Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , Фичо каза:

не що не мога да схвана какво представлява тази такса :scratch_one-s_head:

Пазили са ти мястото, пък ти не си дошъл. :laugh: 

Под това име е описана и в цитата от rdd, но какво точно искат да кажат само те си знаят.

На английски е дадена като: "Seat protection fee".

• Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Фичо каза:

Смисълът на тази такса е, че си запазил място в самолета и ако ти позволят безплатно да го анулираш, когато решиш, че не ти е нужно вече може да им объркаш плановете и ценообразуването. Такива тарифи с безплатно канцелиране имат много авиокомпании обикновено в бизнес класа, но цените им са значително по-високи. Доста различна на пръв поглед, но подобна по смисъл е таксата "ангажимент" в банките - когато ти вземат пари за разрешена, но неусвоена сума по кредит.

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)
преди 19 часа, koliob каза:

Смисълът на тази такса е, че си запазил място в самолета и ако ти позволят безплатно да го анулираш, когато решиш, че не ти е нужно вече може да им объркаш плановете и ценообразуването.

Да, има смисъл в това, въпросът е, че терминът "запазване на място" звучи малко двусмислено (на английски "Seat protection fee" като че ли е по-ясно),  доколкото има и процедура на закупуване на конкретно място, а и за другите сходни такси не се разбира много добре (поне за мен) какво точно представляват.  

Да пробваме да ги разгадаем, давам пример с предположение кое какво е, ако бъркам ме поправяйте :rolleyes: 
Ето някои от таксите:
- Административна такса / Administration fee - На полет, на пътник ‎8,00 €
- Такса за промяна на полет / Flight change fee - На полет, на пътник ‎40,00 € – ‎30,00 € 

- Такса за отмяна / Cancellation fee - На полет, на пътник ‎60,00

- Такса за изпуснат полет / Missed departure fee  - На полет, на пътник ‎70,00 €
- Такса за запазване на място / Seat protection fee - На полет, на пътник ‎€80,00

Ето пример:
На 15-ти януари съм си купил билет за полет на дата 15-ти март, за 192€ + Priority 8€ , или общо 200€  и разглеждаме няколко сценария:

1.  На 15-ти февруари (повече от 14 дни преди полета) решавам, че няма да пътувам и се обръщам към Wizz за възстановяване на част от платеното. 
     Wizz начисляват  Такса за отмяна , удържат си  Административна такса и ми връщат 200-60-8 = 132€

2.  На 10-ти март (по-малко от 14 дни преди полета) решавам, че няма да пътувам и се обръщам към Wizz за възстановяване на част от платеното.  
      Wizz начисляват  Такса за запазване на място,   Административна такса, удържат стойността на закупените услуги (Priority) и ми връщат 200-80-8-8 = 104€  

Забежка: това е обаче според написаното на едно място на сайта, а на друго място пише следното: 

image.png.0f9033b0283cc1d6d504ef369b9a064b.png

3.  Решавам, че искам да променя полета си
      3.1. На 10-ти февруари (повече от 30 дни преди полета) решавам, че искам да променя полета и вместо на 15-ти март, да летя на 16-ти март, като цената за новия полет е 210€ .  В този случай, освен вече платените от мен 200€, ще трябва да заплатя още  Такса за промяна на полет и разликата в цената на полетите или 30€ + 210-192 = 48€ 

3.2. На 20-ти февруари (повече от 7 и по-малко от 30 дни преди полета) решавам, че искам да променя полета и вместо на 15-ти март, да летя на 16-ти март, като цената за новия полет е 210€ .  В този случай, освен вече платените от мен 200€, ще трябва да заплатя още  Такса за промяна на полет и разликата в цената на полетите или 35€ + 210-192 = 53€ 
      3.3. На 10-ти март (повече от 3 часа е по-малко от 7дни преди полета) решавам, че искам да променя полета и вместо на 15-ти март, да летя на 16-ти март, като цената за новия полет е 210€ .  В този случай, освен вече платените от мен 200€, ще трябва да заплатя още  Такса за промяна на полет и разликата в цената на полетите или 40€ + 210-192 = 58€ 

4.  На 15-ти март закъснявам за моя полет и не успявам да се явя навреме на гейта.  Обръщам се към Wizz със заявка да ме прехвърлят за полета на следващи ден -16-ти март, който струва 210€  В този случай, освен вече платените от мен 200€, ще трябва да заплатя още  Такса за изпуснат полет и разликата в цената на полетите или 60€ + 210-192 = 78€  (Не знам в този случай какво става с Priority-то , но подозирам, че ако искам да имам такова и за новия полет, ще трябва да заплатя още веднъж), а може би (?) също и  Такса за промяна на полет - 40/30€ 

5.  На 15-ти въобще не се явявам на гейта и в последствие ( срок? )  се обръщам към Wizz за възстановяване на част от платеното.  
      Wizz начисляват  Такса за запазване на място,   Административна такса, удържат стойността на закупените услуги (Priority) и ми връщат 200-80-8-8 = 104€ 
........................................

Дали е така, или бъркам някъде? :scratch_one-s_head:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 10
  • Шок 1
  • Браво 2
Публикувано:
Преди 1 час, Фичо каза:

На 15-ти януари съм си купил билет за полет на дата 15-ти март, за 192€ + Priority 8€ , или общо 200€  

Сядам и чакам да видя как ще купиш билет за 192€ + Priority 8€ , или общо 200€ :beach:

• Харесвам 1
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 14 минути , Zaro каза:

Сядам и чакам да видя как ще купиш билет за   ... :beach:

Т'ва хипотетично, за целите на проучването само :grin: 

Но ако пък (още по хипотетично :biggrin:)  Салма Хайек и Пенелопе Круз ме помолят да им правя компания и за целта се налага да купя такъв билет - купувам! :grin:

• Харесвам 3
  • Браво 2
  • Смея се 10
Публикувано:
1 hour ago, Фичо said:

На 10-ти февруари (повече от 30 дни преди полета) решавам, че искам да променя полета и вместо на 15-ти март, да летя на 16-ти март, като цената за новия полет е 210€

1 hour ago, Фичо said:

На 15-ти март закъснявам за моя полет и не успявам да се явя навреме на гейта.  Обръщам се към Wizz със заявка да ме прехвърлят за полета на следващи ден -16-ти март, който струва 210€ 

А аз се чудя дали е възможно на 10.02 полет за 16.03 да струва 210 евро и на 15.03 същия полет (за утрешния ден) да струва пак толкова, колкото се е предлагал на 10-02 - 210 евро. 

Публикувано:
преди 3 минути , Dango каза:

А аз се чудя дали ...

Както споменах - примерът е хипотетичен, с цел да опитаме да си изясним какво представляват различните такси. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 52 минути , Dango каза:

да струва пак толкова, колкото се е предлагал на 10-02 - 210 евро. 

Напълно е възможно да се предлага на същата цена! Това обаче не означава, че през цялото време  цената е била константна. Напротив,  цената може през месеца да  се е променяла и ден преди полета да е има същата стойност, както в ден Х.

Публикувано:
Преди 1 час, Фичо каза:

Т'ва хипотетично, за целите на проучването само :grin: 

Но ако пък (още по хипотетично :biggrin:)  Салма Хайек и Пенелопе Круз ме помолят да им правя компания и за целта се налага да купя такъв билет - купувам! :grin:

Като са толкова на зор - да ти купят. :wink:

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 12
Публикувано:
На 21.01.2019 г. в 19:01, Фичо каза:

ама ти търсиш логика в W!Zzair ли? Кауза пердута! Тамън да се проясни и те вече сменят правилата 😄

• Смея се 2
Публикувано:
На ‎22‎.‎1‎.‎2019 в 14:50, Фичо каза:

Дали е така, или бъркам някъде?

Според мен са верни разсъжденията ти към настоящия момент, че правилата(сумите) там се променят често. 

Както и друг път е ставало дума, за скъпите билети има смисъл да търсиш промяна/връщане. 

Друг е въпросът колко от нас купуват билет над 100 евро за полет с Уиз!? :smile:

• Харесвам 5
Публикувано:

Имам въпрос - какви цени мога да очаквам до Лондон и обратно 21 - 23 юни? Задължително трябва да пътуваме тогава, само на уиз полетите ни устройват като час. Не знам колко може да падне цената, за да я чакам, или въобще няма да пада (не бях се Сетила за пътуващите сънародници лятото). Ще сме трима с детето и това още повече завързва картинката. 

Публикувано:
преди 2 часа, luba_rizova каза:

Имам въпрос - какви цени мога да очаквам до Лондон и обратно 21 - 23 юни? Задължително трябва да пътуваме тогава, само на уиз полетите ни устройват като час. Не знам колко може да падне цената, за да я чакам, или въобще няма да пада (не бях се Сетила за пътуващите сънародници лятото). Ще сме трима с детето и това още повече завързва картинката. 

Студентите би трябвало вече да са се върнали, т.к. сесиите са обикновено месец май. За летните отпуски е рано юни. Т.е. не е период с масово пътуване.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 часа, lesy каза:

Студентите би трябвало вече да са се върнали, т.к. сесиите са обикновено месец май. За летните отпуски е рано юни. Т.е. не е период с масово пътуване.

Да допълня. Цените в момента с отстъпката са 78/117 лв.

Юни месец си е лято, когато е урожаят на А/К. По това време има и нещо като мини ваканция за учениците във Великобритания:

image.png.b54b59a86f4c7f6110ca3de72a78a451.png

Това А/К го знаят и затова полетът на 23-ти е малко по-скъп.Обаче пък ти си срещу трафика на семейните, затова си мисля, че тези билети има къде да падат. AirHint също казва, че има 85% вероятност да падат:

image.png.8e9b65bbdc9723da036d68269b8b63b3.png

Аз на твое място бих купил евтините билети на отиване за 78 лв. и да следя цените на билетите на връщане. Така поне ще намалиш стреса от следенето на цената на половина, а ако пък не успееш да хванеш по-ниска цена, ще можеш да се успокояваш, че поне на отиване са на добра цена. Това е неудобството човек да трябва да лети на точно определени дати.

• Харесвам 1

Искам да попитам само 48 часа след резервацията на полетите ли може да се възползвам от 10% кеш бек от резервация на кола и хотели? В момента за колата под наем ми изписва : "You’ve knocked a full 24 hours off the cost of your rental. Please check out the new prices below." .

Редактирано от oli_mali
Публикувано:
преди 7 минути , oli_mali каза:

Искам да попитам само 48 часа след резервацията на полетите ли може да се възползвам от 10% кеш бек от резервация на кола и хотели? В момента за колата под наем ми изписва : "You’ve knocked a full 24 hours off the cost of your rental. Please check out the new prices below." .

За хотелите няма такова ограничение, дори не е задължително да имаш полет с тях.

• Харесвам 1
Публикувано:

За колите също няма , резервирах кола преди да взема полета.  Но трябва да се внимава с цените миналата година като гледах цените през техния линк, бяха значително по-високи от тези ако влезеш директно в rentalcars.com

• Харесвам 3

Уизеър отменя полетите от/до Братислава на 22, 24, 29 и 31 март. Дано не ги махнат и от лятното разписание

Редактирано от montepinar
  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 13 минути , montepinar каза:

Уизеър отменя полетите от/до Братислава на 22, 24, 29 и 31 март. Дано не ги махнат и от лятното разписание

Това къде го прочете? На сайта им 24 и 31 март стоят даже пробвах и стигнах до плащане, но 22 и 29 действително ги няма 😕

Публикувано:

Като ми е отменено само връщането на 22-ри, полета за отиване остава ли или може и той да мърда?  Или само отменения полет може да се променя. На една резервация са.

Публикувано:

Тея в какъв филм ме вкараха, баси.... A мога ли да сменя връщането вместо отменения Братислава - София на 22-ри, с Виена - Ниш на 21-ви например, пак  с Уиз. Или полета задължително трябва да е само от Братислава и само до София?

Публикувано:
преди 30 минути , kakadu каза:

Тея в какъв филм ме вкараха, баси.... A мога ли да сменя връщането вместо отменения Братислава - София на 22-ри, с Виена - Ниш на 21-ви например, пак  с Уиз. Или полета задължително трябва да е само от Братислава и само до София?

Ако ти дава такъв избор за сходни летища- да. Ако не - трябва да се обадиш на телефона им, аз съм успявала да направя подобна промяна, макар и в сайта им да липсваха като опция за промяна на маршрута  (ако летят от -до там разбира се ).

преди 11 часа, Ivan Ivanich каза:

Това къде го прочете? На сайта им 24 и 31 март стоят даже пробвах и стигнах до плащане, но 22 и 29 действително ги няма 😕

В имейл за преместен полет...  и на сайта има инфо. Не те задължавам да ми вярваш.

Много добре знам, че на сайта ги  има още 24 и 31, може би скоро ще ги махнат.

Например във вторник получих имейл, че ми отменят полета Бергамо-Острава (на Раянеър), но на сайта си стоеше с часове и цени и можеше да си купиш билет. В петък ги махнаха и от сайта всички дати след 31 март.

Ето два примера, в които имейлът с лошата новина идва преди промяната да е отразена на сайта. Често се случва обратното

Редактирано от montepinar
  • Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   12 магеланци

• r_nikolov1
    • Bilqz
    • Stefanovam
    • pepsii
    • yordanov
    • Ради
    • Simka
    • jorrro
    • Victoria
    • traveler
    • GlobeRider
    • EliDion
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.