ДиянаВ Публикувано: 30 юни, 2021 Сподели Публикувано: 30 юни, 2021 Започнам от място с идеята да една хаотично шарена тема - палитра от различни обективи и моментни разкази. Насоката е сицилиански впечатления, изживявания, места, а защо не и оплаквания, споделени от мястото на събитията и най-много до месец след това🙂 За въпроси и коментари по всяко време мисля, че се подразбира😉 Така, ако имате вашия Сицилиански Джулай - сицилианско утро, пладне, вечер, лято, за тези ширини може и циганско лято и искате да го споделите със снимки или с думи, описателно или накратко, с натроение или с яд, моля присъединете се... не обичам да имам свои теми 🙂 Тъй като съм на сицилианска земя и си имам истински Кръстник /на темата 😄/, споменавам специално @master_of_germs да се включва. И без това темата му за Турция мейби ще отиде до Нова година😜, така че ето тук ще може по-набързо да сподели. Сицилианска му групичка също да не се спотайва🙂. Ще ми е интересно да видя какви места сте посетили в западната част на острова, където все още не съм била, а искам един ден да отида🙂 Започвам моя Сицилиански Джулай от място, откъдето имам недовършени посоки - площад Дуомо и любима Сиракуза😍 ... и бъдещите национали на Италия 😄 Имат си площад, ритат си, при това по катедрала от преди Христа🙂 24 1 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 30 юни, 2021 Автор Сподели Публикувано: 30 юни, 2021 Авола или както и викат на жп гарата в Сиракуза Аволя🙂 Малко градче, което преди две години пропуснах. Още тогава бях впечатлена от урбанизационното му планиране /извинявам се, ако не се изказвам професионално/. Центърът на Авола представлява перфектен шестоъгълник. От жп гарата до пл. Триесте се минава пеша за 10-15 мин. Имахме стоп за около 2 часа, но в 12.00 часа при 38 градуса с багаж 😄, правих снимки предимно от място под чадъра на едно кафене. Кафето е убийствено, не бих го заменила, а тази сутрин в хотела ни се бъзикаха като ме питаха какво да е, американско ли 😄 Явно не разбират лошия ми английски или някой от двама ни ги заблуждава с националността си🙂 23 2 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 1 юли, 2021 Автор Сподели Публикувано: 1 юли, 2021 Марзамеми Идването до тук с обществен транспорт не е невъзможно. Има варианти директно от летище Катания и от Сиракуза, но автобусите са 1-2 пъти на ден и е въпрос на пасване на разписанието. Най-много автобуси има от Авола и от Ното, някои само до Пакино, други и до Марзамеми. Аз избрах влак Сиракуза-Авола и автобус Авола-Марзамеми. Пътуване из Сицилия естествено не може без някой фал🙂. Този път транспортът нямаше закъснения, а нещо по-гадно. Обърках от коя страна е спирката на автобуса и още час си повисяхме на припек😄 Да знаете, както и аз за следващия път, в Авола на пл. Триесте спирката на Интербус е от лявата, НЕ дясната, страна на кръстовището. Аз се заблудих от табелата с разписанията, пишеше от и за Пачино, не проверих другата спирка, но там и нищо не пишеше и като не схванахме навреме посоката на движение, автобусът мина и отмина без да спре при липса на чакащи на правилната спирка 😄. Следващият беше след час, но само до Пакино. Хостесата ни от Airbnb беше в постоянна връзка, да е жива и здрава жената, прати ни съпругът си да ни вземе с кола от спирката в Пакино🙂 За разкошната ваканционна къщичка, в която сме, ще разкажа като приключат всички настанявания🙂 Като гледам местата, които съм си сложила във фаворити, датите вече са запълнени до началото на октомври. Почива им се на хората. Та за Марзамеми 🙂 Ах ... ех ... ох ... Марзамеми! @ven62, с тези твои възклицания, ти си виновен да се окажа тук😉 Доста хора имаше вчера привечер и вечерта, но не е дразнещо. Предимно италианска реч се чува, но и те са най-гръмогласни😄 Днес, първоюлското слънце реши скришом зад гаден източен облак да си изплува от морето, но пък имах възможност да се разходя из пустото селце😍 Утре и вдругиден пак ще го дебна🙂 19 3 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 1 юли, 2021 Сподели Публикувано: 1 юли, 2021 Ами от нас снимки на джулай няма да има. Не ни харесва слънцето за изгреви и залези в това Сан Вито и туйто 🙂 Ама и снимки от автогара (паркинг по-скоро) едва ли ще впечатлят някого. П.