Прескочи до съдържание

Попътни кръчми - храната е спасила човечеството от гладна смърт


Препоръчани мнения

На 3.06.2021 г. в 9:53, bibi каза:

Гоце Делчев - ресторантът на хотел Ува Нестум. Висок клас обслужване, прекрасна храна. Почти цялото им месо е от собствено стопанство. Както каза мъжът ми: тая супа от петел я усетих от 3 метра, че мирише като бабината

Благодаря за препоръката! Потвърждавам казаното и допълвам да не се пропускат десертите. Чийзкейкът от лайм и малиновата френска селска торта бяха превъзходни!

 

Ядохме страхотна пържена пъстърва в с. Места -"Рибен кът", намира се в края на селото в посока Добринище -Гоце Делчев.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

В този район собствениците на Ува Нестум имат още един хотел, Therma Vitae в Огняново. Ресторантът на Терма Вита ползва същото стопанство и храната е вкусна и прясна. Например предлагат почти винаги в обедното меню супа от петел, но цените са една идея по-евтини от тези в Ува Нестум.

 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Наскоро бях поопаднала на някво обсъждане на мидена ферма (или ресторант) в района на Българево/Каварна и си мислех, че става дума за "Дълбока", но се оказа, че става дума за друга, за която бяха писали, че е по-добра. Сега обаче нито си спомням как се казваше, нито къде точно се намираше, нито дори дали съм го чела тук, във фейса или някъде другаде, а при търсене в Googlе получавам все резултати за Дълбока... Някой може ли да подскаже?

Връзка към коментар

Не са много попътни, защото са във Варна, но реших да ви ги кажа, защото си струват и са основно морски.

Първата е  Лас Палмас, собственика е готвач и сервитьор 3 в 1 и е живял в Испания, не че е важно.

 

Има винаги прясна черноморска  риба от сорта на сафрид, зарган, лихмус, кефал,  кая, чернокоп, до калкан, разбира се и рибена чорба с дивисил.

Намира се в широк център и почти винаги по обед няма никой, съвсем обикновена кръчма и бих я подминал, ако не знаех каква точно е.

Рибата винаги е много прясна, изчистена, няма миризми на  гранясало олио и т.н. Тази кръчма ми я каза преди години @Tedy

 

0B78B92F-E1E7-4B82-9AEF-7D41B580384F.jpeg.eb84f9c5b66b93c1f6a4ec2510ef067a.jpeg

63BC9113-73B6-4FD4-98AD-8A545E1458D0.jpeg.ce096e61a49235f3c0c9d20838917750.jpeg

 

7ABF00D4-0580-4762-931E-09F19201377A.jpeg.e5ada81c5b04e33c0533ea181caa0b99.jpeg

34603335-EC91-416C-943E-C1969C513E28.jpeg.f065e91c3f365ee9876ba616e52bba41.jpeg

 

Втората е Рибката в квартал  Аспарухово, доста е забутана, типична квартална кръчма, каза ми я един съученик който е от квартал, според него кръчмата е над 35+ год, защото я помни когато  е бил 1 клас. Отвън представлява нещо като фургон от който може да се купи риба за дома. Вътре в двора има 5-6 маси, почти винаги е пълна и изкарах голям късмет, че имаше място без резервация.

Рибите са идентични, има страхотни, може би най-хубавите калмари, миди, рибена и мидена чорба и т.н.

Дори до фургона не се усеща никаква миризма на олио и пържено, нещо което ми направи силно впечатление, за разлика от разни други подобни места, които вонят от 50м поне.

По-голямата риба на третата снимка е точно една педя дълга.

 

17E70C04-FAA3-410F-B358-7957B26BE53B.jpeg.eb98d4dd76d7b9c5f04b4fd75b962476.jpeg

0B682C89-294B-4B21-BA5F-9B0F981116B4.jpeg.4c9a050d95251f16f28a38a53a6a15fb.jpeg

918F9B9A-EE3C-4CC7-8C5D-32A9C6103B01.jpeg.f10aaa83672b77d78ccb7d827fd5c85b.jpeg
 

320F9FD2-E611-4831-802D-F076F5E226A4.jpeg.936534e6856a71c68d00e3b36a751bec.jpeg

6BC4E2BF-8618-4F4F-A605-0B540B883A95.jpeg.b77f6936e2b13e001fe01ceffd1fe7a3.jpeg

 

В рибката бяхме 4 човек, ядохме по 2 порции ястия, примерно аз и жена ми ядохме една чорба, едни калмари и две порции сафрид общо.

Другите двама ядоха една риба, една чорба, едни миди и едни картофи, които бяха на цената на чорбата, плюс бира и дадохме  60лв общо / 15лв на човек.

 

Особено втората съм я кръстил варненското гаучинче.
 

