Прескочи до съдържание

Планиране на цикладска комбинация: Санторини-Парос-Сирос-Миконос

Препоръчани мнения

Дани Магелани
Публикувано:
преди 17 минути , garnet каза:

Никой ли не го спира факта, че маляките задължават да се ходи с маска и на открито? Даже и на плажа. 

Сега дали се спазва и дали глобяват е отделен въпрос, но за мен това си е силен репелент 🙂 нещо като препарат против туристи. 🙂 

Не. Толкова ми се пътува, че една маска не би ме спряла!

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 26 минути , garnet каза:

, че маляките задължават да се ходи с маска и на открито?

Кого задължават? Вече седмица съм по островите и не ми е хрумнало да си сложа маска. Освен на планинската пътека, където бях сам и никой не видя как си пазя носа от слънцето с бъфа. По улиците се  мяркат хора с маски, но малко. Нито ти правят забележка, нито те гледат укоризнено, ако си без. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Не знам за птици, но магаре на Тинос има. Поне едно. Откривате ли го на снимката?

IMG_20210610_115000.jpg.80abee8aa463559a7f026f6acc30f405.jpg

• Харесвам 5
  • Браво 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 37 минути , домосед каза:

Кого задължават? Вече седмица съм по островите и не ми е хрумнало да си сложа маска. Освен на планинската пътека, където бях сам и никой не видя как си пазя носа от слънцето с бъфа. По улиците се  мяркат хора с маски, но малко. Нито ти правят забележка, нито те гледат укоризнено, ако си без. 

Как кого? Всички - все още това им е в превилата за ковид. Явно обаче не се спазва, което е добре.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 20 часа, Параход каза:

Възможностите са много. Има дейтрипове до Куфониси, Схинуса и Ираклия. До Парос може да се отиде и с редовния ферибот, ако не сте ходили. Не знам обаче с ковида и онлайн декларациите за всяко плаване каква е ситуацията понастоящем.

Популярните плажове са на западния бряг, започват още в града със споменатия А. Георгиос, после Агиос Прокопиос, Агиа Анна, Марангас, Плака (предпоследния често го водят част от Плака, която е дълга 4 километра ивица). До всички тези има редовна автобусна линия до 1.30 през нощта, която по спомени беше на половин час от плажовете, на кръгъл час от града - а може и да беше обратното 🙂

След Плака пясъчната ивица продължава с Микри Вила, Глифада и т.н., ама автобусът - не. Има обществен транспорт и до по-отдалечените места, но е нарядко и нямам впечатления от него. Кола или скутер под наем е единственият начин да обследвате спокойно по-далечните плажове, както и селцата във вътрешността. Моят любим е Хавай на Алико, а на другия бряг много ми харесаха Муцуна и Аполонас (и на двете има много хубави самотни плажчета в периферията, на които бяхме абсолютно сами). От селата най-известни са Апирантос и старата столица Халки, но има и други, които заслужават внимание. Вътрешността  е традиционна и главно земеделска, за разлика от туристическия район, който започва с адски гъч в града и приключва някъде към края на Плака.

Само да добавя, че Марагаз е нудистки плаж, ако сте любители и да препоръчам едно заведение на плажа, Парадайз се казва. Има както градина, така и маси на пясъка, точно на спирката е.

Публикувано:

@домосед, значи пак се подвизаваш в района ...Тинос изглежда супер. 😉😉 

Незнам дали си чувал, че десницата на Св. Иван Рилски се съхранява в един манастир там..

Женски е, на Св. Богородица. казва се "Кехровуни", но не знам монахините дали дават достъп до ръчичката. Доста интересна история, от Рилския манастир монаси занасят ръката в Русия, в град Рилск, от там мисля, че по време на Архипелагските експедиции на руския флот, занасят реликвата на Цикладите ..първо в Сирос, от там в Тинос.  и така до наши дни...част от най-големия светец на България се намира на Цикладите, 😉 

moni_kexrovouniou.jpg

L1070750.jpg

• Харесвам 11
Публикувано:
На 12.06.2021 г. в 9:46, Asya Assenova каза:

Само да добавя, че Марагаз е нудистки плаж, ако сте любители и да препоръчам едно заведение на плажа, Парадайз се казва. Има както градина, така и маси на пясъка, точно на спирката е.

Хехе, да! Ето тук на скалите от страната към Агия Анна. https://www.flickr.com/photos/78710182@N06/20735510203/in/album-72157658112741860/

Има и в дивата част на Плака надолу, но по никакъв начин не е притеснително за по-консервативните. (Аз съм недоскив и ги виждам чак после по снимките 🙂)

• Харесвам 2
Публикувано:

Много са хубави плажовете на Наксос, пък са и много, и големи. А какви залези има, чудо.

На който и да се отиде, все е хубаво. На мен обаче най-много ми харесаха Пиргаки и Агиасос, те са в югозападната част на острова. Но дотам се ходи с кола, по-пусти са, даже на втория няма чадъри. Пълно размазване си беше, ох пак ми се доходи 👣🏝️

• Харесвам 2
Публикувано:

Записвам се да следя! Ще бъдем на Миконос за седмица между 2-ри и 9-ти септември с Уиз еър от София. Преди четири години обикаляхме Санторини, Наксос и Миконос и Закинтос - по три дни всеки. Сега отиваме за плажове и парти на Миконос, но ще отделим по един ден на Сирос и Тинос. Мисля да наемем кола в Миконос и с нея да обикаляме и по другите острови. Ще проуча за този манастир Св. Богородица, дали може да се посети.

Всякакви идеи за тези два острова са добре дошли 🙂

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 50 минути , maestro75 каза:

Записвам се да следя! Ще бъдем на Миконос за седмица между 2-ри и 9-ти септември с Уиз еър от София. Преди четири години обикаляхме Санторини, Наксос и Миконос и Закинтос - по три дни всеки. Сега отиваме за плажове и парти на Миконос, но ще отделим по един ден на Сирос и Тинос. Мисля да наемем кола в Миконос и с нея да обикаляме и по другите острови. Ще проуча за този манастир Св. Богородица, дали може да се посети.

Всякакви идеи за тези два острова са добре дошли 🙂

Ще бъдем на Миконос, Наксос и Закинтос през август. Какви са впечатленията ти от обществения транспорт, сравнявайки със Санторини? 

Публикувано:
преди 1 минута , Дани Магелани каза:

Ще бъдем на Миконос, Наксос и Закинтос през август. Какви са впечатленията ти от обществения транспорт, сравнявайки със Санторини? 

Бяхме с кола, понеже често сменяхме острови и багажа беше разпределен по дестинации. В Закинтос спахме в столицата, до Лаганас ходихме с такси. Наксос и Санторини обикаляхме с колата. Градски транспорт не сме позлвали.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 17 минути , Дани Магелани каза:

На Наксос всички линии тръгват от столицата и в повечето случаи трябва да се отиде до там за да се прекачиш на друга линия. Доста е неудобно понякога. Ние взехме кола на място за 1 ден да разгледаме селата във вътрешността. 

• Благодаря 1
Публикувано:

Да си призная, както си и казах в началото, най-много ми се ходеше на Санторини. Уж изобщо не държим на навалици, супер популярни места и инстаграмъбъл пътувания. 

Цитат

Santorini is the supermodel of the Greek islands

Santorini-53c9e0dca77b.jpg.07e6640154480ccc5f206c8b2aec0c21.jpg

Обаче все пак аз обичам да снимам и второ пътуване до Цикладите без да нащракам този остров ми се струваше нередно. А и какво да кажа, непопулярните острови имат различна, автентична атмосфера, ама нещо не ми достигаше да се ентусиазирам предварително. И на дневен ред вече беше - няма да ги летим тези билети или ще вземем следващия полет до Миконос и ще ходим само за 5 дни, колкото да не съм в София на рождения си ден. 

Обаче вчера забелязах, че единственият евтин полет на уиз до Санторини това лято, е на 12.07. Само 50 кинта и отиваме. И започна да ме човърка пак желание за Гърция 😎. Позяпах цените на фериботите между Санторини и Миконос, но се затруднявах да ги приема тези 50+ евро за разумни.

https://www.ferryhopper.com/

Накрая направих пробив - е, другите хора може и да са по-добри в това и бързо да се сещат, ама за мен бе пълна изненада, че Санторини - Парос (или Наксос) е 22 евро, а Парос (или Наксос)  - Миконос е пак толкова. Значи... по-евтино от директен. А после намерих, че Парос - Сирос е само 7 евро. А Сирос -Миконос е 12. Така значи направих почти круизен маршрут с 4 нови острова и 8 дни за 42 евро. Може да се промени с Наксос или пък през Йос, да се спре и на Тинос, но като цяло се оказа, че има приемливи ценово варианти да се комбинират фериботи. 

Днес даже билетите на уиз бяха станали 35 лв до Санторини и това бетонира новата ни програма 🥳 

@Mary, може ли да ми промениш заглавието на Санторини-Парос-Сирос-Миконос? 

Благодаря 🙂

• Харесвам 3
  • Браво 2
Публикувано:

@Параход, много благодаря за информацията за Иос в другата тема :)  Интересно защо гугъл го нарича Йос. Загледах острoва вчера като възможно място за плаж, но насоката на всичко прочетено и класации на плажовете беше за "малката сестра на Миконос" и парти, парти, парти. То ми е ясно, че тази година едва ли ще има кой знае какви партита, но аз си търся по-диво място за около два дни и не се справям. 

В тези 9 дни аз търся плаж като Алико на Наксос, но без да ходим на Наксос. Като Елафонисос до Пелопонес. Да е красиво, просторно, пясъчно, с чиста, ярка вода. Да има някаква форма заливчето ни. 

Можеш ли да се сетиш за подобно място на и около Санторини, около Миконос или въобще някъде по пътя ни между двата 🙂 

Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

@Параход, много благодаря за информацията за Иос в другата тема :)  Интересно защо гугъл го нарича Йос. Загледах острoва вчера като възможно място за плаж, но насоката на всичко прочетено и класации на плажовете беше за "малката сестра на Миконос" и парти, парти, парти. То ми е ясно, че тази година едва ли ще има кой знае какви партита, но аз си търся по-диво място за около два дни и не се справям. 

В тези 9 дни аз търся плаж като Алико на Наксос, но без да ходим на Наксос. Като Елафонисос до Пелопонес. Да е красиво, просторно, пясъчно, с чиста, ярка вода. Да има някаква форма заливчето ни. 

Можеш ли да се сетиш за подобно място на и около Санторини, около Миконос или въобще някъде по пътя ни между двата 🙂 

Някоя от Куфониисиите, но май бяхте ходили, че даже и аз май от Вас научих за този остров 😄 

• Смея се 1
Публикувано:

Иос е наричан също така от местните Ниос. На острова се намира  гробът на Омир. Инъче миналата година като бяхме нямаше парти-енималс по обясними причини. Много тихо и спокойно …водата на Ялос много плитка и с хубав равен пясък. Влизаш 30-40 м навътре и ти е до кръста.

IMG_4527.jpg

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , Jorro каза:

Някоя от Куфониисиите, но май бяхте ходили, че даже и аз май от Вас научих за този остров 😄 

Да, били сме там 😎 Не помня как сме ги намерили и сме били сигурни, че именно на Малките Циклади водата е по наш вкус и как пак да си намеря нови такива места на Големите Циклади.   

Публикувано:
преди 4 минути , Levantino каза:

Иос е наричан също така от местните Ниос. На острова се намира  гробът на Омир. Инъче миналата година като бяхме нямаше парти-енималс по обясними причини. Много тихо и спокойно …водата на Ялос много плитка и с хубав равен пясък. Влизаш 30-40 м навътре и ти е до кръста.

Ще отидем да видим и ние какво става на Иос. Аз се чудя дали въобще ще правим резервации или ще ходим накъдето видим фери и ще запазвам настаняване в последния момент. Безплатните анулации са масово до месец-две седмици преди пътуване, пък не вярвам местата да свършат. 

Публикувано:

Lindt,

абе послушай ме за този плаж Манганари. Донякъде наподобява Елафонисос като релеф, пясък и вода. Малко по-трудно се стига, но съществува автобус, виждала съм го да пристига и да слизат хора. Там има 2 или 3 хотелчета, две таверни, които отдават чадъри и шезлонги на плажа, и нищо друго. И никакви парти-енимълс не достигат 🙂

Друг плаж в цикладския район, на който съм голям фен, е Псили Амос на Серифос. Но остава малко извън маршрута ти - за Милос и Кимолос не помня какво беше казала, те са по същото трасе (западното).

В района на Санторини мечта ми е Анафи. Но лични впечатления ще сдобия някъде в неопределеното бъдеще 🙂

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 9 минути , Параход каза:

Lindt,

абе послушай ме за този плаж Манганари. Донякъде наподобява Елафонисос като релеф, пясък и вода. Малко по-трудно се стига, но съществува автобус, виждала съм го да пристига и да слизат хора. Там има 2 или 3 хотелчета, две таверни, които отдават чадъри и шезлонги на плажа, и нищо друго. И никакви парти-енимълс не достигат 🙂

Друг плаж в цикладския район, на който съм голям фен, е Псили Амос на Серифос. Но остава малко извън маршрута ти - за Милос и Кимолос не помня какво беше казала, те са по същото трасе (западното).

В района на Санторини мечта ми е Анафи. Но лични впечатления ще сдобия някъде в неопределеното бъдеще 🙂

Взимаме го този плаж Манганари! Ще стигнем, как, нали си имаме шапки 🤣 Аз и Фира-Ия мисля да минем пешa, така че там някъде окончателно ще ни се е изпарил и малкото ум 🙃

Не ми се ходи тази година на Милос. Основно с лодки да обикаляме красивите неща, пък маски, хора, разредени курсове... Серифос май не може да се включи по този маршрут между Санторини и Миконос безболезнено. 

А какво му е специалното на Анафи? 

• Смея се 1
Публикувано:

@Параход тази снимка ми стои от доста време на телефона…и аз съм си мислил за Анафи, незнам възможен ли е дей трип от Санторини.Анафи е някакъв хипарски рай 😉😉😉 но е за много напреднали айлънд -хопъри. Един от най-изолираните и диви острови....

5C1D39BD-C8DC-42FC-BBE4-29A972BFBC91.jpeg

• Харесвам 2
  • Шок 1
Публикувано:
преди 22 минути , Levantino каза:

@Параход тази снимка ми стои от доста време на телефона…и аз съм си мислил за Анафи, незнам възможен ли е дей трип от Санторини.Анафи е някакъв хипарски рай 😉😉😉 но е за много напреднали айлънд -хопъри. 

5C1D39BD-C8DC-42FC-BBE4-29A972BFBC91.jpeg

Май по-скоро може night trip до Анафи 🙃 : 

image.png.ab1a26e74309a02da5a728245ceadbc4.png

image.png.37d4fc10b12fbba973f52a739941406f.png

П.П. Иначе почвах да трупам интерес, ама тези нощни пътувания...

Публикувано:

найт-трип не е за препоръчване, защото доколкото знам има един гол кей за феритата и един път, който води до града (Хора), който е на върха. Няма други населени места.,..Острова е една огромна скала..Съмнява ме да има таксита,,може би една кола ,,,максимум две. На Фолегандрос имаше една кола и трябваше да му се обадя предваритедлно за да ни вземе от Хорта. 😉 Така, че вечер към Анафи не ми се струва много разумен ход....,освен ако не искаш да спиш на плажа 😉

• Смея се 1
Публикувано:
преди 4 минути , Levantino каза:

найт-трип не е за препоръчване, защото доколкото знам има един гол кей за феритата и един път, който води до града (Хора), който е на върха. Няма други населени места.,..Острова е една огромна скала..Съмнява ме да има таксита,,може би една кола ,,,максимум две. На Фолегандрос имаше една кола и трябваше да му се обадя предварително за да ни вземе от Хорта. 😉 Така че вечер към Анафи не ми се струва много разумен ход....,освен ако не искаш да спиш на плажа 😉

На плажа може и да искам да спя, ама ти нали каза, че е гола скала? 

Публикувано:

Е скала е, ама има и плаж.  😉😉😉 Много млади гърци ходят, френски хипита и т.н .  с едни канчета дето си правят овес.. 😉 И на Аморгос ги има..

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.