Прескочи до съдържание

Истанбул по време на пандемия


Ninkata17

Препоръчани мнения

Преди няколо дни се върнахме от Истанбул и реших да споделя малко впечатления от града по време на пандемия. Сигурно всички са ходили, някои по много пъти, аз го бях посещавала веднъж преди 15 години и още се възторгвах по вкусовете и атмосферата. Мъжа ми беше ходил само на Формула 1 и много исках да посетим Света София и да покажем града на децата (на 4 и 8 години).

 

Пътуването беше решено в последния момент поради други ангажименти и тъй като бяхме с кола, ми беше голям казус към кой квартал да се насочим да спим, така че да стигнем сравнително лесно. Няколкото места в Bookinga, които бях харесала така или иначе се резервираха и се спрях на Апартамент в Балат. Дотук добре, в офертата имаше частен паркинг на място, изглеждаше приемлив маршрута до там.

 

Ставане в 5 сутринта в Петък и към Капитан Андреево, минахме за 5 минути границата. Възрастните сме ваксинирани, дъщеря ми с антигенен тест, за малкия нищо не се изисква. Ваксинационните сертификати и теста само ги погледна човека от здравната служда, без да иска паспорти. Оттук започнахме да търсим HGS стикер за колата, което се превърна в куест по време на цялото пътуване 😀 Първата шатра веднага след границата затворена, раничко си беше, после Shell свършили, после спирахме на всеки надпис HGS и никъде нямаше. Викаме си „Яваш, яваш“, все ще намерим до Понеделник. В Понеделник сутрин в местната поща в Балат останахме с впечатление, че никога, ама никога не са продавали там HGS стикер 😅. Та на връщане след няколко спирания пред примамващи надписи HGS (свършил), най-сетне се сдобихме на клона на пощата (Ptt) веднага преди отбивката за Одрин, точно преди тол системата. Не бяхме единствени, беше се заформила група от късметлии, почти готови да вдигнем купон. Предполагам, че проблема беше заради трафика от гастарбайтери.

 

Като сме отворили организационните въпроси да кажа и за HES кода. Генерирах го според указанията на @Mary с попълването на тази форма - https://register.health.gov.tr/, веднага става.

 

Пристигане към обяд. Под пристигане разбирайте профувачаме по стръмните, калдъръмени улички покрай адреса, в чудене къде точно би могъл да се намира обещания паркинг. Успяваме на магия да паркираме по булеварда покрай Златния Рог и отиваме пеша на разузнаване. Апaратамента е в стара, реставрирана къща, с кафе/рецепция на входа. Момчето от Азербайджан е любезно, свързва ме с шефа, който „любезно“ ми заявява, че няма паркинг и да паркираме нъкъде на улицата. След още няколко все „по-любезни разговора“, с неохота ни осигури паркинг на долната улица, при съседа. За сметка на това ни уведоми, че не може да платим с кредитна карта, тъй като терминала му бил развален и положението взе да става напечено. Ако не бяхме с децата, щяхме да си тръгнем, но нямахме много избор. Проверих апартамента, изглеждаше ОК, освен че беше на третия етаж със супер стръмни стълби, и ето ни настанени !. След два дни получих уведомление от Bookinga, че според хоста има проблем с кредитната ми карта, а след още ден, че резервацията ми е анулирана от хоста. Страшна схема, хем не плаща данъци, хем си спестява комисионната на Booking, хем не можеш да му дадеш отрицателен отзив (оценката му беше 10). Та сега съм пуснала оплакване в Booking и да видим какво ще стане.

 

Толкова за настаняването. Досега, където и да съм/сме пътували, винаги аз съм организатора и е нямало издънки. Малко ми потъват гемиите 🤨 . Опа, като се замисля, преди 15 години, при първото ми посещение на града с група приятели и спане в хостел, пак бяхме попаднали в страшна схема . Ако някой има препоръки къде да се спи в Истанбул/квартали/апартаменти, сравнително лесно достъпни с кола,  давайте ги ! За съжалене толкова непланирано тръгнахме, че успях да питам само за HES кода. 

 

Балат е стария еврейски квартал на Истанбул, разположен в европейската част, на брега на Златния Рог. Квартала е цветен, пъстър, живописен, мултикултурен и пълен със скрити съкровища.Евреите са се заселили в края на 15 век, след гоненията в Испания, после  е станал дом и на много други емигранти, а в момента християни, евреи и мюсюлмани съжителстват мирно и все още успяват да съхранят автентичната и леко носталгична атмосфера. От един от най-бедните райони в Истанбул, постепенно мястото се събужда за нов живот, отворен към туристите и към света.

 

През 2000 започва съвместен реставрационен проект на ЕС и община Истанбул за обновяване на много сгради с историческо значение, архитектурни паметници, някои на повече от 200 години. И така цветни и премени много от тях се превръщат в кафета, симпатични ресторантчета, галерии, а някои дори в Инстаграм звезди 😉 Такъв го видяхме и ние, разнолик. От една страна цветен и красив, с дизайнерски кафенета, в които можеш да пиеш невероятни блендове и да ядеш Сан Себастиян чиийзкейк, от друга застинал в миналото, с много рушащи се сгради и затворени заведения. Спрял е някъде по средата, заради пандемията може би.

 

Слагам тук картата на @Maryза завележителностите там. https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=bg&mid=1ylgaRFkRJTK9uQMfyoHngeFI_yl3OIwM&ll=41.03282590573797%2C28.947100555175414&z=16&fbclid=IwAR24ZtJot3bJYlF6R9Kcw0XXxw1QaCKOANf7npn0uD-65MrM_QL-HC1t8TI.

 

Има две съкровища, които трябва непременно да се отбележат.Желязната църква Свети Стефан, която предполагам повечето са посещавали и гръцкия православен колеж „Фанар“. Червената сграда на колежа, досущ замък от приказка, доминира над целия квартал,училището е открито през 1454 год.и все още е действащо.

 

 

През уикенда беше пълно с „туристи“, повечето местни, които бяха заети с отговорната задача…да се снимат ! Навсякъде, пред всяка цветна къща, кафе, уличка, чадърче. Чак децата се въодушевиха и ни направиха фотосесия J Като цяло с две ръце препоръчвам разходката из Балат, хистъпската инстаграмска атмосфера леко се нарушава от прошучавашите коли и мотори, бибиткания и детски смях, съвсем в хаотичния стил на Истанбул.

 

 За нас като логистика беше доста удобно, движехме се пеша и с Uber. Решихме да не ползваме градския транспорт, заради пандемията. С Uber до Султанахмет примерно се придвижихме супер бързо за 5 лева. Шофьорите са с маски и прозорците са широко отворени. Ако се движите с градския транспорт, Истанбул картата трябва да се върже с HES кода, за да се активира. Два пъти ми се наложи да използвам HES кода –при качване на ферибота за разходка по Босфора, и за влизане в Аквариума. Един код беше достатъчен за цялото семейство.Видях, че има проверка и за влизане в Египетския пазар, ние го пропускахме, заради тълпите. По отношение на маските задължителни са и за навън, но всеки е със собствено мнение по въпроса, повечето хора все пак носеха маски, най-вече неправилно.

 

 

Освен разходките из квартала, успяхме да посетим Света София. Достъпа в момента е свободен, жените задължително с покрити крака/рамене и забрадки. Аз и децата само надниквахме от вратата, за да не се събуваме и смесваме с тълпите, оставихме мъжа ми да се наслажи на този архитектурен шедьовър на покойствие 🤭 Цистерната в момента е затворена за реконструкция, не можах да намеря докога.  

 

Сина ми провери количките на всички рибари по моста Галата и си помечта да дойде с дядо си за риба, дъщеря ми старателно си поръчваше миди, калмари и октоподи, за да сравни с гръцките (засега Гърция й е по-напред в класацията), напълнихме очите и душата с гледки от Босфора, обядвахме в Азия, търсихме катерици и папагали в парка Гюлхане, опитахме от прочутите рибни сандвичи, запалихме по свещичка в Желязната църква, погледахме гларусите по бреговете на Златния рог, бяхме на Аквариум и …толкова за три дни.

 

Слагам малко снимки, въпреки че не можах да си поснимам на воля, ама отдавна сме разбрали, че при пътуване с деца трябва да си "Яваш Яваш" .

 

 

 

 

 

IMG_7736.jpg

IMG_7737.jpg

IMG_7750.jpg

IMG_7751.jpg

IMG_7773.jpg

IMG_7777.jpg

IMG_7779.jpg

IMG_7788.jpg

IMG_7793.jpg

IMG_7801.jpg

IMG_7804.jpg

IMG_7829.jpg

IMG_7854.jpg

IMG_7859.jpg

IMG_7879.jpg

IMG_7893.jpg

IMG_7905.jpg

IMG_7923.jpg

IMG_7926.jpg

IMG_7949.jpg

IMG_7953.jpg

IMG_7960.jpg

IMG_7964.jpg

IMG_7970.jpg

IMG_7972.jpg

IMG_7973.jpg

IMG_7976.jpg

IMG_7978.jpg

IMG_7980.jpg

IMG_7982.jpg

IMG_7987.jpg

  • Харесвам 21
  • Браво 1
Връзка към коментар

Браво!

