Прескочи до съдържание

Западни Балкани през август

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, плануваме едно пътуване с кола този път и решихме да отпрашим към западните Балкани. Начална точка ще ни е Дюселдорф в Германия и за момента съм измъдрил следния план. Много ще се радвам за идеи и съвети за оптимиране. Интересува ме също и дали не подценявам времето за пътуване из Хърватска, Черна Гора и Босна. В Германия и Австрия да речем, че съм си го преценил добре.

Та планът е следният:

петък 30.07 - Път от Дюселдорф до Мюнхен - 6-8 часа път

събота 31.07- път до Блед и разходка около езерото - 4-6 часа път

неделя 01.08 - Любляна + път до Плитвичките (Грабовац) - 3-4 часа път

Понеделник 02.08 - Плитвички + нощувка в Задар - 2 часа път

Вторник 03.08 -  нощувка в Задар

Сряда 04.08 - нощувка. в Задар

Четвъртък 05.08 - Задар, нощувка в Сплит - 2 часа път

Петък 06.08 - Сплит + нощувка около Дубровник - около 4 часа път

Събота 07.08 - Дубровник + нощувка в Дубровник

Неделя 08.08 - Котор цял ден + нощувка в Котор - 2 часа път

Понеделник 09.08 - Будва + Св.Стефан, нощувка в Котор

Вторник 10.08 -  газ към Мостар, разглеждане и нощувка в Мостар - 3-4 часа път

Сряда 11.08- Мостар + Кравице водопади, нощувка около Sibenik - 3,5 часа път

Четвъртък 12.08 - Водопадите Крка или път към Загреб и разглеждане на Загреб, нощувка в Загреб - около 4 часа път

Петък 13.08 - път към Австрия, спане в Graz - около 3 часа път

Събота 14.08 - газ към Мюнхен, по път се минава през Hallstadt и Залцбург - около 5 часа чист път

Неделя 15.08 - Път към Дюселдорф

По плажове не смятаме да лежим (то и така направена програмата няма време).

Проверил съм си зелената карта, включва ми Босна и Черна гора. Проверил съм и изискванията за влизане в държавите, уж ги изпълняваме за момента. 

В момента ме интересува как е с паркирането в Сплит (понеже там нямаме паркинг към квартирата), тъй като съм със служебен автомобил и ще ми е малко кофти, ако някъде го разбият и трябва да се обяснявам на шефката.

Приемам и идеи за интересни места, които може да вместим в плана (то май няма големи дупки за вместване, може би в Задар единия ден само).

Благодаря на всички 🙂

• Харесвам 6
Публикувано:

Планът е добър. Като цяло поради местонахождението на началната и крайната точка не можеш да покриеш връщането през Дървен град и Сърбия, но поне направи всичко възможно да включиш Сараево в плана. Този град за мен е нещо като визитна картичка на Балканите и там човек изведнъж започва да си обяснява много неща...

• Харесвам 5
Публикувано:

Претрупана ви е програмата, затова само като идеи:

В Словения - Бохинското езеро, Skocjan caves, Postojna jama, градчетата около Копер;

В района на Задар, не виждам Трогир....

В Босна препоръчвам да отскочите до Blagaj, съвсем близо е до Мостар.

• Харесвам 2
Публикувано:

Благодаря ви, ще гледам да наместя някъде Сараево. А в района на Задар нищо не съм писал и планирал още, понеже исках да си разпределя и запазя някакви нощувки първо. Даже не съм погледнал освен Задар какво да видя, но почвам да гледам сега за Трогир.

• Харесвам 2
Публикувано:

Точно преди 5 години ходих за единствен път досега до Босна и в Източно Сараево сменях автобуса от Ниш с друг до Подгорица.Бях чел ,че имало много неоткрити мини от войната и със страх влизах в тревните площи.

Публикувано:
преди 23 минути , ven62 каза:

Това не са ли около 4000 км. 

Адмирации!

Аз не бих могъл.

Това е 10% от дължината на Екватора! 

• Смея се 1
Публикувано:

В Сплит ни беше много интересен free tour-а. И като цяло из Балканите ...остави си повечко време за говорене с местните.

За паркирането помня само, че бяхме с два автомобила и едната девойка удари с едната от колите другата кола. Собственикът и на двете й се падаше гадже и импулсивната му звукова реакция беше причина да ми е смешно винаги когато си спомня това пътуване. Той се оказа виновен за всичко, разбира се. 

П.П. А... и минахме границата между Хърватия и Сърбия без да спрем за гранична проверка и после (след като други ни догониха и посъветваха да намерим как да обърнем на магистрала) трябваше да убеждаваме момчетата с пушките, че сме руси, а не наркотрафиканти. 

Ей, какво хубаво пътуване е било 😄

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, ven62 каза:

Това не са ли около 4000 км. 

Адмирации!

Аз не бих могъл.

Там някъде, ама за 17 дни все пак. Аз преди пандемията трябваше всеки ден да шофирам по 80 км до работата ми, та вече съм посвикнал (ама пък и колата беше по-хубава тогава)

Публикувано:

Планът Ви е разкошен! Адмирации за идеята! Няколко препоръки и съвети от мен: 

Ден 3. Любляна е супер град за обикаляне пеша, пробвайте да се качите до Люблянския замък, горе има хубава гледка. Също се разходете по малките улички, много е красиво 🙂. Напът за езерата може да спрете в градчето Ново Место - приятно местенце е и Ви е по път. Границата между Хърватия и Словения е малко на късмет - ние на отиване чакахме около 3 часа, а на връщане минахме без проблем. Става въпрос за април 2019, не знам как е сега. 

Ден 4. Опитайте да сте на езерата максимално рано, винаги има много хора. 

Около Задар може да посетите Нин - това е един от най-малките градове в Хърватия, бил е много важен в исторически план за страната. Има катедрала. Друго интересно място е Углян - островът на маслината. Нямам опит от Адриатика, но бих включил тези места. 

Напът за Сплит спрете в Трогир - красиво градче е. 

Около Котор може да посетите Пераст - хубаво градче е, двете стават за ден. 

10.08. Напът за Мостар вижте Благай, където е дервишкото теке на река Буна и градчето Почитель, което е много старо селище със запазена архитектура. Според мен ще Ви стигне времето. 

11.08. Защо вместо парк Крка и Шибеник не се върнете през Босна и Херцеговина? За този ден може да посетите водопадите и да нощувате Сараево. Сараево дава друго усещане за Балканите, наистина е като визитна картичка на региона. По пътя ще се насладите на природата по поречието на река Неретва

12.08. За този ден Ви предлагам да посетите град Яйце, където се намира водопадът Плива. Може да спрете и в Травник - родният град на световноизвестния босненски писател Иво Адрич, и да посетите крепостта, която е най-добре запазената в страната. Нощувайте в Баня Лука - столицата на Република Сръбска и вторият по големина град в Босна. Километрите са около 230, но имайте предвид, че се пътува бавно, защото теренът е планински. 

13.08. За този ден може да разгледате Загреб и да спите в Грац. За хърватската столица Ви предлагам да започнете обиколката от Загребската катедрала - една от най-известните забележителности в града. После продължете към площад Свети Марко, където се намира едноименната църква, която е много красива. След това тръгнете към катедралата Света Катерина и след нея ще стигнете до един viewpoint, откъдето ще минете Катедралата. Накрая стигнете до площад Бан Йелачич. В града съм нощувал в I hotel - хубав е, но е далеч от центъра.

Надявам се да съм бил полезен! 

Завиждам Ви благородно за местата, които ще посетите 😊. Успех, Балканите са прекрасни, насладете им се! 

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 3 часа, Kristian Desev каза:

Планът Ви е разкошен! Адмирации за идеята! Няколко препоръки и съвети от мен: 

Ден 3. Любляна е супер град за обикаляне пеша, пробвайте да се качите до Люблянския замък, горе има хубава гледка. Също се разходете по малките улички, много е красиво 🙂. Напът за езерата може да спрете в градчето Ново Место - приятно местенце е и Ви е по път. Границата между Хърватия и Словения е малко на късмет - ние на отиване чакахме около 3 часа, а на връщане минахме без проблем. Става въпрос за април 2019, не знам как е сега. 

Ден 4. Опитайте да сте на езерата максимално рано, винаги има много хора. 

Около Задар може да посетите Нин - това е един от най-малките градове в Хърватия, бил е много важен в исторически план за страната. Има катедрала. Друго интересно място е Углян - островът на маслината. Нямам опит от Адриатика, но бих включил тези места. 

Напът за Сплит спрете в Трогир - красиво градче е. 

Около Котор може да посетите Пераст - хубаво градче е, двете стават за ден. 

10.08. Напът за Мостар вижте Благай, където е дервишкото теке на река Буна и градчето Почитель, което е много старо селище със запазена архитектура. Според мен ще Ви стигне времето. 

11.08. Защо вместо парк Крка и Шибеник не се върнете през Босна и Херцеговина? За този ден може да посетите водопадите и да нощувате Сараево. Сараево дава друго усещане за Балканите, наистина е като визитна картичка на региона. По пътя ще се насладите на природата по поречието на река Неретва

12.08. За този ден Ви предлагам да посетите град Яйце, където се намира водопадът Плива. Може да спрете и в Травник - родният град на световноизвестния босненски писател Иво Адрич, и да посетите крепостта, която е най-добре запазената в страната. Нощувайте в Баня Лука - столицата на Република Сръбска и вторият по големина град в Босна. Километрите са около 230, но имайте предвид, че се пътува бавно, защото теренът е планински. 

13.08. За този ден може да разгледате Загреб и да спите в Грац. За хърватската столица Ви предлагам да започнете обиколката от Загребската катедрала - една от най-известните забележителности в града. После продължете към площад Свети Марко, където се намира едноименната църква, която е много красива. След това тръгнете към катедралата Света Катерина и след нея ще стигнете до един viewpoint, откъдето ще минете Катедралата. Накрая стигнете до площад Бан Йелачич. В града съм нощувал в I hotel - хубав е, но е далеч от центъра.

Надявам се да съм бил полезен! 

Завиждам Ви благородно за местата, които ще посетите 😊. Успех, Балканите са прекрасни, насладете им се! 

Даже много полезен ми беше (тук си говорим на ти основно). Благодарение на теб и на @Duke на Сараево му излезе късметът.

• Харесвам 4
Публикувано:

Още един глас за Бохинското езеро, ние бяхме предвидили половин ден за Блед, който много исках да видя и накрая се оказа голямо разочарование. Бяхме през юли, страшно много хора, които се занимаваха основно с позиране и селфита, водата беше мръсна и прекарахме общо около час там. После решихме все пак да отскочим до Бохин, на половин час път от там и б еше разкошно, по-голямо, по-диво, уникална вода, сурова красота.

• Харесвам 3
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Завърнахме се и всичко беше супер. По-нататък повече ще разказвам, ама много благодаря, че ме насочихте и за Сараево. Страшно много ни хареса. Всъщност в Босна ни хареса най-много, заедно с Котор и Будва. Добре, че обстоятелствата ни наложиха да направим балканско пътешествие, понеже Балканите имат много да предложат. Единствено Дубровник малко ни разочарова, но може би очакванията там да са били по-големи, знам ли. За сметка на това Трогир, Кащела, Котор, Мостар и Сараево ни впечатлиха много.

• Харесвам 12
  • Браво 3
Публикувано:
преди 19 часа, ivailo_radev каза:

Единствено Дубровник малко ни разочарова, но може би очакванията там да са били по-големи, знам ли. 

Шибеник е по-добрият Дубровник 🙂

Публикувано:
преди 42 минути , Hadzhitodorovi каза:

Нямам никаква икона за лайкване, така че специално пиша - Да, и аз съм очарован от Шибеник. 

От всичките градчета по адриетическото крайбрежие (Задар, Сплит, Шибеник, Дубровник, Пераст, Котор и Будва) най-много ни хареса Шибеник.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 35 минути , ven62 каза:

Нямам никаква икона за лайкване, така че специално пиша - Да, и аз съм очарован от Шибеник. 

От всичките градчета по адриетическото крайбрежие (Задар, Сплит, Шибеник, Дубровник, Пераст, Котор и Будва) най-много ни хареса Шибеник.

Понеже стана въпрос, за Адриатика, остров Св.Стефан, отворен ли е за външни хора?

Публикувано:
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Понеже стана въпрос, за Адриатика, остров Св.Стефан, отворен ли е за външни хора?

Отворен беше, ние не влезнахме, понеже бяхме около обяд там и бяха 37 градуса, но доста хора си влизаха и се разхождаха. Не знам дали се плаща вход или ей така се влиза, но влизаха.

преди 3 часа, Hadzhitodorovi каза:

По някаква причина не мога да ти харесам мнението (интересно, не знах, че има такава възможност) - но да - Шибеник май е било пропуск. Обаче тръгнахме към 11 от Задар за Сплит и в Шибеник трябваше да сме в най-големите жеги, а пък бяхме в трудно положение този път и не ни понасяха жегите.

• Харесвам 2
Публикувано:

Съжалявам, че не съм видял темата по-рано, ама от много скитане съм я пропуснал.

Ще ми е интересно как се е получил крайният вариант.

Но понеже вчера се върнахме от Черна Гора и като видяхме каква лудница е в Котор, а донякъде и в Пераст, съм убеден че никога не бих тръгнал по далматинския бряг през лятото, особено пък около Дубровник. Жегата и влагата смазват дори повече от тълпите.

Не че съм недоволен, и двата града ми харесаха, но определено за истинско удоволствие трябва да се избере друг сезон. 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, ivailo_radev каза:

Отворен беше, ние не влезнахме, понеже бяхме около обяд там и бяха 37 градуса, но доста хора си влизаха и се разхождаха. Не знам дали се плаща вход или ей така се влиза, но влизаха.

По някаква причина не мога да ти харесам мнението (интересно, не знах, че има такава възможност) - но да - Шибеник май е било пропуск. Обаче тръгнахме към 11 от Задар за Сплит и в Шибеник трябваше да сме в най-големите жеги, а пък бяхме в трудно положение този път и не ни понасяха жегите.

Това някаква добра новина ли е или само така звучи?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 29 минути , Lindt каза:

Това някаква добра новина ли е или само така звучи?

От ваксината, от ваксината 😄

• Смея се 3
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

След като вече ми отлежаха събитията от последните дни и месеци, да споделя някое кадро от балканската ни обиколка.

В началото на юли шефката ми нещо ме ядоса, понеже искаше всички да сме и съобщили ваксинационния си статус и след като и казах, че имам ваксина срещу жълта треска и се поскарахме, реших, че след няколко години вече е време за нови професионални хоризонти. Причината не беше естествено само това, имаше и много други.

Съвсем малко по-късно (2 или 3 дни) настроението ми коренно беше оправено, след като другата ми "шефка" (т.е. жена ми) ми съобщи, че ще ставам баща. Съответно решихме, че ще направим две седмици почивка, но пък няма да летим. Междувременно бях подал документи за няколко нови работни места и реших да се възползвам от последните седмици или месеци със служебната кола. Набързо начертахме плана за Балканите и с ваша помощ го доизгладихме (много благодаря на всички).

И така 2 седмици по-късно с пълна кола, жена бременна в третия месец и без да съобразим, че ваканциите в Бавария започват, потеглихме на юг. Беше петък и преди да тръгнем само минахме, за да вземат кръв на Меги за изследване.

Планът беше да не пътуваме повече от 5-6 часа на ден с колата и да минем Германия за максимум 6 часа, като спим в Мюнхен и след това продължим през Австрия и останем да спим в Кран, за да сме около Блед. Всичките ваканциионни туристи обаче тотално объркаха плановете ни, а и с бременна на борда гледах да спирам на максимум 2 часа, та отсечката Дюселдорф-Мюнхен я взехме за близо 9 часа. Не по-бързо беше и на следващия ден, когато Австрия ни отне 8 часа, като на Караванкен имаше 5 часа задръстване. Тук Меги се прояви като супер навигатор и ни прекара през някакъв селски път, където имаше и граничен пункт между Австрия и Словения с точно един митничар.

В Кран пристигнахме около 7, настанихме се и отидохме да хапваме босненски плескавици в "При Валтер" или нещо подобно. На следващия ден отидохме до Блед и отпрашихме към Плитвичките езера, където нощувахме в едно селце, а в местната кръчма се почерпихме и за рождения ми ден. Аз между другото от години не пиех алкохол, но след като разбрах, че Меги е бременна, всяка вечер си удрях по една-две бири и някоя сливовица от радост.

След Плитвичките отидохме в Задар, където останахме и най-дълго, понеже имах планирано интервю за работа по скайп и ми трябваше място с добър интернет. Интервюто мина добре и вече съм с нова работа, но на втория ден в Задар ни се обади гинекологът от Германия и каза, че Меги е с много гъста кръв и трябва да пие повече вода. Тя му каза, че пие вече по 9 литра на ден (6 бутилки по 1,5 литра пиеше) и тогава той изписа инжекции Хепарин, като ни прати рецептата по мейла.

И тук се почна голямата одисея. Отидохме в една аптека, с крака и ръце обяснихме какво ни трябва, но поне 70-годишната аптекарка ни каза, че само с хърватска рецепта може да ни ги даде. Наближаваше да затворят повечето аптеки и се отправихме към следващата. Там пак обяснихме на една млада аптекарка каква ситуацията, при което тя подпали телефоните на всички аптеки, за да ни търси Хепарин. Получаваше се следния диалог (по спомен цитирам):

"Добър дан! А како си душо? Ах, како си ми лепавааааа. Добро! Сръцка, една трудница имам и докторицата писала Хепарин, но она има само немска рецепта" .... пауза... "Нема хрватска, нема" ... пауза ..."Сръцка, она ми е трудничка, ако жалиш, да даваш" .

Жената и се реве, мен ми става смешно. Обаче намериха, че и ни го донесоха с линейка.

Хърватите ми харесаха. Хубави хора. И плескавиците ми харесаха. Дубровник не толкова, ама май го бях натоварил много с очаквания. Особено ни впечатли обаче Кащела. Няма такова спокойствие.

Продължихме към Котор. Котор беше невероятен, много ни хареса. Там поне нямахме инциденти, ама комични ситуации безброй. На пристанището в Котор ни предлагат разходка с лодка, аз вече знам как е "бременна" на сърбо-хърватски и казвам:

"Не може, она е трудна"

При което лодкарят отговаря:

"Добро брато, за бебо гратис"

Най-силно ни впечатли обаче Босна. Много благодаря на всички, които ме убедиха да я включа в програмата. И Мостар и Сараево са страхотни места и имат доста по-различен дух. Добавям и малко кадри от пътуването и благодаря още веднъж за насоките на всички 🙂

Balkan (10 of 192).jpg

Balkan (21 of 192).jpg

Balkan (34 of 192).jpg

Balkan (42 of 192).jpg

Balkan (45 of 192).jpg

Balkan (61 of 192).jpg

Balkan (63 of 192).jpg

Balkan (72 of 192).jpg

Balkan (73 of 192).jpg

Balkan (77 of 192).jpg

Balkan (79 of 192).jpg

Balkan (90 of 192).jpg

Balkan (101 of 192).jpg

Balkan (102 of 192).jpg

Balkan (115 of 192).jpg

Balkan (129 of 192).jpg

Balkan (135 of 192).jpg

Balkan (138 of 192).jpg

Balkan (139 of 192).jpg

Balkan (140 of 192).jpg

Balkan (142 of 192).jpg

Balkan (144 of 192).jpg

Balkan (145 of 192).jpg

Balkan (151 of 192).jpg

Balkan (155 of 192).jpg

Balkan (160 of 192).jpg

Balkan (165 of 192).jpg

Balkan (172 of 192).jpg

Balkan (150 of 192).jpg

• Харесвам 8
  • Браво 9
Публикувано:

Браво на вас - радвам се, че ви е харесало цялото пътуване! А Босна без да съм бил съм сигурен, че е много впечатляваща страна - само като човек прочете малко за историята, види снимки на градовете, както и на цветовете на природата, се замисля, че това е специална страна, която не е като другите 🙂

Снимките са жестоки 🤩

Публикувано:

Честито! Много още такива пътешествия заедно тримата да имате 🙂

А за хепарина - и тук е трудно намирането му, и периодично изчезва от складовете; аз колко пъти съм правил диагонали из столицата, когато разберем, че в някоя аптека из кварталите имало, че да може да осигурим на някоя позната бременна. 😕

П.П. Следващият балкански тур го планирам да ни е с главен акцент върху Босна и Херцеговина, че засега само по допирателната сме я посещавали. 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 часа, ivailo_radev каза:

След като вече ми отлежаха събитията от последните дни и месеци, да споделя някое кадро от балканската ни обиколка.

В началото на юли шефката ми нещо ме ядоса, понеже искаше всички да сме и съобщили ваксинационния си статус и след като и казах, че имам ваксина срещу жълта треска и се поскарахме, реших, че след няколко години вече е време за нови професионални хоризонти. Причината не беше естествено само това, имаше и много други.

Съвсем малко по-късно (2 или 3 дни) настроението ми коренно беше оправено, след като другата ми "шефка" (т.е. жена ми) ми съобщи, че ще ставам баща. Съответно решихме, че ще направим две седмици почивка, но пък няма да летим. Междувременно бях подал документи за няколко нови работни места и реших да се възползвам от последните седмици или месеци със служебната кола. Набързо начертахме плана за Балканите и с ваша помощ го доизгладихме (много благодаря на всички).

И така 2 седмици по-късно с пълна кола, жена бременна в третия месец и без да съобразим, че ваканциите в Бавария започват, потеглихме на юг. Беше петък и преди да тръгнем само минахме, за да вземат кръв на Меги за изследване.

Планът беше да не пътуваме повече от 5-6 часа на ден с колата и да минем Германия за максимум 6 часа, като спим в Мюнхен и след това продължим през Австрия и останем да спим в Кран, за да сме около Блед. Всичките ваканциионни туристи обаче тотално объркаха плановете ни, а и с бременна на борда гледах да спирам на максимум 2 часа, та отсечката Дюселдорф-Мюнхен я взехме за близо 9 часа. Не по-бързо беше и на следващия ден, когато Австрия ни отне 8 часа, като на Караванкен имаше 5 часа задръстване. Тук Меги се прояви като супер навигатор и ни прекара през някакъв селски път, където имаше и граничен пункт между Австрия и Словения с точно един митничар.

В Кран пристигнахме около 7, настанихме се и отидохме да хапваме босненски плескавици в "При Валтер" или нещо подобно. На следващия ден отидохме до Блед и отпрашихме към Плитвичките езера, където нощувахме в едно селце, а в местната кръчма се почерпихме и за рождения ми ден. Аз между другото от години не пиех алкохол, но след като разбрах, че Меги е бременна, всяка вечер си удрях по една-две бири и някоя сливовица от радост.

След Плитвичките отидохме в Задар, където останахме и най-дълго, понеже имах планирано интервю за работа по скайп и ми трябваше място с добър интернет. Интервюто мина добре и вече съм с нова работа, но на втория ден в Задар ни се обади гинекологът от Германия и каза, че Меги е с много гъста кръв и трябва да пие повече вода. Тя му каза, че пие вече по 9 литра на ден (6 бутилки по 1,5 литра пиеше) и тогава той изписа инжекции Хепарин, като ни прати рецептата по мейла.

И тук се почна голямата одисея. Отидохме в една аптека, с крака и ръце обяснихме какво ни трябва, но поне 70-годишната аптекарка ни каза, че само с хърватска рецепта може да ни ги даде. Наближаваше да затворят повечето аптеки и се отправихме към следващата. Там пак обяснихме на една млада аптекарка каква ситуацията, при което тя подпали телефоните на всички аптеки, за да ни търси Хепарин. Получаваше се следния диалог (по спомен цитирам):

"Добър дан! А како си душо? Ах, како си ми лепавааааа. Добро! Сръцка, една трудница имам и докторицата писала Хепарин, но она има само немска рецепта" .... пауза... "Нема хрватска, нема" ... пауза ..."Сръцка, она ми е трудничка, ако жалиш, да даваш" .

Жената и се реве, мен ми става смешно. Обаче намериха, че и ни го донесоха с линейка.

Хърватите ми харесаха. Хубави хора. И плескавиците ми харесаха. Дубровник не толкова, ама май го бях натоварил много с очаквания. Особено ни впечатли обаче Кащела. Няма такова спокойствие.

Продължихме към Котор. Котор беше невероятен, много ни хареса. Там поне нямахме инциденти, ама комични ситуации безброй. На пристанището в Котор ни предлагат разходка с лодка, аз вече знам как е "бременна" на сърбо-хърватски и казвам:

"Не може, она е трудна"

При което лодкарят отговаря:

"Добро брато, за бебо гратис"

Най-силно ни впечатли обаче Босна. Много благодаря на всички, които ме убедиха да я включа в програмата. И Мостар и Сараево са страхотни места и имат доста по-различен дух. Добавям и малко кадри от пътуването и благодаря още веднъж за насоките на всички 🙂

Balkan (10 of 192).jpg

Balkan (21 of 192).jpg

Balkan (34 of 192).jpg

Balkan (42 of 192).jpg

Balkan (45 of 192).jpg

Balkan (61 of 192).jpg

Balkan (63 of 192).jpg

Balkan (72 of 192).jpg

Balkan (73 of 192).jpg

Balkan (77 of 192).jpg

Balkan (79 of 192).jpg

Balkan (90 of 192).jpg

Balkan (101 of 192).jpg

Balkan (102 of 192).jpg

Balkan (115 of 192).jpg

Balkan (129 of 192).jpg

Balkan (135 of 192).jpg

Balkan (138 of 192).jpg

Balkan (139 of 192).jpg

Balkan (140 of 192).jpg

Balkan (142 of 192).jpg

Balkan (144 of 192).jpg

Balkan (145 of 192).jpg

Balkan (151 of 192).jpg

Balkan (155 of 192).jpg

Balkan (160 of 192).jpg

Balkan (165 of 192).jpg

Balkan (172 of 192).jpg

Balkan (150 of 192).jpg

Поздравления @ivailo_radev ... за всичко.🤞

Благодаря, че ме върна 3-4 месеца назад. Разминали сме се само с няколко дни по тези места, но не и толкова, че този чичо в Мостар да си смени ризата.

1-1.jpg.4b20cda34f082b62268402522d87470b.jpg

1.JPG.64649b90be3e99f247cefa9b78606b95.JPG

Да помогнем на четящите - това е една от най-добрите кръчми в Мостар.

3.jpg.442539aa279ae9c398208afde20dd4b9.jpg

3-3.JPG.24f989e06d4c92a3563c115e6ab28667.JPG

Ако някой има съмнение - плитвичките езера:

5.jpg.2761da022abf6282a41fa596c81ef0d6.jpg

5-55.JPG.0118117aa0bd66fd7a8931bca12614c9.JPG

Тук, мисля, ще съм най от полза. Да се абстрахираме от модела на твоята снимка и да оценим единствено красотата на площада на републиката в Сплит.

(хмм, mission  Impossible!)

4.jpg.d19eb629cc2d59c1928c3eb2fb8041ae.jpg

4-4.JPG.ef22e92f60ee18a682b0ae72b63d438c.JPG

Още един път - много благодаря!:thank_you:

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.