П. Иначе това с объркването на посоката на спирките и ние го изиграхме веднъж в Палермо, като трябваше да се прекачим на пиаца индипенденца от автобуса от Монреале на такъв за гарата. Видяхме точният номер рейс, хванахме го тичешком и дорде се усетим, бяхме на три-четири спирки в обратна посока на някакво забито място и двайсет минути после чакахме за наобратно 😉 П.П. Малко практична информация. На централната жп гара на Палермо правят безплатни антигенни тестове, мисля че от 9 до 13 ч., ако на някого му се налага. @зВерчето в момента е там на опашката и ще даде инфо. 5 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 1 юли, 2021 Сподели Публикувано: 1 юли, 2021 Монте Кофано, live... В движение напът за Ериче. 11 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 1 юли, 2021 Сподели Публикувано: 1 юли, 2021 Привет на всички! Не пиша, но ви чета. Бяхме в Сицилия само за три дни 19-22 юни. Планирахме за повече в началото, но след отмяната на по-ранните ни полети, се задоволихме с това. Нощувки две в Сиракуза, една в Джардини. С обществен транспорт. Отказахме се от Катания като база и после се зарадвахме на решението си, като я видяхме на +41. 🙂 Имам качени албуми с текст във фб в некомерс страница, ако е позволено тук, мога да постна линк. Сиракуза Плажът във Фонтане Бианке, отидохме с влака в неделя. 🙂 Mamma mia 🙂 Пред платената зона не беше толкова страшно 🙂 Таормина. Нямаше хора почти. 25 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 1 юли, 2021 Сподели Публикувано: 1 юли, 2021 Ериче. Автобусът от Сан Вито ни спря пред долната станция на лифта Първа неприятна изненада. Лифтът не работи днес. Вятър имало. Таксиджиите дебнат. Искат 15 евро за двама. Само в една посока... Нека си искат. Няма кой да им ги даде. Стопът върви! Днес даже по-добре от вчера. Още първата кола ни качва. Че хората знаят и английски. Шофьорът е служител на общината. Горе духа. Зверски. И е студен северен вятър. Събаря пътните знаци по улиците. Самото градче Ериче е по-скоро разочароващо, но гледките оттам взимат дъха. Особено с бясно прелитащите облаци. А туристи почти няма заради неработещия лифт. За сметка на това за първи път чухме българска реч. Две нашенки влязоха в замъка. Май бяха единствените, решили се да дадат 4 евро за вход... за което барем да разрешаваха качване на крепостните стени... Но не. Надолу може да пробваме и пряка маркирана пътека за Трапани (нагоре го даваха два часа, та надолу сигурно ще го вземем за час). 20 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 1 юли, 2021 Сподели Публикувано: 1 юли, 2021 В Ериче сувенирите са скъпи, а храната е евтина. Аранчините са най-вкусните дотук, а ям всеки ден и си облизвам пръстите. Панираните морски дарове също са много по-добри, отколкото в палермо и сан вито. А Клъвдий IV Бух са облажи с биричка с морска сол... 13 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 1 юли, 2021 Сподели Публикувано: 1 юли, 2021 Особености на сицилианския обществен транспорт... Стопът от Ериче за Трапани проработи и надолу, въпреки че изходихме поне два от седемте км надолу преди да ни качат. От час време чакаме автобус от долната лифтова станция за Сан Вито. Трябваше да е минал преди 35 минути. И явно е минал... Седим на спирката, има си разписание... Обаче се оказа, че това не е нашата спирка. Местните таксиджии ни казаха, че спирката за нашата посока била на съседната улица, зад една червена сграда. Където няма нищо подобно на спирка, но все пак има табела с разписания. Ето снимка, на някого може да муне полезна. Следващият рейс трябва да дойде след десет минути... А, да видим! П.П. Ами не видяхме, защото пет минути преди рейса един човек предложи да ни качи за Сан Вито, без дори да сме стопирали 😮 П.П.