Прескочи до съдържание

Чехия и Румъния семейно с кола началото на Юли


ivan69

Препоръчани мнения

Плановете леко се промениха . Пътуваме на 28,06 за Суботица , а на 29,06 пристигаме в Розвадов където 3 дни ще играем Покер . Ако се класираме за ден2 който почва на 04,07 ще се върнем пак в Розвадов ,  ако не се класираме на 02,07 заминаваме за Прага , Пилзен или където решим. @EliDion няма да можем да пием бира в Прага този път , но ще го оставим за друг път.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благополучно акостирахме в Суботица на 35 градуса . Ради го оставиха на поправителен по Компютърно моделиране , колата ми се счупи в Петък и е в сервиз , та се наложи да заминем само двамата с Павел с колата на Жена ми. Пътят до Калотина е в ремонт последните 15 км и един Кюстендилски Северномакедонец успя и да ме удари докато чакаме на подвижния светофар на 10 км от границата . Удар е силно казано , но ме допря отзад . Границата минахме за секунди , не ми искаха пълномощно за колата , а и аз нямах.Пътят до Ниш е перфектен ,  после почват безкрайните ремонти , но поне не се слиза от Магистралата . Околовръстното в Белград е в тотален ремонт , после пътят до Суботица е почти без ограничения. Настанихме се към 13 часа местно време и половин час търсихме къде да обядваме. Тук уцелихме голяма греда . Павел си поръча кебапчета които бяха гадни , а аз се оказа че съм си поръчал печена сланина или поне това ми донесоха . По гадно нещо не бях опитвал в целият си живот. Сега съм си взел 2 Jelen  и мисля да попрегледам tripadvisor , къде да гледаме мача Хърватска - Испания и да хапнем нешо дето става за ядене. Явно колкото по на север пътуваш , толкова по-гадна е храната , какво ли ни чака в Чехия. Утре живот и здраве пътуваме за Розвадов където ни чакат 18 градуса и торнадо:) Ковид очевидно за Сърбия е в минало свършено време . Спряхме на една бензиностанция за тоалетна преди Белград и бяхме единствените с маски , в Суботица и със свещ не може да намериш човек с маска.....

Апартаментът ни е перфектен , имаме си и пазач. За 60 лв на вечер имаме двуспален апартамент с веранда в идеалният център на Суботица . Apartman 3 от Букинг има оценка поне 15 по десетобалната !

IMG_20210628_144206_1.jpg

IMG_20210628_144148.jpg

  • Харесвам 4
  • Шок 2
Връзка към мнение

Вчера тръгнахме в 6.20 от Суботица. Решихме да минем по Царският път и влязохме преди 7 в Унгария. Имаше 2-3 коли пред нас. След границата спрях да си купя Унгарска винетка и  заредя и ме ядосаха. Заредих най-скъпия бензин в живота си 104 лв ми взеха от картата за 35 литра. После си купих Унгарска винетка за 18Е кеш защото гишето за плащане с карта беше на Pausa. Сравнявайки форинтите от зареждането и винетката разбрах , че са ми удържали поне 6Е отгоре или над 50% . Ама така е като не си купувам предварително.....На границата само ни погледнаха личните карти , не видях изобщо да отбелязват , че сме влезли в Шенген. До Будапеща пътят беше нормален , но от Гугъл Мапс разбрахме , че има катастрофа на околовръстното и минахме през центъра за под час . После започнаха безкрайните ремонти. Ядосан от случката на Сръбско-Унгарската граница , реших да пропусна Словашката винетка . Слязохме от магистралата и минахме през Братислава . Няма граници , Няма ковид рестрикции. Влязохме в Чехия ( също няма граница) , минахме Брецлав  и на 2 км от Магистралата спряхме да заредим и да си купя Чешка винетка. Заредихме на 2.64 лв , обаче нямаше винетки. Услужлив млад полицай ни съдейства да си купим за 24 електронна винетка и се качихме на магистралата. До Бърно всичко беше перфектно , но после до Прага беше кошмар. 80% от пътя е в ремонт и 60% от превозните средства са тирове. Околовръстното на Прага също е доста натоварено , но после магистралата за Пилзен е без ремонти . Пристигнахме след почти 12 часа в Розвадов , настанихме се , вечеряхме по един двоен шницел по виенски с 3 бири ( 2 за мен и една за Павел) за под 50 лв и спахме 12 часа . Регистрирахме се за сателитния турнир от 15 часа . Тук вчера се изви буря и днес около 17 градуса , утре пак го дават дъжд , ама ние и без това ще играем покер тези 2 дни. Програмата я правим ден за ден , защото не се знае дали ще се класираме за ден 2 на турнира който е в Неделя . Ако се класираме ще разгледаме за 2 дни Прага и ще се върнем в Розвадов в неделя , ако не се класираме , ще продължим към Бърно и Тимишоара. Само едно не разбрах , по време на Ковид истерията всички имаха 15 месеца да оправят инфраструктурата , защо не го направиха? В България и Сърбия са доста по-добре нещата с ремонтите по магистралите от Унгария и Чехия.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
В момента, slujitel каза:

Тоест да разгледам, че се влиза в Словакия свободно?

Да и в Словакия и в Чехия няма граници , митници и т.н . Има табела Добре дошли . На унгарската магистрала има надписи "Следваща бензиностанция на еди колко си км за транзитно спиране " , но според мен са фиктивни , никой нищо не следи. Аз не знам как ще доказвам на Румънско-Българската граница , че се връщам от Чехия и съм минал транзит през Словакия и Унгария. Другият вариант е да се прибера през Сърбия и да си правя от безплатните антигенни тестове. В Розвадов никой не носи маски , но в Словакия спряхме на един Макдоналдс и всички чинно носеха маски.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Вчера беше прекрасен ден . Успях да се класирам за ден-2 турнира , който продължава в неделя 4.07 . При над 180 участника се класираха 30 , като към момента съм 11-ти с 40% повече чипове от средният стак. https://kings-resort.com/poker/festival/ips-italian-poker-sport-53  Павел също издържа почти докрай , но отпадна около 1 час преди краят на 9 часовият турнир. Към 3.30 сутринта се разбрахме с хотела да променим резервацията от днес за неделя и към 9 след 3 часа сън тръгнахме за Прага. Апартамента ни е в идеалният център , но платихме 60 лв за паркинг за 2 дни. Обядвахме , разгледахме за 2 часа пешеходно Прага и аз си лягам за 2-3 часа , че умирам за сън. Тук никой не носи маски , а Прага определено ме очарова . Събота ще пътуваме за Пилзен , където вероятно ще се видя с един бивш колега да пием бира . Ако се класирам за ден 3 на турнира ще пусна линк къде може да ме гледате с няколко минути закъснение. @EliDion можеше да изпием по някоя бира ако още сте тук , но умирам за сън:) 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

@ivan69, можеш ли да споделиш какво е положението на сухопътните граници между Унгария, Словакия и Чехия. Има ли проверки във връзка с пандемичната обстановка и как се осъществяват? 

Връзка към мнение
преди 7 часа, Duke каза:

@ivan69, можеш ли да споделиш какво е положението на сухопътните граници между Унгария, Словакия и Чехия. Има ли проверки във връзка с пандемичната обстановка и как се осъществяват? 

Няма никакви проверки! На влизане в Унгария , митничаря само ни погледна картите , после е шенген , няма граници , митници и т.н. Вероятно можеше до Холандия да стигна ако исках . На връщане същата работа .  Само на Унгарско-Румънската граница ни искаха талона на колата , после на Дунав мост 2 ( преди моста ) митничарката ме попита на български откъде идваме , казах Чехия и ни пуснаха. След моста няма проверки , може да се пътува свободно до Чехия ( вероятно и по-нататък) съвсем свободно , както преди ковид истерията.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Приключи първата ми почивка зад граница след Ковид. След като още в четвъртък 30,06 успях да се класирам за ден 2 на турнира , на 01,07 отпрашихме за 2 дни  в Прага. Освободихме хотела в Розвадов към 9 и към 11 бяхме в Прага . Тук имахме проблем с паркирането , но след съдействието на собственичката на Апартамента в Прага  си  намерихме подземен паркинг за 60 лв за 48 часа. Разгледахме Прага , обядвахме в една бирария с логото на Швейк , починахме си , вечеряхме в Kozlovna , благодаря още веднъж @Duke и си легнахме. Следващият ден валеше почти цял ден , обядвахме в някакво заведение за бързо хранене и вечеряхме отново в Kozlovna , Гледайки Испания-Швейцария. Взех си няколко бири и в Апартамента Изгледах Италия - Белгия.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

03,07 Днес посетихме Пилзен . Пристигнахме по-обяд , но ни настаниха към 15 часа. Видях се с един бивш колега ( Чех от Пилзен) , който почерпи Обяд и Бира. Надвечер едвам си намерихме места в един бар където гледахме как Чехия нещастно загуби от Дания. Легнахме си рано и на следващият ден се върнахме в Розвадов за ден 2 на турнира . Турнира започна прекрасно и след 2 часа игра влязох в наградите. След почивката ни съобщиха , че нашата маса ще бъде телевизионна и трябва да слагаме маски. За първи път от няколко дни ми се наложи да сложа маска!. 

 

Прилагам линк към ТВ маса , който ще е валиден още 24 часа .

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

За съжаление ТВ масата започна нещастно за мен QQ<QJ . Префлоп аз съм фаворит с 89:11 % . След флопа К10x съм още фаворит 68:32% , но загубих! После загубих още една ръка А5с<АQo и станах среден стак. После сигурно 2 часа нямах никаква карта и последната ми ръка в турнира имах 98s , но ме посрещнаха КК и отпаднах .

Все пак 70-то място  от над 3000 участника , не е толкова зле .С наградата от турнира си покрих половината разходи от екскурзията , можеше и по-добре , но да не сме алчни! Играх до 3,30 местно време и към 8 тръгнахме за Румъния . След Прага имаше отбивка на магистралата и за 1 час минахме 30 км. Словакия и Унгария минахме транзит и към 19 часа местно време влязохме в Румъния.Сутринта след 3-4 часа сън резервирах хотел в  Pecica . градче с 12 000 жители на 20 км от Арад. Това градче ме очарова , След 19 часа работеха няколко обменни бюра и няколко заведения . Вечеряхме превъзходни пици и изпих няколко бири. Сутринта кафето струваше 1 лея , което е 0,45 лв. Единствено Цигарите бяха по 9 лв . Тръгнахме към 9 часа по магистралата до Логож , после продължихме по нормален път . Пътищата в Румъния са перфектни! Няма ремонти , няма задръствания! Единствено съжалявам , че не си купих домашна ракия от бабите които  продаваха покрай пътя и че не обядвахме в Румъния. Около 14 часа бяхме на Дунав мост 2 , където имаше 10-на коли опашка. Бях се настроил за скандал ако ни слагат под карантина , като сме спазили всички изисквания , но преди моста си платихме 6Е , а митничарката само ни попита откъде идваме и като казах Чехия ни пусна, Явно границата Румъния-България е преди моста . После настана мъката къде да обядваме. Първото отворено заведение се оказа в Димово , където аз Ядох Шкембе Чорба , а Павел Кюфтета на скара , и двете бяха отвратителни , но поне евтини. Прибрахме се към 19 часа благополучно въпреки дупките по първокласният път!

 

Снимките са от "третокласният" път ТурнуСеверин-Калафат и Първокласният път в Димово , кога ще ги стигнем Румънците?

IMG_20210706_135408_1.jpg

IMG_20210706_154654.jpg

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
преди 12 часа, ivan69 каза:

яма никакви проверки! На влизане в Унгария , митничаря само ни погледна картите , после е шенген , няма граници , митници и т.н. Вероятно можеше до Холандия да стигна ако исках . На връщане същата работа .  Само на Унгарско-Румънската граница ни искаха талона на колата , после на Дунав мост 2 ( преди моста ) митничарката ме попита на български откъде идваме , казах Чехия и ни пуснаха. След моста няма проверки , може да се пътува свободно до Чехия ( вероятно и по-нататък) съвсем свободно , както преди ковид истерията.

Благодаря! За сърбо-унгарската граница е ясно, че има проверки, важно беше да разберем какво се случва в шенгенското пространство. Създадох тема, ако можеш опиши и там, за да остане следа...

 

 

Връзка към мнение

Румъния 3 евро , Словакия 10 евро , Унгария 12 евро , Чехия - 12 евро , всичко може да се плати онлайн , аз само Унгарската платих кеш по трънският курс след границата.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 33 минути , ivan69 каза:

Румъния 3 евро , Словакия 10 евро , Унгария 12 евро , Чехия - 12 евро , всичко може да се плати онлайн , аз само Унгарската платих кеш по трънският курс след границата.

Добре е да уточниш, че това са цени за период от 1 седмица за Румъния и по 10 дни за останалите държави...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 1 час, Duke каза:

Добре е да уточниш, че това са цени за период от 1 седмица за Румъния и по 10 дни за останалите държави...

На кои сайтове се плащат.? Това са винетки до колкото разбирам. Нямат такси по магистралите, или? Защото на viamishlen ми дава маршрут без такси и се обърках. За Румъния знам.

Връзка към мнение

https://edalnice.cz/#/validation   -Чехия   

roviniete.ro/bg/  - Румъния

https://eznamka.sk/sk/  - Словакия

 

Ако не бърза много , може да се спести Словашката винетка , като се отклони към Брецлав . После може да мине през Словакия или Австрия , двата пътя са успоредни . Аз на отиване минах през Словакия без да купувам винетка , но около Братислава става натоварено. Ако мине през Австрия влиза в Словакия след Братислава  и веднага след "границата" с Унгария се качва на магистралата . За унгарска винетка незнам , но сигурно има инфо в нета

 

Връзка към мнение

3дравейте, ще пътувам София-Берлин в края на месеца. Да разбирам ли, че който и път да избера (Сърбия-Унг-Австрия /Румъния-Унг-Словакия-Чехия) няма да ми трябва сертификат или допълнителни документи, доказващи къде точно и защо отивам? 

Връзка към мнение

За пристигане до Чехия , да няма да ви трябва нищо , който и път да изберете . Проверете обаче как стои въпросът с нощувките в Германия ( или която и да е държава от Шенген)

Връзка към мнение
преди 14 часа, ivan69 каза:

За пристигане до Чехия , да няма да ви трябва нищо , който и път да изберете . Проверете обаче как стои въпросът с нощувките в Германия ( или която и да е държава от Шенген)

Много благодаря 🤗 

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

@ivan69 или който е пътувал натам може ли да споделиш къде зарежда гориво и приемат ли евро (щото поне едното ще е в неделя, да обърна в револют предварително ако трябва). Тръгваме петък сутрин от София през Видин. Ще имам гориво до Видин предполагам, та ще мога са заредя или там или в Румъния след границата. (Съвет?).

И другият ми въпрос - ще сме в Прага късно петък до неделя сутрин. Какво е положението с паркирането. Четох че вечер и уйкенда не важат заните. Имаш ли някакво инфо? Мерси

Връзка към мнение

Аз зареждах в Румъния - кеш , Унгария с карта , Словакия и Чехия кеш. Евро приемат само в Словакия ( там е официална валута) . Навсякъде другаде се плаща с местна валута. Съветвам те да заредиш във Видин и в Румъния защото е поне 20% по евтино. В Унгария заредих за над 3 лв по карта РББ , В Словакия за 1.68Е , в чехия беше около 2.80 лв. За паркирането не мога да съдействам , ние бяхме в Прага(Stare Mesto) за 48 часа през седмицата  и платихме около 60 лв за подземен паркинг на 100 метра от апартамента . Паркинга ни го показа хазяйката , евентуално тя може да ви съдейства.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.