Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Покрай споменаването на магеланския дух в друга тема, се сетих за една стара форумна традиция да си говорим за разни райони и каквото сме чули, набелязали, посетили, усетили и искаме да споделим с другите. 

Шамони е на границата с Швейцария и Италия, а Монблан е най-високият връх в Западна Европа. Като изключително добре развит ски курорт, изградената мрежа от влакове и лифтове осигурява също огромен брой летни планински преходи за всеки вкус и с различно натоварване. Освен зимните спортове, тук се практикува алпинизъм и скално катерене, планинско колоездене, парапланеризъм, голф, тенис и пешеходни разходки.

А пасът за няколко дни осигурява пълен достъп до лифтовете в долината и е толкова изгоден, че едва ли ще устоим на изкушението да го посетим това лятоMONT BLANC MultiPass  

Популярни леки преходи

Най-удобното летище с полети от София е Женева, има flixbus. Но може да се пътува и от Милано, цената е подобна, но времето доста повече 🙂 

Егюѝй дю Мидѝ е връх в планинския масив Монблан в Алпите. Разположен е на територията на Франция, над градчето Шамони. Надморската му височина е 3842 м. Той е най-високият от Иглите на Шамони. Там е и най-високата лифт станция "истинския покрив на Европа", а гледката е.. яка 😉

7a925d995bbb30cd477b7bbf197c391d.jpg.f1ada64a4efa4cbfa70224b6240aaba6.jpglacblanc150---Gilles-Lansard---UNTIL-15-July-2017.jpg.8d563815cd298c2d319e8e5466b11953.jpg

Пасът включва и панорамен влак до Мер дьо Глас, вторият най-голям глетчер в Алпите, но не съм сигурна за Ледената пещера. @ivailo_radev, до там има друг лифт и можем да влезем в пещерата ли?

mer-de-glace-glacier-in-the-summer-mario-colonel.jpg.bfea272396c2aa57841fd478bafb27b6.jpg

602d4f413f829110a453c64ba71c91c4-mer-de-glace.jpg.0174b6403534e03c2e79e34df069be68.jpg

• Харесвам 13
  • Браво 4
Връзка към коментар

От последната спирка на влакчето до Мер дьо Глас има лифт и след това стълби над глетчера водещи до Ледената пещера.Всичко е включено в пас-а.

За трансфер от Женева до Шамони погледни  и тук  

https://www.swisstours-office.ch//TRANSFERS/Geneva-Chamonix-(Regular-line)/Regular-Line/TS0153BT/regular-ligne-shuttle-transfer-service-from-geneva-to-chamonix-464.html

От Mere du Glace има и страхотна гледка към Les Drus : 

france-haute-savoie-mont-blanc-valley-chamonix-mont-blanc-view-from-montenvers-railway-station-the-drus-3754-m-T7YTX8.jpg

• Харесвам 10
  • Благодаря 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Преди време скитосвах натам 2 седмици и бих споделил за още варианти:

- Масивът, затварящ от северозапад долината на Шамони е по силите на всеки, бродил по нашите планини и не изисква специална екипировка като белите му братя на юг(котки, пикел), разбира се в летни условия. Височините на върховете са около 2500-2800м. Прекрасна панорама към импозантните, внушителни и всяващи респект масиви на юг/юи от долината;

- От селцето Le Tour може да се "прескочи", пешком разбира се с опция за част от трасето с лифт,  до хижа Albert 1er и човек да се докосне до суровата алпийска част;

- Интерес за неизкушените от нещо по-сериозно представлява и train Mont Blanc, от Le Fayet или Saint Gerves до Nid d'Aigle(орлово гнездо). От там има варианти за слизане пеша към долината. 

• Харесвам 10
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
25 minutes ago, Lindt said:

@stanimir, благодаря 🙂 А как стигна до Цермат? Ние трябва да стигнем в Саас-Грунд на 25-ти, но още не знаем как точно ще пътуваме.

Френски влак пътува  Шамони - Vallorcine и там вече се хваща швейцарско влакче с няколко смени до Цермат (или Саас-Грунд щом го планирате).

Общо пътува около четири часа , но то си е направо панорамно пътешествие.  Може да разгледате и музея на санбернарските кученца пътьом в Martigny , но  май повече си падате по котки.

П.П. За мен слизането е много по-натоварващо от изкачване и предпочитам да вървя пеш нагоре, а евентуално слизане с лифтчета надолу.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 31 минути , stanimir каза:

Френски влак пътува  Шамони - Vallorcine и там вече се хваща швейцарско влакче с няколко смени до Цермат (или Саас-Грунд щом го планирате).

Общо пътува около четири часа , но то си е направо панорамно пътешествие.  Може да разгледате и музея на санбернарските кученца пътьом в Martigny , но  май повече си падате по котки.

П.П. За мен слизането е много по-натоварващо от изкачване и предпочитам да вървя пеш нагоре, а евентуално слизане с лифтчета надолу.

А, обичаме кученца и въобще всичко с повече от два крака или крила, даже подпитвах Ивайло за санбернардчетата вчера.

Има няколко впечатляващи алпийски пътя, които ме изкушават да си мисля за кола - Фурка, Сан Бернард и Симплон, ако летим през Милано. Не знам дали някой ги е минавал и как би ги определил: 

https://www.autoeurope.com/road-trip-planner/switzerland/best-alpine-drives/?fbclid=IwAR2dKYIrTPdrND4xuMcpZjDgWdu4PHZygfd_D19kjj1rJ77pvrf3EK-Z2j8

Сега на последното ни пътуване в ден 2 беше голямото слизане 😩 и направо ни разби краката. Едно ледено езеро спомогна да не окуцеем, та ако не си го правил досега, възползвай се от тази крио терапия, когато можеш. 

Преди 1 час, Светославов каза:

Преди време скитосвах натам 2 седмици и бих споделил за още варианти:

- Масивът, затварящ от северозапад долината на Шамони е по силите на всеки, бродил по нашите планини и не изисква специална екипировка като белите му братя на юг(котки, пикел), разбира се в летни условия. Височините на върховете са около 2500-2800м. Прекрасна панорама към импозантните, внушителни и всяващи респект масиви на юг/юи от долината;

- От селцето Le Tour може да се "прескочи", пешком разбира се с опция за част от трасето с лифт,  до хижа Albert 1er и човек да се докосне до суровата алпийска част;

- Интерес за неизкушените от нещо по-сериозно представлява и train Mont Blanc, от Le Fayet или Saint Gerves до Nid d'Aigle(орлово гнездо). От там има варианти за слизане пеша към долината. 

Благодаря ти, ще разгледам тези места, още ми е много неясен районът. А твоето пътуване как беше структурирано, за да знам за какво да те разпитвам 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Суперзвездите на туризма са неузнаваеми през ковид ерата и извънредно приятни за посещение според мен. Все пак е добре да се има предвид, че август е наистина почивен месец за французите, а и в района се организира The Ultra Trail du Mont Blanc

Състезанието минава през Франция, Италия и Швейцария, участват над 10000 души. Близо 2000 доброволци от околните държави и Франция спомагат за осъществяването на това събитие и присъстват 50 000 човека. 

"Това необикновено пътешествие в сърцето на планинския масив Монблан преминава през 7 долини, над 71 ледника и 400 върха, в алпийски декор, който е уникален в света."

Тази година е от 23-38 август. @Фил, трябва да запазим настаняване и после да мислим, освен ако Макрон не е обявил днес, че състезанието ще бъде без публика 🙄

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

От  Nid d'Aigle може да се изкачи до хижа Tête Rousse (3167 м.) по "нормалния" път към Монблан. Нагоре е около 2-3 часа и през лятото не е необходима специална екипировка.  Хижата е в подножието на Grand Couloir, вероятно най-опасният участък по този път към върха. Съвсем нормален еднодневен преход е от Nid d'Aigle (крайната гара на Tramway du Mont-Blanc) до хижата и обратно. От Nid d'Aigle съвсем наблизо е и ледника Glacier de Bionnassay.

При ясно време (зарази видимостта) силно препоръчвам освен до Aiguille du Midi да се продължи със следващия лифт Panoramic Mont-Blanc до Helbronner. Преминава непосредствено под Mont-Blanc du Tacul и над Glacier du Geant, който се намира над Mer de Glace.

Така се случи, че първото ми пътуване в Западна Европа бе именно до Шамони при един неуспешен опит за изкачване на Монблан през вече сравнително далечната 2003 година. Не можех да повярвам, че съм на крачка от върхове като Монблан, Пти Дрю, Гранд Жорас и т.н., за които бях изчел множество книги, но никога не съм се и надявал да ги видя отблизо.

Имам от тогава една книжка за Шамони и околностите му, както и сравнително подробна хартиена карта. Ще се опитам да извадя нещо от тях.  

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Panoramic Mont-Blanc до Helbronner мисля не е включен в пас-а и се заплаща допълнително. От станцията по ледника може да се слезе директно в Италия , но май трябваше специално оборудване ( може наето + гид).

Миналата година този лифт не работеше , но вероятно през тази ще функционира. Без съмнение е един от най-впечатляващите лифтове в света.

Тази година трябваше да завършат и този свързващ Zermatt c Cervinia , който също ще е изключителна атракция  :

https://www.nationalgeographic.co.uk/travel/2019/11/lift-new-panoramic-border-crossing-link-between-cervinia-and-zermatt

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , stanimir каза:

Panoramic Mont-Blanc до Helbronner мисля не е включен в пас-а и се заплаща допълнително. От станцията може да се слезе директно в Италия , но мисля трябва специално оборудване ( може наето + гид).

Не е включен. А цените на всякакви транспортни съоръжения в района на Шамони не са особено приятни.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 9 часа, Lindt каза:

А твоето пътуване как беше структурирано, за да знам за какво да те разпитвам

Полет до Париж, от там с влак, с една смяна до Шамони. Настаняване в семейна хижа? в Шамони и всеки ден скитане наоколо, вкл по ледниците, в подготовка за Монблан, накрая траверс на Върха , един ден за разпускане в Шамони и обратно. 

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 15 часа, Lindt каза:

Покрай споменаването на магеланския дух в друга тема, се сетих за една стара форумна традиция да си говорим за разни райони и каквото сме чули, набелязали, посетили, усетили и искаме да споделим с другите. 

Шамони е на границата с Швейцария и Италия, а Монблан е най-високият връх в Западна Европа. Като изключително добре развит ски курорт, изградената мрежа от влакове и лифтове осигурява също огромен брой летни планински преходи за всеки вкус и с различно натоварване. Освен зимните спортове, тук се практикува алпинизъм и скално катерене, планинско колоездене, парапланеризъм, голф, тенис и пешеходни разходки.

А пасът за няколко дни осигурява пълен достъп до лифтовете в долината и е толкова изгоден, че едва ли ще устоим на изкушението да го посетим това лятоMONT BLANC MultiPass  

Популярни леки преходи

Най-удобното летище с полети от София е Женева, има flixbus. Но може да се пътува и от Милано, цената е подобна, но времето доста повече 🙂 

Егюѝй дю Мидѝ е връх в планинския масив Монблан в Алпите. Разположен е на територията на Франция, над градчето Шамони. Надморската му височина е 3842 м. Той е най-високият от Иглите на Шамони. Там е и най-високата лифт станция "истинския покрив на Европа", а гледката е.. яка 😉

7a925d995bbb30cd477b7bbf197c391d.jpg.f1ada64a4efa4cbfa70224b6240aaba6.jpglacblanc150---Gilles-Lansard---UNTIL-15-July-2017.jpg.8d563815cd298c2d319e8e5466b11953.jpg

Пасът включва и панорамен влак до Мер дьо Глас, вторият най-голям глетчер в Алпите, но не съм сигурна за Ледената пещера. @ivailo_radev, до там има друг лифт и можем да влезем в пещерата ли?

mer-de-glace-glacier-in-the-summer-mario-colonel.jpg.bfea272396c2aa57841fd478bafb27b6.jpg

602d4f413f829110a453c64ba71c91c4-mer-de-glace.jpg.0174b6403534e03c2e79e34df069be68.jpg

Има лифт - да. На нас ни се наложи да я прескочим пещерата, понеже духаше много силен вятър и спряха лифта. Та затова отидохме после в Швейцария в подобна такава.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 20 минути , ivailo_radev каза:

Има лифт - да. На нас ни се наложи да я прескочим пещерата, понеже духаше много силен вятър и спряха лифта. Та затова отидохме после в Швейцария в подобна такава.

Онази подобната е при Рьоне глетчер, нали? И ние бихме отишли до там, ще се постарая да я добавя в пътя ни 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Lindt каза:

Онази подобната е при Рьоне глетчер, нали? И ние бихме отишли до там, ще се постарая да я добавя в пътя ни 🙂

Да, точно. За момент му забравих името на глетчера 😄

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Минавам само да напиша, че ние (аз не де) сме напълно готови за пътуването до Шамони и даже сме си намерили къде да си изперем дрехите за 6 евро 🥳 

Да ни стискате палци за прилично време и невероятно пътуване 😇

• Харесвам 9
  • Браво 6
Връзка към коментар
преди 8 минути , Lindt каза:

Да ни стискате палци за прилично време и невероятно пътуване 

Стискам палци за чудесно време! За пътуването си знам, че ще ви е невероятно! :smile:

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.