janiss Публикувано: 11 март, 2021 Публикувано: 11 март, 2021 Здравейте, магеланци! С интерес чета материали в сайта и ми позволете да поздравя всички, които отделят време за пътеписи, мнения и съвети. Планираме семейно пътуване с кола в Тоскана в началото на септември. Наясно съм, че това пътуване е много „евентуално“ предвид пандемията. Досега в Италия сме били във Венеция, Флоренция и Палермо. Бихме искали да разгледаме и усетим провинциална Тоскана и още нещо… Планираната ни програма е следната: Ден 1 – Велико Търново – Загреб (спане Загреб) Ден 2 – Загреб – Равена/Римини (спане Равена / Римини) Ден 3 – Римини – Сан Марино – Кортона/Монтепулчано – Сиена ( за спане мислим в хотел в града или във ферма наблизо) Ден 4 – Сиена – Кианти (Греве ин Кианти и някоя винарна) – Сиена Ден 5 – Сиена – Сан Джиминяно – Волтера – Сиена Ден 6 – Сиена – Пиза – Лука – Специя (спане в Специя или околността) Ден 7 – Чинкуе Терре (спане в Специя) Ден 8 – Специя – Верона – Падуа – Местре Ден 9 – Венеция Ден 10 – Местре – Любляна – Белград (отдавна искаме да посетим „Трите шапки“) Ден 11 – Белград – Велико Търново Ще се радвам на мнения, съвети и препоръки. Благодаря предварително!!! 5 1
Цвете Публикувано: 11 март, 2021 Публикувано: 11 март, 2021 Ден 3 ми изглежда като целодневно пътуване. Ако искате да видите нещо от градовете, то няма да ви стигне времето. Препоръчвам да спите в Равена, да разгледате за ден многото обекти и после да продължите нататък. За Сан Марино също един ден е оптимален. Следващите градчета по пътя до Сиена става да ги видите. 2 1
Vency Публикувано: 12 март, 2021 Публикувано: 12 март, 2021 Аз от Загреб бих отишъл директно към Сиена. Римини,Равена и Сан Марино.. изобщо не ме грабнаха. Като сте в Специа, не пропускайте Порто Венере. Като цяло ми се струва, че повече време ще сте в колата и по пътищата отколкото да разгледате нещо. 1
Радо Публикувано: 12 март, 2021 Публикувано: 12 март, 2021 Римини спокойно може да го пропуснете. Като обикаляте Тоскана - Пиза, морето също - Виареджо, Торре дел лаго, Форте дей марми; района на Лука е страхотен. След като сте били във Венеция вече, защо пак? Триест също е страхотен. Ден 7 - цял ден за 5 села? Може да оптимизирате малко, за да не сте нон стоп на път - като останете на 1 място поне два дни, най-малкото за да усетите атмосферата. Ако е dolce vita, поне да е dolce vita 🙂 6 1
Zaro Публикувано: 12 март, 2021 Публикувано: 12 март, 2021 преди 11 часа, janiss каза: Ден 1 – Велико Търново – Загреб (спане Загреб) Ден 2 – Загреб – Равена/Римини (спане Равена / Римини) Ден 3 – Римини – Сан Марино – Кортона/Монтепулчано – Сиена ( за спане мислим в хотел в града или във ферма наблизо) Ден 4 – Сиена – Кианти (Греве ин Кианти и някоя винарна) – Сиена Ден 5 – Сиена – Сан Джиминяно – Волтера – Сиена Ден 6 – Сиена – Пиза – Лука – Специя (спане в Специя или околността) Ден 7 – Чинкуе Терре (спане в Специя) Ден 8 – Специя – Верона – Падуа – Местре Ден 9 – Венеция Ден 10 – Местре – Любляна – Белград (отдавна искаме да посетим „Трите шапки“) Ден 11 – Белград – Велико Търново Ден 2 - Между Равена и Римини бих избрал Равена или ... Ферара. Ден 3 - тук си е препускане. Като помня колко време прекарахме в иначе миниатюрното Сан