П. На задната седалка пътуваме с една мъничка костенурка 🙂 13 1 2 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 1 юли, 2021 Автор Сподели Публикувано: 1 юли, 2021 @master_of_germs или днес ни е супер късметлийски ден или тук хората са истински гостоприемни и топли 🙂. Аз съм за второто. Днес към 10 часа тъкмо си изпих второто кафе и идва хазяйката Нели. Не говори английски, пише ми на преводача: Ще ходя до Авола и по-късно ще се връщам към Марзамеми. Искатели да ви закарам някъде на плаж? Каза и показа на карта няколко, от които бях запомнила Каламос/ш/че /Calamosche/ в резервата Вендикари. В средата на нищото, няма строежи, няма заведения, вървиж по пътека с храсти към 2 км. Даже и чадър ни даде тази прекрасна жена. Набързо се приготвихме, взех по 2 сандвича и вода. В 5 часа ни прибра и тъкмо си наливам един Аперол за разтуха, чувам, че някой ми казва със странно произношение името ... Дйяна 😄. Пак невероятната Нели, носи ни една кошничка чери домати🥰. Чудя се кое от двете е вярно/невярно: Нямаме ли такава държава, имаме ли такъв народ? Цял ден не е слизала усмивката от лицето ми. Хем щастлива, хем потна бях😆 Плажът Calimosche 28 3 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 1 юли, 2021 Сподели Публикувано: 1 юли, 2021 Резерватът Вендикари е много хубав:) А вие носите ли, нещо от Бг за армаган на Нели? Някой друг мускал?Или сувенирче. 4 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 1 юли, 2021 Сподели Публикувано: 1 юли, 2021 Тръгнахме за залез на Каламанчина и Грота дел Кавалло... Но не можахме да стигнем навреме. Забавянето със стоповете плюс липсата на маркировки и наличието на твърде много пътеки ни пообъркаха. Затова поне джулайски залез, откъдето го хванахме 🙂 16 2 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 1 юли, 2021 Сподели Публикувано: 1 юли, 2021 Ние на нашата хазайка в Сиракуза й носихме бурканчета с рачел и зелени смокини, друго не се сетихме. Много се зарадва. Винаги носим нещо дребно за собствениците на апартамент, в който отсядаме. В Турция, че ходим често, носим вино. Още повече се радват. 😊 Албум от Сиракуза. 7 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 1 юли, 2021 Сподели Публикувано: 1 юли, 2021 @ДиянаВ, @master_of_germs, чета ви с голямо удоволствие ... и малко завист. Не конкретно за Сицилия, а заради авантюристичните ви решения да бродите с обществен транспорт, а дори и без него. Аз не съм способен на това, по-точно, вече не съм. Приятно изкарване! p.s. Мастер, този бухал ми се вижда малко пораснал и много по-симпатичен. Може би подсъзнателно го съжалявам - не този автобус, онзи, опа, в другата посока, нагоре-надолу без вода, без храна, натъпкан в някоя раница и виждаш бял свят само за някоя и друга снимка. 1 1 6 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 1 юли, 2021 Сподели Публикувано: 1 юли, 2021 преди 2 часа, AlexandraKo каза: Резерватът Вендикари е много хубав:) А вие носите ли, нещо от Бг за армаган на Нели? Някой друг мускал?Или сувенирче. Дори и да не носят ще пратят някое колетче. Аз , така на моя португалец (англичанин) с вилата в Алгарв му пратих български покривки за една огромна маса и бях приятно изненадан на следващата година да видя масата покрита точно с една от тях. 3 1 1 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 1 юли, 2021 Автор Сподели Публикувано: 1 юли, 2021 Ние сме с едно куфарче 10 кг. и две ранички 😆 Какви армаганчета 🙂 При това сме тръгнали Русе - София с влак кушет вагон 😂, жп гара София с малка разходка през центъра до летището Т2, после и Т1. Подаръците от тук ще са ми спомените и емоциите. @ven62 ми даде чудесна идея за прекрасната Нели👍 @ven62, ще разкажа и тази вечер каква пешеходна щурава работа сътворих, но сега нямам сили🙂 @master_of_germs браво за залеза. В нашия край го нямаше 🙂 5 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 1 юли, 2021 Сподели Публикувано: 1 юли, 2021 преди 45 минути , ДиянаВ каза: Ние сме с едно куфарче 10 кг. и две ранички 😆 Какви армаганчета 🙂 При това сме тръгнали Русе - София с влак кушет вагон 😂, жп гара София с малка разходка през центъра до летището Т2, после и Т1. Подаръците от тук ще са ми спомените и емоциите. @ven62 ми даде чудесна идея за прекрасната Нели👍 @ven62, ще разкажа и тази вечер каква пешеходна щурава работа сътворих, но сега нямам сили🙂 @master_of_germs браво за залеза. В нашия край го нямаше 🙂 Ами при вас морето е от изток. Редно е вие да снимате изгреви 😉 И ние би трябвало да имаме изгреви над морето, близо до Монте Монако. Но си е половин час пеш почти до мястото да ги наблюдаваме... 2 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 2 юли, 2021 Автор Сподели Публикувано: 2 юли, 2021 Ето го, огнен изгрев 🙂 15 3 Връзка към коментар
kreo Публикувано: 2 юли, 2021 Сподели Публикувано: 2 юли, 2021 Пътуването с обществен транспорт в Сицилия не е никакъв авантюризъм. Аз така се бях наплашила от многото четене,но за 10 дни нито една издънка нямаше. Точни като швейцарски часовници. Защото беше началото на сезона ли, защото сега отваряха за туристи и нямаше много движение ли, не знам, но ние до последно тръпнехме къде какво ще се прецака и нищо..... Даже бях сигурна, че поне нещо с пътуването до летището за полета наобратно ще се обърка, но не..... 5 1 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 2 юли, 2021 Автор Сподели Публикувано: 2 юли, 2021 @kreo беше казала, че ще разкажеш къде сте били. Помняяя😉 1 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 2 юли, 2021 Сподели Публикувано: 2 юли, 2021 За общественият транспорт гласувам с особено мнение. Днес чакахме същия автобус както вчера - в 10.30 ч от Сан Вито за Трапани. Вчера до лифта за Ериче, а днес само до съседното село Макари. Не го взимаме от автогарата, а от една спирка на една пресечка от хостела ни. Ама още в Сан вито. Двайсет минути закъснение. Така че хич не ми хвалете общественият транспорт в южна Италия. Вече толкова ходения имам от Неапол на юг и единственото сигурно е стопирането. Толкова неспазвания на разписания, закъснения (на влакове включително с по час и нагоре), по-ранно тръгване от начална спирка... и изобщо неидване на автобуси в никоя друга държава не са ми се случвали. Сега. Да продължа и с хубавото. Между Макари и Кастелуцо има безплатно туристическо влакче, което свързва двете села и спира на няколкото плажчета помежду им. Така че нашият сицилиански джулай продължава там. 15 1 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 2 юли, 2021 Сподели Публикувано: 2 юли, 2021 преди 1 час, master_of_germs каза: ... Сега. Да продължа и с хубавото. Между Макари и Кастелуцо има безплатно туристическо влакче, което свързва двете села и спира на няколкото плажчета помежду им. Така че нашият сицилиански джулай продължава там. Свършиха ли ви се хълмовете, та до плажове опряхте. Не си спомням да си поствал панорамни снимки от Монте Кофано, например. Бухала ще да е виновен. И той една душа носи - иска да топне телце в моренцето. Нищо че после козината му на нищо няма да прилича. 1 2 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 2 юли, 2021 Сподели Публикувано: 2 юли, 2021 Проблемът е, че Монте Ериче е по-висок от Монте Кофано. И като съм го гледал от по-високо, не ми идва отвътре да го катеря. Иначе има много хубав обиколен пешеходен маршрут около Монте Кофано. Безплатното "влакче" всъщност не свързва двете села, а двата големи паркинга за коли до главния път. Това малко ни пообърка. Нямаше как да стигнем навреме до спирката в МАкари, която е горе в селото. Тръгнахме по пътя да стопираме... и стопирахме автобуса (същият, с който пътувахюе сутринта), който беше закъснял с 15 минути 😄 Предимството на тоя "стоп" беше, че ни стовари на пристанището, така че успяхме днес да си довършим прехода до Каламанчина и Грота дей кавалли. Насреща Монте Кофано и Монте Ериче Това не е грота дей кавалли, някои са се обърквали и са качвали снимки оттук в нета, мислели са, че са стигнали Ето това вече е тя! 14 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 2 юли, 2021 Автор Сподели Публикувано: 2 юли, 2021 След като западният залез на Мастера е досущ като моя източен изгрев, си решавам днешният ден да е Джулай 😄 Изгрев-залез, хапка-пийка, море-вятър, птички-рибки, италианци-българи. Незабравима разходка с лодка до Портопало ди Капо Пасеро 🙂, капитанът Джан Карло каза: това е лицето на острова😍 На нашата весела компания от Генуа обещахме тази вечер да викаме И-та-ли-я😄 19 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 2 юли, 2021 Сподели Публикувано: 2 юли, 2021 Не е истина, колко е притихнало в Палермо. Цяло първо полувреме беше като врящ казан, а сега топлийка да падне, ще се чуе. 90та минута и чакаме избухване! П.П. Това просто трябва да се чуе! 🙂 П.П.П. @ven62 , за цялото пътуване изобщо не съм се потопил в морето до повече от кръста. С годините все по-малко ми харесва досега със солената вода, ако нямам възможност веднага да се изплакна със сладка вода. По-скоро само обичам да седна на ръба на някоя скала и да оставя вълните да ми плацикат по стъпалата. За нещо по-малко от коралов риф няма да вляза да плувам 🙂 5 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега