Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

Акаунт в евро - когато плащаш полет от дестинация извън еврозоната получаваш изгоден курс. 

За 50€ ще получиш 100.72 лв. 

Акаунт в лева - когато плащаш полет от дестинация в еврозоната и всички останали извън България получаваш неизгоден курс. 

За 100 лв. ще получиш около 49€

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, tch каза:

Ако взема билет с флекс с начална точка Западна Европа ( с други думи платен в евро), а след това го обърна на такъв с начална точка България (основна валута лева) по какъв курс ще ми сметне новият билет? 🙃

С други думи на колко лева ще се равняват първоначално платените от мен (да речем) 50 евро? 
Някак си ми е доста неприятно да плащам едно евро по 2.11 лева 😄 

Билет взет в евро винаги остава в евро (т.е. оригиналната валута на първоначалната покупка), независимо дали ще обърнеш началната точка на държава с друга валута. Каквито и промени да правиш с флекса в случая винаги ще плащаш в евро.

Уиз курсът е точно фиксиран на 2.0145 лв. за €1 (и за покупка и за продажба). Което в едната посока е брадва, но в другата е чиста печалба. Останалото @stanimir вече го е обяснил.

Моят акаунт е в евро и ми е изгодно да пазарувам билети във всякаква валута различна от евро. Т.е. печеля всеки път, когато се извършва превалутиране, тъй като дефакто аз продавам евро по завишения Уиз курс. Например, при покупка на билети за ‎282.58 лв. от акаунта ми са изтеглени само €140.27 (вместо €144.48, колкото реално са 282.58 лв. по курса на БНБ).

По принцип левовият акаунт е греда, тъй като всички не-левови покупки се смятат по силно неизгоден курс (загубата е 3%, което е скритата такса превалутиране на Уиз). На пръв поглед разликите са дребни, но в рамките на година или при по-скъпи билети може да се получи осезаема сума в минус. Това няма как да се избегне, но си струва човек да опита чрез кол центъра да смени основната валута на акаунта си. Евровите акаунти са най-изгодни.

@Alexander валутата се разбира лесно. Ако показва кредитната наличност в евро - значи е евров акаунт, а ако показва наличност в лева - левов акаунт.

• Харесвам 9
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 15 минути , Георги Матеев каза:

Билет взет в евро винаги остава в евро (т.е. оригиналната валута на първоначалната покупка), независимо дали ще обърнеш началната точка на държава с друга валута. Каквито и промени да правиш с флекса в случая винаги ще плащаш в евро.

Уиз курсът е фиксиран на 2.0145 лв. за €1 (и за покупка и за продажба). Което в едната посока е брадва, но в другата е чиста печалба.

Останалото @stanimir вече го е обяснил подробно.

Моят акаунт например е в евро и ми е най-изгодно да пазарувам билети във всякаква друга валута, различна от евро. Т.е. печеля всеки път, когато се извършва превалутиране и аз дефакто продавам евро по Уиз курса. Например, при покупка на билети за ‎282.58 лв. от акаунта ми са изтеглени само €140.27 (вместо €144.48, колкото реално са 282.58 лв. по курса на БНБ).

Баси, още врътки имало 😄 Мерси за подробната информация и на @stanimir Разбира се. И аз като @Alexander не виждам в каква валута ми е профилът. Като цъкна на него излиза само имена, рождена дата, адрес и т.н.

Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Не ползвам десктоп, но в мобилното се визуализира по този начин

IMG_20200927_223409.jpg

Да, и при мен е сходно. И от къде се разбира валутата......?

Публикувано:
3 minutes ago, tch said:

Да, и при мен е сходно. И от къде се разбира валутата......?

Ето моят на мобилното приложение. Ако имаш баланс, показва валутата.

20120BC6-3484-4751-8D69-9639C67ED388.png

Ето и на сайта, но през телефон54B1D73B-EF22-426C-8B5B-93EA27430760.jpeg.1d53682d710e0171aca4110dc987ef0d.jpeg

Публикувано:

На каква база решават какъв акаунт да имам, лева, евро или каквито опции има?

Аз когато се регистрирах преди много  години бях дал испаски адрес, който си седи и до днес, но баланса излиза в лева.

Да не би да е свързано с Уиз дискаунт КК на ДСК?

Публикувано:
преди 14 минути , Alexander каза:

На каква база решават какъв акаунт да имам, лева, евро или каквито опции има?

Аз когато се регистрирах преди много  години бях дал испаски адрес, който си седи и до днес, но баланса излиза в лева.

Да не би да е свързано с Уиз дискаунт КК на ДСК?

Основна валута: валутата на WIZZ Профила, която се определя от първата трансакция, извършена чрез WIZZ Профила.

Публикувано:
преди 39 минути , Ivko каза:

Основна валута: валутата на WIZZ Профила, която се определя от първата трансакция, извършена чрез WIZZ Профила.

Със сигурност не ми е била в лева.

Публикувано:
Преди 1 час, Ivko каза:

преди 44 минути , Alexander каза:

Със сигурност не ми е била в лева.

Под "първа трансакция" нямат предвид валутата на първия билет, който си купил някога през профила си.

За първа трансакция се брои първата операция - в случая първото постъпление на средства - по Уиз сметката. Ако то е било в лева (примерно получен левов кешбек чрез ДСК Уиз картата), то и акаунтът ти автоматично е станал в лева.

Доста години преди кешбек схемите, може би 2011-а, веднъж си заредих Уиз акаунта с банков евров трансфер - тогава имаше такава опция и подаряваха 10% кредит отгоре върху заредената сума. Това беше първата трансакция и оттогава акаунтът ми остана в евро.

• Харесвам 3
Публикувано:
37 minutes ago, Георги Матеев said:

Под "първа трансакция" нямат предвид валутата на първия билет, който си купил някога през профила си.

За първа трансакция се брои първата операция - в случая първото постъпление на средства - по Уиз сметката. Ако то е било в лева (примерно получен левов кешбек чрез ДСК Уиз картата), то и акаунтът ти автоматично е станал в лева.

Доста години преди кешбек схемите, може би 2011-а, веднъж си заредих Уиз акаунта с банков евров трансфер - тогава имаше такава опция и подаряваха 10% кредит отгоре върху заредената сума. Това беше първата трансакция и оттогава акаунтът ми остана в евро.

Току що си спомних времето, когато купуването на самолетен билет беше съпроводено с ходене до ДСК за банков превод, редене по опашки, чакане на потвърждения.... Не си спомням, защо съм ходил за банков превод, дали е нямало опция за плащане с карта или аз още съм нямал карта, че по това време съм бил под 18...😄

Уизз дали няма да ни залъжат с някоя нова линия поне да си помечтаем малко, както виждаме не е задължително някога да тръгва.... 😄

• Смея се 6
Публикувано:
преди 21 минути , Jorro каза:

с ходене до ДСК за банков превод, редене по опашки, чакане на потвърждения....

... пък попълване на хартиени нареждания, пък отначало нямаше такса, че сметката им беше в ДСК, пък после нещо май си преместиха сметката в друга банка и се появи и някаква допълнителна таксичка при плащането ...

• Смея се 1
Публикувано:
преди 4 минути , Jorro каза:

Уизз дали няма да ни залъжат с някоя нова линия поне да си помечтаем малко, както виждаме не е задължително някога да тръгва....

Лъжи ме, обичам те! 😂 

Банковите преводи се правеха с цел да се задържи резервацията  поне 24 часа 🙂

• Смея се 2
Публикувано:
преди 1 минута , Мари Николова каза:

Банковите преводи се правеха с цел да се задържи резервацията  поне 24 часа 🙂

То май даже и няколко дни се задържа(ше) ...

Цитат

Лъжи ме, обичам те! 😂 

Колко малко е нужно всъщност за спечелване на женската любов - една примамлива лъжа, няколко красиви думи, малко фалшиви мечти и илюзиии ..:grin:

• Смея се 7
Публикувано:

Левовата им сметка беше в ДСК и нямаше такса. 

Евровата беше в Ситибанк и имаше такса. 

Съвсем в началото някъде в 2006 /2007-а плащанията с Дайнърс бяха освободени такса и първите си билети плащах така. Всъщност тогава точно заради  Wizz си извадих Дайнърс. 

В ДСК още живеят в 1988-а, когато вносните бележки се пишеха на ръка и изглежда  тази банка никога няма да се промени. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 57 минути , Георги Матеев каза:

Ами аз за пръв път летях с Wizz и си създадох профил през 2015, като първият билет беше SOF - LTN - SOF, купен на рождения им ден (Buy one, get one free) за сума около 450 лв (да, платени в лева с кредитна карта) и въпреки това акаунта ми го направиха евров. Go figure...

Публикувано:
преди 3 минути , chandni каза:

първият билет беше SOF - LTN - SOF, купен .... за сума около 450 лв

Ти направо акционер да беше станала! :grin:

• Смея се 8
Публикувано:
преди 3 минути , chandni каза:

Ами аз за пръв път летях с Wizz и си създадох профил през 2015, като първият билет беше SOF - LTN - SOF, купен на рождения им ден (Buy one, get one free) за сума около 450 лв (да, платени в лева с кредитна карта) и въпреки това акаунта ми го направиха евров. Go figure...

Аз от близо 340 билета от всички компании повече от 80 лв не съм плащал и не търся по-скъпи

• Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 8 минути , chandni каза:

Прочети внимателно какво съм написал. Няма значение какъв е бил първия ти билет, а в каква валута е било първото постъпление по Уиз сметката ти. Ако трябва да предположа - това е било кешбек в евро от някоя booking.com резервация и затова и акаунтът ти е станал евров. При всички случаи имаш късмет 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 9 минути , chandni каза:

Go figure...

Матеев имаше предвид какво е постъпило в индивидуалната ти Уиз сметка. Ако например от резервация в Букинг, кешбека е постъпил в евро, такава ще е валутата. 

П.п.Писали сме по едно и също време 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 минути , dimitrov6 каза:

Аз от близо 340 билета от всички компании повече от 80 лв не съм плащал и не търся по-скъпи

Аз не вярвам някой с всичкия си да търси скъпи (в нормална ситуация) , но когато няма евтини, няма как. 

• Благодаря 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 5 минути , Фичо каза:

Ти направо акционер да беше станала! :grin:

А ти колко очакваш да платиш за София - Лутън - София, закупен на 19 май за полет на 1-ви юли... :sarcastic_blum:

преди 2 минути , Георги Матеев каза:

Прочети внимателно какво съм написал. Няма значение какъв е бил първия ти билет, а в каква валута е било първото постъпление по Уиз сметката ти. Ако трябва да предположа - това е било кешбек в евро от някоя booking.com резервация и затова и акаунтът ти е станал евров. При всички случаи имаш късмет 🙂

Добре го прочетох и точно бях тръгнала да пиша, че като се замисля, първите постъпления са били именно от кешбек в booking, но ме изпревари... Освен това, докато не е имало постъпления, тогава в каква валута ми е бил акаунтът?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , chandni каза:

Освен това, докато не е имало постъпления, тогава в каква валута ми е бил акаунтът?

Неясно е, може би акаунтът ти просто се е реел в безвалутното астрално пространство...

преди 11 минути , Мари Николова каза:

П.п.Писали сме по едно и също време 🙂

Не е вярно, изпреварих те с 8 секунди 🙂

• Смея се 7

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   3 магеланци

• aleks_s
    • Сузи Су
    • Граф Вронски
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.