Прескочи до съдържание

Планиране на цикладска комбинация: Санторини-Парос-Сирос-Миконос

Препоръчани мнения

Публикувано:

@Lindt според мен спокойно можете да напуснете острова в четвъртък сутрин и да сте видели всичко красиво и интересно, бих препоръчала и да не пропуснете Megalochori

особено ако не смятате да прекарвате по цял ден на плаж, просто не виждам какво ще правите в останалото време, това не е Лондон или друг голям град, разстоянията са малки и Oia примерно се обикаля цялата от край до край и обратно за час-два; мисля, че си чела ние колко време имахме на острова - от събота на обяд до полунощ в неделя,  и на плаж сме били в по-голямата част от това време, и видяхме всичко, което ни се стори интересно /+2 залеза/, с изключение на Фира, но не мога да си представя, че за нея трябват 2 дни, един следобед и вечер ще са напълно достатъчни

• Благодаря 1
Публикувано:

@antea, благодаря ти 🙂

И аз като ни познавам, ще стигнат два дни и половина, но май ще ги направя 3 и ще тръгнем в петък сутрин към Иос. Аз си мисля, че ще ни е приятно на Периса да поостанем, защото Жижо обича да прекарва по някой морски ден, легнал на шезлонг. Запомних го този район заради твоето волно и приповдигнато настроение там 🤭

Така или стават 3 дни на Иос, или ще имам рожден ден в Парос.

• Харесвам 1
Публикувано:

Айде и аз да вметна нещо течно по темата …тази биричка знаете ли я ? “Нисос” се казва, пивоварната е на Тинос 😉 цикладска е, има я по околните острови…

9F56DA66-1AD4-4746-8072-B5E53A315E22.jpeg

• Харесвам 4
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 15 часа, Levantino каза:

1. Задължително слизате с кабинковия лифт от Фира долу до старото пристанище и буквате магаренце ( 5 евро) нагоре да ви качи по пътеката. ! 

2. Задължително ходене до Ойа с Амуди Бей долу и при възможност гледане на залеза на Ойа привечер. 

3. Имеровигли със скалата Скарос. 

4. селцето Пиргос с Манастира в планината Свети Илия 

5. селцето Емпорио с Периса бийч (Черния плаж)

6. Разходка с корабче до вулканичния Неа Камени. 

От тези аз бих пропуснало клетото магаренце. И разходката до Неа Камени не е кой знае какво, особено ако човек не разполага с много време. Пиргос и Емборио са много красиви и спокойни. На Фира аз не съм фен, някак клаустрофобично ми е там. Относно настаняването - по протежение на калдерата са и Фиростефани (в букинга май го дават като Фира, де факто предградие е) и Имеровигли, където залезите също не са за изхвърляне. Плажовете не ги харесвам, а Акротири ще гледате ли? Той е до Червения и е един от най-забележителните археологически обекти в Гърция.

За по-бюджетно настаняване - има хотели горе на калдерата, но обърнати към "ниската" страна на острова. Така нямате гледка от прозореца, но реално с няколко крачки сте на пътеката. И да, Фира-Иа е въпросната 10 км пътека по ръба на вулкана.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 минути , Бръмбар каза:

@DaBo, тази е точно на пристанището на Ханя преди 2 години - време е за коктейли 🙂

Chania_aperol.jpg.dd26d7047763c8ae60b40e213a63aa21.jpg

Ох, ох… Кеф! Мъжът ми кацна и сме седнали на едно заведение и …. ни пуснаха газовите лампи. Мда, нямам търпение вече! На горещо и на гръцко! 🇬🇷🏛🏺

• Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 1 час, DaBo каза:

и …. ни пуснаха газовите лампи

Даа, в София днес вали за 48-и път. А до моя Крит остават цели 2 месеца. :girl_cray2:

Весело изкарване!

Това "прекрасно" напоително лято да би да има нещо общо с Брекзит-а? Ясно, че няма да станем Швейцария на Балканите, но виж един Лондон, колко му е. Граф-а ще играе Темза, за Хайд парк кеф ти Борисова, кеф ти Южния, само да вземат 2-3 червени автобуса и никой няма да забележи разликата в сутрешната мъгла:)

• Смея се 3
Публикувано:
преди 7 минути , Madelin каза:

Даа, в София днес вали за 48-и път. А до моя Крит остават цели 2 месеца. :girl_cray2:

Весело изкарване!

Това "прекрасно" напоително лято да би да има нещо общо с Брекзит-а? Ясно, че няма да станем Швейцария на Балканите, но виж един Лондон, колко му е. Граф-а ще играе Темза, за Хайд парк кеф ти Борисова, кеф ти Южния, само да вземат 2-3 червени автобуса и никой няма да забележи разликата в сутрешната мъгла:)

Ооо, мисля, че е редно да се погрижим за отводняването на улиците и проходимостта на тротоарите. Ако и коритата на реките почистим и спрем да режем клони и храсти в размножителния период на птици и бозайници... Извинявам се за критиката, но темата ми не е за бананови републики.

• Харесвам 1
Публикувано:

@Lindt правилното отводняване на улиците се постига първо с добро проектиране, да се направят както трябва напречните и надлъжните профили, да се сметне дебита, конструкцията на пътното платно и съоръженията и т.н. Второ - качествено изпълнение, а това се оказва голям проблем. Трето - правилна поддръжка.

Иначе си права за полагането на грижи.

Дълбоко се извинявам, че ти използвах темата не по предназначение.

• Харесвам 1
Публикувано:

Да уточня само за “магаренцата”, всъщност са едни огромни катъри и препускането нагоре към калдерата в спиращо дъха преживяване !!!! Отляво пропаст и море, отдясно каменна стена! Зад тебе гърка подвиква протяжено “Ноо проблем, мистър!”. Накрая като слезеш на  майката земя и се чувстваш щастлив, че си оцелял 😉 

това са магаренца на Амуди..

• Смея се 2
Публикувано:
преди 2 часа, Madelin каза:

@Lindt правилното отводняване на улиците се постига първо с добро проектиране, да се направят както трябва напречните и надлъжните профили, да се сметне дебита, конструкцията на пътното платно и съоръженията и т.н. Второ - качествено изпълнение, а това се оказва голям проблем. Трето - правилна поддръжка.

Иначе си права за полагането на грижи.

Дълбоко се извинявам, че ти използвах темата не по предназначение.

А, чак да се извиняваш 😊

Просто имам особена нетърпимост към обстановката в дъждовни дни и сравненията с европейски град ме напрягат. Ама ми мина, сега да не кажеш, че ти си проектирала нещо 😄

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 53 минути , Lindt каза:

Просто имам особена нетърпимост към обстановката в дъждовни дни и сравненията с европейски град ме напрягат. Ама ми мина, сега да не кажеш, че ти си проектирала нещо

Сори, не съм искала да те напрягам,  особено като аз си изкарвам прекрасен съботен ден в офиса 😟 + кофти време, кисела работа.

Да си нагласиш супер пътуването и да си изкарате чудесно! Моите 5 стотинки: на Иос не съм ходила, но Наксос ми хареса много повече от Парос. Парос е по-"туристунгерски". Но Парикия и Науса са много хубави градчета, класическа цикладска архитектура. И да знаеш, разбрах че обичаш да снимаш: в Парикия има една тераса нависоко, то си е цяло площадче, в стария град, качваш се по стъбли покрай една сравнително старинна каменна зидария, доколкото си спомням. Има фантастичен залез, масово се събират хората да гледат и снимат как слънцето потъва в морето.

Слагам ти само за ориентация 2 телефонни снимки.

IMG_20180921_191423.jpg.f053fe3477c611bdfc0480fb777a4580.jpg

IMG_20180921_191515.jpg.05e8ea6bb6bb615ee2b8ad0fae282fdc.jpg

А за проектирането, пътища и тръболяци нее, но доста сгради, архитектура. Та затова много се вживявам в темата с изпълнението и извиването на ръце от инвеститори с цел евтинджос и печалба х100. И изобщо от калпава работа.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Особено ми харесва това, че  настаняването и таверните на Манганари са почти върху пясъка и евентуално можем да чуваме морето.  Ако не вълните, то поне звънчетата на козите 🙃

При това положение ще трябва да останем там поне два дни. Другите споменавани плажове - Ялос и Милопотас са ни доста далеч и се чудя дали да не добавя трета нощувка в Хора, и да видим и тях.  Или не е чак толкова удивително градчето спрямо предходния Санторини и престоящия Парос, за да разкъсвам нощувките? 

Публикувано:

Да вметна, че пътят е целият засипан с " бомби" от магаренцата. И си мирише на ако. На Линдос е същото. Горките животни.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Хора-та на Иос е много красива. До Гялос се слиза пеша по стълби, а на най-високото е една църква "Панагия Гремиотиса", от която се гледат залези. 

Младежта ходи пеша и нощем (клатушкайки се) по шосето до Милопотас, но все пак има и автобус в по-нормалните часове. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 11 минути , Levantino каза:

споменатата от @Параход църква Панагия Гремиотиса на върха на Хора. Уникално място. Щях да получа топлинен удар. 😉 

IMG_4671.jpg

Ама имаше ли шапка? 

На мен вчера декатлон ми анулираха дългоочакваната поръчка за шапка и ми върнаха парите в картата. Сега вече съм силно притеснена за обиколките на Циклади в средата на юли 🙃 

• Смея се 1
Публикувано:

Ние пък ще ползваме едни от последните полети до Миконос в края на септември. Целта е Санторини, просто няма как да отидем по-рано, а полетите спират преди 15ти септември. Голяма игра с тия фериботи, като пъзел са. Или не, в зависимост колко пари иска да плати човек. Ще имаме време за още един остров и се чудя кой между Куфониси и Фолеграндос. Може би ще го оставя като отворен въпрос и ще видим времето. Миналата година, докато бяхме на Наксос, беше много ветровито и нямаше турове до Куфониси. Ако пак ни се падне такова, няма смисъл да ходим там. Пък и Фолеграндос е по-близо до Санторини. Ще видим. На мен друга мисъл ми се прокрадва - някой ползвал ли е катамаран под наем? Гледахме миналата година в Наксос и не бяха високи цените. Струва ми се като много добра опция. Точно почвам да проучвам в тази насока, но ако някой има идеи и препоръки, да казва.

• Харесвам 1
Публикувано:

@feel_the_rush

Наистина са си пъзел феритата 😄 Не само пари, но и са през ден курсовете, които ме устройват и само си мисля някакви глупости.  

@lesy е почитател на лодките, може да е наемала катамаран. 

За избора на остров не мога да помогна, но Куфониси е мъничък и за 2 дни е идеален избор с лодка до Като Куфониси. Ако заради вятър няма лодки и достъп до таверната там, ще е кофти.

• Харесвам 1
Публикувано:

Наемали сме катамаран, но на Спорадите. Със шкипер. Въпреки че имаме от компанията приятели с капитанско право. Иначе на място наемаме за ден лодки или тур само за нас, но ние обикновено в Гърция сме повече хора и е изгодно. Яхтите и катамараните не стигат до плажовете, но обикновено има малка лодка за извозване. Договорете се да няма дълги преходи, че не може човек да се топне в морето. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Оптимизирането на програмата стигна до този краен вариант вчера и го пускам, защото може да е от полза на някой друг. Разпределих я така, за да не се чудим как да хванем сутрешно фери от Санторини, да имаме ден в Миконос и да поогледаме набързо Парос, а не да тичаме до Сирос. 

Ориентировъчен план преди щателна проверка на автобусите: 

12.07 Полет до Санторини с кацане в 16:25. Настаняване. Залез в Имеровили и скалата

13.07 Фира - Иа

14.07 Червен плаж/ Периса, фери до Иос. Залез в Хора

15.07-16.07 Манганари

Вариант 1 / 17.07 Иос  - плажове около Хора. Нощувка в Хора.

Иос може и да се съкрати с 1 ден за сметка на повече време в Парос, има фери.

Вариант 2 / 17.07. Парос и Антипарос.

18.07 фери до Парос. Настаняване и плаж. 

19.07 Колимбитрес и Монастири бийч, Ноуса.

20.07 Миконос. Полет късно вечерта

Единственото неясно беше как да се справим с нощувките в Иос - автобусите до Манганари са веднъж дневно и някак се получаваше, че ни трябва нощувка и на идване, и на тръгване от острова в Хора. На отиване , хубаво - тъкмо ще видим залеза там, след като сме го изрязали от санторинското време. Ама и на връщане вече е доста тъпо. 

От двата хотела, на които писах за график на буса, трансфери и настаняване, никой още не се е сетил да отговори. 

image.png.126f9f10a0a58b6005577d8a67c032e4.png

Добре, но... точно преди да излезем за вечерна разходка, wizz ни прати мейл за промяна. Така сега отиването и връщането ще станат през Санторини, дните ще са малко повече и ще почвам да мисля новата комбинация. 

• Харесвам 1
Публикувано:

@Lindt, само да кажа, че залеза на Санторини е някъде към 19:15ч. , та като кацнете, в 16:30ч.  и нещо, докато излезете и се придвижите до хотела ви, ще стане 18:30ч. 😉 малко невероятно ми се струва да стане от раз с този залез 😉 Настаняването последно къде избрахте? Във Фира или Имеровигли? 

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 10 минути , Levantino каза:

@Lindt, само да кажа, че залеза на Санторини е някъде към 19:15ч. , та като кацнете, в 16:00ч.  и нещо, докато излезете и се придвижите до хотела ви, ще стане 18:00ч. 😉 мако невероятно ми се струва да стане от раз с този залез 😉 

Ама... тук пише 20:37

https://www.timeanddate.com/sun/greece/santorini?month=7&year=2021

А и може да не се настаняваме, с по раничка сме. И може да е дъждовно като се познавам. 

Но като цяло не се офлянквай с тези подробности, че имаме 11 дни да наместим в кръг около Санторини 😀 

П.П. От Venus room в Манганари, Иос ми отговориха: 

Цитат

The room's cost is 68 Euros per night. This price includes the following services: daily breakfast at the buffet of our restaurant, free use of sunbeds and umbrella on the beach and free transfer from Ios port to our rooms for your arrival and for the departure date. In case you wish to proceed with the reservation you are going to be asked to do a deposit that will serve as a guarantee for booking.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.