В Истанбул е пълно с такива хотели, на които не им работят системите, или нямат места, но ще те настанят в съседния(който пак си е техен), ама повечето сме им свикнали. На мен само веднъж досега ми се е случвало и ме настаниха в друг хотел, но стаята изобщо не ми хареса, след което ме преместиха в трети хотел сама в тройна стая с гледка към Босфора и Златния рог. Въпреки добрия резултат накрая, все пак избягвам да резервирам отново в някоя от тези хотели.

Аз понеже не пътувам с кола до Истанбул, та не мога много да съм полезна за хотел с паркинг на прилична цена, само ще кажа, че има и много общински паркинги, които могат да се ползват.

 

Беше ми интересно какво е да се настаниш в Балат. Сигурно рано сутрин и късно вечер е почти безлюдно там и всички красоти си остават за вас. :smile:

 

За рибите, мидите и калмарите - и в Истанбул има много добре приготвени, но не и по туристическите места. Даже вчера си набелязах още един рибен ресторант, но далече от центъра - в Йешилкьой.

 

Папагалите в Гюлхане сигурно сте ги чули поне, но наистина са бързи и някак се сливат с дърветата - едни зеленикави са. Последно четох, че доста са се размножили и вече вземат превес над останалите видове там. 

 

Има и други цистерни в Истанбул, които си струва да се видят, но ще го направите другия път.

 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 14 минути , Mary каза:

Браво!

В Истанбул е пълно с такива хотели, на които не им работят системите, или нямат места, но ще те настанят в съседния(който пак си е техен), ама повечето сме им свикнали. На мен само веднъж досега ми се е случвало и ме настаниха в друг хотел, но стаята изобщо не ми хареса, след което ме преместиха в трети хотел сама в тройна стая с гледка към Босфора и Златния рог. Въпреки добрия резултат накрая, все пак избягвам да резервирам отново в някоя от тези хотели.

Аз понеже не пътувам с кола до Иста

нбул, та не мога много да съм полезна за хотел с паркинг на прилична цена, само ще кажа, че има и много общински паркинги, които могат да се ползват.

 

Беше ми интересно какво е да се настаниш в Балат. Сигурно рано сутрин и късно вечер е почти безлюдно там и всички красоти си остават за вас. :smile:

 

За рибите, мидите и калмарите - и в Истанбул има много добре приготвени, но не и по туристическите места. Даже вчера си набелязах още един рибен ресторант, но далече от центъра - в Йишилкьой.

 

Папагалите в Гюлхане сигурно сте ги чули поне, но наистина са бързи и някак се сливат с дърветата - едни зеленикави са. Последно четох, че доста са се размножили и вече вземат превес над останалите видове там. 

 

Има и други цистерни в Истанбул, които си струва да се видят, но ще го направите другия път.

 

Определени ще има следващ път ! 

 

Очаквах, че в Балат сутрин и вечер ще е празно, но всъщност беше доста оживено и сутрин (най-рано в 8 сме излизали ) и вечер. Може би защото беше уикенд и наистина беше пълно с приходящи местни и туристи, дошли на разходка, да вечерят и да се поснимат :). Явно мястото е станало много "тренди". Освен това има страшно много движение-коли и моторетки, дори и по-най-тесните и стръмни улички, да се чуди човек как са с набутали там и защо. 

 

Другия път куеста ще е за търсене на добър рибен ресторант, предполагам около рибните пазари и много ми се иска да посетим и някой квартал от азиатската страна, Мода примерно.

 

Е и SeaLife, че сега бяхме в аквариума във Флория 🙂

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 5 месеца по-късно ...
преди 22 минути , Nivear каза:

Много хубав разказ! Много благодаря!

Понеже ни предстои пътуване с деца, къде закусвахте?

Ние обикновено закусвахме бюреци по малките сладкарнички, има ги навсякъде, а разнообразието е огромно - бюреци със сирене, спанак, месо+прясна лимонада. Бонус е, че са отворени от рано, че нашите хубостници много рано стават 😀 Гюзлеметата също са страхотна закуска, както и сусамените гевречета от уличните продавачи.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

 Да се включа и аз в темата...

Тази година имаме абитуриент-(Кристиян за списъка на @ven62 ).Съпругата(Мария за списъка на @ven62 )днес ми каза,че трябва да си избера една събота или неделя в близкия месец,за да отидем до Асеновград и да му търсим костюм...Отговорих ѝ,че там се продават рокли,а не костюми и ѝ предложих за по-евтино да отидем и да пазаруваме в Турция!Веднага се съгласи,понеже никога не е ходила там(за разлика от моите десетки посещения)!Планувам пътуване с/без нощувки(ако е без,ще е само до Одрин)!

 Тук обаче изникват няколко въпроса:

  1.Може ли да се пътува само с лична карта?

  2.Изисква ли се сертификат за ваксина/преболедуване?

  3.Трябва ли да HES-код?

  4.Нужно ли е да се ходи чак до Цариград/Истамбул или за такъв пазар може да отидем само до Одрин?

  5.Някакви насоки,ако стигнем до Цариград/Истамбул  къде да се паркира(винаги съм ходил с автобус),така че да е удобно!

  6.Препоръки за евтини и читави  хотели/хостели за 1-2 хощувки.Предполагам,че ако отидем с преспиване-ще е в Цариград/Истамбул!

 Тъй-като съпругата ми е любител на сладкишите трябва да попитам и:

  7.Къде препоръчвате да я отведа да яде нещо сладко(моите спомени са от миналия век)!Препоръчайте и за двата града,моля!

Благодаря на всички отзовали се!

 

П.П.Плануваното пътуване е петък-неделя!

 

 

Редактирано от crazyhorse
Допълнение
  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 52 минути , crazyhorse каза:

 Да се включа и аз в темата...

Тази година имаме абитуриент-(Кристиян за списъка на @ven62 ).Съпругата(Мария за списъка на @ven62 )днес ми каза,че трябва да си избера една събота или неделя в близкия месец,за да отидем до Асеновград и да му търсим костюм...Отговорих ѝ,че там се продават рокли,а не костюми и ѝ предложих за по-евтино да отидем и да пазаруваме в Турция!Веднага се съгласи,понеже никога не е ходила там(за разлика от моите десетки посещения)!Планувам пътуване с/без нощувки(ако е без,ще е само до Одрин)!

 Тук обаче изникват няколко въпроса:

  1.Може ли да се пътува само с лична карта?

  2.Изисква ли се сертификат за ваксина/преболедуване?

  3.Трябва ли да HES-код?

  4.Нужно ли е да се ходи чак до Цариград/Истамбул или за такъв пазар може да отидем само до Одрин?

  5.Някакви насоки,ако стигнем до Цариград/Истамбул  къде да се паркира(винаги съм ходил с автобус),така че да е удобно!

  6.Препоръки за евтини и читави  хотели/хостели за 1-2 хощувки.Предполагам,че ако отидем с преспиване-ще е в Цариград/Истамбул!

 Тъй-като съпругата ми е любител на сладкишите трябва да попитам и:

  7.Къде препоръчвате да я отведа да яде нещо сладко(моите спомени са от миналия век)!Препоръчайте и за двата града,моля!

Благодаря на всички отзовали се!

 

П.П.Плануваното пътуване е петък-неделя!

 

 

По точка 1  - не може.

По точка 2 - ваксина или преболедуване или PCR или антигенен

По точка 3 - в Одрин не са ни го искали никъде, но за хотела може и да потрябва. В Истанбул не знам. Не пречи да си извадиш 5 минути работа е.

По точка 4 - миже и само в Одрин

5 - трафика в Истанбул е кошмарен. Ако е толкоз зор да е с кола намери хотел с паркинг в покрайнините, но и с удобен транспорт до повечето места. И на мен ми предстои търсене на такъв хотел по точка 6.

Точка 7 - За Одрин като се разхождате по пешеходната в кафе Мадо има кюнефе което е хубаво, В началото на пешеходната тава джегер при паметника на един чичко седнал с метла. Баклава има навсякъде, къде е най хубавата трудно е да кажа. За Истанбул не знам.

П.П.

А и в Асеновград има костюми, аз облякох сина от там.

Връзка към коментар
преди 10 часа, MayaS каза:

По точка 1  - не може.

По точка 2 - ваксина или преболедуване или PCR или антигенен

По точка 3 - в Одрин не са ни го искали никъде, но за хотела може и да потрябва. В Истанбул не знам. Не пречи да си извадиш 5 минути работа е.

По точка 4 - миже и само в Одрин

5 - трафика в Истанбул е кошмарен. Ако е толкоз зор да е с кола намери хотел с паркинг в покрайнините, но и с удобен транспорт до повечето места. И на мен ми предстои търсене на такъв хотел по точка 6.

Точка 7 - За Одрин като се разхождате по пешеходната в кафе Мадо има кюнефе което е хубаво, В началото на пешеходната тава джегер при паметника на един чичко седнал с метла. Баклава има навсякъде, къде е най хубавата трудно е да кажа. За Истанбул не знам.

П.П.

А и в Асеновград има костюми, аз облякох сина от там.

Сърдечно благодаря за отговорите!

За послеписа ти-съпругата ми(синът също) никога не е ходила в Турция,затова предпочита да отидем до Одрин/Истанбул,за да миряса за известно време!😉

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, crazyhorse каза:

Сърдечно благодаря за отговорите!

За послеписа ти-съпругата ми(синът също) никога не е ходила в Турция,затова предпочита да отидем до Одрин/Истанбул,за да миряса за известно време!😉

Ееее щом искат да ходят, успешно пазаруване и приятни разходки.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.