Джиминяно, повече от една такава спирка на ден не е обоснована. Ден 8 - не знам доколко ще се насладите на два такива града на път в един ден. И двата си заслужават и освен да го видите от колата, за друго надали ще има време. Аз бих го направил с една спирка, само Верона, само Падуа или примерно музей на Ферари в Маранело или Модена. Ден 9 - ако вече сте били във Венеция и не държите да се насладите на града по-празен, и след като така или иначе става дума само за нощувка, посетете ново място. Триест, Падуа, изборът е голям. Ден 10 - Този преход съм го правил без спиране в Любляна (ако е предвидено разглеждане) и в Белград бяхме чак привечер. За Любляна няма да имате време. Уютно градче е и си иска своето време. 2 1
veseliache Публикувано: 12 март, 2021 Публикувано: 12 март, 2021 Прекрасен план ;)))! Аз също бих препоръчала да отседнете в Равена и задължителни да разгледате мозайките - истински шедьовър. Бих препоръчала, също така, да включите в плана си и Пиенца - прекрасно местенце. В Сан Джиминяно препоръчвам да хапнете сладолед - “Gelateria di Piazza. 2 1
vino4erpec Публикувано: 12 март, 2021 Публикувано: 12 март, 2021 Много хубав, но и много амбициозен маршрут. Виждам, че Сиена ще ви бъде база за няколко дни, с цел еднодневни посещения по други места. Кога ще ви остане време за самата Сиена? За мен това е top-ът на пътуването ви. Уникален град, с уникална катедрала! Tri Šešira - страхотен избор! 🤣 🥩 Загреб ще го разглеждате ли? Нямате особено много време, ако е само за нощувка няма смисъл да е там..... 3 1
Mary Публикувано: 12 март, 2021 Публикувано: 12 март, 2021 Това пътуване в този вариант ще е от типа - бях в Италия, чакай сега по снимките да видя къде съм ходил. Приемливо е само в случай, че не планирате повече да се връщате в Италия или пък сте любители да видите нещо само въшншно в градовете - сгради, площади, паркове. Ако ще гледате и забележителности, преосмислете опорните точки. 7 1
janiss Публикувано: 12 март, 2021 Автор Публикувано: 12 март, 2021 Благодаря за споделените мнения и съвети! Чувстваме се доста раздвоени. Иска ни се да видим колкото може повече, но отчитаме, че от "тичане" полза няма. А и всички ни съветват да се насладим на прочутото "dolce far niente" (мисля, че е "сладкото нищоправене"). Особено в Тоскана. Ще четем и мислим. Основната цел е Тоскана и Чинкуе Терре. И още нещо. Бихте ли ме посъветвали за престоя в Сиена какво да изберем: хотел в Сиена или ферма в околностите? Благодаря! 1
Радо Публикувано: 12 март, 2021 Публикувано: 12 март, 2021 Ключовият момент е какво искате точно да правите: Имаш 8 пълни дни в Италия, според програмата по-горе, идеята е как да ги оптимизираш така,че да изкараш/те максимално приятно. Чинкуе терре е в Лигурия, ако нещата се оправят и няма забрана за ходене между градове и зони, както е сега, със сигурност ще е пълно с туристи, което ще убие кефа. Освен това, мястото е свръх туристическо, съответно скъпо. Ако се базираш в Сиена, имаш максимум възможности да посетиш всичко, което е запланувано. Ако искаш да гледаш катедрали, църкви, и др. подобни, да знаеш, че на 4тата, максимум 5тата всичко вече ти е все едно и изглежда еднакво. Гледам, че са планирани Кианти и Монтепулчано - аз лчино не съм ходил, но подозичм, че отивате за виното там (личното ми мнение е, че Монтепулчано е по-добро от Кианти). Ако е затова, трябва да знаеш, че ако Кианти си струва, ако е някоя reservе или на няколко години и е 15-20-35е, другото не става, и го купуват и пият предимно мигрантите от Либия, Бангладеш и тн. Но може да и уцелите 🙂 Ако искаш море и да си близо до Чинкуе Терре - Sestri Levante; В Тоскана - Виареджо, Форте дей марми. Освен това, в началото на септември ще е сезона на летните намаления, и вероятността да се окажете по-често по магазините за дрехи и обувки, отколкото да разглеждате забележителности е много много голяма (това от личен опит го казвам)) Специа , Сиена, Лука, Виареджо са може би тези към които трябва да се насочиш, според мен. п.с. Negroni е много много по-добре от Аперол 🍺 2
janiss Публикувано: 12 март, 2021 Автор Публикувано: 12 март, 2021 преди 11 минути , Радо каза: Ключовият момент е какво искате точно да правите: Имаш 8 пълни дни в Италия, според програмата по-горе, идеята е как да ги оптимизираш така,че да изкараш/те максимално приятно. Чинкуе терре е в Лигурия, ако нещата се оправят и няма забрана за ходене между градове и зони, както е сега, със сигурност ще е пълно с туристи, което ще убие кефа. Освен това, мястото е свръх туристическо, съответно скъпо. Ако се базираш в Сиена, имаш максимум възможности да посетиш всичко, което е запланувано. Ако искаш да гледаш катедрали, църкви, и др. подобни, да знаеш, че на 4тата, максимум 5тата всичко вече ти е все едно и изглежда еднакво. Гледам, че са планирани Кианти и Монтепулчано - аз лчино не съм ходил, но подозичм, че отивате за виното там (личното ми мнение е, че Монтепулчано е по-добро от Кианти). Ако е затова, трябва да знаеш, че ако Кианти си струва, ако е някоя reservе или на няколко години и е 15-20-35е, другото не става, и го купуват и пият предимно мигрантите от Либия, Бангладеш и тн. Но може да и уцелите 🙂 Ако искаш море и да си близо до Чинкуе Терре - Sestri Levante; В Тоскана - Виареджо, Форте дей марми. Освен това, в началото на септември ще е сезона на летните намаления, и вероятността да се окажете по-често по магазините за дрехи и обувки, отколкото да разглеждате забележителности е много много голяма (това от личен опит го казвам)) Специа , Сиена, Лука, Виареджо са може би тези към които трябва да се насочиш, според мен. п.с. Negroni е много много по-добре от Аперол 🍺 Благодаря! Представата ми за Тоскана е гледка към хълмове с лозя с чаша вино в ръка. Мечти ... Но трябва да се видят и катедрали 🙂 1
Радо Публикувано: 12 март, 2021 Публикувано: 12 март, 2021 Да се ориентирате в градчетата и селата: https://www.e-borghi.com/cerca.php?q=q&lang=en&Regione=16&Provincia=-1&borghiselect=B®ionesel=Tuscany&provinsel= https://www.agriturismo.it/it/agriturismi/toscana Ще се случи както е запланувано, сигурен съм! 🍷 2
janiss Публикувано: 13 март, 2021 Автор Публикувано: 13 март, 2021 преди 7 часа, Радо каза: Да се ориентирате в градчетата и селата: https://www.e-borghi.com/cerca.php?q=q&lang=en&Regione=16&Provincia=-1&borghiselect=B®ionesel=Tuscany&provinsel= https://www.agriturismo.it/it/agriturismi/toscana Ще се случи както е запланувано, сигурен съм! 🍷 Благодаря!
patilana Публикувано: 13 март, 2021 Публикувано: 13 март, 2021 преди 8 часа, janiss каза: Представата ми за Тоскана е гледка към хълмове с лозя с чаша вино в ръка. Щом е така, не мислете за Сан Марино, Верона и Падуа. Още по - малко за Венеция и Местре. Да, те са по път, но не бива да са ваша цел. Според rome2rio разстоянието между двете крайни точки e малко над 16 часа с кола.https://www.rome2rio.com/map/Veliko-Tŭrnovo/Siena. Сайтът е твърде достоверен и проверен , за да нямате съмнения в данните му. Спете в Загреб и ако имате време го разгледайте. След това до Сиена имате по- малко път. Аз бих избрала някоя ферма, пред града, за целия престой, защото в него няма лозя и гледките , които търсите. След това си разпределете времето из провинцията. Отделете си последните два италиански дни за Чинкуе Терре. По път след Пиза идва Карара. Спрете и се разходете покрай складовете за мрамор. Да знаете на кое му казват мрамор ! След града, високо в планината, от дясната ви страна, ще видите кариери, от които се добива. Лука ? Не ви е на път и да, хубав град е, но аз пък бих ви насочила и към Монтекатини Терме, което е съвсем до Лука и... омазахме Тоскана. Не знам какво ще правите във Специя, че чак да спите там . Разбира се, като всеки италиански град, той заслужава да бъде разгледан, но за целите на пътуването ви, по - добре просто оставете там колата и идете до някое от градчетата за преспиване. Така ще ви се съберат два дни , които са си предостатъчни за подробно обикаляне из тях. Имаме една тема , специално за Чинкуе Терре, която е полезно да изчетете и проверите за валидност на инфото от там, днес. От всичките ми писания излиза - Ден за път до Сиена и настаняване , където сте избрали. 5 дни за Тоскана, един от които специално за Сиена. 2 дни за пътя към Чинкуе Тере, заедно с Пиза и всичко по крайбрежието. После ден за път до Любляна, със спирки за хапване. След това ден за Белград и прибиране. Верона, Падуа, Местре, Венеция и Сан Марино - друго пътуване, което може да съчетаете с езерата на север от Милано, Доломитите или просто почивка с плицикане в морето, около Римини. Както са ви казали вашите приятели, Италия е усещане за красотата на нищоправенето. Има едно единствено несъвършенство - не ни е на един ден път с кола 1
janiss Публикувано: 13 март, 2021 Автор Публикувано: 13 март, 2021 Преди 1 час, patilana каза: Щом е така, не мислете за Сан Марино, Верона и Падуа. Още по - малко за Венеция и Местре. Да, те са по път, но не бива да са ваша цел. Според rome2rio разстоянието между двете крайни точки e малко над 16 часа с кола.https://www.rome2rio.com/map/Veliko-Tŭrnovo/Siena. Сайтът е твърде достоверен и проверен , за да нямате съмнения в данните му. Спете в Загреб и ако имате време го разгледайте. След това до Сиена имате по- малко път. Аз бих избрала някоя ферма, пред града, за целия престой, защото в него няма лозя и гледките , които търсите. След това си разпределете времето из провинцията. Отделете си последните два италиански дни за Чинкуе Терре. По път след Пиза идва Карара. Спрете и се разходете покрай складовете за мрамор. Да знаете на кое му казват мрамор ! След града, високо в планината, от дясната ви страна, ще видите кариери, от които се добива. Лука ? Не ви е на път и да, хубав град е, но аз пък бих ви насочила и към Монтекатини Терме, което е съвсем до Лука и... омазахме Тоскана. Не знам какво ще правите във Специя, че чак да спите там . Разбира се, като всеки италиански град, той заслужава да бъде разгледан, но за целите на пътуването ви, по - добре просто оставете там колата и идете до някое от градчетата за преспиване. Така ще ви се съберат два дни , които са си предостатъчни за подробно обикаляне из тях. Имаме една тема , специално за Чинкуе Терре, която е полезно да изчетете и проверите за валидност на инфото от там, днес. От всичките ми писания излиза - Ден за път до Сиена и настаняване , където сте избрали. 5 дни за Тоскана, един от които специално за Сиена. 2 дни за пътя към Чинкуе Тере, заедно с Пиза и всичко по крайбрежието. После ден за път до Любляна, със спирки за хапване. След това ден за Белград и прибиране. Верона, Падуа, Местре, Венеция и Сан Марино - друго пътуване, което може да съчетаете с езерата на север от Милано, Доломитите или просто почивка с плицикане в морето, около Римини. Както са ви казали вашите приятели, Италия е усещане за красотата на нищоправенето. Има едно единствено несъвършенство - не ни е на един ден път с кола Благодаря! Много полезни насоки! Ще продължаваме да четем...
503 Публикувано: 14 юли, 2021 Публикувано: 14 юли, 2021 На 11.03.2021 г. в 21:46, janiss каза: Планираната ни програма е следната: Ден 1 – Велико Търново – Загреб (спане Загреб) Ден 2 – Загреб – Равена/Римини (спане Равена / Римини) Ден 3 – Римини – Сан Марино – Кортона/Монтепулчано – Сиена ( за спане мислим в хотел в града или във ферма наблизо) Ден 4 – Сиена – Кианти (Греве ин Кианти и някоя винарна) – Сиена Ден 5 – Сиена – Сан Джиминяно – Волтера – Сиена Ден 6 – Сиена – Пиза – Лука – Специя (спане в Специя или околността) Ден 7 – Чинкуе Терре (спане в Специя) Ден 8 – Специя – Верона – Падуа – Местре Ден 9 – Венеция Ден 10 – Местре – Любляна – Белград (отдавна искаме да посетим „Трите шапки“) Ден 11 – Белград – Велико Търново Здравейте. :) Доста амбициозна програма за 10 нощувки... В някои от дните няма да ви остане време дори да се снимате в градовете, които искате да посетите. То е ясно, че човек иска да види всичко, но имате ограничено време и ако целта е Тоскана, може би е по-добре да отрежете почти всичко друго от престоя си в Италия. С жена ми всяка година ходим там, та смея да твърдя, че имам горе-долу някаква представа как стоят нещата. Ако трябваше да пътуваме за първи път, бих направил следното: 1. Велико Търново - Загреб. 11 часа минимум. Предвид положението с COVID-19 нямам представа как изглеждат нещата по границите, но така или иначе ще се убиете от път. Хотели и хостели колкото щеш, но на хубави и евтини места за нощувка с безплатен паркинг сме попадали предимно в района на хостел "Мали мрак" (на 3-4 км от центъра на града, оттам - с трамвай). Другият вариант е Самобор - много приятно градче на границата със Словения - има и отделно КПП, което не е на магистралата и през него се минава за 2 мин. 2. Загреб - Верона. 5-5:30 часа. Хубави и евтини места за нощуване с безплатен паркинг на пешеходно разстояние от центъра на града така и не открих за токова години. Намирате някой B&B в радиус от 15 км и гледате да предлагат безплатно паркиране. Намирате най-близкия до центъра платен паркинг плащате 10-15 евро за 5-6-7 часа и ходите 20-тина мин. пеша. В югозападната част има 2-3 безплатни, които винаги са претъпкани, а и 2 пъти имахме инциденти (то, човек е хубаво да се оглежда дали има стъкла по земята, ама нали сме спестовни българите... :) ) 3. Верона-Лука. 3:30 часа. Лука е много хубав град. Номер 1 в класацията на жена ми. Казва, че така си е представяла Италия преди да отиде за първи път. Естествено, има и други мнения, зависи кой какво търси и какви са му очакванията. :) Едни харесват малките градчета, други - Рим, Флоренция и т.н. По маршрута са Мантуа, Модена, Болония - може да хвърлите едно око на някой от тях. Нощувките в Лука - ако не искате да разнасяте багажа от колата из града, спите извън крепостните стени. Ако решите да е в стария град - има няколко безплатни паркинзи на север от крепостната стена. При първото ни ходене колата ни вися 10 дни на този в непосредствена близост до Piazzale Don Franco Baroni и нямаше никакви проблеми, на 3-я ден от мързел не сваляхме и багажа, стоеше си натрупан и на задната седалка (е, скрит с едно покривало) и оттогава - само на него, макар че и на другите едва ли е по-опасно. 4. Лука - 5-терре - Лука. Два варианта. 1. Направо от Лука с влак - мисля, че беше 2 часа в посока и две прекачвания. 2. С колата до Ла Специя. Има 3-4 паркинга на приемливо разстояние от централната гара, вкл. 1 голям безплатен, 200 места, на 10-ина мин. пеша. Оттам с влак. Хубаво сте отделили цял ден, по-бързо няма как да стане. 5. Лука-Пиза-Волтера. 1:30 часа. Кратичко, но пък ще имате време в Пиза. С паркирането не знам как стои въпроса, вижте в Паркопедия. Нощувката във Волтера - ако има нещо на приемлива цена извън града с безплатен паркинг. Оттам с колата до parcheggio "Porta Marcoli" или "Docciola" - ако са пълни, което е много вероятно - Via Poggio alle Croci, 3 - може да е малък, но винаги има поне едно място. Волтера вечер е много приятно място за разходка, направо е друг град, защото ги няма туристическите автобуси и е спокойно. Същото важи и за Сан Джиминяно. 6. Волтера - Сан Джиминяно - Сиена. 1:30 часа. Кратко, но това ви е шанса да разгледате Сиена. В останалите дни само ще спите там, както обикновено се получава. :) В Сан Джиминяно безплатни паркинзи - via Giovanni Cappellett 12-19, SP1, 2, 53037 San Gimignano SI и на via P.Gobetti - 2 броя. Пробвайте първо на via P.Gobetti - те са най-скрити и най-удобни. Твърде вероятно е да няма свободни места, градчето е доста посещавано. Сиена - ако можете да си позволите да сте на приемливо разстояние от централната част - хем да не разнасяте багаж, хем да сте на 20-30 мин. пеша от площада или катедралата - най- добре, всяка вечер ще се разхождате там. Ако не можете - все едно дали сте в града или извън него - пак ще си ползвате колата (или градския транспорт) и ще плащате, когато ходите там (има безплатни, но обикновено са пълни). 7. Сиена-Граве ин Кианти-Сиена. Това бих го зачеркнал за сметка на разходка до Кортона и Арецо. Иначе по път ви е Монтериджони - бързо се разглежда, а е красиво. 8. Сиена-Монтепулчано-Пиенца-Монталчино (ако има време)-Сиена. Не помня колко е дълго като време, но за 1 ден спокойно се обикаля. Маршрутът е много красив. Монтепулчано - тук се оглеждайте наоколо за някоя винарна. :) Безплатен паркинг - Via Portella della Ginestra, 2 . Друг не ви трябва - този е най-удобен и винаги има място - ако не точно на него, то надолу по улицата. Пиенца - Via degli Archi, 3 - това е безплатният паркинг. Винаги има места. Влезте навътре в него, до самия адрес, в началото обикновено местата са заети. Монталчино - имаше огромен безплатен паркинг, но май вече е платен. Така или иначе, след Монталчино и Пиенца, има голяма вероятност да не ви впечатли особено. Иначе и тук виното си го бива. 9. Сиена-Венеция/илиПадуа/. 3:30 часа. Значи, има един къмпинг във Венеция, Camping Rialto, двуместно бунгало (има само легла вътре, нищо друго)+паркинг за автомобила излизаше 30-тина евро на вечер преди 2 години (тогава сме били последно, резервацията - направо от сайта на къмпинга). Не е нещо особено, но е чист, тих, евтин и на 3 спирки (15-ина минути, 1 евро е билетът за автобус) от Piazzale Roma във Венеция. Вечер последният автобус наобратно е в 11:30, ако не ме лъже паметта. По-евтин подслон едва ли има наоколо. Благодарение на това място сме били във Венеция сигурно поне 15 пъти в последните 9-10 години. Ако 8-9 часа във Венеция ви се виждат малко, спете в Падуа (или в къмпинга, ако сте привършили парите) и разгледайте Ферара през деня. 10. До Белград е ясно, но пътят е много и, според мен, ако разгледате Любляна дори за час-два, няма да има време да бохемствате както се полага в "Трите шапки". :) 5
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега