Lindt Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 Сред цикладските острови се откроява един по-специален - Милос. С драматичните си и цветни скали, заливчета, подводни пещери и минерални извори, определено грабва вниманието ми от години. Не знам кога ще отидем, но заслужава да си има своя тема. Надявам се да споделяме лични впечатления и въпроси тук 🙂 Както посочих в другата ми тема, тук сравнително бързо се ориентира човек за различните гръцки острови и основните им атракции, на български: https://www.feelgreece.com/bg/milos Интересни места за посещение на Милос: - Клима - живописно рибарско село с така наречените "сирмата" - гаражи за лодки на брега на морето, боядисани в ярки цветове - Плака и неговото Кастро - крепост на върха на хълм - Катакомбите на Милос - раннохристиянски гробници - Горещите минерални извори в района на Адамас, извиращи направо на брега - Рибарските пристанища Фиропотамос и Мандракя - Подземната църква Агиос Константинос, изкопана в скала и често наводнявана от морето - Тиорихио, изоставената мина на плаж Палиорема - Клефтико - група от скални образувания с морски пещери и тунели (дотам се организират много екскурзии с корабчета и яхти) - Пещерата Сикя (достъпна само по море и обикновено част от обиколките до Клефтико) - Плажът Саракинико и тунелите на пиратите - Минният музей в Адамас - Заливът на корабокрушенците - останките от потънал кораб все още могат да се видят в морето до брега - И почти всички плажове на Милос Източник: https://www.feelgreece.com/bg/milos © FeelGreece.com И Антимилос, и Полиегос, са необитаеми, така че и да планираме посещение, нощувките биха били в Милос, а достъпът вероятно е възможен само с лодка. Във форума има твърде малко информация, основно в тази тема: Виждам, че има обществен транспорт в източната част, където са населените места. Главната автогара се намира в центъра на Адамас на около 100 метра от пристанището. Има гари и във всяко друго населено място, със спирки по пътя - Triovasalos, Plaka, Trypiti, Pollonia, Paliochori, Achivadolimni, Sarakiniko и Provatas , в сайта можете да погледнете разписанията. https://milosbuses.com/ Разбирам, че красивите места се достигат най-лесно с лодка. Но може ли препоръки за фирми и турове? А има ли и хубави плажове, на които да отидем без тур и други хора? Струва ми се най-лесен за съчетаване с Кимилос, за който ще погледна и събера няколко линка в следващия коментар. @lesy, @но нейм, @Параход, @Mary, @Двуцветко може ли да дадете своите 5 стотинки при подреждането на дните на островите? 6
Lindt Публикувано: 24 юни, 2021 Автор Публикувано: 24 юни, 2021 Кимолос Малко ме стреснаха цените в букинг, започващи от 120 евро на вечер, така че мисля да го разглеждам като остров за дневно посещение. Виждам ферита между Милос и Кимолос са по 4.5 евро, пътуват около 1 час, но май не са сутрин и вечер тези, които ми излизат. Вероятно има турове. Интeрecни мecтa зa пoceщeниe нa Kимοлoc: - Хοриo Кимοлy, глaвнoтο ceлo c пοдoбнитe му нa лaбиринт улици и Κacтрο (cтaрa kрeпocт, нaпοдoбявaщa ceлο в ceлoтο) - Плaжът Aгиoc Гeοргиoc нa ceвeрния бряг, c бeли κaмъчeтa и тюрkοaзeн цвят нa вoдaтa - Оcтaнκитe οт cтaри грoбници близο дo плaжa Eлиниka, югοзaпaднoтο κрaйбрeжиe - Ckиaди - гoлямa κaмeннa гъбa, cмятaнa зa гeοлoжkи фeнοмeн (чacт oт пътя дο нeя e caмo пeшa) - Пeщeрaтa Bрοмoлимни (дοcтъпнa caмo пeшa) Източник: https://www.feelgreece.com/bg/kimolos © FeelGreece.com Лични впечатления и случки, които да събудят интереса ми към острова, са добре дошли 🙂 На мен най-интерес ми се струва Праса бийч: https://littlewanderbook.com/recentposts/authentic-kimolos-cyclades-greece/ 2
Брани Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 Добре, че има снимки, реших че вече си измисляш острови! Все пак ако аз не съм чувал за нещо, не би трябвало да съществува ... 2
Lindt Публикувано: 24 юни, 2021 Автор Публикувано: 24 юни, 2021 В момента, Брани каза: Добре, че има снимки, реших че вече си измисляш острови! Все пак ако аз не съм чувал за нещо, не би трябвало да съществува ... Има голяма магия в Гърция - неизчерпаем запас от острови, за които всеки си има различно мнение 🤩 5
lesy Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 Туровете се договарят на място , на пристанището, обикновено вечер. Турът до Камилос включваше посочения плаж. Имам същата снимка. На всеки гръцки остров очаквам да има място, от което не искам да си тръгна и слад това да го свързвам с острова. За Милос това е плажът Саракинико. Препоръчвам разходка по залез до рибарското селище Клима. При нас залезът беше огнен. 9 1
Lindt Публикувано: 24 юни, 2021 Автор Публикувано: 24 юни, 2021 преди 1 минута , lesy каза: Туровете се договарят на място , на пристанището, обикновено вечер. Турът до Камилос включваше посочения плаж. Имам същата снимка. На всеки гръцки остров очаквам да има място, от което не искам да си тръгна и слад това да го свързвам с острова. За Милос това е плажът Саракинико. Препоръчвам разходка по залез до рибарското селище Клима. При нас залезът беше огнен. Дам, виждам поне 2 пъти по-високи цени от посочените от теб - 60 евро за цял ден, та се чудех дали е поскъпнало за 3 години или просто в интернет винаги е греда. Саракинико защо толкова ти харесва? Аз винаги виждам много хора по снимките и ми изглежда като че ще ходим за малко и после ще търсим по-спокойно местенце. Какво си намери във водата?
lesy Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 преди 2 минути , Lindt каза: Дам, виждам поне 2 пъти по-високи цени от посочените от теб - 60 евро за цял ден, та се чудех дали е поскъпнало за 3 години или просто в интернет винаги е греда. Саракинико защо толкова ти харесва? Аз винаги виждам много хора по снимките и ми изглежда като че ще ходим за малко и после ще търсим по-спокойно местенце. Какво си намери във водата? Ние бяхме втората половина на септември. Достатъчно топла вода и без навалица. Саракинико е огромна скала до морето. Да, има хора, особено автобусът като ги стовари. Пред него има и потънал кораб. Ние се върнахме една сутрин рано и бяхме сами с още 1 фотограф. Който търси пясъчни плажове, Милос не е неговият остров. Южната част се достига с лодки. Но пък има много хора, които предлагат турове до различни места. Ходихме и да гледаме мините по изгрев. Но пак трябва автомобил. 1
Dian Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 На пристанището ще си харесате тур. С туристическо корабче е най-евтино. Предлагат се и варианти с яхта или катамаран. 1
Брани Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 преди 1 час, Lindt каза: Има голяма магия в Гърция - неизчерпаем запас от острови, за които всеки си има различно мнение 🤩 В моята лична класация всички (без един) са обединени по много важен признак ... 1
Lindt Публикувано: 24 юни, 2021 Автор Публикувано: 24 юни, 2021 преди 2 минути , Брани каза: В моята лична класация всички (без един) са обединени по много важен признак ... Само на Санторини ли си бил? Добре би било да хвръкнеш за някой и друг уикенд, има брутално много евтини варианти тази година 🙂 3
Параход Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 Lindt, това е субективно мнение и не бива да се приема като чиста монета, но аз много обичам Цикладите и Милос е може би най-голямото ми разочарование сред тях. Възможно е да е заради голямата кошница и натрупания опит, но така се оказа. Това се дължи не на липсата на красоти у острова, а на свръхразвитието на туризма (бяхме през последната предепидемична 2019-а, и то не в пиков сезон). Никога не съм си представяла, че на гръцки остров ще трябва да чакам 1-2 часа на опашка пред ресторант или дори са купя гирос, но така беше. А Клима е фотогенично място, но по залез е претъпкано и ако позакъснеете, шофирането и разминаването по тясното пътче е бая фън 🙂 За "сирмата" в по-спокойна обстановка - Мандракя, Фурковуни, както и на Кимолос. Иначе точно Саракинико не го почувствах претоварено от хора, защото то е огромно нещо. Струва си да се види, а за снимки светлината е най-добра сутрин, ние бяхме късен следобед и е по-жълто. От плажовете най-много ми харесаха Агия Кириаки (и една гурме кръчма над него), Фириплака с шарените камъни и градчето Полония (не само защото оттам тръгва фериботът за Кимолос, ама и затова). По-известните пясъчни плажове като Проватас и Палиохори са яко туристик. Има плажове и на северния бряг, които не са толкова претъпкани, но пък по-често е ветровито и е въпрос на късмет. Западната част е практически необитавана. Има интересни плажове, но пътищата са черни, доста лоши и ако не си със собствено возило, само лодка те оправя. Обществен транспорт има, както и корабчета по разни маршрути, както са ти писали, но не навсякъде ще може да стигнете с тях. Виж, Кимолос много ми хареса, но той е миниатюрен - подобно на Куфонисия и Ираклия, където си била, 2 нощувки са предостатъчни за по-динамичните натури. Прелест, застинала назад във времето. Малко скъпичко, но то и Милос не е от тънките дестинации. Особено към семейства с деца, каквото сме ние, е доста недружелюбен (рекламира се като Milos if for lovers и дестинация за двойки, което вас ви устройва). 7 1
Lindt Публикувано: 24 юни, 2021 Автор Публикувано: 24 юни, 2021 Гледайки часовете, в които пътуват евтините ферита, започвам да зацепвам защо са по-евтини. Това е най-приемливото ми постижение за island hopping. В обратната подредба не знам как да хвана в 6:45 фери от Санторини и връщането от Милос е или в 4 през нощта, или в 12 вечерта и стига в 4 в Санторини. Дори да го преживеем, Иос и Милос са свързани само в сряда и събота, което не ми върши никаква работа. Възможно ли е да намеря други компании по този маршрут, които не са в https://www.ferryhopper.com/ @Параход, знам, че Милос не е твоето място и ти благодаря, че отдели време да ми кажеш защо. Аз затова и съм малко притеснена от събирането на тези два острова (със Санторини), но съм безпомощна като пеперуда към пламъка. Не сме пътували отдавна и съм забравила какво мисля за тълпите.
Levantino Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 незнам защо, но Милос странно се харесва предимно на жени,,,запалени инстаграмърки, вероятно заради селфита на Саракинико. Аз не съм ходил, но най-интерено място ми се стурва Плака с една много фотогенична църква и страхотна гледка към морето. Това е един американски ютубър, Тони Хейдън от Флорида, който пътува сам всяка година най-вече на Цикладите, специално неговия "прочит" на Милос мн ми харесва. 2 1
Lindt Публикувано: 24 юни, 2021 Автор Публикувано: 24 юни, 2021 преди 8 минути , Levantino каза: не знам защо, но Милос странно се харесва предимно на жени,,,запалени инстаграмърки, вероятно заради селфита на скалите на Саракинико. Аз не съм ходил, но най-интересно място ми се струва Плака с една много фотогенична църква и страхотна гледка към морето. Аз обичам чукари. И по-скоро заливчета, заобиколени от скали - колкото по-високо, толкова по-добре.Да ме питаш защо не си взех за Йонийски остров билети... Цветовете, освен формите, на Милос се открояват. Ще ми бъде интересно. А и да, снимам. Не себе си, но определено ми е важно да има нещо грабващо в пейзажа. Църкви да искаш на Цикладите 🙂 1
Параход Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 Хубава е църквата на Плака, и залезите са доста инстаграмабъл 🙂 Изобщо градчетата горе, в които живеят местните - Плака, Триовасалос, Трипити, са готини, като корона около хълма се белеят. Спяхме в Триовасалос и ни се отели волът първия ден, докато намерим къде да паркираме (на 500 метра се оказа, че има читав широк паркинг, обаче местните небрежно ни прекарваха по някакви адски сокаци за кози). 7 2
Levantino Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 @Параход вайба на последната снимка е убийствен. @Lindt Цикладите са есенцията на всичко гръцко, минимализъм в синьо и бяло, море и светлина. 😉 Затова са непреходни. Йонийските са прекалено зелени и "цивилизовани". 😉 1
Mary Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 Всичко, което видяхме на Милос съм го описала и за да не повтарям, ще сложа линк към описанията. Ние до Кимолос не стигнахме. Ескурзията, която направихме с корабче се доближи до Полиегос, което според организаторите е по-спокойно място. Бяхме с кола, което променя видя на обикалянето, но имаше и доста хора, които си обикаляха с автобуси. В пещери не сме влизали. Яденето навсякъде беше вкусно, а моето ... приказно синьо! Фиропотамос беше с неприятен път до него и доста пренаселено, но е шаренко и фотогенично: Залезите навсякъде бяха невероятни: 9 3
Mary Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 В момента, Levantino каза: @Mary залезът конкурира този в Ойа 😉 Като красота сигурно са подобни, но като претъпканост, тук си беше направо без хора. За всеки имаше място, че даже и да си сменяш мястото, за да "уловиш" слънцето в различна позиция. Ох, размечтах се! 1 2
Lindt Публикувано: 24 юни, 2021 Автор Публикувано: 24 юни, 2021 преди 13 минути , Mary каза: Като красота сигурно са подобни, но като претъпканост, тук си беше направо без хора. За всеки имаше място, че даже и да си сменяш мястото, за да "уловиш" слънцето в различна позиция. Ох, размечтах се! И аз се размечтах... добре че Жижо си финализира плановете за Швейцария, защото аз по цял ден гледам острови 🥰 @Mary, а Фолегандрос впечатли ли те и би ли го предпочела по някаква причина? 1
Mary Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 преди 12 минути , Lindt каза: Фолегандрос впечатли ли те и би ли го предпочела по някаква причина? Хубав е този остров, но другите бяха по-хубави. Ще напиша това, което изниква в главата ми при споменаването на Фолегандрос: - твърде много българи, които живеят и работят там - най-синьото синьо(индигово) на вода, което съм виждала - в и пред една пещера беше - хубава гледка от църквата на хълма - вкусна храна и мноооого заведения ПП И капитаните на лодките си ги биваше 7 1
Lindt Публикувано: 24 юни, 2021 Автор Публикувано: 24 юни, 2021 преди 5 минути , Mary каза: Хубав е този остров, но другите бяха по-хубави. Ще напиша това, което изниква в главата ми при споменаването на Фолегандрос: - твърде много българи, които живеят и работят там - най-синьото синьо(индигово) на вода, което съм виждала - в и пред една пещера беше - хубава гледка от църквата на хълма - вкусна храна и мноооого заведения ПП И капитаните на лодките си ги биваше А, помня го хубавецът с лодката... ама индигова вода ( и църкви) рекламирай на @Levantino, той отива в Крит. Аз обичам онова по-светличкото синьо 🥰 1
Mary Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 В момента, Lindt каза: Аз обичам онова по-светличкото синьо На Фолегандрос нямаше такова светличко синьо, или пък времето не беше благосклонно да го видим. 1
lesy Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 преди 6 часа, Levantino каза: незнам защо, но Милос странно се харесва предимно на жени,,,запалени инстаграмърки, вероятно заради селфита на Саракинико. Аз не съм ходил, но Как тогава определящ на кого се харесва Милос? Нека човек сам да реши дали е неговият остров или не. Аз селфи не съм си правила, но скачах от скалите на Саракинико и се гмурках на потъналия кораб.
Levantino Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 @lesy ами гледам доста видеа (канали) на хора, които посещават Циклади и т.н, та виждам на Милос предимно момичета и млади двойки, разбира се това е мое мнение и изобщо не задължавам никой с него. @Lindt ето го синьото на Фолегандрос. 3 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега