изнасилени. Късметлийка съм и защото не съм родена в африканска държава с военна диктатура, където се провежда масов геноцид, а децата се крадат, дрогират и с калашник в ръка се пускат да убиват. Вероятно е добре и това, че живея в държава, където няма особено опасни летящи, пълзящи, плуващи и т.н. твари, което ми позволява да се разхождам из природата без особени притеснения. Да не споменавам държавите, където децата и сега умират от глад или куршум. Мога още много да изброявам, но основната идея мисля е ясна. Та аз съм голяма късметлийка да живея в хубавия климат на България, далеч от разрушителни циклони, торнадота, цунамита, земетресения и т.н. За вас не знам.  :)

  • Харесвам 17
Връзка към коментар

С абсолютно цялото ти мнение съм съгласен, само това накрая не приемам за вярно и съм убеден, че ти много добре знаеш какво имам предвид, което пак ни връща към онази думичка употребена от мен малко по-нагоре в темата... ;)

Добре де, признавам тук имах предвид конкретно във военно отношение и бойни битки. Друг е въпросът, че политиците ни са избирали винаги губещия съюз.

Иначе по спомени, в училище сме учили, че България в периода 1928-32 г. е била около 20 пъти по-добре икономически примерно от съседните ни държави Гърция, Румъния, Сърбия. Може да е било само идеологическа пропаганда, не съм проверявал (сега ще поправя пропуска). Затова го написах така условно 100 години, без да претендирам за математическа точност дали са 100 или 80.

Връзка към коментар

Иначе по спомени, в училище сме учили, че България в периода 1928-32 г. е била около 20 пъти по-добре икономически примерно от съседните ни държави Гърция, Румъния, Сърбия.

 

Именно. Това е за което говоря. Обикновено подобни неща се учат в училищата на малки и комплексирани нации. Нали сега няма да ми дадеш пример с американската или руската мегаломания? Ясно е какво имам предвид, сравнението е в съвсем друга посока. Проблемът (или по-скоро един от многото, но също така и един от най-важните) се корени именно в този исторически натрупван балкански шовинизъм, който води след себе си едно особено измамно чувство на псевдо-патриотизъм. Бях се зарекъл да не говоря повече по темата, съжалявам, че се обадих отново. Наистина нямам никакво желание да навлизам в проблематиката, много години съм мислил по тези въпроси и поне за себе си имам изградено мнение и то за жалост не ме кара да се чувствам горд от това, че съм българин...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

... И след тия думи скочи от колата… бай Ганьо. Същият бай Ганьо, както си го знаете, преди да тръгне за Европа; с тая разлика само, че си турил вратовръзка и освен това сега има импозантна външност и чувство на собствено достойнство и преимущество пред окръжающите. Човекът врял и кипял из Европа, Европа му станала като таквоз… като нищо. Дръпна си той левия мустак, поизкашля се в шепа и изгледа в полукръг с един поглед, с какъвто нашите полицейски изглеждат арестантите, групите на веселящите се чужденци и като хвърли око и заклати глава на своите невежи спътници, като че искаше да им каже: „Живи да ви оплача“, въздъхна дълбоко и многозначително произнесе: „Ех, Пратер, Пратер!“

 

http://chitanka.info/text/3706/11#textstart

 

Ех, Пратер, Пратер...  :blush:

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Айде, бай Ганьо, пак комплекси. Виждала съм доста невъзпитани чужди туристи в България, че и по света. Даже съм правила оплаквания от такива в по-нетърпими ситуации. Какво му е специалното на бай Ганьо, освен че е българин, а ние както вече казах си мрем да се плюем.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Има групи държави, където населението има нещо общо в мисленето (разликите в степента са огромни, но са общи) - Русия, Китай, Куба, Северна Корея, Полша, Унгария, България и други от бившият "лагер", като степента на влияние примерно в една Полша е минимална, като все повече намалява, на други места изобщо не е толкова минимална. Като цяло е пропорционална на бруталността/изолацията на режима и на това колко време е просъществувал на територията на страната (Полша, Чехословакия и Унгария с били винаги по-отворени към света, даже и през периода на соц. диктатура)..

С цялото ти мнение съм съгласен в общи линии, само в цитирания абзац мисля, че грешиш. От 4 години всяка година ходя в Полша. Ходил съм и в другите цитирани държави. Но никъде другаде, както в Полша не личи толкова отчетливо и очевидно тежкото влияние на бившия СССР. Ако се заровим в историята, ще открием и причините защо именно Полша е попаднала в най-голяма степен под съветския режим. Най-елементарното обяснение е, че Полша винаги е била "буфера" между Германия и Русия. И като в менгеме е била притискана и мачкана и от двете страни. Но наред с това има и идеология, география, политика, религия, произход и етнически корени. И това, за което пишеш след това, че сега при тях се наблюдава значителен напредък на европейско ниво, се дължи най-вече на кадърни и твърди политици. Но по улиците на обикновените градове, в очите на хората все още личи и се чете резултата от тежкото им минало, и съвсем не леко ежедневие. Може би и затова при тях напредъкът е най-голям - защото разликата с това, което е било в миналото, и сега, е най-голяма.

Това, което си писал за Полша, май беше така по-скоро за Унгария. След (политическия и военен гаф) 56-та, съветската машина като че ли ги "отписа", и ги остави да гравитират леко в периферията. Янош Кадър беше верен и близък на идеологията, и гарант, че Унгария няма да завие съвсем на запад. Но в същото време този гарант отпусна народа, за да няма повече вътрешно напрежение, от там такива гафове да не се повтарят. Затова още през 80-те в Будапеща за българи и всички останали от соц. лагера, си беше направо като "на Запад" - и магазини, и стоки, и шарени опаковки...и цени.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

 Създадено е едно статукво, което противно на нещата, случващи се на повърността, в същността си не е мръднало нито инч, даже последните години се наблюдава известно връщане назад. Слава Богу, гражданите на България все пак имат правото да пътуват, живеят и работят зад граница. Има останали тук-там достойни хора от по-старото поколение, от младите има една не-малка прослойка на вече доста светнати. Най-добрите специалисти във всяка една област (поне голямата част от тях) са напуснали и продължават да напускат страната, като причините са икономически, но не само, т.е. за мое огромно съжаление тенденциите/трендовете са надолу...

 

С почти всичко съм съгласен освен с това. От младите има доста хора, които след като отидат в чужбина искат да се връщат...да не давам примери от първо лице, единствено число :) Защото България има предимството да развива пазари, които в други страни отдавна са наблъскани до максимум, така че някой от младите които бягат на запад всъщност виждат шанс. Вземи тоя форум, например. Ако го бях направил на английски с цел да атакувам трип адвайзъра, лонли планет, фодорс и останалите, какъв щеше да ми е шанса? При положение, че интерфейса на трип адвайзъра да речем е допотопен, но го има от много време, има полезна информация, има и клиентела. А в България...това е ниша, която е липсвала донякъде до момента. Например. 

 

И далеч от всякакви политико-икономическо-исторически дълбокомислени предпоставки, в последните години се забелязват доста подобрения, типични за уредения западен свят. Може на някой да му се струват символични, но са факт. Например - все повече шофьори спират на пешеходна пътека. Все повече парковете в различни градове се поддържат със цветчета, фонтанчета и т.н. Онова биде на Витошка може да изяде доста подигравки, но си имаме приятна пешеходна зона в центъра на столицата. А пък метрото ни още от първия ден е най-чистото, в което съм стъпвал, нито Лондон, нито Париж, нито Ню Йорк могат да му стъпят на малкия пръст. Може би само Пекин и Шанхай донякъде се съревновават. Че дори синята и зелената зона за паркиране са правилна стъпка, колкото и наш Пешо да е свикнал да паркира на пъпа на града безплатно - в нормалните държави така са облекчили трафика.  И т.н., и т.н.

 

Не че си заравям главата в пясъка, но според мен посоката е напред. С много малки стъпки, може би можеха да са доста по-големи, ако вземем например Хърватска, но все пак се движим напред. Говоря последните 20 години като цяло, да се абстрахираме от управлението на оня, другия четири години след него, последната половин година и т.н.

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Аз имам няколко любими примера:

 

Тези са ми ги разказвали:

 

В Германия при въвеждането на разделното събиране на боклука 12 години хората са си изхвърляли боклука разделно и после този боклук се е смесвал преди да се обработи, защото не са били готови с рециклирането на отпадъците.

 

Във Виена, след като дадена мотриса пристигне на крайната станция, първо се преглежда за драсканици преди да се пусне пак, защото установили, че и най-малката драсканица след едно пътуване на мотрисата, на следващото вече е "придружена" с "другарче".

 

Това последното би трябвало да отговори на въпроса защо ние сме по-дисциплирани когато пътуваме на запад, а например германците имат славата на ужасни туристи, защото им падат задръжките.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

С почти всичко съм съгласен освен с това. От младите има доста хора, които след като отидат в чужбина искат да се връщат

 

Искат е едно , а колко наистина се връщат е друго :rolleyes:

 

да не давам примери от първо лице, единствено число

Вземи тоя форум, например.

Примерът е хубав , ама не съвсем подходящ за твоята теза, защото, както е видно, ти се справяш много добре с развиването на тоз прекрасен форум без да си в България (поне повечето време). ;)

 

И далеч от всякакви политико-икономическо-исторически дълбокомислени предпоставки, в последните години се забелязват доста подобрения, типични за уредения западен свят. Може на някой да му се струват символични, но са факт. Например - все повече шофьори спират на пешеходна пътека. Все повече парковете в различни градове се поддържат със цветчета, фонтанчета и т.н. Онова биде на Витошка може да изяде доста подигравки, но си имаме приятна пешеходна зона в центъра на столицата. А пък метрото ни още от първия ден е най-чистото, в което съм стъпвал, нито Лондон, нито Париж, нито Ню Йорк могат да му стъпят на малкия пръст. Може би само Пекин и Шанхай донякъде се съревновават. Че дори синята и зелената зона за паркиране са правилна стъпка, колкото и наш Пешо да е свикнал да паркира на пъпа на града безплатно - в нормалните държави така са облекчили трафика.  И т.н., и т.н.

Това е така и наистина някои неща в областта на благоустрояването се подобряват .

 

(Не знам дали знаеш обаче какъв вой имаше против синята и зелена зона.

И да не ти казвам колко съм спорил с мои познати, иначе доста интелигентни хора, по този въпрос...)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искат е едно , а колко наистина се връщат е друго :rolleyes:

 

Примерът е хубав , ама не съвсем подходящ за твоята теза, защото, както е видно, ти се справяш много добре с развиването тоз прекрасен форум без да си в България (поне повечето време). ;)

 

Ами гледам от моето обкръжение, което е баш на студенти в чужбина. Доста хора се върнаха. Ако имаш докторантура по математика от силен щатски университет с препоръки от едно от светилата в областта не се предполага да си в България, нали? Или пък с двойна магистратура от най-известния университет в Белгия. Това не съм аз, но са мои приятели и познати. Вярно е, че и други не се връщат, и не си и помислят да се връщат...но бих казал, че процента е доста по-равномерно разпределен, от колкото си мислят хората. 

Връзка към коментар

Без да искаш написа три абзаца, които осмислят цялата тема. Какво имам предвид?

 

С почти всичко съм съгласен освен с това. От младите има доста хора, които след като отидат в чужбина искат да се връщат...да не давам примери от първо лице, единствено число :) Защото България има предимството да развива пазари, които в други страни отдавна са наблъскани до максимум, така че някой от младите които бягат на запад всъщност виждат шанс. Вземи тоя форум, например. Ако го бях направил на английски с цел да атакувам трип адвайзъра, лонли планет, фодорс и останалите, какъв щеше да ми е шанса? При положение, че интерфейса на трип адвайзъра да речем е допотопен, но го има от много време, има полезна информация, има и клиентела. А в България...това е ниша, която е липсвала донякъде до момента. Например. 

 

Манталитет. Говориш от позицията на българин, който е имал възможността да промени своя манталитет. Резултатът е очевиден. За теб не е важно къде живееш, а къде можеш да просперираш. Патриотизъм? Какво беше това? ;)

 

И далеч от всякакви политико-икономическо-исторически дълбокомислени предпоставки, в последните години се забелязват доста подобрения, типични за уредения западен свят. Може на някой да му се струват символични, но са факт. Например - все повече шофьори спират на пешеходна пътека. Все повече парковете в различни градове се поддържат със цветчета, фонтанчета и т.н. Онова биде на Витошка може да изяде доста подигравки, но си имаме приятна пешеходна зона в центъра на столицата. А пък метрото ни още от първия ден е най-чистото, в което съм стъпвал, нито Лондон, нито Париж, нито Ню Йорк могат да му стъпят на малкия пръст. Може би само Пекин и Шанхай донякъде се съревновават. Че дори синята и зелената зона за паркиране са правилна стъпка, колкото и наш Пешо да е свикнал да паркира на пъпа на града безплатно - в нормалните държави така са облекчили трафика.  И т.н., и т.н.

 

Точно това повтарям и аз от много години, но средностатистическия българин не ми вярва. Защо, според теб? Интересно ми е какво мисли един необременен млад гражданин на света...

 

 

Не че си заравям главата в пясъка, но според мен посоката е напред. С много малки стъпки, може би можеха да са доста по-големи, ако вземем например Хърватска, но все пак се движим напред. Говоря последните 20 години като цяло, да се абстрахираме от управлението на оня, другия четири години след него, последната половин година и т.н.

 

И последно. Демонстрация на "чисто съзнание". Никой от моето "обременено" поколение не би си позволил да сравни развитието на България и Хърватска, защото хърватите "исторически" стартираха доста преди ние да помислим, че можем да пътуваме до Белград...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Ами ще се радвам, ако е така, Георги. Защото, както го беше описал и един български писател, аз изпратих колегите си и приятелите си по света, намерих нови - с 5г по-млади, изпратих и тях, после - с 10г по-млади - изпратих и тях и повече не се сприятелявам. За какво - само да ги изпращам. То, ако тръгна на гости, ще си направя околосветското пътешествие.

 

Уф, много бавно пиша...

Редактирано от Childish
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз мисля, че сме в Европа по друга причина:

Преди десетина години бързах да се прибера, за да ям нещо свястно. Сега и нашата хранително-вкусова промишленост вече е поделение на химическата. (Говоря за стоките в супермаркета).

Редактирано от Childish
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Ами гледам от моето обкръжение, което е баш на студенти в чужбина. Доста хора се върнаха.

дано да си прав :)

 

Ето ти още едни данни за размисъл:

в европейския портал за работна мобилност EURES има обявени близо 2 милиона свободни работни места.

Познай колко от тях са в България?

5 (пет) - цифром и словом ..., и то от чужди фирми...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Айде, бай Ганьо, пак комплекси. Виждала съм доста невъзпитани чужди туристи в България, че и по света. Даже съм правила оплаквания от такива в по-нетърпими ситуации. Какво му е специалното на бай Ганьо, освен че е българин, а ние както вече казах си мрем да се плюем.

 +1 !!!

Връзка към коментар

Доста хора се върнаха.

 

 

Aз също познвам хора с образование , добра работа и страхотни доходи които се завърнаха както и няколко такива които се колебаят в момента . Става въпрос за държави като Англия , САЩ, Норвегия.

Някой от тях съм срещал на място и с гаранция не са от немалкото  родни  лъжци дето мизеруват с най-черна работа навън , но тук се предствавят за нещо съвсем друго и си умират да хулят всичко в България.

 

П.С. Относно метрото - нормално е за чисто ново метро. В Ню Делхи или Банкок е не по-малко чисто ;)

След 20-30-50 години може да си направим по-сериозни изводи.

Връзка към коментар

Айде, бай Ганьо, пак комплекси. Виждала съм доста невъзпитани чужди туристи в България, че и по света. Даже съм правила оплаквания от такива в по-нетърпими ситуации. Какво му е специалното на бай Ганьо, освен че е българин, а ние както вече казах си мрем да се плюем.

 

Айде сега, комплекси... Наш Ганя, като един виден пътешественик, също искаше да вземе думата по темата по-горе... Не може ли? :rolleyes:   Пък и "байганьовщината" не е национална характеристика, а състояние на духа, за да му се комплексираме. 

 

Иначе плюенето, забелязал съм, си има едно съвсем просто психологическо обяснение: Бай Ганя умира да нахока поучително сънародника си на "байганьо" - веднъж, случайно да не го припознаят и него като някой "байганьо", и втори път, за да се издигне някакси в собствените си очи като равен европеец сред европейците, най-малкото равен на иконома на лорд Джон поне. Видите ли, от сой човек съм, не като тия тук - тъпчо в потури... :lol:

 

Абе май едно друго произведение на Алеко беше по-подходящо за цитиране в случая, ама както и да е... :rolleyes:  

Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.