Прескочи до съдържание

И пак, за Сицилия, и пак,с любов…


AlexandraKo

Препоръчани мнения

преди 13 часа, AlexandraKo каза:

Хехе, имаш още много да учиш за Сицилия, щом не знаеш, за Лимончелото :

 

Със сигурност имам още какво да уча, защото човек се учи докато е жив, но за лимончелото отдавна съм се изучил... 😉

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Limoncello

 

Именно в Соренто, в любимия ресторант на София Лорен на старото пристанище, сме пили най-истинското от истинските лимончела, защото собственичката твърдеше, че е от рода измислил въпросната напитка... 

 

Което естествено не означава, че лимончело не се прави в Сицилия, просто казах, че аз не свързвам острова с тази напитка, но както и да е, очевидно ти си много напред с мат'ряла... 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 35 минути , Duke каза:

Със сигурност имам още какво да уча, защото човек се учи докато е жив, но за лимончелото отдавна съм се изучил... 😉

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Limoncello

 

Именно в Соренто, в любимия ресторант на София Лорен на старото пристанище, сме пили най-истинското от истинските лимончела, защото собственичката твърдеше, че е от рода измислил въпросната напитка... 

 

Което естествено не означава, че лимончело не се прави в Сицилия, просто казах, че аз не свързвам острова с тази напитка, но както и да е, очевидно ти си много напред с мат'ряла... 

 

 

Няма да споря, нека ти да си прав:)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Питах:

Имат трансфер от летището в Катания до тук - 150€ на посока.

Има и местно бюро за екскурзии, това са маршрутите, като дойде девойката после, ще взема и цени. Тези ги снимах , че са окачени на едно табло. Не ги бях заглеждала.

 

 

EA1B4860-19E8-42FC-9F4D-EA699A51209C.jpeg

185B8309-A583-4E97-B286-CDE079CC002C.jpeg

A0E5EFCF-0A24-4725-B53F-43AA9B0E51B5.jpeg

67783DC8-AB3D-445B-A844-8178886ADC8A.jpeg

2AA957A4-1AB6-422B-AD13-9632B9166BD9.jpeg

E277C83D-00F5-4050-8A17-899876C9DB9D.jpeg

CDC5061B-EA4B-4FE1-B83B-FB68268413FC.jpeg

@Дани МагеланиДани, самоцитирам се - няма да слагам всички цени поотделно.

Те са , в рамките на 40-60€, но всички екскурзии са на италиански. Което , не е проблем, важното е да те заведат:)))А гидовете, като видят, че има и чужденци, обясняват, кратко и на английски. 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Питах:

Имат трансфер от летището в Катания до тук - 150€ на посока.

Има и местно бюро за екскурзии, това са маршрутите, като дойде девойката после, ще взема и цени. Тези ги снимах , че са окачени на едно табло. Не ги бях заглеждала.

 

 

EA1B4860-19E8-42FC-9F4D-EA699A51209C.jpeg

185B8309-A583-4E97-B286-CDE079CC002C.jpeg

A0E5EFCF-0A24-4725-B53F-43AA9B0E51B5.jpeg

67783DC8-AB3D-445B-A844-8178886ADC8A.jpeg

2AA957A4-1AB6-422B-AD13-9632B9166BD9.jpeg

E277C83D-00F5-4050-8A17-899876C9DB9D.jpeg

CDC5061B-EA4B-4FE1-B83B-FB68268413FC.jpeg

Много, много благодарности!

Трансферът е скъп.

Явно трябва да се измисли схема с обществен транспорт до най-близкото градче и от там с такси до хотела.

Благодаря и за екскурзиите! Цените им са поносими.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Радо каза:

Хех, докато ти пиеш капучино, аз вече отметнах две кафета 🙂

 

Ситуацията в Таормина е следната :

Почти няма чужденци (вчера за цяк ден видях двама - немци). И това, бидейки втория най-туристически регион, следобед ще отида да видя уж най-туристическия и известния курорт 🙂

Половината заведения не работят, хората са предимно на тези, в които има ТВ, за да гледат мачовете. Половината магазини са затворени, няма намаления все още - след 3 юли разбирам почват 🙂

Което значи че ще трябва да се идва пак. 🙂

За рент а кар не мога да кажа, макар че цените, за които е писано по-горе ми се струват безумни,мпже би е по-целесъобразно да наемеш такава, ако си на по-трудно достъпно място, но ако си на такива като мен (по-туристически) не мисля, че си заслужава. 

Иначе Сицилия е супер, тук нещата са доста по-спокойни от градовете на север, по-бавно, по-лежернп, и по-айляк, както се казва 😉

Тука, в околните селца и градчета, по принцип, идват малко чужденци, забутано е и не е така туристическо. Но в хотела, идват много французи и швейцарци, а сега сме само италианци:)))))

Ще видим, как е в Палермо и в Ена:)

 

преди 1 час, Брани каза:

Като чуя/видя (за) Сицилия, дори моето черно сърце се разтопява! До среднотъмносиво ...

 

🙂

Това, щото си, нежна душа и много емоционален:))))

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

Тука, в околните селца и градчета, по принцип, идват малко чужденци, забутано е и не е така туристическо. Но в хотела, идват много французи и швейцарци, а сега сме само италианци:)))))

Ще видим, как е в Палермо и в Ена:)

 

Това, щото си, много емоционален:))))

Да! На всеки пет години пускам сълза! Една, естествено ...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , Дани Магелани каза:

Много, много благодарности!

Трансферът е скъп.

Явно трябва да се измисли схема с обществен транспорт до най-близкото градче и от там с такси до хотела.

Благодаря и за екскурзиите! Цените им са поносими.

Ми то си е далече:(

Може би, автобус до Ликата или Бутера.

Ама пък, най-лесно,вземаш си пакет от БгТА, те са на поносима цена, пък ходиш на хотелските екскурзии, че да два пъти, по-евтини, от на онези.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

Ми то си е далече:(

Може би, автобус до Ликата или Бутера.

Ама пък, най-лесно,вземаш си пакет от БгТА, те са на поносима цена, пък ходиш на хотелските екскурзии, че да два пъти, по-евтини, от на онези.

Имам алергия към ТА, но ако сметката излиза, може и така. През май подходящо ли е за плаж, че за юни ми е невъзможно?

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
В момента, Дани Магелани каза:

Имам алергия към ТА, но ако сметката излиза, може и така. През май подходящо ли е за плаж, че за юни ми е невъзможно?

Написах ти ЛС.

То е подходящо за плаж, ама не знам, от кога започват програмите, с пакетните почивки.

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Абе, толкова ли е кофти времето у нас? Че подслушах едни нашенци на плажа,говорят с Бг и оттам, на въпроса” какво правите”, отговорът бил:” коля прасето и слагам зелето в бидона”:)))

Щото, при нас си е жегаво и аперолено:)))

 

A945DE7F-039E-453D-8B89-80C4E152C4EA.jpeg.05c6f211ef868657c6c0ab9c4ee36528.jpeg


Пак за манджата Сицилианска да река:)

 

Вчера имаше тоно на скара, а една от постните манджи, беше, много вкусен патладжан. От двете страни на кръгчето, по едно листЕ сирене и панирани заедно.

Много вкусни спагети, също с риба тон.

Имаше и шишчета, комбинация, от пилешко и пуешко:

 

B6325BF3-BCE0-4B65-841A-89382A9D16A6.jpeg.ec33c00294570d83c525599a011d8f4d.jpeg

 

CB742EAC-453D-4728-9789-CF2EA5F5D214.jpeg.b65eae2bbb4060c00a7843d0ffc84708.jpeg


DF78AA6B-6D2E-409B-8C7E-0FF681D6472D.jpeg.420c5f7f4dbb905066a8e1e84fbe9ba5.jpeg
 

Риба има, на всяко ядене.

Това е сьомга на скара:

 

075E6E7B-3115-4BDF-959E-E3A795B78345.jpeg.d797ccfb355e375cceacfbbd179a7b1e.jpeg

 

Любимият ми десерт:

 

6A4DE8FB-C7C8-4B28-A4DC-AF3B0BE26137.jpeg.5edb990352221ccf38504a52d2fac64a.jpeg

 

9A7D5422-307A-435E-B63C-58E0E2241A33.jpeg.edb6e785ebf8bf67cad1ed1b8fa03a7b.jpeg

 

Всъщност е едно и също - торта ли, пита ли - много тънък, хрупкав блат, с крем и плодове. Най-обичам, с киви:)))

 

Други години, имаше традиция,  в един ден от седмицата, Сицилианска вечер, с цяло, печено прасенце. Да видим, дали ще го има пак:(

 

Преди малко се разговорихме, с водачката на Бг групата - познаваме се, от предни години. Та тя ми каза, че до скоро, островът е бил нацяло затворен и за туристи, и не са работели ни хотели, ни магазини.

Те ходиха, във вторник, на екскурзия в Таормина и каза същото,като @Радо

 

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

Абе, толкова ли е кофти времето у нас? Че подслушах едни нашенци на плажа,говорят с Бг и оттам, на въпроса” какво правите”, отговорът бил:” коля прасето и слагам зелето в бидона”:)))

Щото, при нас си е жегаво и аперолено:)))

 

A945DE7F-039E-453D-8B89-80C4E152C4EA.jpeg.05c6f211ef868657c6c0ab9c4ee36528.jpeg

 

Облачно. Леко хладно, но и тук става за Аперол и Мохито.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Кофти си е времето при нас. Облачно, хладно и постоянно дава нишани, че ще вали. Е, понякога го прави, понякога не, но не мисля, че е подходящо за плаж по морето. Вие сте си на юг, така че наслаждавайте се на слънцето!

Между другото, разгледах снимки от линка, който си прикачила. Наистина изглежда супер. Но и цената му е доста висока. А странното е, че рейтингът му не е такъв, какъвто очаквах от твоите описания и снимките в нета - 8,2.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, pamela каза:

Кофти си е времето при нас. Облачно, хладно и постоянно дава нишани, че ще вали. Е, понякога го прави, понякога не, но не мисля, че е подходящо за плаж по морето. Вие сте си на юг, така че наслаждавайте се на слънцето!

Между другото, разгледах снимки от линка, който си прикачила. Наистина изглежда супер. Но и цената му е доста висока. А странното е, че рейтингът му не е такъв, какъвто очаквах от твоите описания и снимките в нета - 8,2.

Хич не съм чела отзивите, нали знаеш, че си ги има едни, дето все мрънкат. И в най-луксозни места сме били, и пак има недоволни 😞

Просто, критериите са различни.

Нали ти давам мнение, от първа ръка:)))

На средата на нищото е, но е райско място, ако търсиш като нас, тишина и спокойствие .

Но си трябва кола, иначе, няма мърдане оттук. Децата ни бяха, преди две години, искаха, само почивка, не взеха коли, ползваха трансферите и също, много им хареса. Фактът, че почиват основно италианци, е показателен - те са бая капризни:)))

Сега, преди храната беше , в огромно изобилие,  сега не е така , но то е нормално, заради Ковид, всичко е зад стъкло, мият/трият, след всеки, потоци на движение и пр. Всичко е в еднократни опаковки - подправки, зехтин, оцет - все са разходи.

Тука цената никога не е била ниска, но сега е двойно по-висока, след отварянето. И пак, пети ден, как отвориха и вече се напълни с народ. Явно, италианците, не им е скъпо:)

Но те си резервират, през сайта на Lindbergh hotels, ако там има отзиви, те ще са по-адекватни, обърна ли внимание, колко са малко отзивите в Букинг?Сега ги погледнах. Тука единственото е, че нетът е келяв и никакъв.

Ама, нали си имаме мобилен, Та не ни бърка:)))

Друга година, през Букинг е изключено, да се дорЕдиш, сега успях, заради локдауна:)

Трябва  да го знаеш, това място, че да се запътиш насам.

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Днес небето е някак, особено синьо и без, нито едно, облаченце:)

Още от сутринта:

 

4E5CDB2E-3F1A-479E-B84C-597665B062BA.jpeg.2b926ce6d79fa596aaa62a514c7cf662.jpeg

 

По обяд:

 

FD68E501-5D53-4808-A46B-D84B397882EC.jpeg.b2ef2716aa1728fe435be0b6e5d9414b.jpeg

 

И след обяд:

 

68AF47AB-35A9-425D-AA68-7A2F1C38A921.jpeg.136722a6ac40b24b5a2631ba917dd570.jpeg

 

22C4FD30-2C9A-485A-84CF-67F40E2C251A.jpeg.ad91c270a26f9f63cd97be351cf8b547.jpeg

 

52C9600D-C384-451B-A980-46BCBF2CA79A.jpeg.e38a614362dbf0843115d189f3204f71.jpeg

 

Любимият ми сладкиш, беше с лимонов крем:

 

688779FA-A9B0-4161-BF4A-D1ED1922534F.jpeg.517ed6d48a39b866ea981705a58a2faf.jpeg

 

Още по -хубав, от този с киви:)))

Имаше и вкусни шницели, тънички и крехки:

 

D0C1609B-ED19-4899-AD5B-38B9225D5B11.jpeg.b18c0de03a38c89e33c3ebca842c0ba6.jpeg

 

Тука задушените картофи, винаги са с розмарин.Не че ги ям, ама нали, ще снимам…

Следващата седмица, сигурно ще ни омръзнат манджите, вероятно ще се повтарят. Затова, опитваме по едно, че да има още за опитване:))))

  • Харесвам 28
  • Браво 1
Връзка към коментар

Италианската вечер , се оказа днес, всички празнично пременени, сигурно са прочели на менюто:))))

 

0D36726A-84E2-468C-9E68-ECC3060A3ACE.jpeg.b018ea2f43d0345bd49614601b07f580.jpeg

 

Вълшебното им , печено прасенце, което се топи в устата:

 

8720D161-785A-4935-938C-FC77C009F6C2.jpeg.7029a524496f97061ab75b29233376af.jpeg

 

C3488148-19D8-4091-936D-322FAABE64F1.jpeg.84aaf38ebd2a44aae1895ae13fb288c7.jpeg

 

Гарнитурата е само за цвят:))))

 

26D1C79B-84D4-4174-8733-F97736D62714.jpeg.476d461ef3c1552463faab0b23a81a56.jpeg

 

Капоната и аранчини + едри , вкусни миди:


83A7D4F4-8177-47FD-B7FE-BEA83737D429.jpeg.ebc7365ddebc6e368208427241081c24.jpeg

 

Разрязала съм едното аранчини, да се види пълнежът:

 

9A5248F1-8E7D-4022-9E68-6829A6A70C0B.jpeg.49b7386452029dbff70f2161d9cebd8b.jpeg

 

Пет вида, от Сицилианското Пекорино:


3B1E2747-A679-4DD6-B802-D4A796B7D38B.jpeg.01bfd8fdd032a25d0997fe86e08e9900.jpeg

 

0DED41AF-1705-4C58-BECC-297E5C49F632.jpeg.35646c954d7c9a4a4acb0b4ced7c7d9d.jpeg

 

Ние харесваме най- много това, с червения пипер - леко лютичко, страхотно!

Пак има риби, пиле и местни наденички, ама, кой им обръща внимание:(

 

И за десерт каквоооо?

Оставям ви, да познаете:)))

 

B7721B6A-2483-4E88-9B90-36AC3F30791C.jpeg.c75dc05c1799930afe7a05cabdd295a8.jpeg

 

F7D227CB-98E7-4161-BD66-57F04F081324.jpeg.44acf3d147cf9496d187a85a0a5df537.jpeg

 

 

02A2475A-B8D8-476D-B450-7D9DE36E1F6A.jpeg.64c32b3a69059c606b400fd6a8e95df3.jpeg
 

BFD23248-B091-4A58-A855-CE058FE9A790.jpeg.f55a329b4446f72b028d1411a65ac7ff.jpeg
 

На момента ги пълни:))

 

Наздраве!

Малко не по канона, бяло и свинско, ама, на сукалче моооже:)))

 

501EF39B-87B6-48CD-B98B-4E5948EA179B.jpeg.deaa55ac5248bf29fcd3127759f13ee7.jpeg


Все искам да се снимам, с тази госпожа и все не успявам:))), че има опашка.

 

58B17A29-9EE1-41BA-AF32-97A4CA2A64F8.jpeg.6e1613cfdb7e2c5b0f9159ae0e0ae341.jpeg

 

Тази вечер, успях, че другите са в амфитеатъра, гледат мач, май играе тяхната скуадра, че са зяпнали вкупом:))Пуснали са им го , на голям екран.Че и децата са се строили и мируват:)))

 

CA3E7C11-2E0B-465B-B278-CD2AE96019FB.jpeg

  • Харесвам 31
  • Благодаря 2
  • Браво 5
Връзка към коментар
преди 9 часа, marycap каза:

Аааааа, любимите ми cannoli con ricotta!😋

Ми да, какво е Сицилианско меню, без каноли?
Преди много години , идваме на почивка, пак в едно такова място, но около Чефалу. С нас е един приятел, който живя 25 години в Италия. И седнали сме на бара, сърбаме коктейлчета, той изведнъж , видя нещо, рипна и след малко се върна с едни голеееееми  фунии, поне, тройни на снощните.

Тогава опитахме за пръв път .

Но най-най-вкусните каноли сме яли, в Бар Вители, в Савока - или поне, така ни се е сторило. В Пунта Сека пък, рекламното лице на “Cannolo siciliano” е Комисар Монталбано и са “  Il cannolo del comisario”, 

 

22C4E513-3AD6-49A5-BFC8-A3A1D80A5A40.jpeg.3dbb190ed5490d99c4541414fb6f3b5b.jpeg


C40C1779-D523-4CD1-9FA7-332988482D8E.png.52cb4fc1042f0b749acd814e6c86d4fb.png

 

Не вярвам, някой да не знае, какво е каноли, но все пак, няколко думички. Тайната е, в разделното съхранение на черупката и пълнежа. За да остане фунийката хрупкава, те се пълнят, в момента, в който ги поръчаш. Ако се напълнят и престоят, черупката се овлажнява .Има ги, в най-различни размери. На мен ми харесват повече мъничките, че се ядат по-лесно:)))

 

Cannoli са италиански сладкиши, състоящи се от черупки с форма на тръба от пържено тесто за сладкиши, пълни със сладък, кремообразен пълнеж, обикновено съдържащ рикота - основен продукт на сицилианската кухня. Те са с размери от 9 сантиметра до 20 сантиметра. Това е най-популярният, Сицилиански сладкиш “.


 

 

 

  • Харесвам 16
  • Браво 2
Връзка към коментар

Канолите всъщност са вероятно май най-известните им сладки, макар че има и доста други.

Аз лично за трети ден тук не съм ял още каноли, но пък пробвах : filetti di arancia (това спокойно може да ти докара някоя захарна болест:), paste di mandorle, paste al pistacio. Паста/спагети и пица не съм ял, на много малко места и в Таормина и в Чефалу видях да се предлага.

 

Вчера ми казаха да пробвам нещо, което се оказва убийствено приятно - granita con caffè, по-късно днес ще пробвам и с лимон, но чувам суперлативи само! 

 

Ситуацията в Чефалу:

Тъй като дойдох от Таормина, няма автобус, само влак (13,10е), за около 3,30ч, много приятно много комфортно, малко хора, средна скорост 140км/ч,с едно прекачване в Мессина (20ина мин) 

 

В чефалу има доста повече народ отколкото в Таормина, има доста чужденци, французи основно, тук всичко си работи, кафета, кръчми, магазини, но е доста по-туристическо. Цените са нормални, не се усеща някаква стряскаща разлика в сравнение с Таормина. 

Плажа е ок, има няколко, с пясък, не с чакъл, камъни и тн, водата е 25с 😁😉🌞

Личното ми мнение е, че в таормина е по-хубаво, по-приятно, може би защото е и по-малко като град и има доста повече неща, които да се видят 🙂

 

20210617_090051.jpg

20210617_091627.jpg

  • Харесвам 20
Връзка към коментар
преди 17 минути , Радо каза:

Канолите всъщност са вероятно май най-известните им сладки, макар че има и доста други.

Аз лично за трети ден тук не съм ял още каноли, но пък пробвах : filetti di arancia (това спокойно може да ти докара някоя захарна болест:), paste di mandorle, paste al pistacio. Паста/спагети и пица не съм ял, на много малко места и в Таормина и в Чефалу видях да се предлага.

 

Вчера ми казаха да пробвам нещо, което се оказва убийствено приятно - granita con caffè, по-късно днес ще пробвам и с лимон, но чувам суперлативи само! 

 

Ситуацията в Чефалу:

Тъй като дойдох от Таормина, няма автобус, само влак (13,10е), за около 3,30ч, много приятно много комфортно, малко хора, средна скорост 140км/ч,с едно прекачване в Мессина (20ина мин) 

 

В чефалу има доста повече народ отколкото в Таормина, има доста чужденци, французи основно, тук всичко си работи, кафета, кръчми, магазини, но е доста по-туристическо. Цените са нормални, не се усеща някаква стряскаща разлика в сравнение с Таормина. 

Плажа е ок, има няколко, с пясък, не с чакъл, камъни и тн, водата е 25с 😁😉🌞

Личното ми мнение е, че в таормина е по-хубаво, по-приятно, може би защото е и по-малко като град и има доста повече неща, които да се видят 🙂

 

20210617_090051.jpg

20210617_091627.jpg

При мен се получи точно обратното. В малката Таормина такава навалица имаше и с тия амбулантни търговци на китайски боклучета за деца ...😆 Може би точно сега е времето за посещение с оставащ романтичен спомен. Тогава Чефалу ми се запамети като картичка🙂

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

И двамата сте прави @Радои @ДиянаВ, и двете местенца са хубави:))

Важното е, в какъв момент ще сте там. Таормина  съм  я виждала и спокойна, и претъпкана, но не напразно и викат “ фръцлата”, има си уникален чар:))) Според мен  де, нали съм пристрастена :))

Чефалу е различно, но също е уникално:)))

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Радо каза:

Канолите всъщност са вероятно май най-известните им сладки, макар че има и доста други.

Аз лично за трети ден тук не съм ял още каноли, но пък пробвах : filetti di arancia (това спокойно може да ти докара някоя захарна болест:), paste di mandorle, paste al pistacio. Паста/спагети и пица не съм ял, на много малко места и в Таормина и в Чефалу видях да се предлага.

 

Вчера ми казаха да пробвам нещо, което се оказва убийствено приятно - granita con caffè, по-късно днес ще пробвам и с лимон, но чувам суперлативи само! 

 

Ситуацията в Чефалу:

Тъй като дойдох от Таормина, няма автобус, само влак (13,10е), за около 3,30ч, много приятно много комфортно, малко хора, средна скорост 140км/ч,с едно прекачване в Мессина (20ина мин) 

 

В чефалу има доста повече народ отколкото в Таормина, има доста чужденци, французи основно, тук всичко си работи, кафета, кръчми, магазини, но е доста по-туристическо. Цените са нормални, не се усеща някаква стряскаща разлика в сравнение с Таормина. 

Плажа е ок, има няколко, с пясък, не с чакъл, камъни и тн, водата е 25с 😁😉🌞

Личното ми мнение е, че в таормина е по-хубаво, по-приятно, може би защото е и по-малко като град и има доста повече неща, които да се видят 🙂

 

20210617_090051.jpg

20210617_091627.jpg

Другият, много популярен сладкиш е този:


B4560C22-87FB-4CC7-BDFE-8DF51E6EFEFB.jpeg.eecb1799c81e3d2b98b51a7833a9cd96.jpeg

 

1B6DA683-0F92-43E8-B6DD-63AE375A9806.jpeg.8d6a28835625c0d7b4daa3487888ed08.jpeg

 

Много тънък, ронлив, бисквитен блат, с крем и плодове. 

Нещо, като плодова пита, но много по-вкусно. Обикновено е с яйчен крем, от онзи, дето се сгъстява на водна баня.

Има го и с конфитюр или шоколад отгоре.

Абе, тука, каквото и да опита човек, все е хубаво:)

С изключение на Севиче-то, което също предлагат тук. Че не обичам, сурови риби и морски, с изключение на Сен Жак:)))

 

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Дне опитахме, едно   бяло винце, среден, към нисък клас, бих казала - плажно:)))Добре изстудено, хареса ни:))

 

74460CF5-AE98-49E4-8102-890CE51A01E4.jpeg.c561059c134fcf971abd5fd48b74f701.jpeg

 

C902FFFF-696B-4C65-BC01-0EF90418D8D7.jpeg.832904667cab1b29544089f22ea7415a.jpeg

 

Гроздето е от сорта Катарато, виното го правят , в Марсала и около Алкамо.

Казвам среден, към нисък  клас , защото е     IGT. Цената е 7-9 € в магазина.

За когото го интересува, италианските вина се категоризират  така:

 

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)- най- високият клас вина.

 

DOC (Denominazione di Origine Controllata) - основното ниво, най-масово.

 

IGT (Indicazione Geografica Tipica)- появява се, през 1992 година и в тази група се набляга на географския произход. което не означава, че вината са лоши, просто, сортовете грозде, не са се класирали за предните две групи.

 

Последната  група вина в категоризацията, са т.нар. Vino da Tavola , които аз лично, асоциирам , с т.нар. Домашно вино у нас и също могат да са хубави.

 

Съответно - мястото в категорията, се отразява и на цената.

 

Днес, моренцето нещо се вълнува, но има и облачета и не е такава жега, като вчера:

 

14EB3FB2-F25D-4649-8127-DF9018BCF411.jpeg.bf6b6e2e9fa39f90883f676b4cf1bb2e.jpeg

 

78F1EDF7-0F9D-4938-8060-AC9605773A4E.jpeg.533fc0fc2f2fff2f532f3402048b8174.jpeg

 

39EDCE90-801B-40E8-8D11-E421E7F749AE.jpeg.06048bfa1851ca08cbc5d5b1d2a42db0.jpeg

 

CBD9751A-5F90-4A3F-A76A-FBDAC01830AD.jpeg.821fcee3eeb247d5a1808babe9b4b3d0.jpeg

 

DC90D167-2E4B-4DBE-80C4-6CBEAF953BD8.jpeg.57d0839161fb88f699f13c0714a083c3.jpeg

 

  • Харесвам 27
Връзка към коментар

Днес затворихме плажа :)))

 

B73F8E07-9859-4900-B3E4-EC284727AE54.jpeg.9984fca128192a803be7047cc8a20f62.jpeg
 

2A748348-8F94-4418-B0E0-5FC3421782B7.jpeg.b1f3bfc702f1092b7c38b42056054be0.jpeg

 

Изненадах се, колко чисто бяха оставили хората, едно боклуче нямаше:)А цял ден се примъкват разни работи за ядене/пиене от плажния бар.

Има и пушачи, не съм ги видяла, но усещам дима. И фасове няма:)


DE6331D0-B688-4DB1-A20B-6521D588B6CB.jpeg.e67db5542a3cf717e2a737d4c6901154.jpeg

 

FD5C7D3E-BE2B-4197-BA38-3967FCBADE16.jpeg.4ddf201ebf259c36955b3f34cae8f3cd.jpeg

 

  • Харесвам 22
  • Браво 2
Връзка към коментар

Днес ходихме на пазар:

 

21B750C7-141E-47B7-A5C3-ED8091C1E52A.jpeg.45ddb63380028163fe7015a4c97f4ca6.jpeg

 

A4CE531B-7470-41D6-B807-2A23315F8C9E.jpeg.22480b44631bb5b772e84695280bffcc.jpeg

 

C4EDF797-F860-4FBC-94EA-C2E255D7BB11.jpeg.743e049dc85e146c62e7bee34b792285.jpeg

 

Създадена е организация на движението , на влизане, само дето, движение няма:(

 

07ADDC90-237C-4405-9188-5093D57E9C48.jpeg.c1978cea587af75172152098cc3a75a5.jpeg

 

И охраната спи:)))

 

3BB21B6A-8CCA-4DAB-BD56-06D28274140F.jpeg.e3c21a939a5fed92dad95c3f285aac1e.jpeg

 

А пък лястовички, си направили гнезденце:

 

CA48B338-C7E0-4AF7-A4C2-36D640C10E9F.jpeg.f91cd4dd9401e0e14867471249dba3c7.jpeg

 

Никакви хора нямаше, магазинът на Дезигуал не работи, не разбрах защо:(

Останалите си работят и цените са чудесни.

В по-малките магазини пускат , само по 3-ма едновременно.

В района на аутлета, всички ходят с маски.

Ако сте наблизо, струва си, да се дойде тук.

 

005753B2-9283-4C25-BB6B-8A1E0AFC83FA.jpeg.aea17211f5ff5b9954a23ce76e27c2ff.jpeg
 

A7E0D96D-59E1-444B-A5A4-698E7355662E.jpeg.ccfee19eeb11bbd424033d60472d3bd8.jpeg

 

BA576B36-35BE-46F1-9DDE-1D3FDF27C4BF.jpeg.9ef22f0574be44954545caf92651b67c.jpeg

 

Обаче: на няколко места по пътя от Gela до Enna, има ремонти и се пътува бавно. На връщане заобиколихме, за да избегнем , задръстванията.

Но пък, се насладихме, на чудесни гледки.

Островът е градина - всяко парченце земичка, няма значение, на колко стръмен баир се намира, е обработено.

И най-забутаният селски път, е идеално асфалтиран, гладък  и изглежда по-добре от магистралата ни, Пловдив/София:((((

 

Ето малко снимки, в движение:

 

A3FFB723-27AF-4216-A192-4B4511199FE6.jpeg.ceab9e1fb7dde7afaaa1dafa7179ab7a.jpeg

 

1960D609-C2BE-43CC-8834-9E3D86B3AA70.jpeg.6aa84059025b4450d2916937419d2645.jpeg

 

D8B829E2-B0B8-49C0-B4D6-17D66F701B48.jpeg.835b40d706ffd14fb3151bf5394d2b69.jpeg

 

189930DB-61B1-4A7E-89EA-FEDB3D38CD6C.jpeg.53e35247dd85d59d1edd375eea05c17d.jpeg

 

ED0E2B5B-97A9-4DE5-A574-03F67E515A32.jpeg.ef037c829b5e539d2bd393a41bd8f930.jpeg
 

CAD83791-71FD-4A61-8703-02D3C7C5F84B.jpeg.c9152985573e1dee8b86f67d719c3528.jpeg

 

D8B829E2-B0B8-49C0-B4D6-17D66F701B48.jpeg.835b40d706ffd14fb3151bf5394d2b69.jpeg

 

5D8C13C2-2958-41C2-BA68-3AB0DFFE8182.jpeg.ba92ad829bdceeea71ef96757232214b.jpeg

 

7DD6F92F-5648-49E7-9C5D-CD0B02091462.jpeg.d5e93529aae3037937210c25459333f9.jpeg
 

F63D6FB2-C403-453B-A94B-AF0799B8E46B.jpeg.7084814889f4e061663891612422b805.jpeg

 

A9F5F371-4F35-4FD4-A473-85D10FBCFC55.jpeg.2b5370617e1cec7ee92cfe6d6d07ceb3.jpeg

 

CABD5F19-C692-40C6-82E9-0551631BE67A.jpeg.00191fe38f2c62d9d556d9aa0d7c9eac.jpeg

 

0FEECD36-3558-4D28-AC2C-89BD91C5F027.jpeg.f82c2dc20c2bbfb6058772abd177051d.jpeg

 

2D61C745-A040-4544-8974-F41F16DFE04B.jpeg.567cb6acc7c221d5ed70b95bfffc47d5.jpeg

 

F82B5207-1AEB-476A-B311-81D67437B185.jpeg.4ee39a0792bc89c370d28da12b06a096.jpeg

 

2CBD98F6-8F22-4082-BAD2-04946CE2B9DC.jpeg.d0ee11ee04bdbc067c518c1b3ad6a6bb.jpeg

 

C730BDDC-92CE-483F-8612-185D43266A7B.jpeg.2a625763523bf0c43925148c9ff800cf.jpeg

 

0E8B79C9-9B6F-443D-BE03-9BEB5E017522.jpeg.7c1def2398e0c8f31e413e59082a4b51.jpeg

 

F8D8094C-9003-4C4C-B371-6EA12DB8B9EE.jpeg.8d7fbcae58ae62db8a9538fa3cb0fd5c.jpeg

 

ADC73E13-CAFC-4291-A4B1-983009553C5D.jpeg

 

BBF8E833-E7B4-4A4C-9BBB-E29479F8E9C8.jpeg

  • Харесвам 23
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.