Прескочи до съдържание

Впечатления за България след пътуване по други държави

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

wilks , a защо тогава правилата се спазват в сегашната държава на тия племена , а в свободна вече 140 години България оттогава не се спазват ?

В свободната вече 140 години България елитът е бил унищожен и прокуден след 09.09.1944. Неговото място е било заето от псевдоелит, от хора, които не са притежавали нито умения, нито знания, за да управляват държавата.

Редактирано от Hayasko
  • Харесвам 5
Публикувано:

Тази тема чак сега я чета...или поне се опитах да я прочета....не мисля, че е имало досега по-разводнена тема и почти нищо по същество ;) Дори от време на време поглеждах заглавието, да не би аз да се бъркам нещо. Та да се изкажа и аз като човек, който не пътува често :) Преди няколко дни се завърнах от Холандия и сигурно още дълго ще ми седи усмивката на лицето като се сетя за нея. Но понеже си обичам града, искрено му се зарадвах като се прибрах :) Разбира се, че дупките по улиците, намръщените лица и мърсотията ми правят още повече впечатление, но пък това си е моята страна и винаги ще се радвам когато се завърна в нея :)

• Харесвам 2
Публикувано:

В някои държави са им сложили чатала на врата и законите се спазват, при нас не е така.

Спазването на законите обаче не се налага от някакви извънземни ;) , просто обществото в една държава се споразумява да спазва някакви правила, и ако достатъчно много хора разбират смисъла от това да се се спазват правила - те се спазват в по-голяма степен.  И обратно - ако в едно общество повечето хора смятат, че правилата им пречат да си въртят игрите - правилата се спазват в по-малка степен.

В този смисъл също някой може да възприема правилата като условие за по-добро развитие, а някой друг - като "чатал на врата".

• Харесвам 3
Публикувано:

Тази тема чак сега я чета...или поне се опитах да я прочета....не мисля, че е имало досега по-разводнена тема и почти нищо по същество ;) Дори от време на време поглеждах заглавието, да не би аз да се бъркам нещо. Та да се изкажа и аз като човек, който не пътува често :) Преди няколко дни се завърнах от Холандия и сигурно още дълго ще ми седи усмивката на лицето като се сетя за нея. Но понеже си обичам града, искрено му се зарадвах като се прибрах :) Разбира се, че дупките по улиците, намръщените лица и мърсотията ми правят още повече впечатление, но пък това си е моята страна и винаги ще се радвам когато се завърна в нея :)

Имам приятел, който от 20 години живее във Виена, иначе е от Варна. Има възможност и поне 2 уикенда всеки месец си е в къщи, лети с австрийците директно Варна-Виена. За 2 часа си е вкъщи, и винаги ми казва: когато се прибирам, винаги ми е кеф, но след 2 дена искам да си ходя. Идеалният вариант е навън с възможност за чести посещения в Бг.

• Харесвам 2
Публикувано:

Имам приятел, който от 20 години живее във Виена, иначе е от Варна. Има възможност и поне 2 уикенда всеки месец си е в къщи, лети с австрийците директно Варна-Виена. За 2 часа си е вкъщи, и винаги ми казва: когато се прибирам, винаги ми е кеф, но след 2 дена искам да си ходя. Идеалният вариант е навън с възможност за чести посещения в Бг.

Тоя пич ще се изхаби от пронени на настроения, бре :O

• Харесвам 2
Публикувано:

Провокативно, но няма да доведе до очаквания резултат. Но нейм, просветли ни ...

Няма нищо провокативно, нито съм искала да прозвуча саркастично.

Ако синът ми се прибере вкъщи с играчка от 5 лева, ще го попитам откъде я е взел. Aко ми каже, че си я е купил, ще го попитам с какви пари. Aко ми каже взех назаем, следващият спонтанен въпрос е: "от кого" и чак тогава следва: "кога и как ще ги върнеш".  

Ти знаеш ли от кого България е взела заеми и при какви условия, за какво ги е взела и как в действителност са похарчени тези пари, и как се обслужва този дълг в годините, и колко ни струва?

Аз не знам.

• Харесвам 1
Публикувано:

В свободната вече 140 години България елитът е бил унищожен и прокуден след 09.09.1944. 

Очевидно имаш предвид само политическия елит (който в своята същност е изкуствен и формален, без значение дали е бил болшевишки ориентиран след 44-та, или профашистки преди 39-та) Защото благороден сме нямали много много преди това от времето на Шишман. Освен вносния от едно малко градче в Средна Германия, и фамилията със същото име, която между другото се е постарала да си пръсне гена в половин Европа, и да привнесе "елит" на "нуждаещите" се като нас народи.

Мисля, че stenk обаче, имаше предвид роден, местен елит, такъв като в Англия и Испания. Въпреки, че и там са се мешали доста гени и кръв, но поне винаги е оставала и национална частица.

• Харесвам 1
Публикувано:

Очевидно имаш предвид само политическия елит (който в своята същност е изкуствен и формален, без значение дали е бил болшевишки ориентиран след 44-та, или профашистки преди 39-та) Защото благороден сме нямали много много преди това от времето на Шишман. Освен вносния от едно малко градче в Средна Германия, и фамилията със същото име, която между другото се е постарала да си пръсне гена в половин Европа, и да привнесе "елит" на "нуждаещите" се като нас народи.

Мисля, че stenk обаче, имаше предвид роден, местен елит, такъв като в Англия и Испания. Въпреки, че и там са се мешали доста гени и кръв, но поне винаги е оставала и национална частица.

Напротив, даже изобщо не съм имал предвид политическия елит, а лекари, адвокати, предприемачи, учители, интелектуалци и т.н.

Публикувано: (редактирано)

може би има предвид и предприемаческия и интелектуалния също

Напротив, даже изобщо не съм имал предвид политическия елит, а лекари, адвокати, предприемачи, учители, интелектуалци и т.н.

аха, и колко от тях са били политици, които да създадат, наложат и направят така, че правилата в държавата да се спазват от всички? Имало е и няколко такива, които са се опитали и тук след Освобождението до 44та, но "на Запад" не този елит е наложил първоначално със сила, а след това и с други видове принуда, спазването на правила, а този, на който е била подчинена военната сила, т.е. монарсите и техните представители. ;)
Малко се опитвате да размените местата на причината и следствието. Ако ги е нямало правилата, наложени от оня, другия елит, който "нямате предвид" (монархическия), не е било възможно да има и елитни лекари, предприемачи, адвокати....

Редактирано от wilks
  • Харесвам 1
Публикувано:

Очевидно имаш предвид само политическия елит (който в своята същност е изкуствен и формален, без значение дали е бил болшевишки ориентиран след 44-та, или профашистки преди 39-та)

Според мен Хаяско е имал предвид нещо друго, но деликатно не го е назовал с истинското му наименование. Аз не съм деликатен като него и не ми пука, ако ще Жоро да заключи пет такива теми. Затова аз ще го кажа ясно, на глас и дори ще го напиша с големи, много големи букви:

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ СЕДЕМДЕСЕТ ГОДИНИ, БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКАТА ВЛАСТ

• Харесвам 2
Публикувано:

Струва ми се, че това е една от най-негативните теми във форума, а като чели в нея се влага най-голяма енергия да се обяснява колко са зле нещата и защо са толкова зле. Хора, дайте го по-оптимистично и гледайте на нещата от позиция на това, че чашата е наполовина пълна. Не се концентрирайте върху това, че чашата е празна.

Спомнете си, че робът се бори за свобода, а свободният за съвършенство. Колкото и да не ни се вярва ще постигаме доста неща, но никога няма да бъдем доволни, тъй като ще продължаваме да се сравняваме с тези, който са по-напред от нас.

Както се казва и да се гордеем и да не се гордеем, че сме българи все ще сме си такива, така че е по-добре да се гордеем.

• Харесвам 3
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.