Прескочи до съдържание

Разходки около и в София

tch

Препоръчани мнения

Здравейте,

за 5 пет пълни дни ще съм в София и се опитвам да сглобя програма. Честно казано мисля да обикалям повече извън града колкото в него, но ще се радвам на всякакви предложения. За сега съм набелязъл двете екопътеки започващи от гара Бов: Вазовата и Под камико. Заслужават ли си и двете? 

Също мисля да посетим Лакатнишките скали.

Бих се радвал и на някакви предложения отностно преходни за аджамии във Витоша освен Боянския манастир и водопад. До колкото разбрах има вариант да се стигне до водопада от Копитото, но след това не ми е ясно дали и как може да се стигне обратно до там, за да се вземе колата?

За друг ден съм планувал посещение на Рилските езера и евентуално на връщане едно леко басейнче в Сепарева баня, изпълнимо ли е и кой хотел ще препоръчате за тази цел?

И какво трябва обезателно да се посети в София, мислех ли си за Историческия музей, но със сигурност има и други интересни неща.

Връзка към коментар
преди 6 часа, tch каза:

За сега съм набелязъл двете екопътеки започващи от гара Бов: Вазовата и Под камико. Заслужават ли си и двете? 

Да, но в ранен зелен сезон (пролет) изглеждат по-добре. Вазовата стига до по-висок водопад (Скакля). До Под камико, самата пътеката край реката

е много приятна. Водопадът е повече чаровен, отколкото висок. Могат да се направят в един ден, ама не знам дали си струва.

преди 6 часа, tch каза:

До колкото разбрах има вариант да се стигне до водопада от Копитото, но след това не ми е ясно дали и как може да се стигне обратно до там, за да се вземе колата?

От Копитото до горния ръб на водопада е 20 минути ходене. Още 20 минути до долния, включително и селфитата. Освен очевидното връщане по същия път, могат да се направят най-различни кръгчета или кръгове с диаметър според вкуса и времето (астрономично и метеорологично)

Копитото - Боянски водопад - Момина скала - Копитото

Копитото - Боянски водопад - Момина скала - Златните мостове (избор на хипстърски хижи с крафт бира скара) - Копитото

Копитото - Боянски водопад - хижа Камен дел - връх Камен дел - Тинтява - Момина скала - Копитото

Копитото - Боянски водопад - Момина скала - връх Камен дел - Черни връх - Конярника - Кумата - Златните мостове - Копитото   

Долу в Бояна историческата атракцията е Боянската църква, но как стои въпросът с входа тая година не съм сигурен. През туристически години е ставало със записвания на час. Манастири има много по витошките села, като най-значимият е Драгалевският. Бояна и Драгалевци могат да се включат в пешеходен маршрут без излизане от горския пояс. 

преди 6 часа, tch каза:

И какво трябва обезателно да се посети в София, мислех ли си за Историческия музей, но със сигурност има и други интересни неща.

Националният историческият музей е в Бояна, така че по-добре се комбинира с водопада, отколкото със София. Това е само полушега! Никога не ми е хрумвало да го поставя в Топ 10 атракции на София. А освен това последния път, като ходих, през октомври, половината зали бяха затворени.

В нормална година чарът на София, освен многообразието на архитектурни стилове и улични плочки и павета, е животът по улиците и заведенията. Сега заведенията не работят, но улиците, градините, магазините, галериите са си там! Е, и църквите, и музеите също. Маршрути за разходка мога да ти предложа най-различни в зависимост от интереса

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Скоро не съм ходила по Витоша, но да дам моите 5 ст. Чувам, че има ограничения за отиване с кола на Витоша, проверете часовите зони, кога е възможно. 

Освен това, преди години пътеките около Боянския водопад бяха доста хлъзгави и поне по мое скромно мнение си искаха внимание и подходящи обувки. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
На 6.2.2021 в 18:36, домосед каза:

Копитото - Боянски водопад - Момина скала - Копитото

Копитото - Боянски водопад - Момина скала - Златните мостове (избор на хипстърски хижи с крафт бира скара) - Копитото

Копитото - Боянски водопад - хижа Камен дел - връх Камен дел - Тинтява - Момина скала - Копитото

Копитото - Боянски водопад - Момина скала - връх Камен дел - Черни връх - Конярника - Кумата - Златните мостове - Копитото   

Благодаря за предложенията. Маршрутът Копитото- Боянски водопад-Момина скала-Златни мостове-Копитото колко часа би отнел и добре ли е маркиран?

