Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:
2 minutes ago, epetkov said:

Зависи кога е летяла, а не кога го е купувала.

И аз така я разбирам сезонността на полетите и цените - кога е полета, а не кога купуваш. Обаче все пак има двойно увеличаване на цената. Април Базел София приорити 14 лв., септември - 27 лв. 

Явно отсечката я пускат на ниска цена и после оскъпяват другите екстри.

Публикувано:
9 minutes ago, epetkov said:

Зависи кога е летяла, а не кога го е купувала.

На 2 април. Ноември също не е летен/ висок сезон...

Публикувано:

Днес беше старта на новите линии от втория базиран самолет във Варна.В фейсбук страницата на летището са написали ,че само Ливърпул ,ще бъде целогодишен от новите линии,но в сайта уиз пък от много време насам виждаме ,че има и зимно разписание за тях.Къде ли е точно истината?

Публикувано:
преди 48 минути , sylverman каза:

Днес беше старта на новите линии от втория базиран самолет във Варна.В фейсбук страницата на летището са написали ,че само Ливърпул ,ще бъде целогодишен от новите линии,но в сайта уиз пък от много време насам виждаме ,че има и зимно разписание за тях.Къде ли е точно истината?

И аз видях постът им, но може би трябва направо тях да питате 😉 

Аз съм на мнение, че както при първата вълна от полети ще опитат да задържат всички дестинации целогодишни (поне първата година), а след това слабо рентабилните ще ги направят "летни" от началото на април до края на октомври, както се случи с Израел, например. Няма смисъл да пускат нецелогодишни дестинации едва в средата на юли, да продават билети по тях до края на март 2020 и да имат намерение да ги спрат след 3 месеца, когато приключва лятната програма на Уиз.

Публикувано:

Явно не само Ryanair, но и  Wizz air имат проблеми с доставка на самолетите и трябва да отлагат вече планирани полети.

Wizz Air cuts frequencies on A320 delivery delay

https://atwonline.com/aircraft-orders-deliveries/wizz-air-cuts-frequencies-a320-delivery-delay?fbclid=IwAR0PTPJs2NQnh-dZKMz2UIS-MO9mJ54Vww7AbX_-3DszSSUWzppr_om1nlA

Публикувано:

Когото купуваш билети за полет от летище с различна от евро валута (например Румъния) цените ти го дава в леи. Сумата, която заплащаш е тази, която ти е изписана в лева, като си ги обърнеш в сайта на wizz или се превалутират от леи в лева по курса на банката или минава през евро?

Публикувано:
13 minutes ago, EliDion said:

Когото купуваш билети за полет от летище с различна от евро валута (например Румъния) цените ти го дава в леи. Сумата, която заплащаш е тази, която ти е изписана в лева, като си ги обърнеш в сайта на wizz или се превалутират от леи в лева по курса на банката или минава през евро?

Аз купувам във валутата, която показва, в случая леи/евро. По-изгоден е курса на банката. Освен това, ако ще се купуват билети в двете посоки, го правя поотделно за отиването и връщането, защото ще обърне еврото в леи по техния /на уиз/ курс.

Публикувано:
15 minutes ago, EliDion said:

Принципът е, че винаги е най-изгодно да се плати в местна валута. Уиз ер превалутират по техен и много неизгоден курс.

Публикувано:

А ако ще се ползват при плащането бонус точки, оставам уиз да превалутират точките от лева в леи, но цената на билета не я променям в друга валута.

Публикувано:

т.е. купувам билети в леи - еднопосочни - пр . 400леи. от които 300 в точки. Точките са ми в лева. (като почна да го правя ще видя как става обръщането.) остатъка е в леи 100леи. Тези 100 леи ги оставям така и плащам с карта WIZZ, която е в лева. т.е. 100леи се обръщат от ДСК по техния курс от лева в леи. Правилно ли съм разбрала. Не съм го правила до сега, затова извинете за подробното писане.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , EliDion каза:

т.е. 100леи се обръщат от ДСК по техния курс от лева в леи

Не. Тези 100 леи се превалутират в евро по курса на Mastercard, а получената сума в евро се превалутира в лева по курса на банката.

Публикувано:

обратното трябва да е. Картата е в лева, а плащам в леи. Т.е. все едно купувам от бенката леи и ги плащам на wizz.

Публикувано:
1 hour ago, Topfly said:

Явно не само Ryanair, но и  Wizz air имат проблеми с доставка на самолетите и трябва да отлагат вече планирани полети.

Wizz Air cuts frequencies on A320 delivery delay

https://atwonline.com/aircraft-orders-deliveries/wizz-air-cuts-frequencies-a320-delivery-delay?fbclid=IwAR0PTPJs2NQnh-dZKMz2UIS-MO9mJ54Vww7AbX_-3DszSSUWzppr_om1nlA

Само 20 дни нищо не са...добре, че не са повече... 

• Харесвам 1
Публикувано:
37 minutes ago, EliDion said:

т.е. купувам билети в леи - еднопосочни - пр . 400леи. от които 300 в точки. Точките са ми в лева. (като почна да го правя ще видя как става обръщането.) остатъка е в леи 100леи. Тези 100 леи ги оставям така и плащам с карта WIZZ, която е в лева. т.е. 100леи се обръщат от ДСК по техния курс от лева в леи. Правилно ли съм разбрала. Не съм го правила до сега, затова извинете за подробното писане.

Аз мисля, че е така, както си описала примера.

В събота купувах билети с точки и леи комбинирано. Точките си ги превърна от лева в леи, а остатъка платих в леи от кредитната карта на дск-уиз. След транзакцията получих съобщение, че съм платила еди колко си RON /леи/. Т.е. банката не обръща леите в евро и после еврото в лева.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, Topfly каза:

Уиз ер превалутират по техен и много неизгоден курс.

Не говорим за курс а за скрита такса от 15 евро при смяна на всяка една валута от сайта на Wizz към евро. С други думи, очакваш да видиш 45 евро, но ти изписва 60. При големи суми, ако не си в час с валутните курсове, изобщо няма човек да се усети какво плаща.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 часа, ДиянаВ каза:

ако ще се купуват билети в двете посоки, го правя поотделно за отиването и връщането, защото ще обърне еврото в леи по техния /на уиз/ курс.

Права си, но има една тънка особеност. Така имаш два еднопосочни билета, вместо един двупосочен билет на една резервация. Ако има някакъв проблем с полета (отмяна, смяна на дата/час...), тогава АК ще ти уважи претенцията само за единия еднопосочен билет, който е засегнат от проблема, а за другия може да се получи така че да пиеш една студена вода, ако плановете ти не са гъвкави. Затова едно на ум кое му е по-важно на човек - да получи по-добър валутен курс или евентуално да му уважат претенцията за втория еднопосочен билет.

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз от миналата пролет не съм пътувала с тях, но както преди няколко дни разисквахме, има покачване на цените на приоритета в сравнение с тези от април 2019.

Ако това ще те успокои @EliDion моят приоритет беше 15-16 евро🤪, по-скъп от цената на билета. Но ако не беше с такава висока цена, щях да взема 3 приоритета без да си правя сметката дали не са ни вповече багажите, а сега ги редуцирах на два - за две куфарчета и две раници.

24 minutes ago, vorbis said:

Права си, но има една тънка особеност. Така имаш два еднопосочни билета, вместо един двупосочен билет на една резервация. Ако има някакъв проблем с полета (отмяна, смяна на дата/час...), тогава АК ще ти уважи претенцията само за единия еднопосочен билет, който е засегнат от проблема, а за другия може да се получи така че да пиеш една студена вода, ако плановете ти не са гъвкави. Затова едно на ум кое му е по-важно на човек - да получи по-добър валутен курс или евентуално да му уважат претенцията за втория еднопосочен билет.

Ще го имам предвид, особено ако се сменят дестинации.

След няколко години като въведем еврото ние и румънците ще си решим проблема с валутните курсове. Тогава обаче може да имаме по-големи проблеми🙂 от 5 лв. Разлика

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние ще местим госпожицата и няма да се съберем иначе. На отиване от Букурещ е към 8евро, но на връщане до София е 10, за това се изненадах в първия момент. Мислех да и оставя куфарите и да се върна с раничка, ама няма да се циганя чак толкова и без това билетите нататък ми излязоха 11лв. с точките.😊Голям кеф.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Еее, отдавна не бях чувала нещо от/до София да е по-скъпо от Букурещ. В последните около 2 години летището в Букурещ стана по-скъпо от София.

Публикувано:

Приорити до Варна - 10 евро, до Букурещ - 8. Синът ми пътува през Букурещ на 28.06.2019, защото цената до Варна беше почти двойна.

Публикувано:
преди 8 часа, ДиянаВ каза:

Освен това, ако ще се купуват билети в двете посоки, го правя поотделно за отиването и връщането, защото ще обърне еврото в леи по техния /на уиз/ курс.

Хич не съм сигурен, че това е правилната тактика :rolleyes:

Пример:
билети 1-3 авг.  OTP-CRL-OTP    ако се купуват наведнъж, връщането  CRL-OTP  излиза 729 леи , което е малко над 154€ 

image.png.9bc6c5923b63ff49d97fb129650cede6.png

ако обаче купуваш поотделно, CRL-OTP за 3 авг. - излиза  159.99€  - повече от 5€ по-скъпо, отколкото ако ги купиш заедно с OTP-CRLimage.png.c8329806112bd86821297835bb003127.png

Пример от София 

Ако купуваш 1 - 3 авг.  SOF-CPH-SOF  наведнъж, връщането CPH-SOF излиза  108лв.
image.thumb.png.4706fb99741be6a007b4e7397f99b3ca.png

Ако обаче решиш да купуваш връщането CPH-SOF отделно, ще излезе 419DKK , което е  близо 110лв. 
image.png.6aa54c46969879da872c217914523812.png

или 

Ако купуваш 1 - 3 авг.  SOF-LTN-SOF  наведнъж, връщането LTN-SOF излиза  489лв.

image.png.02e89b70e83003e3c134e7e92e585fee.png

Ако обаче решиш да купуваш връщането LTN-SOF отделно, ще излезе 234GBP , което е  над 506лв. 
image.png.277d8cd78fb2a05716fc4ccf5a134983.png

Проверяваме и обратната посока 
Ако купуваш 1 - 3 авг.  LTN-SOF-LTN  наведнъж, връщането SOF_LTN излиза 49GBP, което е  106лв.
image.png.0a9f8ef4e06c27774d0679629b3f6411.png

Ако обаче решиш да купиш връщането SOF-LTN отделно, излиза 108лв. , пак е по-скъпоimage.png.de6a212cabf80b879f66db8edbbebb42.png

Таке че според мен най-добрата тактика в общия случай ако се купуват двупосочни билети  е  да се купуват едновременно за отиване и връщане във валутата на страната, откъдето е първия полет. 
Вече ако се купуват билети за повече пътници, може да има и други съображения - например - пътниците са трима и за отиване има три билета на съответната цена, обаче за връщането са останали само 2 билета на по-ниската цена.  Тогава вече вероятно е по-добре да се купят отделно отиване и връщане, като за връщането се купят първо двата билета на по-ниската цена и да остане само третия на по-високата. 
Разбира се, има и още един съществен елемент - колко от пътниците имат WDC , така че трябва да се смята колко излиза при различните комбинации. 

Но в общия случай, както споменах по-горе - двупосочен билет, платен във валутата на първия полет, излиза най-добрата цена.

• Харесвам 12
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Има такъв въпрос - ако имам закупени 2 билета, в последствие , мога ли да си взема само едно приорити?

Публикувано:
6 minutes ago, ruwenzogy said:

Има такъв въпрос - ако имам закупени 2 билета, в последствие , мога ли да си взема само едно приорити?

Да, през приложението. Чекваш само за съответния пътник.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.