Прескочи до съдържание

И пак, за Сицилия, и пак,с любов…

AlexandraKo

Препоръчани мнения

Алекс, приятно прекарване! За мен Сицилия също е прекрасна. Но си мисля, че това е въпрос на усещане, както с всяко друго място. А ти правиш нещата още по-красиви. Много ти се радвам! И ти благодаря! 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, pamela каза:

Алекс, приятно прекарване! За мен Сицилия също е прекрасна. Но си мисля, че това е въпрос на усещане, както с всяко друго място. А ти правиш нещата още по-красиви. Много ти се радвам! И ти благодаря! 

Благодаря ти!

Да, въпрос на усещане е, а то е съвкупност от много неща:)))

Ние продължаваме, с мързелуването:))

На плажа:))

61EC50E1-4FF9-48C0-AF78-9DD05696FE35.jpeg.01cdbfe88416ae599b148834cb9ccdbd.jpeg

• Харесвам 23
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

Кастеламаре дел голфо е красиво, да минеш оттам,да го разгледаш,  но на мен, не ми харесва за плажна почивка.  Големият обществен плаж, е далече от центъра и се ходи или с кола, или пеш по шосето . А вие, ще искате ли плаж или, ще разглеждате?

Ако е за 1-2 нощувки, става, че е близо Segesta и Selinunte, ако са ви в планчето.
В този район, около Трапани, сме обиколили повечето градчета, Мазара дел Вало и Марсала ми харесват повече.

Имаш ли планче, да го обсъдим?

Ако искаш, дай го тук, ще се включат и другите:))))

Най-вече в този район искаме да разгледаме националния парк Дзингаро. Колкото се може повече между Скопело и Сан Вито ло Капо. Евентуално, ако имаме време, Ериче и Седжеста.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, master_of_germs каза:

Най-вече в този район искаме да разгледаме националния парк Дзингаро. Колкото се може повече между Скопело и Сан Вито ло Капо. Евентуално, ако имаме време, Ериче и Седжеста.

Ми то, от Скопело, да Сан Вито ло Капо, са 6-7 км, можете да си ги извървите и все е Зингаро:))) Ще видите палмичките -джуджета , които ги има само там.

Монте Кофано е другият резерват, по пътя към Трапани, но с кола, не знам с друго.

В онзи район, до Марсала е Солената лагуна Станьоне, която много ме впечатли.

А до Ериче, можете да стигнете от Трапани, с лифта.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 19 часа, Бръмбар каза:

особено Палермо е един от градовете, в който не съм се чувствала никак добре, Катания също, но в малко по-малка степен

Палермо е уникален град в световен мащаб. Колко градове си посетила, в които баш централната част да прилича на гето от покрайнините? Аз съм голям фен на Палермо, особено движението с автомобил в града. Неписано правило е, че там мигачите са забранени и дори регулировчиците по кръстовищата като те видят с пуснат мигач и директно се обръщат в друга посока. Обожавам Сициля, както градска, така и извънградска...

преди 17 часа, AlexandraKo каза:

А за нас, това е Лимончелото, което се пие на малки глътки и мноооого дълго, след това, усещаш вкуса му.

Дано не прозвучи като щипка катран в кацата мед на тази прекрасна тема, но някак не свързвам ломинчелото със Сицилия, а по-скоро със сорентинския залив... 😉

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 9 часа, master_of_germs каза:

При нас рентакарът твърдо отпада като опция, че те цените са по-високи, отколкото в Исландия.

Въпреки високата цена, обмислете добре дали все пак да не вземете кола под наем! Сицилия не е за разглеждане с обществен транспорт, който я го има - я го няма в нормално време, а камо ли в условия на пандемия. Готиното на Сицилия е да се залуташ по малките пътища в средата на острова или да да обиколиш малките градчета в подножието на Етна, като Бронте, например, а всичко това се постига с независим транспорт...

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Тук много ми харесва и това старание, да не се наруши хармонията на природата:

Хотелът в сред дюните и е в пълен унисон с тях:

54F0D6B6-E8A1-4382-98B8-1205D58805E3.jpeg.04f956fbb9f0e49a0691f26ccc3da250.jpeg

FA24814C-DDA1-4D12-A530-BCF1E63963E8.jpeg.659a60c0b973e65c27551b3b5164a4d4.jpeg

Сега си представете, ако покривите бяха червени…

182EE97D-FF5E-4C15-AA00-01BF09E4CA1F.jpeg.90026c8a81c4d3b993c01a4a636b8f09.jpeg

1C3602A0-545C-4E91-A976-6EF4A8DCBF88.jpeg.623cb0c82bf5bd71eb725d060ee83578.jpeg

А тук пък, съм снимала, едно друго заливче, пак в Марина ди Бутера, малко преди замъка, като се върви по брега. Там си има, зона за кемпери и в събота-неделя се пълни. Та се сетих, че може би, би могло да се рентва кемпер и да се обиколи острова.

90A812D7-F002-49B7-9686-D7660908BC9F.jpeg.c0c147d27519ecbe3e7598544c3a6daa.jpeg

Кактусите и те, са цъфнали, всички , в слънчево жълто:)))

83995B7F-72D6-4FD0-AF94-5D83B565D097.jpeg.9c4a4cd456f605021c5b4807bf67ff1f.jpeg

B0050EE3-8C37-492C-9481-E263E0F73689.jpeg.0320bbf7dd2490baa39f558fc49ecc0c.jpeg

• Харесвам 23
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Duke каза:

Въпреки високата цена, обмислете добре дали все пак да не вземете кола под наем! Сицилия не е за разглеждане с обществен транспорт, който я го има - я го няма в нормално време, а камо ли в условия на пандемия. Готиното на Сицилия е да се залуташ по малките пътища в средата на острова или да да обиколиш малките градчета в подножието на Етна, като Бронте, например, а всичко това се постига с независим транспорт...

И аз мисля така, но цените в момента са ужасни. Те са си преценили и ще видят, каквото може:)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 45 минути , AlexandraKo каза:

Ми то, от Скопело, да Сан Вито ло Капо, са 6-7 км, можете да си ги извървите и все е Зингаро:))) Ще видите палмичките -джуджета , които ги има само там.

Монте Кофано е другият резерват, по пътя към Трапани, но с кола, не знам с друго.

В онзи район, до Марсала е Солената лагуна Станьоне, която много ме впечатли.

А до Ериче, можете да стигнете от Трапани, с лифта.

Абе, не са баш 6-7 км. Доста повече са, и, да, смятаме да ги минаваме пеш. Ама разписанията от Палермо не ни пасват хич за еднодневка. Ериче е ясно как се стига, има лифт, има и автобуси. Въпросът е, че ние имаме само 6 пълни дни в Сицилия плюс една евентуална половинка. Пристигаме в Палермо на 26-ти юни късно вечерта и тръгваме на 3-ти юли следобед от Катания. @зВерчетообаче пристига 5 дни преди нас (когато ще обикаля основно юсоизточната част на острова, и излита обратно за Дортмунд от Катания на 2-ри юли по обяд. Което значи, че на 1-ви трябва да намери някъде да си направи тест и логично това някъде го виждам по-скоро Палермо, отколкото Катания. Аз пък изобщо не обичам всеки ден да се местя да спя на ново място. Дори и с ръчен багаж, в Сицилия сме били рано през юли и знаем каква непоносима гущерина може да е навън 🙂 Това е една от причините дотук за мене Сицилия да е категорично най-малко любимата ми част от Италия. Друга такава причина са безобразните разписания на обществения транспорт и още по безобразното им неспазване от страна на шофьорите. Още помня, как лифтът на връщане от Етна запъна за двайсет минути, докато бяхме вътре, и после как гонихме автобуса за връщане в Катания, защото тръгна десет минути преди разписанието си...  А не е да е бил преминаващ автобус, това си му беше началната точкаа на отпътуване. Навсякъде другаде пък половин час закъснение беше в рамките на нормите им... За цените на колите под наем вече спомена и ти, а и аз повтарям - в момента е по-евтино да се наеме кола в Исландия, отколкото в Сицилия. Това не е опция (ние никога не сме взимали кола под наем, а и каквото пише @Duke за мигачите, допълнително ще ни откаже). Тези пари е сто пъти по-добре човек да ги даде за Исландия, щото там поне ще се нагледам на природа, докато в Сицилия... абе не е без хич, ама дори и на Етна единственото й хубаво е, че просто бягаш от жегата. Когато съм бил на други вулкани вече, Етна няма как дори и една положителна точка да получи от мене.

Готов да дам втори шанс на Сицилия, защото в пандемията са ми залипсвали и културно-историческите обекти, но нещата още от началото на организацията хич не вървят на добре...

Извинявам се за оспамването на хубавата тема, няма да я загрозявам повече с фрустрациите си 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 40 минути , Duke каза:

Колко градове си посетила, в които баш централната част да прилича на гето от покрайнините? 

Например Неапол - районът между основната търговска улица и жп гарата си е гето.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 8 минути , master_of_germs каза:

Абе, не са баш 6-7 км. Доста повече са, и, да, смятаме да ги минаваме пеш. Ама разписанията от Палермо не ни пасват хич за еднодневка. Ериче е ясно как се стига, има лифт, има и автобуси. Въпросът е, че ние имаме само 6 пълни дни в Сицилия плюс една евентуална половинка. Пристигаме в Палермо на 26-ти юни късно вечерта и тръгваме на 3-ти юли следобед от Катания. @зВерчетообаче пристига 5 дни преди нас (когато ще обикаля основно юсоизточната част на острова, и излита обратно за Дортмунд от Катания на 2-ри юли по обяд. Което значи, че на 1-ви трябва да намери някъде да си направи тест и логично това някъде го виждам по-скоро Палермо, отколкото Катания. Аз пък изобщо не обичам всеки ден да се местя да спя на ново място. Дори и с ръчен багаж, в Сицилия сме били рано през юли и знаем каква непоносима гущерина може да е навън 🙂 Това е една от причините дотук за мене Сицилия да е категорично най-малко любимата ми част от Италия. Друга такава причина са безобразните разписания на обществения транспорт и още по безобразното им неспазване от страна на шофьорите. Още помня, как лифтът на връщане от Етна запъна за двайсет минути, докато бяхме вътре, и после как гонихме автобуса за връщане в Катания, защото тръгна десет минути преди разписанието си...  А не е да е бил преминаващ автобус, това си му беше началната точкаа на отпътуване. Навсякъде другаде пък половин час закъснение беше в рамките на нормите им... За цените на колите под наем вече спомена и ти, а и аз повтарям - в момента е по-евтино да се наеме кола в Исландия, отколкото в Сицилия. Това не е опция (ние никога не сме взимали кола под наем, а и каквото пише @Duke за мигачите, допълнително ще ни откаже). Тези пари е сто пъти по-добре човек да ги даде за Исландия, щото там поне ще се нагледам на природа, докато в Сицилия... абе не е без хич, ама дори и на Етна единственото й хубаво е, че просто бягаш от жегата. Когато съм бил на други вулкани вече, Етна няма как дори и една положителна точка да получи от мене.

Готов да дам втори шанс на Сицилия, защото в пандемията са ми залипсвали и културно-историческите обекти, но нещата още от началото на организацията хич не вървят на добре...

Извинявам се за оспамването на хубавата тема, няма да я загрозявам повече с фрустрациите си 🙂

Не, няма проблем, пиши си:)

За жегата си прав, ние винаги идваме в началото на юни и е чудесно. Сега  сме до края на месеца, заради хотела и е доста по-горещо. Гледам, дават 21-24 градуса, ама в 11 часа, по пясъка не може да се ходи бос, толкова е горещ.

Виден гущер, в мое лице, дето  не се крие от слънцето, взе да се примъква под чадъра:)))))

Така че, летните месеци, са си за плаж и почивка на Сицилия, не са за обикаляне.Ако ще се обикаля -пролет и есен. 

Ама пък, ще се криете под сенките:))) В Зингаро има няколко туристически пътеки, плажът е близо, ще се топнете, като ви стане жега.

За Етна ти споделям мнението - и за мен -нищо интересно.  Красиво е сега отдалече, като свети. :))

Освен това, островът е голям и е трудно, с една база и еднодневни турове, пък и с обществения транспорт. Трябва да местите и нощувките, според мен.
Тия дни ще отидем  пак в Палермо, обичаме си го  и ние. Предния път, на излизане от града, ни трябваха часове, да стигнем до магистралата, за да се приберем в хотела.

Тука 100 км, може да са 4-5-6 часа, ако попаднеш в задръстване. Ще видим, тази година как ще е трафикът:(

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 37 минути , Роми каза:

Много красива почивка! Как се казва хотела? Да го имам впредвид. може пък да остане малко време....

Sikania Resort & Spa

Хотелът е в средата на нищото:)))И това му е най-хубавото.

Но вие ще сте с кола:)))

Смешна случка:

Нали казах, че има нашенска група. Вчера, един младеж дойде да ни пита, как се наема кола, че ни видял, като се връщаме от Ликата.

На тези млади хора, явно им е скучно, но не са си проверили, че няма транспорт до никъде. Или те докарват организирано и ти одират по три кожи, с екскурзиите, или си трябва кола. Ние също първия път, дойдохме с пакетна цена, но си бях разучила всичко и хич не им ползвахме трансферите, ми си бяхме букнали кола и се шматкахме на воля:)))

А пакетите бях взела, че ми беше по-изгодно, като цена.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 10 часа, AlexandraKo каза:

В Ена се намира най-големият Аутлет Вилидж на Сицилия. Всички известни марки, намаленията стигат , до 70%.

Намира се на магистралата Катания-Палермо.

Може да се стигне по нея, може и по второстепенните пътчета и тогава има завои.

Преди съм виждала, отстрани на Театро Масимо в Палермо, микробуси за Аутлета. Дали ги има и сега, не мога да кажа.

Да , определено си струва Sicilia outlet village . Ходихме на път за Палермо , беше събота и на паркинга , пет пъти по-голям от на Кауфланд едва намерихме къде да паркираме. Определено си струва. Аз помислих, че ще ходите на  някакъв местен пазар в Ена . Продължавам да ви чета с голям интерес.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , nino каза:

Да , определено си струва Sicilia outlet village . Ходихме на път за Палермо , беше събота и на паркинга , пет пъти по-голям от на Кауфланд едва намерихме къде да паркираме. Определено си струва. Аз помислих, че ще ходите на  някакъв местен пазар в Ена . Продължавам да ви чета с голям интерес.

Аааа, ние ходим през седмицата, в събота/неделя, се изсипва целият остров 😞

Отделно, има и друг трик - отиваш на информация, показваш документ, че си чужденец и ти дават карта, за още 10% намаление, в определени магазини.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 3 часа, Duke каза:

Дано не прозвучи като щипка катран в кацата мед на тази прекрасна тема, но някак не свързвам ломинчелото със Сицилия, а по-скоро със сорентинския залив... 😉

Хехе, имаш още много да учиш за Сицилия, щом не знаеш, за Лимончелото :

“Лимончелото е един от най-популярните италиански ликьори. Жълтата алкохолна напитка се прави в Южна Италия, по-специално в слънчева Сицилия, Неаполския залив и крайбрежието на Амалфи. Причината: тези райони предлагат перфектните почвени и метеорологични условия за отглеждане на лимони”

Тука по селата , си гледат лимони и си правят домашно Лимончело , което сме опитвали в селските кръчми:))

А ти, с какво го свързваш, е отделен въпрос.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Извън темата е, но сега погледнах цените в Исландия, 7 дни от 1 юли  - 700 евро, със пълна застраховка става 912 евро, това е за Дачия Сандеро 4х4, най-евтината беше, другите марки и модели са над 1000.

За мен има някакъв лимит за всичко в този свят, било то за бира, кафе, кола под наем, самолетен билет, хотел и когато реша, че е много скъпо за мен, просто не купувам, без значение колко удобно, красиво и хубаво ще е.

Аз  никога не бих платил по 100-150 евро на ден за кола под наем и то когато не говорим само за един ден, а за седмица или повече.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 1 минута , Alexander каза:

Извън темата е, но сега погледнах цените в Исландия, 7 дни от 1 юли  - 700 евро, със пълна застраховка става 912 евро, това е за Дачия Сандеро 4х4, най-евтината беше, другите марки и модели са над 1000.

За мен има някакъв лимит за всичко в този свят, било то за бира, кафе, кола под наем, самолетен билет, хотел и когато реша, че е много скъпо за мен, просто не купувам, без значение колко удобно, красиво и хубаво ще е.

Аз  никога не бих платил по 100-150 евро на ден за кола под наем и то когато не говорим саом за един ден, а за седмица или повече.

@AlexanderАлекс, така ще е, навсякъде, поне, в близко време. Ние тук, за кола клас CC - Opel corsa, също плащаме по 100€ на ден, със застраховката. Щом Голд кар дадоха цена, по 90€, дето са нискотарифни и до сега, наистина, даваха, най-ниски цени . А пък Europcar, с пълната застраховка, искаха, по 150€ на ден.

Дано натам, нещата се нормализират. Дори във времето, когато рент-а-карът не беше масово явление, не сме плащали такива суми, а наемаме коли от повече от 20 години.

• Харесвам 2
  • Шок 1
Връзка към коментар

Според мене това е преходно явление заради вируса и рязкото увеличаване на търсенето...

Поне силно се надявам да е така, защото аз такива цени нямам намерение да плащам, па ако трябва ще ходя с обществен транспорт или направо на друго място, ако с обществен транспорт не става.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

Sikania Resort & Spa

Хотелът е в средата на нищото:)))И това му е най-хубавото.

Но вие ще сте с кола:)))

Смешна случка:

Нали казах, че има нашенска група. Вчера, един младеж дойде да ни пита, как се наема кола, че ни видял, като се връщаме от Ликата.

На тези млади хора, явно им е скучно, но не са си проверили, че няма транспорт до никъде. Или те докарват организирано и ти одират по три кожи, с екскурзиите, или си трябва кола. Ние също първия път, дойдохме с пакетна цена, но си бях разучила всичко и хич не им ползвахме трансферите, ми си бяхме букнали кола и се шматкахме на воля:)))

А пакетите бях взела, че ми беше по-изгодно, като цена.

Една молба от нешофиращи - да попиташ каква е цената на двупосочния трансфер от летище Катания до хотела! И също - има ли в хотела местно туристическо бюро, което предлага трурове до близки градове? И ако снимаш оферти, ще е бонус. Благодаря!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря на @AlexandraKo за темата, чета с интерес! 

Off-topic за цените на колите под наем, че ние другия месец сме на Корсика и гледахме за кола тия дни - мъжа ми чел някъде, че по време на пандемията много от фирмите се принудили да продадат колите си, та сега не само търсенето е увеличено, ами и предлагането е по-малко. Та може да отнеме малко време да се балансира пазара отново...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 часа, Дани Магелани каза:

Една молба от нешофиращи - да попиташ каква е цената на двупосочния трансфер от летище Катания до хотела! И също - има ли в хотела местно туристическо бюро, което предлага трурове до близки градове? И ако снимаш оферти, ще е бонус. Благодаря!

Питах:

Имат трансфер от летището в Катания до тук - 150€ на посока.

Има и местно бюро за екскурзии, това са маршрутите, като дойде девойката после, ще взема и цени. Тези ги снимах , че са окачени на едно табло. Не ги бях заглеждала.

EA1B4860-19E8-42FC-9F4D-EA699A51209C.jpeg

185B8309-A583-4E97-B286-CDE079CC002C.jpeg

A0E5EFCF-0A24-4725-B53F-43AA9B0E51B5.jpeg

67783DC8-AB3D-445B-A844-8178886ADC8A.jpeg

2AA957A4-1AB6-422B-AD13-9632B9166BD9.jpeg

E277C83D-00F5-4050-8A17-899876C9DB9D.jpeg

CDC5061B-EA4B-4FE1-B83B-FB68268413FC.jpeg

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Изпивам първото капучино, всичко живо още спи, тишината е невероятна:)

Над рецепцията има две тераси, гледащи в различна посока, та погледах красоти:)

49B2B359-173C-4769-893E-684185894F50.jpeg.b4e71a844914952fd3dac32907851712.jpeg

7D5F829D-198F-4701-BB24-5BF1231FDF0C.jpeg.7a2352e02821f7854ec29c59df1415c5.jpeg

531CB5E0-DFDD-40B9-A310-1208BD05B535.jpeg.4144ad519aa8e8d47d26b021847ebd0a.jpeg

CA147024-67A7-4A71-81F5-8E79977F02E5.jpeg.f69457cec373e4761cb05556d7b2cab9.jpeg

• Харесвам 27
Връзка към коментар

Хех, докато ти пиеш капучино, аз вече отметнах две кафета 🙂

Ситуацията в Таормина е следната :

Почти няма чужденци (вчера за цяк ден видях двама - немци). И това, бидейки втория най-туристически регион, следобед ще отида да видя уж най-туристическия и известния курорт 🙂

Половината заведения не работят, хората са предимно на тези, в които има ТВ, за да гледат мачовете. Половината магазини са затворени, няма намаления все още - след 3 юли разбирам почват 🙂

Което значи че ще трябва да се идва пак. 🙂

За рент а кар не мога да кажа, макар че цените, за които е писано по-горе ми се струват безумни,мпже би е по-целесъобразно да наемеш такава, ако си на по-трудно достъпно място, но ако си на такива като мен (по-туристически) не мисля, че си заслужава. 

Иначе Сицилия е супер, тук нещата са доста по-спокойни от градовете на север, по-бавно, по-лежернп, и по-айляк, както се казва 😉

• Харесвам 16
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.