gini Публикувано: 7 април, 2021 Сподели Публикувано: 7 април, 2021 преди 2 часа, Duke каза: Единият вариант е този, а другия въпросната екопътека Струилица, препоръчана по-горе от @lamerz1912 Пещерите сме ги виждали... Струилица е много красива пътека, ако не сте били там, също я препоръчвам. 1 Връзка към коментар
jul Публикувано: 7 април, 2021 Сподели Публикувано: 7 април, 2021 @Zaro, то вЕрно, че растат бързо, ама чак пък толкова 😉 Моята дъщеря за пръв път се качи там на кон /до изворите на Арда/ и отказа да слезе. На коня яде, на коня спа..... Цял ден. За пръв път там видяха с брат ѝ добиченца разни - зайчета им вадиха да си играят, кокошки, голяма атракция беше как се дои кравата, от която ни носеха млякото и правеха айряна 😃 Като едни градски чеда, не бяха виждали такива работи, че то в селата около града спряха да гледат животни. С две думи - голям пропуск и за "малкия", и за вас 😀 4 Връзка към коментар
Gentleman Basta Публикувано: 7 април, 2021 Сподели Публикувано: 7 април, 2021 Като човек, който е живял първите си 12 години в Златоград, мога да предложа уникалната оферта да бъда гид за града. Част от неортодоксалните забележителности: Училища и детски градини Мястото, където си сцепих главата Другото място, където си сцепих главата Гората, в която правихме къща без покрив Места за спускане с шейна Чешма "Мангово" и окопите над нея (ако ги намеря) 2 12 1 Връзка към коментар
lamerz1912 Публикувано: 7 април, 2021 Сподели Публикувано: 7 април, 2021 Над Златоград има екопътека до връх Св. Неделя. Ние така и не стигнахме до края. Продължителност 3 часа, Дължина - 12 км. Началото е в етнографския музей в Златоград. Мои колеги са ми разказвали и за Резерват Белите Брези до Ардино, не съм бил там и нямам идея какво точно може да се разгледа там. Иначе, ако отидете към Ардино го съчетайте с Дяволския мост (но най-вероятно сте били там). До с. Крилатица има скален феновен, който наподобява черупки на костенурки, може да отскочите и до с. Подкова. Там основната забележителност е дървената джамия, легендата по построяването й е интересна, също така е интересна и в архитектурен аспект - построена е без използване на пирони. 4 Връзка към коментар
antea Публикувано: 6 май, 2021 Сподели Публикувано: 6 май, 2021 за начинаещи из Родопския край и само за един уикенд, кое бихте препоръчали - Девин или Триград? 🙂 Връзка към коментар
luba_rizova Публикувано: 6 май, 2021 Сподели Публикувано: 6 май, 2021 Триград. По-автентичен, повечето неща за гледане са там, Девин не блести с нищо. Е, с минерална вода, ама то за Бг не е кой знае какво, ние на всяка крачка се кефим с води, слава богу. 7 Връзка към коментар
antea Публикувано: 6 май, 2021 Сподели Публикувано: 6 май, 2021 и аз натам клоня, само че двете места, които харесах за нощувка - хотел Триград и Аркан Хан, излизат заети за уикенда, а на второто не мога да му намеря и контакти; а край Девин има една Исмена, която ми хвана окото и евентуално там пък да спим и да се разхождаме из Триград? 1 Връзка към коментар
luba_rizova Публикувано: 6 май, 2021 Сподели Публикувано: 6 май, 2021 Става, само че Исмена ми се чини, че се намира на пътя, ако не се лъжа, много не ми е ок местонахождението й. Аркан Хан страшно ми харесва двора, уникален е. В Ягодина този хотел - Мурсал видяхте ли го? Ние там спим другаде, но ако искате на хотел, е много приятен. 1 1 1 Връзка към коментар
gini Публикувано: 7 май, 2021 Сподели Публикувано: 7 май, 2021 преди 14 часа, antea каза: за начинаещи из Родопския край и само за един уикенд, кое бихте препоръчали - Девин или Триград? 🙂 АЗ бих препоръчала, ако ще ходите в района да започнете с избор на пътеките по които ви се ходи. Еко-пътека Струилица с двата водопада за мен е много красива и става за начинаещи. Тя е близо до Девин. Около Триград се ходи на Дяволската еко пътека, освен двете пещери - Дяволската и Ягодинската. Пешеходната пътека за Орлово око е изровена, където има подход с джипове. 1 1 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 8 май, 2021 Сподели Публикувано: 8 май, 2021 На 6.05.2021 г. в 19:42, antea каза: и аз натам клоня, само че двете места, които харесах за нощувка - хотел Триград и Аркан Хан, излизат заети за уикенда, а на второто не мога да му намеря и контакти Провери Къща за гости "Гайтана" в Широка лъка. Изключително място с прекрасни домакини и невероятни родопска кухня. От Широка лъка до Девин и спомената наистина много красива еко пътека Струилица е около половин час с кола. Рядко си позволявам да препоръчвам толкова горещо място за отсядане, но бяхме много впечатлени... 2 Връзка към коментар
antea Публикувано: 8 май, 2021 Сподели Публикувано: 8 май, 2021 в крайна сметка сменихме района и отседнахме тук - https://selokosovo.com/kushite/ доста зелено и диво е 🙂 8 Връзка към коментар
Eva eva Публикувано: 8 май, 2021 Сподели Публикувано: 8 май, 2021 И аз мисля скоро да направя едно родопско пътуване 🙂 Единия ден ще обиколим Каньона на водопадите и Екопътека "Невястата". За следващия ден, на прибиране към София 🙂 съм планирала - Дяволския мост, Тракийски скален култов комплекс "Орлови скали" и Меандър "Стар читак - Рибарци". 4 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 8 май, 2021 Сподели Публикувано: 8 май, 2021 преди 22 минути , antea каза: в крайна сметка сменихме района и отседнахме тук - https://selokosovo.com/kushite/ доста зелено и диво е 🙂 И правилно 🙂Управителят на Аркан Хан е толкова противен човек, че не се насилих да ти дам телефон. Пет дни прекарахме там лятото. Иначе милите момичета там много се стараеха и мястото не е зле. Вероятно имат свободни стаи. 1 Връзка към коментар
antea Публикувано: 8 май, 2021 Сподели Публикувано: 8 май, 2021 преди 41 минути , Lindt каза: И правилно 🙂Управителят на Аркан Хан е толкова противен човек, че не се насилих да ти дам телефон. Пет дни прекарахме там лятото. Иначе милите момичета там много се стараеха и мястото не е зле. Вероятно имат свободни стаи. помня, че те бях чела миналата година колко трудоемко е да си намериш нощувки из разни планински места 🙂 в лек вариант го изпитах - телефоните изключени, на имейли не отговарят, на заявки от собствения им сайт, ако имат такъв -също, изобщо доста време се губи, а ако искаш да е след ден-два - пък съвсем както и да е, попаднахме на интересно и ново за нас място, което беше и целта, но ако чуя, че някой от туристическия бизнес се оплаква от липса на клиенти, и то при цени като в западния свят, надали ще му повярвам вече 😉 4 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 8 май, 2021 Сподели Публикувано: 8 май, 2021 Леле, плашите ме. Преди десетина години с колата докъдето стигна, хоп хотелче и спим там... 1 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 8 май, 2021 Сподели Публикувано: 8 май, 2021 преди 5 минути , neuromancer каза: Леле, плашите ме. Преди десетина години с колата докъдето стигна, хоп хотелче и спим там... Ще спиш, ако те приемат 🙂 В момента много от местата не са достъпни, не приемат резервации. И ако искаш да се забиеш в село, а там са две къщи за гости, няма да ти се получи. А и няма рецепция, няма телефон .. Последно в Бургас ни накараха да си отменим резервацията за следващия ден, защото са болни и не могат да ни дадат ключовете. И като се съгласихме, спряха да кашлят по телефона и оздравяха 🤣 В други държави май не ни се случва, защото търсим най-вече комуникативни места. Но за Калофер, Априлци, Бургас, Триград и тн не знам как става така .. @antea, там в Триград си намерихме място. Но вечер управителят пиеше с приятели и ни питаше на средата на ресторанта къде сме яли из града, за да знаел колко тоалетна хартия да ни даде в стаята. И навикваше персонала и не ги пускаше да си тръгнат по цяла нощ. И ги заплашваше, че ще наеме украинки на половин заплата и ще ги дресира по негов вкус, защото визата им била работна...та... Много хубави неща си мисля за него.. Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 8 май, 2021 Сподели Публикувано: 8 май, 2021 Аз от 10г не съм бил турист в България, явно ще ми е съвсем ново и екзотично преживяване, като че ли отивам в Бутан или Чад... Връзка към коментар
luba_rizova Публикувано: 8 май, 2021 Сподели Публикувано: 8 май, 2021 Изобщо не съм съгласна. Но, няма да вземам отношение. П. С. В Родопите хората имат особено чувство за хумор. 4 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 8 май, 2021 Сподели Публикувано: 8 май, 2021 преди 44 минути , neuromancer каза: Леле, плашите ме. Преди десетина години с колата докъдето стигна, хоп хотелче и спим там... Не се плаши! Не всички са така "гостоприемни". Ще помагаме целия форум, когато ти е нужно да резервираш. 3 Връзка към коментар
jul Публикувано: 8 май, 2021 Сподели Публикувано: 8 май, 2021 Аркан хан беше едно прекрасно място, направено с много мерак. За съжаление го държали вече други хора и хубаво за там спря да се чува. Не знам защо такива негативни коментари като цяло обаче 🤔 Вярно, че сега много места не са отворили, някои няма и да отворят, за съжаление. Обаче сега обиколихме 5 планини 😂 (Родопи, Пирин, Рила, Беласица и Славянка) - на пътя и гладни не останахме. Навсякъде ни се радваха, както и на другите туристи, че най-после е започнало раздвижване. 4 1 Връзка към коментар
antea Публикувано: 11 май, 2021 Сподели Публикувано: 11 май, 2021 да покажа малко от нашия разкошен родопски уикенд в село Косово, намира се на 30 минути път от Асеновград, затова на отиваме съвсем логично се отбихме на Асеновата крепост 11 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 11 май, 2021 Автор Сподели Публикувано: 11 май, 2021 На 8.05.2021 г. в 19:55, jul каза: на пътя и гладни не останахме Ако обичаш, разпиши се в тази тема, щото само зяпачи. В момента много от местата не работят на пълен капацитет, просто щото няма толкова туристи. По почивните дни бяхме около Боженци, Трявна и т.н., та освен че комплексчето беше почти празно (Фенерите в Кметовци), казаха, че работят само през уикенда, щото в останалото време няма никой така или иначе. В Боженци имаше не повече от 10 човека туристи, които да спят там. @antea, на място с вероятност от слаб нет, по мейла не се пише. Има телефон за тая работа, понякога по-добре стационарен. На 8.05.2021 г. в 17:41, Lindt каза: Но вечер управителят пиеше с приятели и ни питаше на средата на ресторанта къде сме яли из града, за да знаел колко тоалетна хартия да ни даде в стаята Човек в Родопите не те ли захапе, значи за нищо не става, съвсем сериозно го казвам от (болезнен 😄) опит. Родата на майка ми са стара голяма фамилия от Бачково. Лафът, че планината ражда хора, а полето - тикви, не е случаен. 2 Връзка към коментар
pr284 Публикувано: 11 май, 2021 Сподели Публикувано: 11 май, 2021 преди 18 минути , Zaro каза: В момента много от местата не работят на пълен капацитет, просто щото няма толкова туристи На мен ми се стори същото и преди пандемията. Хем посред лято (август), но ако попаднеш през седмицата беше някакво мъртвило - говоря за Мугла и махалите над Широка лъка (Гела, Солища...). Между Триград и Чаирските езера беше малко по-оживено, на хижата имаше група каталунски колоездачи на велопоход в посока Смолян и язовир Кърджали, а и предприемчиви джипаджии извозваха хора до езерата, по 2-3 курса на ден може би имаше с туристи. Е, ние бяхме предимно на палатки и на хижи... Хижите бяха само с предварителна заявка, иначе попадаш на залостено и заключено (за съжаление има немалко такива навсякъде). В Мугла туристическата спалня си е класика. В Гела всичко беше затворено, а в моите представи това село се водеше уж ВИП... Миналата година бяхме на Маджарово - не работеше никакво заведение в града освен това на центъра за лешоядите. 3 Връзка към коментар
antea Публикувано: 11 май, 2021 Сподели Публикувано: 11 май, 2021 селцето е много китно, уютно и сгушено сред хълмове има си около десетина жители, неработещо основно училище, църквичка, костница с благодарствен венец от кметство Нареченски бани с поклон към загиналите, непродали вярата си, небрежно кръчме на мъничко площадче, ведри табелки, много котета и едно магаре; около него се вият пътеки към околни села, отнемащи между 2,5 и 5 часа в посока; ходиш ходиш ходиш, пък после се върнеш и ядеш храната в този район я знаете - абсолютно изкушение! всичко, което опитахме, си заслужаваше - пататник, клин, катми, забулен смилянски фасул, печено сирене на бикла, пъстърва на сач с чесънче и копър, разни бабини сладкиши, ей това е живот Косовските къщи са три, ние бяхме в Хаджийската, другите две са на отсрещен хълм, като до най-горната има и въжен асансьор за багаж, гледките по всяко време на деня, и при слънце и при облак, са страхотни; реставрирани са в типичния стил, включително и завършващия камък върху комините, а вътре са топли и конфортни, механата също е чудесна, особено с вечеря на чардака, съдържателите - мили и любезни, говорят и английски и испански, ако искате да покажете на чужденци какви прекрасни кътчета си имаме в родината та така... едва им се наситихме на тези пухкави и рошави в различно зелено хълмове, със сигурност октомври пак ще идем на там, за да ги видим и в другите пъстри цветове 🙂 16 3 3 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 11 май, 2021 Сподели Публикувано: 11 май, 2021 преди 49 минути , antea каза: селцето е много китно, уютно и сгушено сред хълмове има си около десетина жители, неработещо основно училище, църквичка, костница с благодарствен венец от кметство Нареченски бани с поклон към загиналите, непродали вярата си, небрежно кръчме на мъничко площадче, ведри табелки, много котета и едно магаре; около него се вият пътеки към околни села, отнемащи между 2,5 и 5 часа в посока; ходиш ходиш ходиш, пък после се върнеш и ядеш храната в този район я знаете - абсолютно изкушение! всичко, което опитахме, си заслужаваше - пататник, клин, катми, забулен смилянски фасул, печено сирене на бикла, пъстърва на сач с чесънче и копър, разни бабини сладкиши, ей това е живот Косовските къщи са три, ние бяхме в Хаджийската, другите две са на отсрещен хълм, като до най-горната има и въжен асансьор за багаж, гледките по всяко време на деня, и при слънце и при облак, са страхотни; реставрирани са в типичния стил, включително и завършващия камък върху комините, а вътре са топли и конфортни, механата също е чудесна, особено с вечеря на чардака, съдържателите - мили и любезни, говорят и английски и испански, ако искате да покажете на чужденци какви прекрасни кътчета си имаме в родината та така... едва им се наситихме на тези пухкави и рошави в различно зелено хълмове, със сигурност октомври пак ще идем на там, за да ги видим и в другите пъстри цветове 🙂 Хайде-е-е-е, още едно боднато флагче/карфица. За разлика от тези на @домосед, моите са на предстоящи (кога - не се знае) пътувания/места за посещения. Благодаря! 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега