Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 минута , iceman00 каза:

Компенсацията зависи от разстоянието, за Майорка - София би следвало да е 400евро.

Ти пишеш за закъснял полет компенсация, а тук става на върпос за отказан досъп на борда. Различно обещетение е

• Харесвам 2
Публикувано:

Член 4

Отказан достъп на борда

1.  
Когато опериращ въздушен превозвач по разумни причини има вероятност да откаже достъп на борда, той първо следва да апелира към доброволци да се откажат от техните резервации в замяна на определени облаги според условия, съгласувани между съответния пътник и опериращия въздушен превозвач. На доброволците се предоставя необходимата помощ по член 8, като тази помощ е в допълнение към облагите, споменати в настоящия параграф.
2.  
Ако се явят недостатъчен брой доброволци, за да могат останалите пътници с резервации да се качат на борда, тогава опериращият въздушен превозвач може да откаже достъп на борда на пътници против тяхната воля.
3.  
Ако на пътници се откаже достъп на борда против тяхната воля, опериращият въздушен превозвач ги компенсира незабавно по член 7 и им предоставя необходимата помощ по членове 8 и 9.

Всъщност, да. Обезщетението по чл. 7 (250/400/600 евро) се предоставя само когато пътниците откажат да доброволстват. Ако са съгласни, се прилага чл. 4, пар. 1, който говори за "облаги", уговорени между превозвача и пътника-доброволец. Тези облаги е логично да са в по-ниски размери от обезщетенията по чл. 7 от Регламента. Иначе на превозвача би му било по-изгодно директно да пристъпва към изплащане на обезщетенията, определени в Регламента. Демек, доброволците също биха се прецакали, ако се съгласят на по-ниско обезщетение от нормативно установеното.
  • Харесвам 10
Публикувано:

Явно има някакво раздвижване, защото за април и май се появиха чудесни цени за Ница.
С бюджетен (но неособено такъв като цяло 😄) вариант за дълъг уикенд 16-18 май.
Даже ми се приходи пак и отново, но точно тогава ми е мисията Загреб 😄

По-активните граждани могат да скокнат на 20.04 (Великден) за ден. :wink:
Всичко може.

Screenshot.png.ef203ddbb4931fe9eb17e06453b405a5.png

Screenshot(1).png.0bfd72961f33290a9521e522834e646c.png

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 1 час, angel tomov каза:

Член 4

Отказан достъп на борда

1.  
Когато опериращ въздушен превозвач по разумни причини има вероятност да откаже достъп на борда, той първо следва да апелира към доброволци да се откажат от техните резервации в замяна на определени облаги според условия, съгласувани между съответния пътник и опериращия въздушен превозвач. На доброволците се предоставя необходимата помощ по член 8, като тази помощ е в допълнение към облагите, споменати в настоящия параграф.
2.  
Ако се явят недостатъчен брой доброволци, за да могат останалите пътници с резервации да се качат на борда, тогава опериращият въздушен превозвач може да откаже достъп на борда на пътници против тяхната воля.
3.  
Ако на пътници се откаже достъп на борда против тяхната воля, опериращият въздушен превозвач ги компенсира незабавно по член 7 и им предоставя необходимата помощ по членове 8 и 9.

Всъщност, да. Обезщетението по чл. 7 (250/400/600 евро) се предоставя само когато пътниците откажат да доброволстват. Ако са съгласни, се прилага чл. 4, пар. 1, който говори за "облаги", уговорени между превозвача и пътника-доброволец. Тези облаги е логично да са в по-ниски размери от обезщетенията по чл. 7 от Регламента. Иначе на превозвача би му било по-изгодно директно да пристъпва към изплащане на обезщетенията, определени в Регламента. Демек, доброволците също биха се прецакали, ако се съгласят на по-ниско обезщетение от нормативно установеното.

Много хубав коментар, който модератор може да премести в темата за правата ни. 

Значи доброволците трябва да искат от АК поне въпросните 250/400/600 евро + премаршрутизиране/рефънд + евентулно хотел, храна, транспорт. Всичко останало е набутка.

• Харесвам 4
Публикувано:

Ами аз не съм сигурен как стоят нещата

Щом си доброволец, значи не ти отказват достъп и нямаш право на голямата компенсация, а каквото дават. А щом компанията предлага на доброволци, логично е да предлага по-малко от сумата на компенсацията, иначе какъв е смисъла да се прави това, направо хваща и реже насила...