При идеални условия търся сравнително лек маршрут  продължителност около 3.5-4 часа, който да е добре маркиран. 

Връзка към коментар
преди 1 час, tch каза:

Копитото- Боянски водопад-Момина скала-Златни мостове-Копитото

Би трябвало да се вмести в 3 часа спокойна разходка. На повечето места е или маркиран, или означен със стрелки. През зимата от значение  е и дали е утъпкан, ако е валяло сняг. Обикновено е 😉

"Копитото" всъщност са два ориентира, на разстояние около 300 метра един от друг - кулата и хотел-ресторанта. Гледка има от изоставената лифтова станция, която е точно под кулата. 

Пътеки тръгват и от двете места. Аз препоръчвам пътеката от паркинга на хотел-ресторанта - края на асфалтовия път. Тръгва леко нагоре (да не се бърка с пътеката за Бояна, която е стръмно надолу). В началото няма маркировка. Би трябвало да има табела за "Момина скала", или "Черни връх", но и да няма, не е проблем да се хване. След около 500 м се стига до Т-образно кръстовище на пътека с червена маркировка. За водопада е наляво! Маркировката е много добра, минава близо до горния ръб (по-смелите може да се отклонят 50-100 метра и да погледнат), а после слиза и до площадката при вира под водопада, където се събират най-много хора. В района на водопада трябва да се внимава, защото се минава по стръмни места, които могат да бъдат и заледени, и прикрити от сняг. На критичните места има нови железни парапети. От водопада се търси излизане на пътеката със зелена маркировка, която идва от Бояна и продължава към Момина скала. Табелите май сочат Момина скала обратно по червената маркировка нагоре, но оттам е двойно по-дълго! Не съм сигурен какво точно сочат табелите към зелената маркировка. По зелената маркировка стигаме до хижа Момина скала, която се намира в гората до едно мостче. Оттам вече се вижда една огромна поляна с места за пикник, а отвъд - две-три заведения. До поляната се стига и с кола и е много популярна. Оттам до Златните мостове пътеката е все едно булевард. Следва се същата зелена маркировка, обединяваща се с жълта. Златните са малко по-ниско от Момина скала. Там атракцията са най-хубавите морени на Витоша. Добро място за подкрепяне е хижа БАН (Балкан и Ти), но има и много други. Със същата цел може да се продължи още около километър до хижа Червената шапчица (Комппозиторите). Обаче, ако нямаме карта/gps, трябва с питане точно къде е. Връщането към Копитото е най-кратко и лесно по обратния път до Момина скала и оттам по червената маркировка до същото онова Т-образно. Ако не обичаме да се връщаме по същия път, от Златните има една пътека за Копитото покрай хижа Планинец, но не е маркирана. А може и през самата жижа Планинец и оттам по шосе до Копитото. Целият този маршрут на височина не излиза от пояса между 1250 и 1500 м. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Аз не разбрах точно за кой период на годината е планирано това посещение. А  главно от това зависи какви точно разходки биха били приятни за окото.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , Lindt каза:

Аз не разбрах точно за кой период на годината е планирано това посещение. А  главно от това зависи какви точно разходки биха били приятни за окото.

За утре 😃 Днес бях на една екопътека на около 1500 надморска височина и едва имаше сняг, така че си мисля, че той няма да е проблем

• Шок 1
Връзка към коментар

Утре ще е идеално за разходки по тоя маршрут. 

В четвъртък го дават да вали сняг, а от петък - двуцифрени отрицателни температури

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , домосед каза:

Утре ще е идеално за разходки по тоя маршрут. 

В четвъртък го дават да вали сняг, а от петък - двуцифрени отрицателни температури

Да, заради това утре съм се насочил натам. В последните два дена от престоя - четвъртък и петък ще трябва да сме в града. Приемам предложения и за тези два дена 😁

Връзка към коментар

Е, добре дошъл! 

За мен това да няма нито сняг, нито листа и цветя, е малко неугледно. Но пеят птички поне и е подходящо за среща с приятели в парка. 

Аз бих отишла над 1500 метра или бих търсила язовир/ езеро/ водопад, примерно Пчелина

Утре може да измисля нещо по-конкретно, дано да не е късно. 

Връзка към коментар
преди 2 минути , tch каза:

Да, заради това утре съм се насочил натам.

С цената на малко повече усилие и по около час в посока, от Момина скала може да се качи връх Камен дел, 1860 м, откъдето се вижда цяла София.

преди 10 минути , tch каза:

В последните два дена от престоя - четвъртък и петък ще трябва да сме в града. Приемам предложения и за тези два дена

В четвъртък го дават да вали цял ден и в града. На музеите и галериите като че ли ще им излезе късметът!

Добри музеи в ценъра са Музеят за история на София (в банята до джамията), Археологическият (в джамията до банката), Квадрат 500 (в печатницата зад катедралата). От църквите и другите храмовете по-интересни са Св. София, Александър Невски, ротондата Св. Георги, Седмочисленици, Св. Петка Самарджийска, джамията, синагогата. А можете ли да откриете румънската?

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, домосед каза:

синагогата

Скоро минах покрай синагогата - затворена е за посещение заради вируса.

но пък в петък на паркинга до Халите започва арт базар. 😊

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 6.2.2021 в 18:36, домосед каза:

Долу в Бояна историческата атракцията е Боянската църква, но как стои въпросът с входа тая година не съм сигурен. През туристически години е ставало със записвания на час. Манастири има много по витошките села, като най-значимият е Драгалевският. Бояна и Драгалевци могат да се включат в пешеходен маршрут без излизане от горския пояс. 

Ориентирането от Драгалевския манастир до Боянската църква лесно ли е? Google maps ми предлага пешеходен маршрут, така че би трябвало да е като разходка, но все пак да питам.....

По-късно ще пиша как е минала днешната разходка:)

Връзка към коментар
преди 7 минути , tch каза:

Ориентирането от Драгалевския манастир до Боянската църква лесно ли е? Google maps ми предлага пешеходен маршрут, така че би трябвало да е като разходка, но все пак да питам.

Лесно е. Има избор от две широки контурни пътеки.

Едната се движи малко над 1000 м височина. Хваща се от спирката на рейса до паркинга на манастира. В началото върви успоредно на пътя. Над него! Стига до Боянското езеро (изкуствено е 😉)  и оттам вече трябва да се свие надолу към село Бояна. Църквата е в центъра над ханчето. Пътеката, не мисля, че е маркирана с боя, но табели има достатъчно. Викат ѝ "панорамната", макар и да не излиза от гората. Разстоянието е около 6 км.

Другата е успоредна, но върви малко по-ниско. На около 900 метра височина. Минава покрай най-горните къщи на селата и над Киноцентъра. Може да се хване от едно място, наречено Посетителски център, близо до ресторант Воденицата и до долната станция на драгалевския лифт. Влиза диркетно в горния край на село Бояна.

Връзка към коментар

Да дам кратък отчет как мина разходката.

Първият ден избрахме екопътека "Под Камико" отнема около 3.5 часа спокойно ходене - 2 на горе и 1.5 надолу. Пътеката тръгва от стадиона на гара Бов и е добре маркирана. Единствено на едно от пресичанията на реката при изкачването беше трудно преминаването, тъй като мостът липса или такъв никога не е бил изграждан. Някои от групата решиха да се събуят и да прешляпат през реката за други нахвърляхме от множеството изпаднали клони и така образувахме пътечка, по която може да се мине. На едно друго място голямо дърво се беше стоварило в близост до един друг мост, но за радост този беше почти непокътнат. Ето и малко снимки от мястото на събитието. Освен сравнително лесният маршрут като плюс бих посочил, че се връщаш по друга пътека, за нея трябва да се влезе в селото и да се завие 2 пъти надясно.

Ето и малко снимки:

