Прескочи до съдържание

Говорим си за Багдад, Ирак

Георги Матеев

Препоръчани мнения

Като гледам каква група сте се заформили не ви трябва авиокомпания. Вземете знамето и може да ви дадат Спартана. Направо сте си цял нов БГ контингент в Ирак 😊 Даже и прослужено време в доброволния резерв може да искате, както и тия, които не са били в казармата 🙃😄🙃

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар

Жоре, аз също проявявам голям интерес за там. Много бих се радвал, ако успеем да се организираме за Ирак. Ние с теб говорихме преди за Иракски Кюрдистан, но нищо не пречи да се гмурнем в същинския Ирак. За тези, които имат някакви предразсъдъци или страхове ще ви споделя едно видео от преди месец. Благодарение на тези хора се запалих изключително много по този регион и в момента едни от най-желаните дестинации, които искам да посетя са Ирак, Афганистан, Сирия...

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Обаче почваме да се завръщаме с пълна сила. Усещате ли, че все по често почнахме да коментираме разни дестинации след последната година. А, тук обсъждаме не коя да е дестинация, а Ирак. Което от своя страна пък е силата на форума, защото 70% да не кажа и повече от населението в родината ни, ако му кажем, че отиваме на екскурзия в Ирак ще ни обяват за хора с психични разстройства. 😂

И малко по сериозно. За влизане в Ирак се изисква отрицателен ПСР направен не по-късно от 72 часа преди кацане.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
Георги Матеев

Багдад е магеланския Дубай, какво знаете вие 🙂 Признавам, не очаквах толкова хора да имат интерес точно към Ирак.

@Guinness на мен тази част от света ми е може би най-любима като цяло. В този район съм имал изключителни преживявания, а и хората страшно ми допадат като манталитет, като с някои поддържам приятелство и комуникация и до днес. Афганистан бих повторил с огромно удоволствие, а в Сирия ми се ходи за поне 2-3 седмици - убеден съм, че там много ще ми хареса. Всъщност наскоро случайно открих един силен контакт в Дамаск и се замислям да го ползвам в близко бъдеще. Иракски Кюрдистан също беше прекрасен по всички параграфи, та е време да се разгледа и същинския Ирак.

Иначе и аз стигнах до същата информация. Към момента в Ирак се влиза само с ПСР тест, правен до 72 часа по-рано. Няма входяща карантина. Звучи добре.

• Харесвам 11
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 8 минути , Hadzhitodorovi каза:

Дамаск, Хомс, Босра - контакти да искаш 🙂

Ако правилно помня - обещали сте да ме водите 😜 Само малко да се поразчупят нещата от ковид гледна точка...

• Смея се 1
Връзка към коментар
На 17.03.2021 г. в 13:58, Георги Матеев каза:

но съдейки по твоя пост ти на свой ред изглежда нямаш място в този форум.

Хората във форума показали къде теглят чертата между пътуването и пазаруването са рядкост. Би ми било драго да науча повече за впечатленията ти от Афганистан, Пакистан, Сомалиленд и Кюрдистан, но не намирам къде. Губиш ме като читател веднага и за Багдад.

Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 56 минути , juriwaro каза:

Би ми било драго да науча повече за впечатленията ти от Афганистан, Пакистан, Сомалиленд и Кюрдистан, но не намирам къде. Губиш ме като читател веднага и за Багдад.

Пътешествам за собствено вътрешно удовлетворение, а емоциите и впечатленията споделям най-вече със спътниците си или с хората, които срещам по време на път. Ако исках читатели отдавна щях да съм направил блог или страница. Нямам претенции да съм писател, дори напротив - вече от години не чувствам особена потребност и желание да пиша много, като изключим за чисто техническата част на нещата или да отговарям на конкретни въпроси.

Ако обаче някой път се засечем някъде с удоволствие бих ти разказал това-онова.

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар

Здравей! 

Аз проявявам интерес, набелязал ли си места за гледане? 

Багдад, Багдад... Градът на Аладин от популярния филм. 😁 И на толкова много древни истории и култура. 

Аз новините за там не ги следя, но мои приятели ходят всяка година на поклонение в Ирак за Арбаийн и винаги се връщат с прекрасни спомени.

Връзка към коментар
На 17.03.2021 г. в 13:36, giafil каза:

@Георги Матеев Съжалявам, че трябва да го кажа, но нямаш работа в Багдад...

Това е един град за който се иска доста разбиране, чувствителност и знание. Аз и днес се опитах да го кажа на @Lindt 

пътуването е знание, а не само маркиране на територия... ти ходи в Саудитска Арабия и какво...оказа се, че трябва да ходиш втори път щото нещо не си догледал за Mada'in Saleh и още някои други места...

В Багдад е същото, не само препикаване като кучето на комшиите...

Казвам го защото посредствеността и глупостта е ужасна и ако хората които знаем не реагираме ще оставим едно неграмотно, посредствено  и глупаво поколение...

Наистина ми стана много любопитно. Някаква предистория ли имаш @giafil с @Георги Матеев и конкретно с Багдад?

Даже проверих профила ти, реших, че си живяла или ходила в Ирак. Не допускаш ли, че ти пък можеш да имаш прекалено романтична представа за Багдад. 

Не можем да очакваме, че хората имат нашите интереси и разбирания точно как и каво трабва да се види, преживее и почуства на конкретно място. 

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 55 минути , Георги Матеев каза:

Пътешествам за собствено вътрешно удовлетворение, а емоциите и впечатленията споделям най-вече със спътниците си или с хората, които срещам по време на път. Ако исках читатели отдавна щях да съм направил блог или страница. Нямам претенции да съм писател, дори напротив - вече от години не чувствам особена потребност и желание да пиша много, като изключим за чисто техническата част на нещата или да отговарям на конкретни въпроси.

Ако обаче някой път се засечем някъде с удоволствие бих ти разказал това-онова.

Поздравления!

Според мен няма нищо по-хубаво от удоволствието и удовлетворението от пътешествието.Не се нуждаеш от одобрение и не губиш времето си да пишеш каквото и да било още на място.Срещаш се и общуваш с местните.Това е чудесно! 

Възхищавам се на ентусиазма и желанието да пътуваш,не мрънкаш,а действаш!Това е вдъхновяващо,дори и за такива като мен,които са избрали да не пътуват тази година в чужбина.

Бъди здрав и все така креативен и организиран!

Успех!

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 17 минути , Happy_Traveler каза:

Аз проявявам интерес, набелязал ли си места за гледане? Аз новините за там не ги следя, но мои приятели ходят всяка година на поклонение в Ирак за Арбаийн и винаги се връщат с прекрасни спомени.

Не съм набелязвал и разучавал по-конкретно все още, най-малкото се надявам от темата тук да се понасъберат идеи. Ако знаеш нещо ще се радвам да споделиш 🙂 Не се и съмнявам за прекрасните спомени на твоите приятели, надявам се тази година да успея да създам свои собствени.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Едни си лаят и джафкат, други мечтаят и плануват... За вторите , пускам линкове на двама любими блогъри:

Мат Дьоринг ( само на 26г ) - https://mdtravelphoto.smugmug.com/A-Trip-to-Northern-Iraq/A-Trip-to-Northern-Iraq-Pt1

Даниъл - https://www.dsw-photo.com/Travel/Baghdad-To-Basra

Дани е много интересен, има и рипорт за България . Приятно четене 🙃.

• Харесвам 8
  • Благодаря 3
Връзка към коментар
преди 8 часа, Георги Матеев каза:

от темата тук да се понасъберат идеи

Организирано намерих за май 2021 но се каца в Наджаф. Билет с катарците от София -  1000+€
Навсякъде пише че трябва местен гид който да уреди пропуски и да те води през КПП-тата. Не си спомням в Кабул да са ни искали официални разрешения...  Засега откривам само един местен ( официален ) който се споменава най-често но и той е базиран в Англия и предполагам че тарифата му ще е като на другите.  Намерих два-три номера но ми се ще да ги проверя преди да ги пиша - дано да открием Иракския Рафик

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз също четох при братята руснаци, че за да обикаляш държавата ти трябва въоръжен местен гид, който според тях изобщо не е евтин. 

Също така пишат и да се избягва ходене в районите на Кербала и Киркук,  поради действащи все още терористични фракции.

Аз лично ще съм доволен ако успея да видя дори само Багдад и евентуално Басра. Като не мисля, че вътрешен полет би бил много скъп между Багдад и Басра.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Георги Матеев

@stefanrusev цените на билетите от София са потресаващи, от Истанбул изглежда доста по-добре, а и малко бонус Турция никога не е излишна 🙂

В Кабул и като цяло из Афганистан наистина не ни искаха никъде разрешителни, но все пак да не забравяме, че пътувахме с местен и то неслучаен и той се оправяше вместо нас. В иракски Кюрдистан обаче имаше често КПП-та - помня, че единия път за разстояние 100-120 км с кола ни спираха поне за 3 проверки и то сериозни, добре че пак бях с местни. Предполагам и в останалата част на Ирак ще е така, особено ако се излиза извън Багдад.

При всички случаи е хубаво да се намери местен гид, който би улеснил значително нещата.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, BlackArt77 каза:

само Багдад и евентуално Басра

В горния линк маршрута е точно и с Басра, но с нощен преход до Багдад което е около 600км. Ако си с местен, малка група с лека кола едва ли ще бие на очи.  Предполагам че покушенията са срещу платежоспособни чужденци или там където се събират много хора. 
Въпреки суперлативите из блоговете обаче извън "зелените зони" обстановката си е 1:1 като по телевизията, поне около Кабул - няма шега....  Ще е голяма тръпка едно такова пътуване.   Но  пък спокойствието на @Георги Матеев е тооолкова успокояващо 😀 

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
Мирослав Василев
преди 6 минути , Мирослав Василев каза:

Поне цените на вътрешните полети не са толкова високи.

Както и предположих. При 4-5 дневен престой спокойно може да се включат и двата града, но както е писал и @Георги Матеев е хубаво да се изнамерят местни гидове за Багдад и Басра.

Другото което се сетих. Трудно ще намерим фирма която да направи застраховки точно за Ирак. Масово отказвали.

Връзка към коментар
Георги Матеев
Преди 1 час, BlackArt77 каза:

Трудно ще намерим фирма която да направи застраховки точно за Ирак. Масово отказвали.

Изненадан ли си? Съвсем наскоро минах през подобен филм, опитвайки да си направя застраховка за Йемен. Оказа се невъзможно. В условията на кажи-речи всички компании е записано, че застраховките им не покриват държави, чието ниво на риск е степен 5 според МВнР. Ирак към момента е 4-та степен, но предполагам пак ще е много трудно.

Ако пътуването се осъществи вероятно ще трябва да забравим за застраховка. И без това при такива трипове човек се налага да излезне от комфортната си зона на доста нива, включително в това отношение... Между другото със @stefanrusev пътувахме из Афганистан незастраховани - е, живи сме още 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , Георги Матеев каза:

Изненадан ли си?

Абсолютно не съм изненадан, все пак не си говорим за Рим или Париж. Писах го съвсем информативно, че ми попада из сайтове. Иначе съм напълно съгласен и осъзнавам, че Ирак е държава в която трябва да излезеш от комфортната си зона и ако имаш и съвсем малки съмнения относно сигурността си или изобщо какъвто и да е страх, по-добре изобщо да не си правиш планове за там. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
На 18.03.2021 г. в 10:10, Георги Матеев каза:

Ако правилно помня - обещали сте да ме водите 😜 Само малко да се поразчупят нещата от ковид гледна точка...

Обещаното си е обещано - като станат малко по-ясни нещата, се изстрелваме 🙂 

П.П.: Сега видях споменаването на Йемен - може ли малко повече подробности, моля? Евентуално на ЛС, за да не се разводнява тукашната тема.

Редактирано от Hadzhitodorovi
Добавяна на послепис
Връзка към коментар
Георги Матеев

Багдад е все по-достъпен с директните AnadoluJet полети от Сабиха Гьокчен. Споделям находката от www.jetcost.de, датите са примерни.

2021-03-27.png

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.