  • Харесвам 12
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
На 7.08.2021 г. в 19:01, chandni каза:

Наскоро бях поопаднала на някво обсъждане на мидена ферма (или ресторант) в района на Българево/Каварна и си мислех, че става дума за "Дълбока", но се оказа, че става дума за друга, за която бяха писали, че е по-добра. Сега обаче нито си спомням как се казваше, нито къде точно се намираше, нито дори дали съм го чела тук, във фейса или някъде другаде, а при търсене в Googlе получавам все резултати за Дълбока... Някой може ли да подскаже?

Сигурна ли си, че е мидена? В района не съм чувала за друга мидена, но много хвалят охлювена?

 

Споделям още едно място в Белица /при мечките 😄/ в Рила - Мартини бар. Направо убиха змея с меню за храна, напитки /най-хубавата лимонада това лято пих там/, порции.... Предлагат пици, стекове, телешки рапове, салати и други изумителни неща за селско меню 🤭 Отстани тече река/поток и е приятно хладно дори в жегите в 14ч. по обяд. Препоръчвам с 2 ръце.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Въпросът е коя е мидената ферма в района - освен Дълбока, която е за препоръки. Тя, че е мидена, е мидена, но не става от години за сядане на място.

Иначе мидени ферми има и по южното черноморие, но не знам каква им е логистиката по зареждането.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, jul каза:

Сигурна ли си, че е мидена? 

Определено не съм сигурна... Възможно е и да не е било точно мидена ферма, а ресторант с морски деликатеси... Рових, търсих... Единственото, на което се натъкнах и което евентуаално би могло да е търсеното от мен заведение, е Тюленово бар и ресторант... Ще почакам за още някакви препоръки в района, пък в крайна сметка може да се озовем в Тюленовския, а вечерта да пробваме варненския MORE или някое от препоръчаните от @Alexander.

 

преди 13 часа, jul каза:

но много хвалят охлювена?

Охлювена - само ако охлювите са рапани... :laugh1:

  • Смея се 2
Връзка към коментар
На 12.05.2021 г. в 12:37, Zaro каза:

"Морски сговор" на Ченгене скеле

Снощи минахме от там, но беше пълно и нямаше места. Чакаше се на опашка за влизане в кръчмата, на опашка за влизане в тоалетната, вероятно и за храна щеше да се чака на опашка... 🤣На всичко отгоре масите бяха наблъскани една в друга, беше супер задимено и си тръгнахме.

 

Отидохме в бирария Нептун в Крайморие и останахме много доволни. За разлика от околните 5-6 кръчми, тази беше пълна, но въпреки това ни намериха маса. Въпреки, че беше пълно, поръчките идваха бързо. Морските деликатеси бяха пресни и вкусни. Единствено панаирните рапани не бяха добри - недоварени и доста жилави, а пандата беше твърде много за размера на рапаните. Порциите са големи, а цените изобщо не са високи. За салата миди, порция панирани рапани, порция пържена хамсия и чернокоп на скара, голяма наливна бира и минерална вода 0.5 платихме 37 лв.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Да го рекна, макар че предполагам го знаете. Мидите филтрират морската вода, за да се хранят с фитопланктона и освен него задържат и много знайни и незнайни нещица. Така че имайте едно наум. 

И друго, някои от рибите по морето са сезонни, така че ако ги има в менюто,  са от фризера. Не че нещо, но е некоректно ако ги предлагат за "сутринта са уловени, човекът ми е приятел" 🙂 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Светославов каза:

Да го рекна, макар че предполагам го знаете. Мидите филтрират морската вода, за да се хранят с фитопланктона и освен него задържат и много знайни и незнайни нещица. Така че имайте едно наум. 

И друго, някои от рибите по морето са сезонни, така че ако ги има в менюто,  са от фризера. Не че нещо, но е некоректно ако ги предлагат за "сутринта са уловени, човекът ми е приятел" 🙂 

Чернокопи, заргани, паламуди - всичко е есенна риба. Ама и хората сами искат да бъдат излъгани - прясна, та прясна. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На пътя от Гоце Делчев за село Делчево има прекрасно място, хотел-ресторант Воденицата. В хотела не съм отдядала, но храната в ресторанта е винаги прясна и вкусна. Мястото е сенчесто, с красива градина и малка река. Идеално за почивка и хапване в летните жеги.

IMG_20210819_121935.jpg.de74650dd18b4e0d315f4862a30a295c.jpgIMG_20210819_121948.jpg.d052b3d761d9994c49e15d8bc756b1db.jpg

  • Харесвам 6
  • Благодаря 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

По пътя от Варна за София човек трудно може да хапне крайпътно. Имахме няколко проби - тц. След Търговище в посоко В. Търново, при село Кьосевци има заведение кръстено в Googlemaps - Eat&gо. Там ни спасиха от гладът. От дясната страна на пътя е, до него има щанд за продажба на раци - с голяма жълта табела. Вкусни готвени храни, скара и добър крем карамел. Цените  -  приятно ниски. Снимки нямам, гладна бях. :wink:

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Не мога да го намеря на телефона.

