Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

За да приключим темата, ще опиша от любимите на Topfly хипотетични ситуации.

Представете си, че сте на опашка на обществена тоалетна, която има 10 кабинки, но, не щеш ли, концесионерът е пуснал 12 човека в зоната за достъп.

В задачата се пита - къде е проблемът, ако операторът на обекта е дал фалшиви надежди за физиологично облекчение на повече хора, отколкото е капацитетът?

Кой крайно нуждаещ се е с предимство? С малък зор, но спешно? С голям зор, но подлежащ на отлагане? Или голям пълнолетен банков специалист с голям и спешен зор? А може би дете с малък зор, чийто баща чака отвън?

Чия е вината? На допуснатия до отходния обект, който е получил напразна надежда за облекчение? На бащата на непълнолетното дете, който не го е научил да стиска като пионерче пред плоча на застрелян обирджия на мандра? Или не е предвидил непредвидимата ситуация?

В такава ситуация на безкрайно неудобно напрежение и душевна мъка няма нищо по-нормално ощетеният ползвател на услугата да отиде и за си излее ... болката в кабинката на лелята, която пуска повече хора отколкото е допустимо.

Ако някой продължава да упорства с глупости и словесни еквилибристики, да се постави на мястото на човека, за когото няма място в описаната ситуация. Ако и сега не му стане ясно, не знам.

Айде малко някой да забърше ...

• Харесвам 5
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 2 часа, Topfly каза:

Измислих решение срещу овърбукинг, което абсолютно се пасва в сегашната бизнес логика на авиокомпаниите и е от полза за всички категории пътници и авиокомпаниите 🙂

...

Много по добре е по бизнес логиката за плащане на най различни допълнителни такси, авиокомпаниите да въведат допълнителна такса от 5-10 евро за овърбукинг. Пътниците, които платят тази такса, могат да бъдат сигурни, че при евентуален овърбукинг, те няма да бъдат сред избраните да не пътуват.

WOW!

Човече, ти не просто се опитваш да открехнеш кутията на Пандора. Ти искаш да разбиеш капака ѝ с шут!

Нека видим къде твоето чудесно решение моментално ще намери приложение:

- оувърбукинг в хотелите. Не плащаш (допълнителна такса спокойствие) - спиш на пейка пред хотела;

- оувърбукинг в ресторантите. Не плащаш - ядеш на пейка пред ресторанта;

- оувърбукинг в автобусите. Не плащаш - набиваш крак пеш;

- оувърбукинг в родилните домове. Не плащаш - раждаш във фоайето;

- оувърбукинг в киното. Не плащаш - гледаш филма, ама друг път. Като си платиш.

- оувърбукинг на стадиона. Виж горното;

- оувърбукинг в болницата. Не плащаш - лекуват те някъде другаде;

- (от което може да последва) оувърбукинг в църквата. Не плащаш - заминаваш си неопят;

- и оттам: оувърбукинг в гробищата. Не плащаш таксата спокойствие - закопават те в някоя нива. Или те кремират, ако случайно крематориумът не е оувърбукнат (ще е).

Найс, а? Всички са доволни! Само си викам - дано!

Или ти мислиш, че всички изброени от мен институции, че и други, ще стоят и ще гледат отстрани как авиокомпаниите правят кинти, ще преглъщат на сухо и няма да решат да се включат в схемата?

А Wizz оставиха тънкото впечатление, че се обръщат (ьТВ биха ползвали друг глагол - нахвърлят) към най-беззащитните, когато имат проблем със седалките.

• Харесвам 1
  • Браво 2
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 25 минути , georgebg каза:

Aз пък видях драмата в тази история  ... другаде:

Не знам кога е бил полета (дали след 22ч.) но със създадената истерия от майката, излиза че си признава това: 

и не разбрах защо се коментира авиокомпанията и нейната връзка с непълнолетната.

В случая може и да са неморални действията на АК, но само до там. То и овърбукинга е неморален, но това не ги спира да го правят.

Аз съм научил моите деца да четат вкл, и когато се налага да подписват нещо. Дори сега когато ходим примерно за разни КК ... аз подписвам без да чета, аз забелязвам, че подробно си четат преди да подпишат.

И аз това се чудя...стана дума може ли да подписва малолетната каквото и да било...ами какво се случва ако участва или е свидетел на нарушение/престъпление и трябва да отиде в полицията или се наложи спешна помощ или лечение...кой ще дава съгласие...

Публикувано:
преди 9 минути , Goal & Boss каза:

WOW!

Човече, ти не просто се опитваш да открехнеш кутията на Пандора. Ти искаш да разбиеш капака ѝ с шут!

Нека видим къде твоето чудесно решение моментално ще намери приложение:

- оувърбукинг в хотелите. Не плащаш (допълнителна такса спокойствие) - спиш на пейка пред хотела;

- оувърбукинг в ресторантите. Не плащаш - ядеш на пейка пред ресторанта;

- оувърбукинг в автобусите. Не плащаш - набиваш крак пеш;

- оувърбукинг в родилните домове. Не плащаш - раждаш във фоайето;

- оувърбукинг в киното. Не плащаш - гледаш филма, ама друг път. Като си платиш.

- оувърбукинг на стадиона. Виж горното;

- оувърбукинг в болницата. Не плащаш - лекуват те някъде другаде;

- (от което може да последва) оувърбукинг в църквата. Не плащаш - заминаваш си неопят;

- и оттам: оувърбукинг в гробищата. Не плащаш таксата спокойствие - закопават те в някоя нива. Или те кремират, ако случайно крематориумът не е оувърбукнат (ще е).

Найс, а? Всички са доволни! Само си викам - дано!

Или ти мислиш, че всички изброени от мен институции, че и други, ще стоят и ще гледат отстрани как авиокомпаниите правят кинти, ще преглъщат на сухо и няма да решат да се включат в схемата?

А Wizz оставиха тънкото впечатление, че се обръщат (ьТВ биха ползвали друг глагол - нахвърлят) към най-беззащитните, когато имат проблем със седалките.

Въпреки дозата сарказъм, някои от горепосочените примери са напълно реални 🙂 Хотелите редовно използват оувърбукинг, само че не ти казват направо, че някой друг спи в леглото ти,  а ти обясняват как много съжаляват, че в стаята е възникнал проблем, които ще бъде отстранен рано сутринта, но тази вечер ще трябва да нощуваш в друг хотел. Болниците - наскоро имаше репортаж за Малта как пациенти спят по носилки в коридорите. Гробищата- уви ако семейството ти не плати допълнителна такса, след няколко години друг ще се намърда в твоя гроб. 

А извън темата да попитам откъде мога да си видя номера на полета на уиз в края на юли. Аз ли съм кьорава или в приложението никъде не го пише?

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 3 минути , Алекс каза:

Въпреки дозата сарказъм, някои от горепосочените примери са напълно реални 🙂 Хотелите редовно използват оувърбукинг, само че не ти казват направо, че някой друг спи в леглото ти,  а ти обясняват как много съжаляват, че в стаята е възникнал проблем, които ще бъде отстранен рано сутринта, но тази вечер ще трябва да нощуваш в друг хотел. Болниците - наскоро имаше репортаж за Малта как пациенти спят по носилки в коридорите. Гробищата- уви ако семейството ти не плати допълнителна такса, след няколко години друг ще се намърда в твоя гроб. 

А извън темата да попитам откъде мога да си видя номера на полета на уиз в края на юли. Аз ли съм кьорава или в приложението никъде не го пише?

Веднъж ми се случи това в хотел в Гърция и съм сигурен, че собственикът на хотела още си спомня случая, щото му разказахме играта тогава, че и пари връща.

Примерът с болницата не е много удачен, щото там човек рядко отива по желание, а защото му се е случило нещо, за което не е платил пари.

Виж, за гробищата е друга работа - там оплакванията едва ли са толкова чести. И пак е безплатно за клиента.

Публикувано:
преди 3 минути , Zaro каза:

Веднъж ми се случи това в хотел в Гърция и съм сигурен, че собственикът на хотела още си спомня случая, щото му разказахме играта тогава, че и пари връща.

И на мен ми се случи точно в Гърция 🙂

Публикувано:
21 minutes ago, Алекс said:

Никъде май не се вижда. Нито в предстоящата резервация, нито ако тръгнеш да избираш същия полет отново...

Публикувано:
6 hours ago, Topfly said:

има вратичка за младежите, които нямат навършени 18 години:

Наистина не знам как да ти обясня, че си изсмукваш неща от пръстите...

The age of majority in most states is at least 18 and contracts signed by minors aren’t legally binding, leaving the hotel open to the risk of non-payment and also liable for a child.

Provide a credit card: Providing a credit card (even your parents’) means the hotel is able to easily get their money for letting you stay. It also means the hotel can bill the card for any damage you do to the room.

Транзакции по КК издадени в САЩ се отменят с 1 телефонно обаждане. При все, че договори, които са подписани от непълнолетни, не са обвързващи правно, правнето на транзакции с КК не променя риска от гледна точка на хотелиера. 🙂

3 hours ago, Topfly said:

Ok, нека не говорим за хипотетични ситуации, а за контретната ситуация

Циниците тук биха отбеязали: "hypocrisy". Pardon my French!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 26 минути , Алекс каза:

Хич не съм специалист по темата,но номера не е ли един и същ за дестинацията въобще.Например W64342 е обичайният номер на полет Братислава - София.Ако погледнеш разписанието в сайта на летище София(или летището от което летиш)за деня от седмицата в който ще летиш,вероятно ще видиш и номера.....или пиша глупости?:blush:

Публикувано:
преди 11 минути , aleksandrina каза:

Никъде май не се вижда. Нито в предстоящата резервация, нито ако тръгнеш да избираш същия полет отново...

Симулираш нова резервация, там се вижда

image.png.5bbe9d012272bb16115fbbc502bc714a.png

Публикувано:

Ок, магеланци. Имам сложна логическа задача, която трябва да реша. Тъй като най-важните въпроси са за Уизеър, пускам питанките тук. На 8 септември летя от Лондон до София с една колежка, с полет от 21 часа, който каца тук в три. Обаче се оказа днес, че тогава съм канен на сватба. И видях, че има по-ранен полет на Раян, който излита 16:20 и каца тук(София) в 21:30. Мисля да го взема него, но ето какви въпроси се появиха. Предполагам билета ми няма как да го канселирам, защото не е много скъп и няма да е рентабилно. Какво става с колежката, която има билет с моя дискаунт и аз не се явя? Мисля, че няма да е проблем, но да си питам. Другото е, че точно за този полет големият чекиран багаж е записан на мое име. Надали има начин да се прехвърли на нейно, но все пак да попитам? Ако не стане видяло се е, че ще купувам и нов багаж, а онзи ще изгори. И за да не пиша в сто теми, един страничен въпрос. За да си хвана полета с РАян от 16:20 само с ръчен багаж, ок ли е да си взема влак до Станстед летище, който пристига в 15:10 или трябва да е по-ранен?

Публикувано:
преди 35 минути , Krum4ov каза:

Какво става с колежката, която има билет с моя дискаунт и аз не се явя? Мисля, че няма да е проблем, но да си питам.

Мисля,че ще има проблем.

Публикувано:

Аз мисля, обратното, че не е проблем колежката да лети. Ти си се чекирай.

За чекирания багаж скоро имаше такъв въпрос, но не се сещам за Уиз или за Райън. Стана прехвърлянето на другия пънтик с обаждане в кол центъра. Който се сеща да каже при коя АК беше преди около месец случая.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 41 минути , Krum4ov каза:

Какво става с колежката, която има билет с моя дискаунт и аз не се явя?

преди 5 минути , dimitrov6 каза:

Мисля,че ще има проблем.

Не, няма да има проблем. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 41 минути , Krum4ov каза:

. Предполагам билета ми няма как да го канселирам, защото не е много скъп и няма да е рентабилно. Какво става с колежката, която има билет с моя дискаунт и аз не се явя?

Няма проблем да пътува колежката без теб,изпробвано многократно.

Публикувано:

Въпреки, че темата е подходяща за тук (според заглавието) - не мисля, че са подходящи спекулациите по нея вече и "борбите" между всички тук 😄 

На 16 съм, през май организирах пътуване за мен, родителите ми, 2-ма роднини и 2-ма семейни приятели, като никой от "групата" ни, освен мен, не говореше английски. В организацията ми бяха включени всички методи на транспорт (от Стара Загора до София и обратно, полетите до Милано и обратно, автобусите от Бергамо до Милано и обратно и метрото /само от Centrale до airbnb-то и обратно/), както и airbnb. Въпреки, че всичко беше г/д добре организирано набързо - за 2 дни видяхме всичко планирано, но това няма значение. Пиша всичко това само като пример - на 16 съм, не пътувах сам, но всичко се опираше до мен (като мисля, че моето е по-"екстремно" дори 😄 ), затова и трябваше да съм 100% сигурен чекирането да е близо до отварянето за да няма подобни издънки (като това дори не е гаранция все пак). Бях изчел доста теми докато стане време за реализирането на всички планове, за да може itinerary-то да е възможно най-доброто, като се има превдид, че това щеше да е първия полет на 6/7 пътници(включително и на мен), както и първото ми реално пътуване /изключвам морето в Гърция - там няма нужда от никаква сериозна организация, освен airbnb 😄/.

Момичето е пътувало самó, с декларация подписана от родителите, което означава, че те ѝ вярват достатъчно, включително в подобни ситуации. Относно (не)подписания формуляр за отказан boarding - това не вярвам, че не го е подписала. Сигурен съм че по един или друг начин ще се изрови, и той също ще е по медиите скоро - но не с подобна гласност. Вероятно от напрежението е забравила, или просто са ѝ дали нещо да подпише, а тя не е разбрала какво е. 

Да, статията изключва доста и важни подробности, но едва ли всичко е нарочно (вероятно толкова са и информирани журналистите по темата...).

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
На 9.07.2019 г. в 23:05, akair каза:

Май няма много новини в отпускарския сезон

https://btvnovinite.bg/bulgaria/17-godishna-balgarka-ostana-v-madrid-sled-kato-aviokompanija-prodade-mjastoto-dva-pati.html

Някой адвокат може би може да разясни, но би следвало подобни практики на а/к да бъдат обявявани за нищожни, ако изобщо ги има...

Да се изкажа и аз по модерната тема 😉:

- 1. историята е доста неясна и некомпетентно разказана и ми е чудно как толкова магеланци и се вързаха и се изписаха куп страници;

- 2. като нуждаещи се от специална защита в европейското законодателство  обикновено се разглеждат децата до 14 год;

- 3. имала ли е право да подпише отказ от обезщетение -  преценката следва да се  направи с оглед на испанското право, тъй като местоизвършването на действието е на летището в Мадрид. По нашето право непълнолетните могат да извършват самостоятелно обикновени дребни сделки за задоволяване на личните си нужди, а за останалите е необходимо съгласието на родителя. Дали съгласието на родителя детето да пътува само не е този вид съгласие и дали приемането на обезщетение е дребна сделка за задоволяване на личните нужди - въпрос на доказване, аз не бих се произнесла еднозначно. А какво счита испанското право, нямам никаква идея по въпроса.

- 4. как пък никой не прие възможността момичето да е било напълно наясно със ситуацията /може пък и семейството и да я е отгледало пътувайки/ и с удоволствие да е приело предложеното обезщетение, а после да е осъзнало, че може да изкара и допълнително пари, права, привилегии. Момичето е отишло само да проучва възможностите за обучение в чужбина, явно не е толкова малка, глупава и беззащитна. 

- 5. овербукинг е много неприятна практика, явно че не е забранена щом всички самолетни компании я прилагат, обаче трябва да се изиска всяка авиокомпания да има разписани правила как го прави и тогава всеки да си прецени рисковете да пътува, купува билет с такава авиокомпания.  Щом на практика се прави, всеки да си напише как ще го прави и да си спазва тези правила. В тях може да се предвиди на кой се оказва по особена закрила, как се определя кой да не лети и т.н. Всяка компания сама да си го реши, но да го разпише. Според мен регулация в създаването на правила е по важна отколкото забрани какво и как да не се прави.

- 6. пазарния принцип на @Topfly е абсолютно неприемлив - няма как да се допусне заплащането на допълнителни суми, за да ти е сигурно че един договор за превоз ще бъде изпълнен, а още по-малко етично е хората бързащи за погребения, операции и т.н. да бъдат изнудвани да плащат допълнителни суми, стига им личното нещастие. Всички разбрахме за неудовлетворение му да плаща за места, защото искал да седи с децата си, а сега иска официално хората с проблем водещ до необходимост да летят да бъдат изнудвани с допълнителни средства. Ами нито едното е етично, нито другото. Но пък се спазва пазарния принцип.

- 7. определено в дадени хотели е трудно да бъде регистрирана, но пък тази трудност е стояла пред девойката още с пристигането в Мадрид.

- 8. и с моето дете да се случи подобно нещо и аз бих вдигала врява до небето - човешко е;

- 9. историята е мъглива и не води до изводи или решения, а само до увеличаване на зрителския интерес.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 час, Krum4ov каза:

За да си хвана полета с РАян от 16:20 само с ръчен багаж, ок ли е да си взема влак до Станстед летище, който пристига в 15:10 или трябва да е по-ранен?

Станстед не е голямо летище. Секюрити проверките в над 90% съм ги минавал в рамките на 15 минути. Ако друг път си летял оттам и знаеш разположението, това е плюс. Теглиш диагоналите през магазините и оттам към ръкава на FR. Но си знаеш, че е риск, ако ти канселират влака или има закъснение. Ако имаш възможност хвани 30-ина минути по-ранен влак, за да ти е мирна главата.

• Харесвам 1
Публикувано:
On 5/1/2019 at 4:55 PM, vinidj said:

Благодаря, стана за 3лв разговори оправиха го за няма и 3 минути.

On 5/1/2019 at 2:21 PM, Jorro said:

Звънни на кол центъра и ги помоли да го прехвърлят на другия пътник. Някой беше споменал преди време в темата, че са направили такова изключение за него. 

Ето за смяната на багажа на името на другия пътник. В тази тема е случая, т.е. за Уиз

Другото е, че точно за този полет големият чекиран багаж е записан на мое име. Надали има начин да се прехвърли на нейно, но все пак да попитам? Ако не стане видяло се е, че ще купувам и нов багаж, а онзи ще изгори.

2 hours ago, Krum4ov said:

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, Branko каза:

Няма проблем да пътува колежката без теб,изпробвано многократно.

+1, лично съм пробвал т.е. не съм летял и то точно с Wizz

Публикувано:
преди 6 часа, Krum4ov каза:

Надали има начин да се прехвърли на нейно, но все пак да попитам?

преди 5 часа, ДиянаВ каза:

Който се сеща да каже при коя АК 

Аз прехвърлих багажа от един пътник на друг през колцентъра, но не за 3 лева, а за 20 стотинки. Звънях на малтийския неимпулсен номер. По-късно съобщението ми беше качено в шапката на темата като "препоръчано".

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   5 магеланци

• Бръмбар
    • Travelling Guinea Pig
    • Topfly
    • Marisha
    • ttashkov
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.