DSC_3492.JPG.e14a694bd84e1bf03e55528e121dbd2a.JPG

DSC_3493.JPG.77ca488c494e320b4a71f9076ec20f2e.JPG

DSC_3498.JPG.4bd74d8f17a410012271e90041a47cfa.JPG

DSC_3501.JPG.75de46e9a22ee768bd594d2c580021e2.JPG

DSC_3504.JPG.514d1b7bb1e4c15fd22fb7882d03ddb2.JPG

DSC_3508.JPG.03da3f6a36b11d3b23835391aabc371f.JPG

• Харесвам 11
Връзка към коментар

На втория ден избрахме екопътека "Бели Искър". Чак като наближих Самоков се усетих, че и преди съм бил там макар и преди доста години. Пътеката също е доста лека и приятна като и тук на едно място липса мостче, но това е в самия край на пътеката, така че човек може да се върне малко назад и така да премине безопасно реката, по която се вие екопътеката. Като минус на тази екопътека бих посочил факта, че не е кръгова и съответно връщането става по асфалтов път надолу към паркинга, на който е оставена колата. От тук нямам много снимки, но особено в ранна пролет, когато реката ще е пълноводна си струва маршрута. На връщане по асфалтовия път към колата може да се качим и за кратко на горе към т.н. огледна площадка. Поне предишния път като съм бил на тази екопътека - преди 6-7 години не се сещам да е съществувала.

DSC_3515.JPG.2235a402d8ba40e96eb4b6d7f0de1080.JPG

DSC_3518.JPG.db9b4be2feb79252ab3bbeea3aa2ce8f.JPG

DSC_3520.JPG.d46e2d181dc246ce88a3e7fa5288f0ac.JPG

DSC_3522.JPG.3b02048e6e6810effffdd87dccf610a4.JPG

Ето и гледна от площадката:

DSC_3534.JPG.5405b75f9115cd6362a326e0367339c3.JPG

При изкачването към нея има нападали дървета, но все пак преминаването е леко и приятно, тъй като дори има парапети и стъпала.

DSC_3543.JPG.7a15c8b0ef6f3b8901d41ab87795d059.JPG

DSC_3523.JPG

DSC_3529.JPG

DSC_3542.JPG

• Харесвам 9
Връзка към коментар

На третия ден бяхме на Витоша. Май въпреки подробните упътвания на @домосед, за които сърдечно му благодаря леко обърках маршмрута и се получи: Копитото(ТВ-кула)-Момина скала-Боянски водопад-Момина скала-Златните мостове-Момина скала-Копитото(Тв-кула). Боянският водопад изобщо не беше замръзнал както свидетелстват снимите на @Tonyco, но и преди седмица времето си беше пролетно. Маршутът, с изключение на спускането към водопада, което отне повече от изкачването заради полу-заледената пътека също е доста лесен и приятен.

DSC_3545.JPG.cc4bbacf83aaffb35e6bf369c7c92d3a.JPG

DSC_3546.JPG.591946ac4d5d569d1107b5ad1e53f624.JPG

DSC_3547.JPG.47d9f0126482817b62d3b93deaf43e57.JPG

DSC_3555.JPG.1e1fa3374048a2aaff4ea0cfcd1479e9.JPG

DSC_3563.JPG.5aa61a6d64d5a6bcf802e51bdbeeb5a5.JPG

Пазителите на Момина скала или по-скоро капанчето до нея:

DSC_3565.JPG.daabb1da64acf29f4b4dab1ef3efc78e.JPG

DSC_3566.JPG.0429ce8c78633d4c4a761e671babddaa.JPG

DSC_3548.JPG

DSC_3549.JPG

DSC_3556.JPG

• Харесвам 10
Връзка към коментар

На четвъртия ден направихме преход Драгалевски манастир-Боянска църква пак по указания на @домосед. За да се хване горксата пътека трябва да се пресече пътя, който преминава в непосредствена близост до паркинга над манастрира. След леко напрягащото слизане към Боянския водопад от предния ден не останахме особено очаровани, че подобно спускане, този път поне без лед, има и към Бояна. След посещение на Боянската църква за наша радост започна да ръми и с чиста съвест си взехме автобус към Драгавлевци като ни остана само да се качим от центъра към манастира, за да стигнем колата. На въпростното изкачване дъждът вече си беше проливен, така че решението беше добро 😄  Ето и снимки от мястото на събието:

DSC_3567.JPG.742f145ed06966c303c0778f8c862d70.JPG

DSC_3569.JPG.5d52b03fdd10c6d9340160c9268340fe.JPG

DSC_3571.JPG.464fad9d2ed0c8fe4546635f47eb22d0.JPG

DSC_3575.JPG.fcd94d3864282c5092cf21590296debb.JPG

DSC_3577.JPG.e90e222a727fc9e77f17caaa1649af20.JPG

DSC_3582.JPG.9449d302f99b52ec3e5617a0bbd038eb.JPG

DSC_3583.JPG.31971d2e08c30c34096f2eb949bc64f1.JPG

DSC_3585.JPG.654a742232db975563517f0dcb12d82e.JPG

DSC_3590.JPG.99d0208cada07a166ed981affb80c6e8.JPG

DSC_3572.JPG

DSC_3576.JPG

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Последният ден беше посветен на София, но хем времето беше сравнително неблагоприятно, хем бяхме доста изморени от предишните дни, а на следващия ден ни чакаше път, така че се ограничихме с една 3-4 часова разходка в лежерно темпо около "Цар Освободител", "Витошка" и  Графа. Благодаря още веднъж на включилите се със съвети и предложения.

DSC_3601.JPG.24044772f5ee26e91314a24b1911b635.JPG

DSC_3603.JPG.c4ef6c51f24038782306ce7ceb3ca92c.JPG

DSC_3607.JPG.abb9aed8822595b4cca1bd110449e16b.JPG

DSC_3608.JPG.06f0fac966314255feec60ac0e199931.JPG

DSC_3609.JPG.9931dfc847b5acc807f02aa25daeac7d.JPG

DSC_3612.JPG.e5558fa4c503f172932aa1b0a764f9c5.JPG

DSC_3618.JPG.658cf76b4faf0411ef8c223fd1e87f1c.JPG

DSC_3619.JPG.5569449eef210e7c69c1539f53990716.JPG

DSC_3622.JPG.a485b978a085732583226d5fcdfa9d1f.JPG

Айде стига толкова снимки, че за човек, който не може да снима даже се увлякох 😄 

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 2 часа, tch каза:

На третия ден бяхме на Витоша. Май въпреки подробните упътвания на @домосед, за които сърдечно му благодаря леко обърках маршмрута и се получи: Копитото(ТВ-кула)-Момина скала-Боянски водопад-Момина скала-Златните мостове-Момина скала-Копитото(Тв-кула). Боянският водопад изобщо не беше замръзнал както свидетелстват снимите на @Tonyco, но и преди седмица времето си беше пролетно. Маршутът, с изключение на спускането към водопада, което отне повече от изкачването заради полу-заледената пътека също е доста лесен и приятен.

DSC_3545.JPG.cc4bbacf83aaffb35e6bf369c7c92d3a.JPG

DSC_3546.JPG.591946ac4d5d569d1107b5ad1e53f624.JPG

DSC_3547.JPG.47d9f0126482817b62d3b93deaf43e57.JPG

DSC_3555.JPG.1e1fa3374048a2aaff4ea0cfcd1479e9.JPG

DSC_3563.JPG.5aa61a6d64d5a6bcf802e51bdbeeb5a5.JPG

Пазителите на Момина скала или по-скоро капанчето до нея:

DSC_3565.JPG.daabb1da64acf29f4b4dab1ef3efc78e.JPG

DSC_3566.JPG.0429ce8c78633d4c4a761e671babddaa.JPG

DSC_3548.JPG

DSC_3549.JPG

DSC_3556.JPG

Да, наистина не е замръзнал водопада, което е странно въпреки ниските температури и падналия сняг. Моята снимка е от Коледа 2018, и предполагах, че и сега ще е замръзнал, но уви. И сняг не се вижда много по тези снимки, кога са правени ? 🤔

Връзка към коментар
преди 9 минути , Tonyco каза:

Да, наистина не е замръзнал водопада, което е странно въпреки ниските температури и падналия сняг. Моята снимка е от Коледа 2018, и предполагах, че и сега ще е замръзнал, но уви. И сняг не се вижда много по тези снимки, кога са правени ? 🤔

Точно преди седмица

Връзка към коментар
преди 15 минути , tch каза:

Точно преди седмица

Ясно, уцелили сте топлия период. 😀 Сега ако отидете, ще видите съвсем друга картинка, но ако нямате котки, най-добре е от горе да се спуснете, че е по кратко и полегато. Определено ще е красиво замръзнал, но още някой друг ден и това ще му е. 🙂

Връзка към коментар
преди 6 минути , Tonyco каза:

Сега ако отидете, ще видите съвсем друга картинка, но ако нямате котки, най-добре е от горе да се спуснете, че е по кратко и полегато. Определено ще е красиво замръзнал, но още някой друг ден и това ще му е. 🙂

Сега ще го пропусна водопада, защото съм на 500км от него. Но дори и преди седмица на места официалната пътека беше  неизползваема и се спускахме/качвахме през гората.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.