Прескочи до съдържание

Полша - въпроси

iaia_mama

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 35 минути , iMari каза:

Закопане и полските Татри интересни ли са ти? Пътеката до езерото Морско Око е популярен маршрут. Динамиката на Варшава на мен много ми допадна, през лятото е много приятна. 

От Варшава на два часа с влак е замъка Малброк.

От Краков има евтини полети до Гданск, ако ти се прави шантав маршрут. Даже бих ти препоръчала да започнеш от там с нощувките и да продължиш към Малброк, Варшава и Краков. 

Виждам, че съм си запазила и Tarnow за посещение от Краков.

В Гданск, Малборк , Вроцлав бях скоро. Тарнов ме заинтригува, интересни ми са такива градчета. Иначе мога да изкарам само в Краков в любимите ми три града е.

От Варшава смятам да отида до Бялисток, обожавам да пътувам с "полското БДЖ"🙂, но като гледам няма значение дали ще купиш билет за утре или за след месец цената е една и съща. @Nikolay Ivanov има ли въобще промоции?

• Харесвам 2
Публикувано:

Здравейте,
живот и здраве през май ще съм три пълни дни във Вроцлав и за пръв път в Полша изобщо. Въпреки, че е е най-добрата отправна точка за ходене до Аушвиц, някой може ли да препоръча агенция, която би го организирала, тъй като с обществен транспорт става сложно и дълго, а колата под наем не е опция. Благодаря предварително!

Публикувано:

и аз се интересувам от същото, само че от Краков, най-вече за ходенето до Аушвиц, което ни е задължително, мислех да е направо от летището поради ранния полет, но нещо хич не ми харесва транспорта, та обмисляме и кола (макар че предпочитаме без, за да не търсим и нощувки с паркинг, а някъде в центъра на Краков) - в тази връзка някой да препоръча фирма, от която е наемал в Полша? или да сподели как си е направил логистиката до Аушвиц, ние по-скоро мислим без платения тур там и се интересуваме повече от Аушвиц 2

Публикувано:

Не знам защо не ви харесва транспорта, при положение че от централната автогара има автобус на всеки половин час. Разбира се с кола ще е по-удобно.

И да , няма нужда от платен тур. Информационните табла навсякъде из двата лагера са отлични.

• Харесвам 3
Публикувано:

не че не ми харесва, просто се надявах да има някаква опция директно от летището, вместо да ходиш до града и оттам пак да тръгваш в посока към летището (поне така ми изглежда на картата), което и при идеално съгласувани разписания ще надхвърли два часа път

Публикувано:
преди 34 минути , antea каза:

не че не ми харесва, просто се надявах да има някаква опция директно от летището, вместо да ходиш до града и оттам пак да тръгваш в посока към летището (поне така ми изглежда на картата), което и при идеално съгласувани разписания ще надхвърли два часа път

Не съм посещавала Аушвиц, че не е за моя тип нервна система, но проверявах за приятелите, с които пътувах. Почти съм сигурна, че имаше вариант с влак от някаква гара близо до летището. Малко по-късно ще проверя.

От летището слизате на  Kraków Bronowice и там може да направите връзка с влака за Освиенцим. Но този влак е по един на час, а и не знам дали ще ви е удобно, тъй като нямам идея от къде се влиза в лагера. Настоящото разписание е до средата на юни, така че има шанс тепърва да излязат някакви по-удобни връзки. Имат навика да пускат летни маршрути точно заради туристите.

image.png.b7744c219850428df69315f24a24775c.png

image.png.9421e37fc54a26cbcc52ea5d910923aa.png

• Харесвам 3
Публикувано:
На 31.03.2025 г. в 10:19, traveler каза:

В Гданск, Малборк , Вроцлав бях скоро. Тарнов ме заинтригува, интересни ми са такива градчета. Иначе мога да изкарам само в Краков в любимите ми три града е.

От Варшава смятам да отида до Бялисток, обожавам да пътувам с "полското БДЖ"🙂, но като гледам няма значение дали ще купиш билет за утре или за след месец цената е една и съща. @Nikolay Ivanov има ли въобще промоции?

За трасетата, където пътуват много хора, билетите често са с постоянни цени.  Ако се пробва 30 дни преди пътуването, може и да се хване добра цена. Понякога 2-3 дни преди датата също пускат ниски цени.

• Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Аз ще помоля за малко помощ за фабриката на Шиндлер в Краков. За жалост, билети могат да се купят чак за края на юли - вероятно всичко е изкупено от агенции. Въпросът ми е да се хвърлям ли на скъпите билети или има шанс да си купя нормални на място?

Публикувано:
преди 7 часа, noshtna_ptica каза:

Аз ще помоля за малко помощ за фабриката на Шиндлер в Краков. За жалост, билети могат да се купят чак за края на юли - вероятно всичко е изкупено от агенции. Въпросът ми е да се хвърлям ли на скъпите билети или има шанс да си купя нормални на място?

Ние си купихме билети на място и нямаше проблем

• Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

19.06 се оказа нац. празник. Освен затворни музеи /вероятно и магазини/ какво друго може да се очаква?

Дани Магелани
Публикувано:
преди 5 часа, noshtna_ptica каза:

19.06 се оказа нац. празник. Освен затворни музеи /вероятно и магазини/ какво друго може да се очаква?

Да смениш дестинацията и да дойдеш на рожден ден на една магеланка, например.😀

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 10 часа, Дани Магелани каза:

Да смениш дестинацията и да дойдеш на рожден ден на една магеланка, например.😀

Всяка магеланка е нац. герой 🙂

Като му дойде времето, ще я поздравя от Краков или Вроцлав 🙂

• Благодаря 1
  • 5 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, драги пътешественици!

Въпрос имам за Краков -видях, че има билет/карта за обществения транспорт за 24,48,72 часа и 7 дни. Откъде се купуват - може ли още на летището  (летището обаче извън зона 1) или трябва като се придвижи човек в зона 1 (Краков) оттам да си купи? Има ли някаква апликация, с която може да се купят тези по-дългосрочни билети/карти?

Благодаря предварително!

П.П. Всякакви препоръки за музеи, забележитлености, дворци....са добре дошли.

Мирослав Василев
Публикувано:
преди 31 минути , Balkanka каза:

Въпрос имам за Краков -видях, че има билет/карта за обществения транспорт за 24,48,72 часа и 7 дни. Откъде се купуват - може ли още на летището  (летището обаче извън зона 1) или трябва като се придвижи човек в зона 1 (Краков) оттам да си купи? Има ли някаква апликация, с която може да се купят тези по-дългосрочни билети/карти?

Благодаря предварително!

Приложението за транспорта е jakdojade от него могат да се купуват билетите.

https://ztp.krakow.pl/en/kmk-public-transport/kmk-ticket-guide

Тука има обяснение за билетите, само 24 часовите и 7-дневните имат опция за една зона и за трите наведнъж. Останалите са за трите зони наведнъж. Гледайте внимателно преди да изберете билета.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 35 минути , Balkanka каза:

Благодаря предварително!

Отговор от AI

В Краков можеш да закупиш карта за пътуване за 24, 48 или 72 часа от билетните автомати на автобусните и трамвайните спирки, както и от автоматите на жп гарите. Можеш да платиш с карта или в брой.

Ако пристигаш със самолет, можеш да си вземеш билет още на летището от автоматите или да го закупиш онлайн наофициалния сайт на градския транспорт. Цените са следните:

• 24 часа (зона I) – 17 PLN (ако включва летището, цената е 22 PLN)

• 48 часа35 PLN

• 72 часа50 PLN

Но @Мирослав Василев вече е отговорил.

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря! Това на ИИ го четох, но реших, че естествен интелект ще ми отговори по-добре. 

Пристигам със самолет (по-горе съм попитала за летището)  и основно ме интересува на летището Плащането с карта как да го разбирам - с пластика или безконтактно (с телефон)?

или

Всякакви билети да купувам през апликацията jakdojade. В момента апликацията не работи - техническа профилактика.

Забележка - от сайта на транспорта не мога да си купя билет, може би в момента не работи или не знам какъв е проблемът. 

Мирослав Василев
Публикувано:
преди 40 минути , Balkanka каза:

Благодаря! Това на ИИ го четох, но реших, че естествен интелект ще ми отговори по-добре. 

Пристигам със самолет (по-горе съм попитала за летището)  и основно ме интересува на летището Плащането с карта как да го разбирам - с пластика или безконтактно (с телефон)?

или

Всякакви билети да купувам през апликацията jakdojade. В момента апликацията не работи - техническа профилактика.

Забележка - от сайта на транспорта не мога да си купя билет, може би в момента не работи или не знам какъв е проблемът. 

Безконтактното плащане работи без проблем. Пробвайте приложението след малко пак, трябва да работи без проблем.

• Харесвам 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

включвам се съвсем набързичко само да кажа (надявам се скоро и да покажа), че Краков се оказа чудесен и много приятна изненада, та ако изскочат добри билети няма място за колебание дали да бъде посетен и за кратко :smile: 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 44 минути , antea каза:

включвам се съвсем набързичко само да кажа (надявам се скоро и да покажа), че Краков се оказа чудесен и много приятна изненада, та ако изскочат добри билети няма място за колебание дали да бъде посетен и за кратко :smile: 

Съвсем скоро ще бъда в Краков за 3 дни. И във Варшава за 4. Въпроса ми е, с какво е най-изгодно да плащам. Сега са ми изтеглили нощувките за Варшава  и хич не ми хареса курса.

Публикувано:

на всички пос-терминали излизаше избор на валута за плащане, злоти или евро, злоти или левове (картите ни са левови), избирахме злоти, сега погледнах една от последните транзакции и курсъг е 0.461875, може би ще се промени с малко като премине осчетоводяване 

Публикувано:
Преди 1 час, antea каза:

на всички пос-терминали излизаше избор на валута за плащане, злоти или евро, злоти или левове (картите ни са левови), избирахме злоти, сега погледнах една от последните транзакции и курсъг е 0.461875, може би ще се промени с малко като премине осчетоводяване 

А с каква карта? Моето плащане беше с Wizz CC на DSK и курса беше 0,49..

Публикувано:

с кредитни на ПИБ, прегледах повечето транзакции, курсът варира между 0.4616 и 0.462, плащанията бяха сряда,  четвъртък и днес

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• Kristiyan Desev
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.