Прескочи до съдържание

Планиране на цикладска комбинация: Санторини-Парос-Сирос-Миконос

Препоръчани мнения

Публикувано:

Разполагаме с вечерни полети на уиз София-Миконос 13-20.07. След като се примирих, че уиз са ме надиграли, няма да променят нищо и съответно да ме закарат до Санторини за 50 лв, стана време да започна да се оглеждам какво да правим около Миконос за една седмица. 

Понеже пътуването е в разгара на лятото, а Миконос е супер популярен за туристи, не ми се иска да се застояваме там. Няма да ни допадне да се разхождаме в тълпа, да се прескачаме с 1000 човека на малко плажче. Но ако имате препоръка за много красив и по-тихичък район, ще го имам предвид.

Първата нощ ми е много неясна, така че започвам с въпросите за Миконос, а за Тинос и Сирос ще изчакам @Бръмбар да сподели каквото й се стори интересно: 

Не съм била в Гърция, откакто ковид съществува. Колко време забавяне мога да очаквам при проверките на летището? Въобще това летище добре ли е организирано? Ако има все още  условия със случайни тестове как точно става - всички ли чакат преди паспортна проверка или само избраните? Питам, защото кацаме след 11 PM и ако ще висим там до 2 AM, въобще не ми се занимава с настаняване. 

Просто ще се разходим до града, да пийнем по нещо, да снимаме изгрева. Ще се излегнем на плаж или ще хванем най-ранния ферибот към 7:35 до Тинос. 

Всъщност има ли вечерен час и отиването до пристанището основателна причина ли е да сме навън? Можем ли да се движим пеша от летището, гугъл ми го дава 3 километра. Нощните заведения работят ли? 

Хората красиво осветена ли е нощем? Има ли какво да снимаме?

Може ли да ми споделите красиво и подходящо място за наблюдение на изгрев и на залез в Миконос? 

sea-1635650.jpg.ae862a1eae608592ad9810371fb0b91c.jpg

Къде се намира тази църква:

black-white-1981359.jpg.fb2ff5fc17fac8403add4bea06780513.jpg

Лесно ли е да намерим Петрос: 

pelican-4260045.jpg.e3c0015423b09eef01dcb22e41264f37.jpg

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

В момента има вечерен час. Мисля, че е от 0:30 до 5 ч. сутринта, т.е. тогава е забранено да бъдете навън без уважителна причина. Докато го има, и заведенията нямат право да работят в този интервал. Предполагам, че до пътуването ви ще го махнат, ама знае ли човек - хубаво е да има готовност и за това.

Църквата е Панагия Парапортиани и се намира на полуостров в стария град, до вятърните мелници - няма опасност да я пропуснете. До нея е малката Венеция със скъпите кафенета. Петрос отдавна е покойник, в съвременността обикновено "Петросите" ги поддържат поне два (мъжки и женски) и се мотаят целодневно по уличките край брега, но кога спят, не зная.

Градът е обърнат на запад, т.е. по-скоро залези, отколкото изгреви. На малката Венеция са хубави.

Пристанището за фериботи е извън града (пътува се с транспорт, имаше и водни таксита, но аз съм ползвала само автобус), иначе до него има близък плаж - Агиос Стефанос, който е ОК. Не мисля, че е добра идея да вървите пеша от летището, денем или нощем. 

Ако решите да оставате, по-спокойната и тиха част е източната - под Ано Мера.

Не съм забравила молбата от другата тема да кажа няколко думи за Сирос, понеже за Тинос вече има документарани (аз на Тинос съм виждала само пристанищния град с голямата църква на Богородица - който е много тъп, - но съм чувала само добри думи за селцата и храната на острова). 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Lindt, ние миналата година, септември, кацнахме на летището в Миконос. Малко летище, бързо слязохме от самолета и се наредихме на опашката. Общо за около 20 минути излязохме от летището - паспортен контрол, след това ни сканираха кодовете и един човек с бяла престилка ни поглеждаше тестовете. Бяхме някъде в средата на тълпата, която слезе от самолета. На никого не направиха случаен тест. Пред летището, веднага в дясно, имаше автобус, с който отидохме до центъра. 1 или 2 евро беше. 

До ферибота се придвижихме с водно такси - 2 евро, мисля. От тук тръгна, ето и разписание https://www.mykonos-seabus.gr/ 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Летището на Миконос е един голям хамбар, излиза се супер бързо и лесно. Също така и се влиза. Тестовете ни ги погледнаха за по 5 секунди единя и преминахме. Ако кацате в 23ч, макс до полунощ ще сте излезли. Бих ви препоръчала да си вземете някакъв хотел до пристанището с фериботите (New Port). Има автобус от летището, но не и в този късен час. Ето го разписанието, иначе - https://www.mykonos-airport.com/bus.html. Ако не, си вземете такси. Не ви препоръчвам да ходите пеша, особено през нощта. Не видях тротоари, пътят е и извън населени места през по-голяма част от времето. Друг вариянте  да си вземето хотелче близо до Old Port, оттам всичко е пеша до централната част, а на следващия ден да си вземете водното такси до New Port. Вие ще си прецените.

Според мен е рано да развяваш бялото знаме за Санторини, има още повече от месец време. Ако все пак ви се ходи натам, може да си вземете ферибота. Супер бърз е и е много удобен.

За Миконос - на Кало Ливади нямаше никой миналата година, ако ви се иска да отидете на по-спокоен плаж. Също, лудницата е по вътрешните улици откъм Вятърните мелници и Малката Венеция. От другата страна, където спират водните таксите в Old Port, няма почти никой и ресторантите са на по-добри цени.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Ние миналата година 3 дни, нито веднъж не го срещнахме този "Петрос" 😄  Не е за пеша от летището, не се сещам за хубав плаж в самата Хора. Ако тогава няма вечерен час ще има доста заведения, но къде ще си оставите багажа? По-скоро виж за някое настаняване, което да има безплатен трансфер от летището, ако се притесняваш, че ще закъснеете. Таксито до града май беше 15 или 20 евро. Ние ползвахме на отиване безплатен трансфер, а на връщане бяхме с кола под наем и не знам.

В града беше яко цифромания септември мин. година, представям си в сезон какво ще е и то когато е пълно с туристи. Правилно си се насочила към друг остров. Аз бих препоръчал Наксос с 2 ръце, но не ви е много близо.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Параход каза:

В момента има вечерен час. Мисля, че е от 0:30 до 5 ч. сутринта, т.е. тогава е забранено да бъдете навън без уважителна причина. Докато го има, и заведенията нямат право да работят в този интервал. Предполагам, че до пътуването ви ще го махнат, ама знае ли човек - хубаво е да има готовност и за това.

Църквата е Панагия Парапортиани и се намира на полуостров в стария град, до вятърните мелници - няма опасност да я пропуснете. До нея е малката Венеция със скъпите кафенета. Петрос отдавна е покойник, в съвременността обикновено "Петросите" ги поддържат поне два (мъжки и женски) и се мотаят целодневно по уличките край брега, но кога спят, не зная.

Градът е обърнат на запад, т.е. по-скоро залези, отколкото изгреви. На малката Венеция са хубави.

Пристанището за фериботи е извън града (пътува се с транспорт, имаше и водни таксита, но аз съм ползвала само автобус), иначе до него има близък плаж - Агиос Стефанос, който е ОК. Не мисля, че е добра идея да вървите пеша от летището, денем или нощем. 

Ако решите да оставате, по-спокойната и тиха част е източната - под Ано Мера.

Не съм забравила молбата от другата тема да кажа няколко думи за Сирос, понеже за Тинос вече има документарани (аз на Тинос съм виждала само пристанищния град с голямата църква на Богородица - който е много тъп, - но съм чувала само добри думи за селцата и храната на острова). 

Благодаря 🙂

Разчитам наистина на другите места на Тинос, не толкова на столицата. Още не съм стигнала до конкретен план на посещението. 

Точно днес се чудех този Петрос, за който знам от 12 години как така е жив, но заключихме, че е голяма птица и евентуално дълголетна. Жалко за изгрева в града, надявам се да измисля как да го почетем, ако сме будни по това време. 

Публикувано:

Има едно кафе на старото пристанище в Миконос, където се оставя багаж (мисля, че е обсъждано из темите назад), ама трябва и да работи все пак.

Петрос още преди 13 години като го гледахме, ни казаха, че не бил баш Петрос, но там си беше и се разхождаше. Обаче още тогава бяха точно 2 пъти по-скъпи ресторантите от тези на Сирос.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 41 минути , Jorro каза:

Ние миналата година 3 дни, нито веднъж не го срещнахме този "Петрос" 😄  Не е за пеша от летището, не се сещам за хубав плаж в самата Хора. Ако тогава няма вечерен час ще има доста заведения, но къде ще си оставите багажа? По-скоро виж за някое настаняване, което да има безплатен трансфер от летището, ако се притесняваш, че ще закъснеете. Таксито до града май беше 15 или 20 евро. Ние ползвахме на отиване безплатен трансфер, а на връщане бяхме с кола под наем и не знам.

В града беше яко цифромания септември мин. година, представям си в сезон какво ще е и то когато е пълно с туристи. Правилно си се насочила към друг остров. Аз бих препоръчал Наксос с 2 ръце, но не ви е много близо.

На Наксос сме били вече. Не е далеч, но не виждам причина да го повтаряме, ако не се прекачваме там 🙂

Багаж - то багажът ни е 1 раница за лаптоп на човек. Кърпа и вероятно чадър ще купим на място сигурно и ще я подарим на последния хотел, в който нощуваме. 

Ако махнат вечерния час, ще погледна пак пътя около летището. Видях, че има таксита и неособено са скъпи, но ние няма да имаме особено бърза работа и не знам дали няма да ни е по-забавно да не се разходим. 

преди 12 минути , Параход каза:

Има едно кафе на старото пристанище в Миконос, където се оставя багаж (мисля, че е обсъждано из темите назад), ама трябва и да работи все пак.

Май го мернах в друга тема това кафе, да, благодаря!

Публикувано:

@Lindt, ти наистина ми ми намери страхотно занимание от друагата тема за Гърция – да си примомня за Сирос и Тинос. Видях, че сме били на Сирос през 2015, т.е преди почти 6 години, бях го позабравила, но снимките ме върнаха отново там. Наричан още (и заслужено) „Кралицата на Цикладите“  - Сирос е красив, много красив. Той грабва още със влизането в пристанището, от където се вижда цялата му амфитеатрална и неокласическа хубост. Крайбрежната е прекрасна особено привечер:

IMG_2022.JPG.29cdeea32259a01dd96821ec08b87ab7.JPG

но и околния лабиринт от улички е също така очарователен, главната успоредна на крайбрежната улица е пешеходна, с настилка от мрамор и многобройни магазини.

IMG_2007.JPG.eabf7c54564cae6b5d2867a86f615e41.JPG

IMG_2059.JPG.caef002d4225622b06ede49adbcbf3e1.JPG

Улици- стълби, ажурни балкони и красиви детайли навсякъде.За съжаление част от тях са изоставени и запуснати, макар и да имаше опити да се превърне и това в нещо красиво, напр с тези платна закачени на липсващите прозорци

IMG_1962.JPG.0ba8d633f9d0c5e68ca8b8234ef32869.JPG

Един от най-живописните райони е „Вапория“ – навремето средище на богатите корабостроители и капитани, с прекрасни неокласически имения, стигащи до морето - повечето със собствен излаз и платформи към морето. Много от тях са реновирани, някои са превърнати в бутикови хотели.

Има нещо като плаж там „Астерия“ – с две или три платформи за влизане със стълби в морето и едно заведение, за да се слезе се минава покрай друга забележителност – църквата Св. Никола, която се знакова, извисява се и се вижда отдалеч, а пос лепрез красива арка

IMG_1592.JPG.c9a1b7aa0ddee8145876eca8383d02ee.JPG

наблизо е и операта „Аполон“, построена от италиански архитект, като мини копие на Ла Скала в Милано. Отворена е за посещение, не помня дали имаше такса:

IMG_2201.JPG.08c768d39094eec5c3cb65220f92e5c2.JPGIMG_2220.JPG.f68dac671dd84c1ae7ccd1249581c3c6.JPG

Градът е жив, не помня дали всяка сутрин, но имаше голям и шарен пазар, от който може да си купиш плодове, заленчуци, маслини, риби, и какво ли не. Някъде наблизо имаше и сладоледаджийница, от която всеки ден си купувахме различен сладолед на връщане от плажа.

Друга знакова сграда  е кметството построена баварски ахритект на площада Мяули  (Miaouli), отворена е за достъп и в нея се помещават ахреологически музей и разни служби. Една снимка отвътре

IMG_2271.JPG.9d25da79b6f02e5aee5132256bf07548.JPG

Самият площад е оживен до късно вечер- деца карат ролери и тротинетки и играят, а наоколо има кафета и други заведения:

IMG_1833.JPG.d585e6be92f734dd1ce4849fda9977b7.JPG

IMG_1951.JPG.b283df8cb52c343d6191e7abcefc77e3.JPG

Друга забележителност е венецианското селище Ано Сирос, увенчано с католическата  катедрала. До там може да се стигне пеш и по много стълби. Има уж някакъв автобус, който ходи, но той е един път на няколко часа май и така и не го видяхме и дочакахме. Селището е низ от тесни улички и стълби, има и някакви заведения, магазинчета и галерии, и хората си живеят там даже. Дългото изкачване те възнаграждава с прекрасна гледка от високо. Отидохме привечер, не мога да си представя да се изкачват тези стълби в пек 😉)

IMG_1827.JPG.a07c39c3305aff09340eb6fc6d802e8a.JPGIMG_1811.JPG.963406bfa22357bc6eb44783c07c2f4d.JPG

Тук ще спра вече за Ермуполи, че стана безобразно дълго, а даже имам и още снимки, които ми се искаше да покажа :-)) . Параход може да ме допълни, а аз ще напишя още един пост за плажовете.

• Харесвам 11
  • Браво 4
Публикувано:

Ние се отказахме да търсим това кафене за оставяне на багажа в Миконос. От няколко заведения, около пристанището, където спира водното такси, ни предложиха да си оставим куфарите. Даже не бяхме седнали в тях.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, feel_the_rush каза:

Летището на Миконос е един голям хамбар, излиза се супер бързо и лесно. Също така и се влиза. Тестовете ни ги погледнаха за по 5 секунди единя и преминахме. Ако кацате в 23ч, макс до полунощ ще сте излезли. Бих ви препоръчала да си вземете някакъв хотел до пристанището с фериботите (New Port). Има автобус от летището, но не и в този късен час. Ето го разписанието, иначе - https://www.mykonos-airport.com/bus.html. Ако не, си вземете такси. Не ви препоръчвам да ходите пеша, особено през нощта. Не видях тротоари, пътят е и извън населени места през по-голяма част от времето. Друг вариянте  да си вземето хотелче близо до Old Port, оттам всичко е пеша до централната част, а на следващия ден да си вземете водното такси до New Port. Вие ще си прецените.

Според мен е рано да развяваш бялото знаме за Санторини, има още повече от месец време. Ако все пак ви се ходи натам, може да си вземете ферибота. Супер бърз е и е много удобен.

За Миконос - на Кало Ливади нямаше никой миналата година, ако ви се иска да отидете на по-спокоен плаж. Също, лудницата е по вътрешните улици откъм Вятърните мелници и Малката Венеция. От другата страна, където спират водните таксите в Old Port, няма почти никой и ресторантите са на по-добри цени.

Не съм се отказала от Санторини, просто и да не ми местят полетите, съм удовлетворена от избраните островчета. Но май ще си го оставя за края на август- началото на септември с надежда да е малко по-спокойно/прохладно. Тогава и билетите до Миконос са ни с флекс, така че ще измисля нещо. 

Публикувано:

@Бръмбар, супер 🙂 Малко съм притеснена, че гледам само къде ще се разхождаме, а пътуването ни е в средата на юли, но може пък тесните улички да са сенчести 🙃

Харесва ми, че Ермуполи е жив и цветен. Наистина е красив и фотогеничен, но не е ли най-големият град на Цикладите, усеща ли се човек все едно е на островче или прилича повече на разглеждане на град? Не знам как да го задам по-ясно въпроса😄

П.П. За плажовете ще е чудесно да ми споменеш няколко думи, защото в greeka ползват един доста залухав филтър или нещо друго и морето навсякъде има еднакъв, неестествен цвят. Не мога да се ориентирам от раз кое да проуча по-внимателно.

Публикувано:

Да, Ермуполи е най-големият град и столица на Цикладите, а през XIX век дори пристанището му е било по-голямо от Пирея, но не си представяй нищо прекалено и урбанизирано - нещо като 12-13 000 души, и то с околиите. Всичко това му е дало само аристократичен дух и добре развита инфраструктура, а недостатъци няма. Много, много красив град е и се различава драматично от обичайната за региона гледка с белите кубчета на хълмовете. В списъка ми на най-красивите гръцки градове (не градЧЕТА и селЦА, щото там естетиката е друга), където се мъдрят още Нафплио, Ханя и Керкира, вероятно е дори на първо място.

Сега, аз сигурно съм разправяла някъде из форумите, че с мъжа ми първата ни среща беше на Санторини, но по-специалното е, че тогава не се купуваха ни фериботни билети предварително, ни резервации се правеха, та понеже фериботът трябваше да акостира на Санторини в 4 ч. сутринта, ний си викнахме - ха! абе къде ще търсим да ядем и да спим по това време там, я да вземем билети до някой предишен остров. И взехме до Наксос. Обаче още преди да акостира за междинна спирка на Наксос, спря на Сирос. Този остров аз никога преди не го бях чувала, а той хептен. И тъкмо падаше мрак, и светеха всички светлини на хълма, както е застроен амфитеатрално, и долу онзи дирижиран хаос, който само на гръцко пристанище може да се види. Бяхме очаровани. Не знам точно защо не слязохме (продължихме си до Санторини без билет), но се върнахме на Сирос следващото лято, а после години по-късно пак. Така че може да се каже, че това е единственият гръцки град, в който съм се влюбила от пръв поглед 🙂

Бръмбар е разказала всичко по-важно за забележителностите, като повечето заведения и неща са близо до морето, но самият град продължава  сума ти нагоре по хълмовете - Врондадо е православният хълм, а Ано Сира католическият. С автобус сме ходили до плажовете (първия път бяхме без кола), но по баира само с автомобил и пеша. Ей, излезе ми джигерят.

Пазарът, за който стана дума, е всеки ден, а главните улици и площади са настлани с плочи от пароски и наксоски мрамор. Абе буржоазна работа.

От плажовете, най-хубави са Агатопес и Кини. Агатопес не е в населено място, взема се автобус до Посидония или Финикас и се ходи малко, но пък е разкош. Има на него вили, ресторанти и бийч бар.

Кини е селце на другата страна на острова, симпатично, има още два добри плажа в близост до него - Лотос, който е на 10 минути пеша, и Делфини, който е малко по-далеч, но сигурно също може да се стигне с ходене.

Развиват напоследък като курорт Галисас, който е с голяма пясъчна ивица, но на мен там не ми харесва особено. Другите плажчета са ню-ню - Вари, Фабрика, Ахлади, дори Мегас Ялос, което значи Голям бряг, и той е бая малък 🙂 

Ако се сетя нещо друго, ще добавям. Не е плажният разкош на други Циклади от тонове пясък, но е напълно достатъчно. Не са много, но на всеки плаж има общински сламени чадъри, освен платените на заведенията (дори на плажовете, където заведения няма). Извън Ермуполи архитектурата е класическата островна, в бяло. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Вчера докато четох за гълъбарниците на Тинос, повечето от които са строени в близост до вода, се почудихме дали там ще има и други птици. За който не знае, може би сме малко обсебени от птиците напоследък. Докато си проверявам птичките на Тинос, ще си добавя тук, за да ми е лесно после 😄

https://www.greeka.com/cyclades/tinos/sightseeing/tinos-dovecotes/

tinos-dovecotes-top-1-1280.webp

Hotspots: 

Vaketa reservoir

Kolybithra beach & estuary

Agios Fokas Settlement

Falatados valley

Monument Cliff   
Tsiknia cliffs

Доста приятни видове има, ако са-малко уплашени от хората, ще е чудесно разнообразие за нас. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 27 минути , Параход каза:

Да, Ермуполи е най-големият град и столица на Цикладите, а през XIX век дори пристанището му е било по-голямо от Пирея, но не си представяй нищо прекалено и урбанизирано - нещо като 12-13 000 души, и то с околиите. Всичко това му е дало само аристократичен дух и добре развита инфраструктура, а недостатъци няма. Много, много красив град е и се различава драматично от обичайната за региона гледка с белите кубчета на хълмовете. В списъка ми на най-красивите гръцки градове (не градЧЕТА и селЦА, щото там естетиката е друга), където се мъдрят още Нафплио, Ханя и Керкира, вероятно е дори на първо място.

....

Много ти благодаря за интересния разказ, @Параход 😍 

Вдигна Ермуполи до високо ниво, сравнявайки го по красота с Нафплио и Ханя. Вчера видях, че за моите дати и уважаем рожден ден има за 56 лв двупосочно седмица в Корфу и много ме хвана яд, че нямам флекс. Именно заради Керкира. Но ти ме успокояваш с  привързаността си към Сирос, а и на Корфу ще отидем друга година. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Да ти кажа @Lindt,  и аз точно вчера вечер след като казах,  че няма да ходим в Гърция това лято, обаче като щерката каза, че няма да учат от 15 юни нататък (или поне не било задължително да ходят), пък аз съм хоум офис до 1 юли, взех да мисля дали пък да не работя в Корфу и да гледам Уиз и директните им полети за по 30 лв от София до Корфу, директно за 23.06, с връщане 30.06, че и апартаменти в Корфу таун огледах и заплюх с високоскоростен интернет (щото нали ще работя😃). Едвам се озаптих, ама като помислих за ПСР тестовете на детето - поне 2 пъти (или карантина на връщане, пък от 5 юли имаме планирано БГ море с приятели, та карантината не е опция) и се спрях. И така ме беше яд, че навремето беше до много острови девет дена път с камили, пък сега бързо и евтино, ама с един куп Ковид рестрикции, но дано се задържат линиите и да сме здрави...

Параход ти е казала основното и ме е допълнила, не е урбанзирано и неприятно туристическо в Ермуполи и изобщо Сирос. Аз даже, като се върнахме и взех да гледам имоти там - вискам си:  "Ей, колко запустяли красиви стари къщи!, ще си взема една за без пари и ще я ремонтирам и ще си живея там (засега лятото, пък после целогодишно) - всичко си има и е толкова красиво 😀". Ама бързо изтрезнях 🤐  За плажовете  - хубави са, ама нещо като най- супер-мега-синя вода -  не помня. Ние бяхме с градски транспорт - малко се трамбова до автогарата от центъра някъде в далечния край на крайбрежната идваше (или поне нашия апартамент беше до Операта някъде и имаше към 15 мин път пеш. Помня, че може би първия ден още, на път за автогарата и плажа ми се скъса едната джапанка (уж "маркова" беше), добре, че до автогарата имаше някакъв китайски магазин тип "склад", та си купих набързо едни китайски джапанки за 2-3 евро с розови пеперуди, които и досега си нося в къщи 😀 

Та по темата с плажовете: ходихме до Кини, има на входа един фонтан-статуя Panagia Gorgona (нещо като "Светата дева русалка" го превеждат, Девата -русалка оплаква рибар, в памет за изгубените в морето рибари е издигнат. Плажът е организиран, с таверни и кафета, закътан от мелтемите и пясъчен. Спирката на автобуса беше пред статуята

IMG_1874.JPG.dfea1513fab9459fffdfc79607c2c509.JPGIMG_1875.JPG.163590143f450a2390710916e5dd38f0.JPG

После Вари - също плитък, в залив, закътан, с таверни и кафета спирката е точно отгоре вдясно някъде се пада

IMG_2231.JPG.6df994948ed86e26e6608974735d7950.JPGIMG_1731.JPG.b95377abd9746f7dff51ffa1c900dd45.JPG

Мегас Гялос (Megas Gialos) - и той така (различавам го по църквичката само)

IMG_2086.JPG.02e7ea8dec81907885aff251839cb594.JPG

Другите не  мога да ги разпозная по снимките си и да се сетя за имената им, май единият е бил Ахлади (Achladi или Ahladi)  - на същия път с Вари (съседния залив) или пак е бил Вари или и на двата сме ходили (пак). А защо пак Вари - не помня, или ни е харесал най-много, или за него е бил най-скорошния автобус.   Както писах - сливат ми се доста и макар и да са хубави, няма нищо кой знае колко впечатляващо и забележително в тях, както се вижда и изглеждат горе-долу по един начин.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:

@Бръмбар, те децата може би им правят по-приятен тест в Гърция, със слюнка, така съм мернала някъде наскоро. А на отиване е бърз тест, не е PCR.  До след две седмици може и да отпадне, знае ли се? 

Освен това, не знам колко е малка щерката, ама на мен ми бъркаха със сода и мед в гърлото като се възпали и не получавах в замяна море 🙃 Та бих я питала дали иска, според мен съученичките ще се скъсат от завист и това ще я крепи. 

Иначе и аз така вчера като писаха, че пускат и Родос и преди да излезем казах на Жижо да ме озапти, че да не се озовем с три ходения в Гърция. И той категорично се справя до момента, особено докато се занимавам с разни гълъбарници 🤣

Айде, връщам се да дочета какво ми разказваш 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

Тези гълабарници се срещат доста и на Миконос, но не знам дали се влиза вътре за разглеждане.  Само отвън съм ги виждала.

За Тинос - нямам много да кажа, може би имаше пренасищане или умора, но ентусиазмът за обикаляне по селцата клонеше към нула, макар и първоначално да имаше такива планове, а и мелтемите, които брулеха жестоко и бяха в разгара си не спомагаха за повишаването му.  Кaчихме се до Панагия Евангелиста, тя е красива и внушителна, но до нея се стига по една улица, от двете страни, на която, са сергийка до сергийка, на която да си купиш шишенца за чудотворна вода и всякакви мускали и амулети и много комерсиално ми се видя.  А и хората, качващи се на колене, ми подействайха подтискащо може би. Иначе отгоре има хубава гледка и градини, които също са приятни

IMG_2348.JPG.5adbe9746c9af29ccb09acae5f81caca.JPG

IMG_2355.JPG.c634ad7b0774b3e940c795eb99b44e59.JPG

IMG_2362.JPG.15d3d4865f101eb2504a31d83099034d.JPG

Самото градче не е лошо също, в един от ресторантите се подвизаваше сигурно правнук - братовчед на Петрос от

Миконос, за атракция на децата, та може и там да видите пеликан. Много мътни са ми всички снимки - и на града и на пеликана

IMG_2479.JPG.e325204053b16c25db0de235a0e52e5c.JPG

От плажовете отидохме първо до Агиас Фокас, който е най-близо до града, но духаше жестоко и не ставаше за плаж изобщо, та беше само една разходка по него. Той не е и първа хубост. Другия плаж, малко по-на завет, който посетихме беше мисля  Микри Колимбитра  (не съм много сигурна, понеже на спирката, докато чакахме се запознахме с една българка и внучката й и се заговорихе. Тя беше взела прясно изпраните и изгладени чаршафи от обществена пералня в Тинос и ги носеше към семейния хотел с таверна и не помня дали ни показа къде трябва да слезнем, за където се бяхме запътили, понеже беше на същото място, където и тя слизаше или ни убеди да отидем на плажа, на който беше техния хотел и таверна. Тя харесваше и обичаше острова, макар и навремето случайно да е попаднала там и да й се виждал забутан. Казваше, че хората са много добри и се живее спокойно.Дъщеря й се беше оженила за грък и всички заедно се занимаваха със семейния бизнес.

IMG_2458.JPG.7bd784f0ac14e252152f2783da187ddc.JPG

На връщане фериботът към Миконос имаше много голямо закъснение и за да не изтървем самолета взехме трансфер от пристанището до летището. беше от порядъка на 20-25 евро.  На Миконос хотела беше с безплатен трансфер от и до летището и пристанището, което беше удобно. От Сирос и Тинос също ни взеха и върнаха до пристанището. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

@Lindt измисли ли го вече къде и как на Миконос за първата нощ? и аз оглеждам някаква комбинация няколко дни след вас, ама в разгара на юли дори и най-простото стайче с късно настаняване, ако изобщо е възможно такова, че като гледам дори и това е под въпрос, удря бая над 100 евро, а дефакто трябва да го ползваме колкото да дочакаме ферибот

Публикувано:
преди 1 минута , antea каза:

@Lindt измисли ли го вече къде и как на Миконос за първата нощ? и аз оглеждам някаква комбинация няколко дни след вас, ама в разгара на юли дори и най-простото стайче с късно настаняване, ако изобщо е възможно такова, че като гледам дори и това е под въпрос, удря бая над 100 евро, а дефакто трябва да го ползваме колкото да дочакаме ферибот

Честно казано не съм го измислила. Ако няма вечерен час след 01.07, тогава може да се пият по две-три питиета в бар и след ферибота да си доспим на някой шезлонг.  Мислех си за нощувка, даже две, за да си разгледаме и този остров като хората, но като погледнах произволен симпатичен хотел, който през юни е 6! пъти по-евтин от моите дати и се отказах да спим на Миконос, ако не се вразумят в последния момент. 

Ще го мисля като се върнем от Швейцария в началото на юли. 

Публикувано:
преди 3 минути , Lindt каза:

Мислех си за нощувка, даже две, за да си разгледаме и този остров като хората, но като погледнах произволен симпатичен хотел, който през юни е 6! пъти по-евтин от моите дати и се отказах да спим на Миконос, ако не се вразумят в последния момент. 

точно същото е и моето наблюдение, няколко пъти скок в цената спрямо утре примерно, иначе точно същото обмисляхме и ние

Дани Магелани
Публикувано:
преди 8 минути , Lindt каза:

Честно казано не съм го измислила. Ако няма вечерен час след 01.07, тогава може да се пият по две-три питиета в бар и след ферибота да си доспим на някой шезлонг.  Мислех си за нощувка, даже две, за да си разгледаме и този остров като хората, но като погледнах произволен симпатичен хотел, който през юни е 6! пъти по-евтин от моите дати и се отказах да спим на Миконос, ако не се вразумят в последния момент. 

Ще го мисля като се върнем от Швейцария в началото на юли. 

Ние ще вървим след вас. Ще чета и ще крада идеи.

Планирам само последната нощувка да е на Миконос. През останалото време ще бъдем на Наксос. Ако има вариант за еднодневни разходки до съседни острови, ще е добре. Приемам идеи за плажове и забележителности на Наксос, достъпни с обществен транспорт. Хотелът ни е близо до порта.

Публикувано:
преди 28 минути , Дани Магелани каза:

Приемам идеи за плажове и забележителности на Наксос, достъпни с обществен транспорт. Хотелът ни е близо до порта.

Дани, ние бяхме на два плажа:

- Agios Georgios Beach - този плаж е в града, не ви трябва транспорт. Много е хубав;

- Плака - до този плаж отидохме с автобус, спирката му е точно след феритата. Возихме се до последната му спирка и там слязохме. 

В Наксос е хубаво да отидете до кафенето при крепостта /има асансьор до горе/. 

Ето и няколко снимки на плажовете и горе от кафето 🙂 

83.jpg

87.jpg

105.jpg

127.jpg

134.jpg

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Никой ли не го спира факта, че маляките задължават да се ходи с маска и на открито? Даже и на плажа. 

Сега дали се спазва и дали глобяват е отделен въпрос, но за мен това си е силен репелент 🙂 нещо като препарат против туристи. 🙂 

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

През останалото време ще бъдем на Наксос. Ако има вариант за еднодневни разходки до съседни острови, ще е добре. Приемам идеи за плажове и забележителности на Наксос, достъпни с обществен транспорт. Хотелът ни е близо до порта.

Възможностите са много. Има дейтрипове до Куфониси, Схинуса и Ираклия. До Парос може да се отиде и с редовния ферибот, ако не сте ходили. Не знам обаче с ковида и онлайн декларациите за всяко плаване каква е ситуацията понастоящем.

Популярните плажове са на западния бряг, започват още в града със споменатия А. Георгиос, после Агиос Прокопиос, Агиа Анна, Марангас, Плака (предпоследния често го водят част от Плака, която е дълга 4 километра ивица). До всички тези има редовна автобусна линия до 1.30 през нощта, която по спомени беше на половин час от плажовете, на кръгъл час от града - а може и да беше обратното 🙂

След Плака пясъчната ивица продължава с Микри Вила, Глифада и т.н., ама автобусът - не. Има обществен транспорт и до по-отдалечените места, но е нарядко и нямам впечатления от него. Кола или скутер под наем е единственият начин да обследвате спокойно по-далечните плажове, както и селцата във вътрешността. Моят любим е Хавай на Алико, а на другия бряг много ми харесаха Муцуна и Аполонас (и на двете има много хубави самотни плажчета в периферията, на които бяхме абсолютно сами). От селата най-известни са Апирантос и старата столица Халки, но има и други, които заслужават внимание. Вътрешността  е традиционна и главно земеделска, за разлика от туристическия район, който започва с адски гъч в града и приключва някъде към края на Плака.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.