Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

И аз съм от прецаканите с полет до Лондон, който не използвах тази сутрин от 6.00 часа.

В момента в Лондон всичко е затворено, има тотална карантина. Едно на ръка, че няма да ме пуснат да отида, но и да отида какво ще правя там? Целта ми беше екскурзия.

WIZZ наистина не са коректни в това отношение!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Мнението не ми е за тая тема,но понеже Уизз останаха от малкото ,които летят за някъде.

Много е интересно това с деларациите и кпп-тата на изходите на градовете.

Значи за да напуснеш града по суша,трябва да имаш бележка от роботодателя и или декларация,че живееш там за където си тръгнал.

Но за да напуснеш държавата по въздух няма проблем и явно нищо не се изисква.

А ако летиш за Варна или от там към София? 🤔

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 30 минути , dmovdid каза:

И аз съм от прецаканите с полет до Лондон, който не използвах тази сутрин от 6.00 часа.

В момента в Лондон всичко е затворено, има тотална карантина. Едно на ръка, че няма да ме пуснат да отида, но и да отида какво ще правя там? Целта ми беше екскурзия.

Изпълняването на полети от София точно до Лондон поне до днес едва ли е пример за некоректност. Аз имах билети както за сутрешния, така и още имам резервни за вечерния днес и няма да се възползвам, но не съществуват абсолютно никакви ограничения за пътуване и няма причина Wizzair да променят/канцелират. Иначе за много други дестинации политиката им е доста противоречива и търпи критика.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Вчера сутринта трябваше да летим до Лондон с жената, но просто не се чекирахме и не летяхме. Билетите съм ги прежалил, пари са, ама са и бял кахър, когато става въпрос за здравето ни. Щях да се зарадвам на малко по-гъвкава политика от тяхна страна, особено като се вземе предвид факта, че в България е обявено извънредно положение, а в понеделник вечерта и Борис Джонсън обяви локдауна на острова.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
37 minutes ago, dmovdid said:

Уиз ер типично е гатарбайтерска, а не туристическа авиокомпания. На теб може в момента да не ти е наложително да пътуваш, но хоратата, които са си загубили работата в Лондон или пътуват към Лондон за да не си загубят работата или да са с близките в тази тежка ситуация им е наложително да пътуват...Има освен това и туристи които се евакуират в тези дни. Миналата седмица лично бях свидетел. че полетът на Easyjet до Лондон беше вероятно пълен на 100% с британски туристи идващи от Банско.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
7 minutes ago, ACM said:

Имам едни 350 евро кредит, който трябва оползотворя до юни. Дайте някоя идея за полет, който ще бъде канселиран и ще мога да го удължа след рефънда 😄

Днес имаше новина, че Уиз ер ще спрат от следващата седмица всички полети от Будапеща освен Лондон, Барселона и Айндховен. Новината обаче за сега не е потвърдена официално. Може би София-Будапеща за след 1-2 седмици е доста сигурен за анулиране. Има вариант обаче и Уиз ер да продължат валидността на кредитите с периода за който спират...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , ACM каза:

Имам едни 350 евро кредит, който трябва оползотворя до юни. Дайте някоя идея за полет, който ще бъде канселиран и ще мога да го удължа след рефънда 😄

Вечера имаше информация,че Уиз спират да изпълняват полетите си от/до Варна до 01 май . Информацията я има на много места,вкл.националните медии,но до колко е достоверна в тази ситуация,аз не се наемам да кажа. Все още продават билети за някои дестинации след 15 април. Аз например имах едно изтичащи 10 Е и взех полет до Ларнака. Но моята сума е нищо.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , ACM каза:

С Wizzair няма как да си сигурен в нищо, но може би отмяна на SOF-BLQ и/или обратно на 4-ти април е добра идея.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 11 минути , ACM каза:

Вземи си WIZZ PLUS билет. Той позволява връщане преди полета.

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Аз пък снощи четох за интересен случай в една ФБ група- евтини билети, момчето ги анулира само (понеже полет ще има - до Женева и от Базел обратно) и получава фактура за 156 швейцарски франка заради собственоръчното анулиране. 

Връзка към коментар
4 minutes ago, aleksandrina said:

Аз пък снощи четох за интересен случай в една ФБ група- евтини билети, момчето ги анулира само (понеже полет ще има - до Женева и от Базел обратно) и получава фактура за 156 швейцарски франка заради собственоръчното анулиране. 

Само така имат основание да нетират това което имаш да получаваш срещу това което имат да ти взимат, но същият потвърди във Фейсбук групата, че от кол центъра на Уиз ер са му потвърдили, че реални пари няма да му искат.

Връзка към коментар
4 minutes ago, Topfly said:

...но същият потвърди във Фейсбук групата, че от кол центъра на Уиз ер са му потвърдили, че реални пари няма да му искат.

Аааа, това съм го пропуснала. 🙂 Че момчето беше притеснено, че от глупост евтините билети ще му излязат солени. 🙂 

Връзка към коментар
Георги Матеев

Малко размишления за полетите от София до Лондон. Дори да изключим настоящия локдаун на Англия, в момента има извънредна ситуация в България и изрична държавна препоръка (не знам дали не премина и в реална забрана с глоби?) да не се пътува никъде извън страната освен по изключително наложителни причини.

Не коментираме варианта, ако живееш и работиш в Англия и примерно там е семейството ти - тогава е ясно, че летиш на всяка цена. Но очевидно всички туристически пътувания са напълно изключени и никой нормален не би тръгнал с тази цел. Въобще да не говорим за опасността от поставяне под карантина при пристигане (ако въобще те допуснат в страната), огромната вероятност да не можеш да се върнеш обратно в България с месеци и тн.

По принцип това не е ли достатъчна предпоставка за искане за отмяна на билети и рефънд?

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , Георги Матеев каза:

Малко размишления за полетите от София до Лондон. Дори да изключим настоящия локдаун на Англия, в момента има извънредна ситуация в България и изрична държавна препоръка (не знам дали не премина и в реална забрана с глоби?) да не се пътува никъде извън страната освен по изключително наложителни причини.

Разбира се, ако живееш и работиш в Англия и примерно там ти е семейството е оправдано да летиш дори сега и то даже на всяка цена, но очевидно всички туристически пътувания са напълно изключени и никой нормален не би тръгнал с тази цел. Въобще да не говорим за опасността от поставяне под карантина при пристигане, огромната вероятност да не можеш да се върнеш обратно в България с месеци и тн.

По принцип това не е ли достатъчна предпоставка за искане за отмяна на билети и рефънд?

Според операторите от кол центъра им не е. Дори и факта, че крайната ти дестинация е с рестрикция за влизане в държавата и няма да те пуснат. (Аз се обаждах да питам за полета ми до Дания). Дори и факта, че си си купил билета преди да има рестрикции  и че дори да отида на летището, няма да ме качат в самолета, тъй като се знае, че в Дания няма да ме пуснат.

• Шок 5
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 56 минути , Ивайла каза:

Според операторите от кол центъра им не е. Дори и факта, че крайната ти дестинация е с рестрикция за влизане в държавата и няма да те пуснат. (Аз се обаждах да питам за полета ми до Дания). Дори и факта, че си си купил билета преди да има рестрикции  и че дори да отида на летището, няма да ме качат в самолета, тъй като се знае, че в Дания няма да ме пуснат.

Ще се въздържа от коментар...

Но принципно, когато авиокомпания откаже да те качи на самолета (и това не е по твоя вина, например поради некоректни документи) - със сигурност трябва да върне парите, тъй като не е извършила превоза, за който си платила.

В този ред на мисли не е ли много по-лесно просто да отменят билетите ти сега? Въпросът очевидно е риторичен.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
19 minutes ago, Ивайла said:

Какви са точно рестрикциите в Дания? Аз четох за няколко случая, когато има забрана за влизане на чужденци, че Уиз ер връщат пари и то в кеш! В тази динамична ситуация разбира се може и да са променили политиката. Чисто ридически разбира се Уиз ер не отговаря за това даден човек ще го пуснат ли в дадена държава или няма. Това е като отговорността да имаш или нямаш виза и промяна на визовите условия след като си си купила билета...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 33 минути , Topfly каза:

Какви са точно рестрикциите в Дания? Аз четох за няколко случая, когато има забрана за влизане на чужденци, че Уиз ер връщат пари и то в кеш! В тази динамична ситуация разбира се може и да са променили политиката. Чисто ридически разбира се Уиз ер не отговаря за това даден човек ще го пуснат ли в дадена държава или няма. Това е като отговорността да имаш или нямаш виза и промяна на визовите условия след като си си купила билета...

Дания официално не допуска чужденци, точно те имат може би най-строгите рестрикции и това е от поне 10 дни - не е като да не се знае. Има само леки изключения за чуждестранни резиденти или работници с нужните документи, но това е.

Сравнението с промяна на визовите условия след покупка на билета е неудачно. Виза винаги можеш да извадиш преди пътуването, но надали би купил или наел апартамент в Копенхаген само за да оправдаеш ходенето до там.

Връзка към коментар

Допускат само nationals and residents of Denmark. Това е от 13 Март. Моят полет беше 22 - 24Март. Три различни оператори ми го казаха, първият отговор беше, че ако нищо не се промени, да се обадя под 24 часа преди полета за да ми върнат парите. Като се обадих след това - нови правила, ние си летим, нямате право на обезщетение, НО понеже колега ви е обещал refund, пуснете оплакване, ще прослушат разговорите и ще ви го изплатят. От умрял писмо е положението. Парите, които съм дала  за билета са достатъчно малко, но начинът на поведение в тази извънредна за всички ситуация , особено спрямо другите авиокомпании, няма как да не се запомни.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
42 minutes ago, Георги Матеев said:

Но принципно, когато авиокомпанията откаже да те качи на самолета (и това не е по твоя вина, например поради некоректни документи) - със сигурност трябва да върне парите, тъй като не е извършила превоза, за който си платила.

Ако се обстрахираме от сегашната извънредна ситуация, отговорност на пътника е да се сдобие или разполага с всички документи за пътуване, които изисква държавата за която пътува в деня на пътуването. Това, че след покупката на билета има някаква промяна на политиката на дадена държава и тя въведе визов режим или други ограничения си е основно риск на пътуващия. На добра воля. могат да ти връщат пари, кредити и т.н., но юридически нямат такова задължение.

17 minutes ago, Георги Матеев said:

Сравнението с промяна на визовите условия след покупка на билета е неудачно. Виза винаги можеш да извадиш преди пътуването, но не можеш да си купиш апартамент в Копенхаген за да оправдаеш ходенето до там.

Така е, но виновен за тази ситуация е не Уиз ер, а датското правителство, коронавируса и т.н.. В случая искаш Уиз ер да те компенсират за някаква щета причинена от трета страна, като те самите се вкарат в по тежко финансово състояние.. Ти ако си шеф на фирма и трябва да взимаш тежки решения за уволнение на служители, спиране на бизнеса и т.н., би ли връщал пари на клиенти на които по договор не си длъжен да им върнеш парите?

Може би най коректното в тази ситуация би било да връщат ваучери, кредити и т.н., но при Уиз ер и това реално си е кеш, защото те летят с почти пълни самолети и сегашните кредите за в бъдеще ще е кеш, който няма да получат... Авиокомпаниите с по малка запълняемост на полетите по лесно могат да си позволят подобен жест...

Имиджово в момента със сигурност губят, но дълбоко се съмнявам, че след една година ще има пътник, който ще е склонен да даде и 5-10 евро по висока цена за друга авиокомпания, само защото сега Уиз ер не са му върнали парите. Да не говорим, че за малко дестинации има пряка конкуренция между различни авиокомпании в едни и същи дни и часове...

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 1 час, ACM каза:

Силно се съмнявам,че Уиз ще продължат да летят през април и май,щом масово са пуснали билети по 9,99 евро.Колкото и пътници да са останали извън пределите на собствената си държава,с тези строги карантини и затваряне на граници,до седмица вероятно ще се приберат.Едва ли някой ще си позволи да прави бизнес пътувания в това време.Щом и Раян обяви,че приземява флотилията си за следващите два месеца,не виждам Уиз по каква причина ще продължи да лети.

Връзка към коментар

преди 2 часа, Фичо каза:

Кой няма да те пусне, роднините ли? 

От Бургас до София как щях да отида?

В такава ситуация разбира се , че трябваше да са по-гъвкави.

Много ми допадат мненията на Георги Матеев- логично и обосновано.

Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 17 минути , Topfly каза:

Ако се обстрахираме от сегашната извънредна ситуация

Аз лично не мога да се абстрахирам от сегашната извънредна ситуация. Ти можеш ли? Ако да - евала за железните нерви 🙂 И затова се нарича "извънредна" - защото на всички се налага да правят необичайни за тях действия. С единственото изключение на Wizz, които очевидно са над нещата и считат, че стандартните им практики и политики са напълно адекватни и в случая. Пак казвам... толкова лъха на източно-европейски манталитет, че няма закъде повече.

Каквито и принципни локуми да разтягаме с теб - в дадения момент авиокомпанията е изключително некоректна и това е факт за огромна част от хората. Направи си труда да прочетеш малко коментари из фейса им. Съотношението е 1 "благодаря" към 100 "защо ме прецакахте и ми откраднахте парите". За мен темата се изчерпа, почнахме да се въртим в омагьосан кръг и със сигурност вече досаждаме на останалите в темата 🙂

• Харесвам 7
Връзка към коментар
14 minutes ago, Мари Николова said:

Силно се съмнявам,че Уиз ще продължат да летят през април и май,щом масово са пуснали билети по 9,99 евро.Колкото и пътници да са останали извън пределите на собствената си държава,с тези строги карантини и затваряне на граници,до седмица вероятно ще се приберат.Едва ли някой ще си позволи да прави бизнес пътувания в това време.Щом и Раян обяви,че приземява флотилията си за следващите два месеца,не виждам Уиз по каква причина ще продължи да лети.

Днес Уиз ер обявиха какви полети ще оставят през април от Будапеща. Това са общо 8 дестинации. Лондон, Айндховен, Базел, Дортмунд, Стокхолм, Сараево и Скопие. За май месец все още нямат да анулират масово полети. Сараево и Скопие може да изглеждат странно в този списък, но там унгарската държава компенсира по договор загубите на авиокомпанията, а освен това може би се надяват да останат монополисти за хора, които им е наложително да пътуват...

Снимка на Budflyer.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.