Пада се на едно малко кръгово, до него има магазин за мебели нещо евро мебел, но той не ми излиза в мапса, аз съм на телефона.

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lindt каза:

@samuraika@Alexander, моля ви да ми припомните заведението в Добринище (Банско), което ви е направило добро впечатление! Благодаря предварително 🤗 

Макар да не е към мен, ще си позволя да се "обадя" 🙂 (моля да не се приема като нахалство). В Добринище, според мен, най-доброто място е "Македоската кръчма". Кунята е страхотна и имат чудесна градина. Цените обаче са по-високи. Ако се търси спокойствие заведението е подходящо за обяд. Вечер имат "участия" на разни певци и свирачи и е доста шумно. 

Мога да препоръчам (много) заведение в с. Годлево (много близко в района) - Асеневата механа. Имат, отново, дтрахотна кухня, страхотна градина и цените има са чудесни (за района). В гугъл излиза веднага, но след входа в селото, първата пряка в дясно (има табела). Отново се извинявам, че се намесвам в чата

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 33 минути , DryGuy каза:

Макар да не е към мен, ще си позволя да се "обадя" 🙂 (моля да не се приема като нахалство). В Добринище, според мен, най-доброто място е "Македонската кръчма". Кухнята е страхотна и имат чудесна градина. Цените обаче са по-високи. Ако се търси спокойствие заведението е подходящо за обяд. Вечер имат "участия" на разни певци и свирачи и е доста шумно. 

Мога да препоръчам (много) заведение в с. Годлево (много близко в района) - Асеневата механа. Имат, отново, страхотна кухня, страхотна градина и цените има са чудесни (за района). В гугъл излиза веднага, но след входа в селото, първата пряка в дясно (има табела). Отново се извинявам, че се намесвам в чата

Е, защо се извиняваш сега? Благодаря ти за идеите 🙂

Но последно в Македонската кръчма не си избрах нищо. Изпитвам почти ужас от порции с меса по половин килограм и нагоре. Аз ям няколко хапки и после ми омръзва, така че в заведенията живея на боб и пататник/ пържени картофи.

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 27 минути , Lindt каза:

Е, защо се извиняваш сега? Благодаря ти за идеите 🙂

Но последно в Македонската кръчма не си избрах нищо. Изпитвам почти ужас от порции с меса по половин килограм и нагоре. Аз ям няколко хапки и после ми омръзва, така че в заведенията живея на боб и пататник/ пържени картофи.

 

🙂 За боб и картофки (не пататник) може да опитате "Бански хан" в Банско. Частта отвън (разбирай - масите на открито) е със странен стил, но като кухня специално тези две ястия са много добри.

В препоръчаната от мен по-горе механа има малък, но много добър избор на безмесни ястия. Шуплата и печените чушки с домаетн сос са моя фаворит. 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Lindt каза:

@samuraika@Alexander, моля ви да ми припомните заведението в Добринище (Банско), което ви е направило добро впечатление! Благодаря предварително 🤗 

В Добринище Бабуч е най-добре. 

В Банско, ако обичате хубави бургери и пици (но се води стрийт фуд и доставка за вкъщи)  https://m.facebook.com/strfbGroshe/

Три години подред ходим в добринище и по_ок от Бабуч няма, а тази година отидохме в банско и се допитахме до местни банскалии, те ни препоръчаха - пак Бабуч. За самото Банско каквото препоръчаха аз не мога да препоръчам. Огромно меню, скъпо. Но там навсякъде е така. Та, за това сме много доволни от Грош. 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Lindt каза:

@samuraika@Alexander, моля ви да ми припомните заведението в Добринище (Банско), което ви е направило добро впечатление! Благодаря предварително 🤗 

И аз с 2 ръце за Бабуч в Добринище.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

По пътя за хижа Вихрен на един завой преди хижа Бъндерица има заведение със страхотна скара и салати. Да вярно не става за вечерта, но за обяд с разходка е супер. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Едно от моите топ места за попътни ресторанти е Юговски Хан. Намира се по пътя за Пампорово, Лъки, Хайдушки поляни.

Ходила съм за първи път преди 15 г. и си поддържаше ниво когато бях последно преди 3 г. Освен добро обслужване, имат и страхотни родопски специалитети

 

Юговски хан 089 913 7671 https://maps.app.goo.gl/1DuZvKaqUuTdWVWMA

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

По пътя Малко Търново - Бургас. Приятно крайпътно заведение в село Крушевец, на което пише 'Ако си гладен, спри'. А ние бяхме гладни, защото възнамерявахме да обядваме в с. Бръшлян, а там ресторанти няма. Рибарникъ, където ни пратиха любезните хора от Етнографската къща, също не работи.

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Снек бар  "Пода" на пътя между Старо Оряхово и Варна. Много елегантно, страхотна обстановка, супер обслужване и доста добра кухня, почти гурме в добрия смисъл, не в големината на порциите, съвсем неочаквано за крайпътно заведение.

https://podabg.com/

 https://m.facebook.com/barpoda/

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.