Прескочи до съдържание

[домосед]Нова Каледония (Южнотихоокеански записки 2016, глава 1)


Препоръчани мнения

2016090101nouvelleCaledonie.JPG

2016090118nouvelleCaledonie.JPG

2016090119nouvelleCaledonie.JPG
  • Серж
    (80+, галерист)

Нещата започват да се объркват още с кацането ми в Южния Пасифик. А съм на "най-цивилизования" остров от избраните за посещение. Нито в бюрото за наети коли, нито в квартирата, и двете резервирани през интернет, ме очакват! Бюрото е затворено. А на хазяина Серж със звучната френска фамилия Герасимов, всъщност дъщеря му Людмила от Франция му движела всичко компютърно и не го била уведомила по телефона. Добре, че намерих наветка (домлуш такси, тур.) да ме докара у тях, преди да си е легнал с кокошките. Син на емигрирал 1920-та донски белогвардеец (или от някакъв друго антиболшевишко въоръжено формирование), впоследствие прослужил още 10 години в "корпуса" в Белград (нещо като на Раковски легията, век по-късно), чакайки добрия случай да сразят болшевиките с нова интервенция и да си върнат страната. Бил единственият православен французин на острова. Писал е, че знае украински, но ако въобще поназнайва някой източнославянски език, той е руски. И предполагаемата му национална лоялност би била към царя в Петербург, нежели към националистите мазепо-бандеровци в Киев. Във Франция обвинява за всички злини левите. Продали без бой Нова Каледония на канаците. Със сигурност Мари льо Пен щяла да защити белите и да отмени референдума за независимост. Но иначе било голяма глупост англичаните да се подведат по популистите и да гласуват за излизане от ЕС, без да им е предложен пакет от какво следва. Целият проблем на Франция бил, че била светска държава. Ако била религиозна, пък било и католическа, арабите щели да я уважават и да не я тероризират. Половин живот се е занимавал с обикаляне на тихоокеанските острови и извличане на качествени оригинални народни култови артефакти. Останалите му притежания са подредени в галерия на първия етаж на голямата дървена колониална къща, която обитава. И по коридора към стаята за гости, в която съм настанен. Мисля си, че те табута на личността ми и личното ми пространство и багаж пазят много по-добре със страховит външен вид и магически свойства, отколкото черното куче Булба - тях. Кучетата са две, но на второто не чух името. А котката се казва Кошка.

2016090147noumea.JPG

2016090151noumea.JPG

2016090120nouvelleCaledonie.JPG
(последната снимка е от преден капак на случаен джип на улицата)


  • Сесил
    (50+, учител-консултант-психолог)
Избра за среща ресторант Астролаб на Лимонения залив, който нейна приятелка, мениджърка, полинезийка, държала отворен за последна заключителна вечер. Собственикът, баща ѝ, затънал в дългове, избягал от острова, без да остави следа. Сещам се как Серж не харесвал меланезийките, защото били черни и грозни. В младостта си бил харсвал полинезийките, светли и красиви, но това било, преди да затлъстеят от американски стил бърза храна и пренаситени със захар безалкохолни. Със Сесил хапнахме канонично френска салата с козе сирене и ябълка и канонично каубойски-гаучовски-ранчерски стек, средно опечен. Загатването на възможна гурмандска комбинация между камамбер и ананас и тук предизивка не вярващ поглед на отвращение с асоциации за гилотина, както и в Метрополията и на о-в Реюнион. В Нова Каледония май се гордеят с някакъв рекорд, свързан с гилотините. Не то - най-старата в южното полукълбо, не то - последната, използвана в света. Вярно, островът е започнал колониалната си кариера с каторга, ама не чак за смъртници. Това е почти век по-късно от подобната британска политика за Австралия, която по-това време (1850-те) вече доказвала неефективност и за самоиздръжка, и за привличане на свободни колонисти от метрополията. Сесил е свободен колонист от Лион. Прехвърлила се тук от 5 години. Не се идентифицира нито с канаците (черните в южноафриканското съответствие), нито с калдошите (бурите, пак там). Но влиза лесно в дискурса на бял южноафриканец от 80-те. Те (канаците) още не са готови да поемат управлението. Разбира се, че трябва и ще се гласува против независимост! (ΟΧΙ!, гр.) Даже и цената да е временни и частични безредици в далечния север и Лоялните острови (ирония на топонимията), където канаците са в мнозинство. Че не се ли разбират взаимно и примесват една с друга расовите групи? Ами, прецени сам. Виждаш ли не бели хора в ресторанта? Не. Нито по другите заведения край плажа. Сигурна съм, че не е въпрос на пари, а на култура. Не, че и белите точно в тия заведения са местни. Не е нужен Шерлок Холмс да разпознае младите мъже на съседната маса като дислоцирани от Метрополията военнослужещи в гарнизонен отпуск. А по-възрастните в дъното - като офицерите им.

2016090160noumea.JPG

"Астролаб" е името на един от двата кораба в най-значимата, но нещастно (с корабокрушение, а не с изяждане) приключила френска географско-завоевателна експедиция през XVIII век на Жан-Франсоа дьо Гало Лаперуз. В съседство с Астролаба е правилното място! нумейската крафтпиповарна 3 brasseurs. Пробвах им русото последната вечер. Оказа се, че имат happy hour точно по залез, а плажът е със западно изложение. Много добре!

2016090137noumea.JPG


  • Морски костенурки
2016090103nouvelleCaledonie.JPG

С колите под наем може и да не ми върви, но пък с туристическите капани се справям успешно. Уцелих почивния ден на най-големия. Понеделник. Групово посещение на остров Амеде за 30+ човека с включен омар за обяд за 16000 XPF. Това бил единственит начин. Да съм изчкал за свободни места в петък. Да, да, как не. Вместо това с мили очи и усмивка убедих служителката в държавното туристическо информбюро да наруши политиката на институцията и да завърти един телефон на лодкаря адаш (мой, а не неин) да ме закара за 5000 XPF. Без омар. Заместих го съизмеримо вкусна багета "Океания", съдържаща месо от риба тон, от кроасано-пекарната на кьошето за 600 XPF. 

2016090159noumea.JPG

XPF? Една от сбъднатите ми мечти, по-стара от плуването с морски костенурки, е да ми минат през ръцете като платежно, а не колекционно средство френските тихоокеански франкове. Пъстрички с яркоперести папагали и златни коралови рибки по тях. Проблемът е, че струват много, а ти купуват малко. Чак да ти стане смешно, колко бързо се оттичат 5-хиледарките джобен формат, чийто номинал е сходен с 50 английски лири. А в Англия такава банкнота рядко изобщо минава през ръцете ти.

2016090146noumea.JPG
 
Мечтата за плуване с костенурки** всъщност си я измислих десет минути преди да си я сбъдна. Кораловият остров Амедее е съвсем мъничък и не знам какво би се случило, ако 30+ човека се юрнат да плуват с добродушните костенурки наведнъж. А така си бях с тях сам. И се посприятелихме.


2016090104nouvelleCaledonie.JPG

2016090112nouvelleCaledonie.JPG

2016090117nouvelleCaledonie.JPG

2016090102nouvelleCaledonie.JPG

2016090107nouvelleCaledonie.JPG

Също и с морските змии, които чак вечерта, след като цял ден се бяха увъртали около оставената ми на палмова сянка раница, разбрах, че били отровни. Ама и те дават вид да са добродушни. И подвиват опашка към морето, ако им направиш забелжка за невъзпитано поведение.

2016090108nouvelleCaledonie.JPG

2016090105nouvelleCaledonie.JPG

2016090115nouvelleCaledonie.JPG

Фарът на острова е местна гордост като световна архитектурна забележителност във фаростроенето. На архитекта Леонс Рено. Другият му фар във Франция не бил оцелял през войните. Мярнах го още от самолета. В качеството му на страж на вписаната в UNESCO лагуна. И втория по големина, биоразнообразие и значение коралов бариерен риф в света. А уцелих и първия слънчев след поредица зимни облачни дни.

2016090116nouvelleCaledonie.JPG

Океанско преживяване първа категория - tick! 

Темата за плуването с костенурки достига поетични и живописни (в анимационния смисъл) висоти в един филм, чийто афиш беше привлякъл вниманието ми още в Нумеа. Червената костенуркаА ето че два месеца по-късно, докато си списвам блога, забелязах, че свенливо се представя на Киномания 2016 в София. В часове за детски прожекции. Филмът е европейски (Михаел Дюдок де Вит е холандски ходожник аниматор, работил за френска продукция от Лондон), но до голяма степен принадлежи на японската школа. Не е точно за деца. Или не е само за деца. А доколкото е, е повече образователен, отколкото развлекателен. И макар и да е приказка в която главен герой е червена костенурка, стилът е магически реализъм с малко място за метафори и алегории. И никакво - за диалог. Вместо това има девствена природа, чистота, океан, оцеляване, романтика, гняв, доброта, семейство, воля, бедствие, възраждане, житейски изгреви и залези, мечти ... А любов няма ли? Питат недоверчивите към костенурки. Има, разбира се. Червените костенурки са известни с влюбчивостта си. И неустоимостта си.



  • Нумеа
2016090121noumea.JPG

Отметнал всичко, свързано с костенурки, за втория ден ми остана лежерно пешеходно проучване на историческия център на Нумеа, гледката от хълма над католическата катедрала, стрийтарта и музеите. 

2016090138noumea.JPG

2016090139noumea.JPG

2016090140noumea.JPG

Музей на колониалния период, на Втората световна война, на морското дело, аквариум. Даже минах гратис на две от местата, че се случил годишният ден на музеите във връзка с празника на нещо си. На българската независимост, да речем. Поради не осъществила се тяхна. Наближаваше 22 септември.

2016090125noumea.JPG

2016090123noumea.JPG

2016090128noumea.JPG

2016090131noumea.JPG
 2016090145noumea.JPG

2016090134noumea.JPG

2016090135noumea.JPG

2016090136noumea.JPG

2016090133noumea.JPG

2016090132noumea.JPG

Любопитни факти:
  • Около края на XIX век политическият дебат на острова се въртял около конфликта между клириците и лаиците (радетелите на светската държава), като партия на лаиците били ... франкмасоните. Програмата им минимум била да се изгони католическият епископ във Франция. Вържи попа, да е мирен островът! (меланезийска народна поговорка);
  • Канаците ги признали за граждани през 1946. Две години преди в много отношения подобната колония-доминион Южна Африка да тръгне по кардинално противоположен път в общественото изграждане;
  • През Втората световна война на острова били разположени в пъти повече американски военнослужещи, отколкото местните били виждали френски на едно място. А и самите местни не били много повече. На японците просто не им стигнали силиците да изпреварят и дебаркират преди обрата във войната. Вишистка Франция преди това била изпратила пишман губернатор, но местните много бързо се усетили и минали в лагера на Де Гол. А нали единствената причина Хитлер да остави "независимо" парче държава със столица Виши е била да не загуби юрисдикция над колониите. Местните обаче и на Де Гол не цепили много басма. И за сеир на янките се вдигнали на въстание срещу пратен от него да арестува вкупом популярната сред тях колониална управа адмирал;
  • Основният поминък на колонията винаги е бил никелът. Но пък последните години му била паднала цената. Китайците са виновни;
  • Морски археолози последните няколко десетилетия се занимават с кораба Сена (La Seine), потънал по време на тайна мисия от крал Луи-Филип да измъкне острова под носа на антличаните. Мисия, успяла чак 8 години по-късно при Наполеон III;
  • Проблемът с аквариумите е, че колкото и да се радваш на невижданите и невероятни морски създания в тях, е безсмислено да им запаметявяш имената на френски, английски и латински, а на български, гръцки или турски дума за тях няма. Гледаш и им се радваш на място.
2016090143noumea.JPG

2016090149noumea.JPG

2016090152noumea.JPG

2016090153noumea.JPG

2016090154noumea.JPG

2016090155noumea.JPG

2016090156noumea.JPG

2016090158noumea.JPG

2016090157noumea.JPG

2016090129noumea.JPG

Нова Каледония, обобщена в две реплики: 
- Как бихте предпочели вашите тропически острови, сър?
- Под колониално управление, ако обичате.

Д.'16

Албуми със снимки:

Цялата статия

Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.