Прескочи до съдържание

[Sju]Португалия: Лисабон- забележителностите


Препоръчани мнения


Лисабон беше само отправна точка към местата, които наистина искахме да видим в Португалия. Затова решихме, че ще използваме туристически автобус в първия ден, за да се ориентираме бързо кое къде е ситуирано из града, в същото време без да губим много време да отметнем набелязаните предварително забележителности и дори да остане време за празнуване на рожден ден.

torre-de-belem-maket.jpgНачалната спирка на двуетажните автобуси беше до площад Marquês de Pombal, на 2 минути пеша от хотела ни и спирката на метрото със същото име. Срещу 18 евро на човек получаваш възможност в рамките на 24 часа да се возиш, да слизаш и да се качваш от всяка спирка по двете линии със забележителности, опасващи целия град. Разходката е придружена с аудиозапис на няколко езика, който информира за историята на сградата или мястото, покрай което се минава. Билетите се купуват на място. Ако трябва да сме честни не беше от най-интересните преживявания, защото не си падам точно по такъв тип "културен" туризъм, но пеша или самостоятелно щеше да е трудно да се обходи толкова бързо. Затвор, арена за борба с бикове (коридата не е забранена в Португалия), парк Едуардо VII, бяха първите точки от маршрута. В момента, в който стигнахме първото желаното от мен място, а именно Torre de Belém, слязохме.

Torre de Belém

Първата и единствена картичка, която съм получавала преди много години от Португалия беше именно с тази крепост. Тя се превърна в образ, който олицетворява за мен Лисабон. Именно затова беше важно да я видя и бях още по-щастлива, когато разбрах, че в нея може да се влиза. Билетът е 5 евро на човек, а изкачването- по много тесни, вити стълби- кошмарно действие в разгара на туристическия сезон. Но беше красиво!

DSC_0102.jpg
В Torre de Belém
 
torre_de_belem_lisbon.jpg
Torre de Belém
Преди няколко века кулата е била изцяло обградена с вода и функцията й е била защитна. От множеството прозорчета на малките кули са се показвали оръдия за обстрел. В момента се разполага до брега на река Тежу. До нея може да се стигне с градски автобус, както и с влак- спирката Belém e в близост, както разбрахме ден по-късно.

teju_shore.jpg
Поглед надолу от най-високата точка на кулата.


torre-belem-birdeye.jpg


Padrão dos Descobrimentos

В непосредствена близост, видим и от кулата, е Паметникът на откривателите, който е с доста внушителни размери и със стилизирана форма на кораб с платна. Съдържа композиция от 33 фигури на монарси, откриватели, картографи, художници, учени и мисионери.

monument.jpg
monument_descobrimentos.jpgРазстоянието между двата туристически обекта се взима лесно пеш по приятна пешеходна алея покрай реката. Гледахме как бъдещи малки мореплаватели се учеха да балансират с платноходки в Тежу под надзора на португалските откриватели. В този ден слънцето доста се раздаваше и така, разхождайки се, бързо получихме слънчев загар. Любители на сегуей от някъде бяха наели такива и маневрираха между пешеходците и множеството от туристи, спираха, снимаха и продължаваха по пътя си. Решихме, че е време да се ориентираме към централната част на града, все още не знаехме къде точно е това, затова зачакахме пристигането на автобуса с надеждата да ни отведе до там.

Най-дългият в Европа мост с името Вашку да Гама минава на север от Лисабон. Мислехме си, че ще е вълнуващо да минем и по него, но уви, не беше част от маршрута ни. Отдаде ни се възможност да минем с автобуса под, а няколко дни по-късно и с влак по моста "25 април", който бил точно копие на "Голдън гейт" в Сан Франциско.

В момента, в който рейса започна да криволичи по множество тесни улички разбрахме, че сме стигнали до сърцето на града. Бързо слязохме и тръгнахме по най-широката улица. Пресичайки забелязахме тълпа от хора, усилено натъпкващи се в един трамвай с номер 28. Зачудих се защо е толкова наложително да се качат точно в този, след като се състои само от един вагон, а зад него чакаха още 2.  Едва по-късно разбрах, че този трамвай е изцяло туристически, а не например обикновен градски транспорт, както аз мислех, и също както ние слизахме и се качвахме от панорамния автобус, тези хора щяха да ползват трамвай. И все пак защо си го причиняваха? Туристи :)

Трамваите в Лисабон

P1100634.jpgВ голяма част от случаите те са жълти и са неизменна част от духа на града. Изцяло с туристическа цел те няма да отведат до далечен квартал, а се движат основно в централната част.

За общ престой от около 2 дни в Лисабон успяхме да ги видим на 4-5 места и то съвсем случайно. Изникваха неочаквано и непланирано на различни площади, в друг момент ни задминаваха, докато катерехме някоя уличка. На два от хълмовете на Байро Алто те представляваха атракция, струваща 3.60 евро. Тя се състоеше във возене надолу и обратно нагоре по един баир. Падаше голямо чакане докато се запълнят местата, возещите се чакаха и докато тръгнат в обратната посока. Чужденците всъщност изглеждаха доста глуповато, тъй като разстоянието беше едва около 200 метра. Но явно попиваха от атмосферата "отвътре". Ние подходихме по-креативно (или поне в нашите очи изглеждаше така на момента) и си направихме фотосесия, подпиращи и бутащи трамвай по наклон, което беше съвсем безопасно в случая.

P1100670.jpg
P1100667.jpg
bairo_alto_tram.jpg
yellow_tram.jpg
Едно от най-неприятните изживявания за туриста е чакане на опашка, за да се влезе и да се разгледа даден обект. През май месец такива места има в изобилие, затова много бързо се отказахме от подобно губене на време пред входа на

Elevador de Santa Justa

P1100697.jpgТой е известен с това, че е единственият подобен вертикален асансьор в Лисабон, както и с това, че е проектиран от ученик на Айфел в началото на 20-ти век. Височината му обещаваше панорамна гледка към града, но голямата тълпа на входа ни загуби веднага щом минахме покрай него. Поредната постройка богата на красиви детайли в квартал Байкса (съвсем в централната част, няма как да не бъде забелязан). Може би някой ден, когато се върнем за по-дълго тук, няма да пропуснем качването.

P1100645.jpg 
За щастие една от близките улички ни отведе до площадка, от която можехме да обхванем с поглед голяма част от това, което пропуснахме от асансьорната кула. Изглед към Alfama:

P1100721.jpg
Време беше да се подготвим за следващите няколко дни, чакаха ни нови няколко стотин километра, затова така приключи кратката ни лисабонска разходка.



P1100634.jpg

Пълен текст

Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.