Хотелът и храната трябва да си ги има, няма спор.

• Харесвам 1
Публикувано:

Обаче ако някой иска да поостане за сметка на а/к и не се запише доброволец, може да му се наложи да си лети по план. :smile:
И така -250€ от евентуално обезщетение.

Ако трябва да остана на някое хубаво място още ден-два, защо да не се запиша. Май @Asya Assenova писа как Aegean предлагали по 250€ при бординг в Ханя лятото. Направо ще съм първи доброволец на опашката! :smile:

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 14 минути , Argentique каза:

Обаче ако някой иска да поостане за сметка на а/к и не се запише доброволец, може да му се наложи да си лети по план. :smile:
И така -250€ от евентуално обезщетение.

Ако трябва да остана на някое хубаво място още ден-два, защо да не се запиша. Май @Asya Assenova писа как Aegean предлагали по 250€ при бординг в Ханя лятото. Направо ще съм първи доброволец на опашката! :smile:

По принцип и аз съм на твоето мнение. Но ми се струва, че овърбукинга е все по мегафраш дестинации, по които няма свободно място в следващите няколко ни. Т.е. съгласявайки се, не е ясно дали в близките дни ще може да пътуваш. Другото е, че традиционните АК доколкото разбирам предлагат кеш на място, веднага те настаняват в хотел, докато Уиз я ти предложат хотел, я не. Поемаш си разходите и после се разправяш месеци с тях да ги възстановят и за обезщетение. Ако съм в авантюристично настоение ще си кажа защо не и ще се попазаря какво точно предлагат. 😀 Ако обаче полета е късно вечерта и цял ден сме трошили крака....май не.😁 Май нямаме описан случай от магеланец, който доброволно се е съгласил да поостане за сметка точно на Уиз. Ако има такъв да се чувства свободен да разкаже. 🙂

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 57 минути , iMari каза:

По принцип и аз съм на твоето мнение. Но ми се струва, че овърбукинга е все по мегафраш дестинации, по които няма свободно място в следващите няколко ни. Т.е. съгласявайки се, не е ясно дали в близките дни ще може да пътуваш. Другото е, че традиционните АК доколкото разбирам предлагат кеш на място, веднага те настаняват в хотел, докато Уиз я ти предложат хотел, я не. Поемаш си разходите и после се разправяш месеци с тях да ги възстановят и за обезщетение. Ако съм в авантюристично настоение ще си кажа защо не и ще се попазаря какво точно предлагат. 😀 Ако обаче полета е късно вечерта и цял ден сме трошили крака....май не.😁 Май нямаме описан случай от магеланец, който доброволно се е съгласил да поостане за сметка точно на Уиз. Ако има такъв да се чувства свободен да разкаже. 🙂

Правят опит да намалят разходите си за овърбукингпоне поне наполовина за най близките дестинации, за по далечните 60... 75  %  ако приемат усреднена цена за нощувка 50 евро на човек + още 50 разходи на ден. 

Жслък опит, не си струва. 

Публикувано:
преди 25 минути , Doctor Who каза:

Правят опит да намалят разходите си за овърбукингпоне поне наполовина за най близките дестинации, за по далечните 60... 75  %  ако приемат усреднена цена за нощувка 50 евро на човек + още 50 разходи на ден. 

Жслък опит, не си струва. 

Не можах да те разбера. Това е, което предлагат на място ли?

Те каквото и да предлагат, нищо не може да ги отърве от дължимото по Регламента щом не са те закарали до крайната дестинация преди да изтече третия час по разписание. Евентуално може да те разиграват за спорта, докато не ги притисне посредник.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако доброволно се откажете от полет, получавате само компенсацията, която сте си договорили с авиокомпанията. При приемане на предложението на АК се счита, че се отказвате от правата си по регламента. 

https://www.ecc.bg/bg/yourrights/otkazan-dostap-na-borda

• Харесвам 9
  • Замислям се 1
Публикувано:

Точно така. За това специално с Уиз препоръчвам да се иска повече от парите по регламент, но в кредити. Като ще е циганийка, поне да е пълна...

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, iMari каза:

Не можах да те разбера. Това е, което предлагат на място ли?

Те каквото и да предлагат, нищо не може да ги отърве от дължимото по Регламента щом не са те закарали до крайната дестинация преди да изтече третия час по разписание. Евентуално може да те разиграват за спорта, докато не ги притисне посредник.

Имам предвид това, което @Blago уточни. Опитват да не плащат по Регламента. 

• Харесвам 1
Публикувано:

В края на миналата година, полета ни с Уиз закъсня над 3 часа. Изплатиха обезщетението за закъснението в рамките на седмица по банкова сметка.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, iMari каза:

Малко в оффтопик, но днес вечерния полет до Виена на Оустриян беше овърбукнат ( заради канселациите на Луфти до Мюнхен), но благодарение на *А Gold статуса ми просто ме ъпгрейднаха в бизнес класата. Миналата година в Мюнхен като още нямах статус направо ми заредиха в дайнърса 250 евро на момента и ми заредиха по бордната карта ваучер за храна, хотел и такси. Предвид и уизз какви цени пускат в последно време даже не ги и гледам и винаги първи избор ми е някоя от традиционните компании дори с прекачване.

Колкото до оставането за сметка на уизз предвид как имат по два-три  полета обикновено на седмица не знам дали има магеланец с достатъчно останала отпуска, че да си позволи да остане инцидентно така.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 8 часа, Jorro каза:

Малко в оффтопик

Ееее, надявах се да разкажеш някоя история с неочакван край. 🙃

преди 4 часа, BPK каза:

За инфо - току-що взет приоритет Тирана-Анкона, 12.03.2025, 12.80 евро. Чекиран багаж под 15 евро някъде? Благодаря.

Братислава - Скопие на 19.03, 20кила за 13,80 евро, приорити за 11,80е.

• Харесвам 9
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, iMari каза:

Ееее, надявах се да разкажеш някоя история с неочакван край. 🙃

Братислава - Скопие на 19.03, 20кила за 13,80 евро, приорити за 11,80е.

Е изчакай де, едва сега започна пътуването, дай ми малко време .... 😄

Междудругото наложи ми се да купя билет до Неапол с Уизз за март и за пореден път се потресох въпреки високата цена на билета приоритито беше два пъти по-скъпо от чекирания багаж. За съжаление все по-често го виждам това  при 20 евро чекиран багаж  приорити 40+ евро и другото ми любимо място посредата да е по-скъпо от това до пътеката, само защото се предполага, че като сте двама ще купиш двете съседни...супер селски изпълнения и това в комбинация с летенето от онази дупка т1 тотално ме отказва от летенето с тях....

• Харесвам 5
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Здравейте, да ви попитам при закупен билет с флекс, колко време със задна  дата може да се промени билета ?

Примерно от ноември може ли да се смени с май месец ?

Публикувано:
преди 3 минути , nino каза:

Здравейте, да ви попитам при закупен билет с флекс, колко време със задна  дата може да се промени билета ?

Примерно от ноември може ли да се смени с май месец ?

Може за когато искаш!

• Харесвам 1
Публикувано:
На 26.02.2025 г. в 11:51, yordanov каза:

Айде, малко радост с две нови, този път адекватни дестинации от София:

Алгеро (Сардиния) и Краков. И двете от юни месец. 

Еее, Краков, доживяхме! Страхотна новина! 😊

• Харесвам 2
Публикувано:

Резюме на домашни потреби, ако на някой му трябват:

Флекс 9.90 - Анкона-Тирана, 19.03.2025, билет 14.99 (благодаря на колегата по-горе, който го е открил - все още работи).

Приоритет - 12.80, 12.03.2025, Тирана-Анкона (странно - намали ми го след няколко търсения, вместо да го качи, почти се бях отказал), билет 14.99.

Багаж 20 кг. - Бари-Тирана март, 14.80, работи за различни дати, билет 17.99.

• Харесвам 18
Публикувано:

Телефонът ми се обнови до Андроид 15 и сега при чекирането бутона системния е върху бутона NEXT на приложението на УизЕър. Някакви идеи как да продължа?

98d8fcac-f753-4645-ad8f-26ecdcaf1caa.jpg

• Шок 1
Публикувано:
преди 2 минути , Hakkâri Spor каза:

Пробвай през уеб версията, дори и от телефона.

Не става, пренасочва към приложението. Само от лаптоп може.

• Харесвам 1
Публикувано:

Е па махни приложението и няма да пренасочва

Или смени с другата навигация дето е с чертичката вместо с бутоните и после обратно, евентуално може да се преоразмери

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• Ralita
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.