Levantino Публикувано: 28 септември, 2021 Публикувано: 28 септември, 2021 Искам да разкажа, за краткото ни италианско бягство, което напук на ковида осъществихме между 5-ти и 10-ти септември. Минаха десетина дни откакто се завърнахме и спомените започнаха да отшумяват...затова ще ви разкажа за Понца... Острова е част от Понтийския архипелаг и се намира в Тиренско море, на 2 часа с ферибот от континента и само на 1 час с кола или влак от Рим. Твърди се, че носи името на Пилат Понтийски, който е имал имение тук. Понца е популярен сред младите италианци, футболни и холивудски звезди. Изглежда обаче италианците ревниво пазят острова за себе си и не го рекламират като Капри. Ноо решението беше взето и планът начертан... Ето как започна нашето приключение: На 05.09 рано сутринта се качихме на Райън в София и към 7:30 вече бяхме на летището в Чампино. Хванахме си бъс-шатъла до Рим и към 8:30 вече бяхме на Термини - най-голямата гара в Италия. Мръсна, гадна, пълна с нигерийци и просяци по ъглите, но все пак Италия. От там си взехме билети за Трениталия до град Формия, област Лацио. Освен от Формия, фериботи до Понца тръгват от Терачина и Анцио. От където тръгва ферибота за Понца. През сезона компанията Laziomar прави поне по 2 курса до острова. Един рано сутрин и един следобед. 2 часа в морето и следобед на 05-ти септември вече бяхме на острова. На практика има едно по-голямо градче и другото са малки плажчета и скали. Понца е голям 7 на 2 километра и лесно можеш да побиколиш острова за 2-3 дни, с моторче, лодка или дори пеша.. Цветовете са основно бяло, охра и розово..малки тратории, джелатерии и кафенета. Градчето е белосано и има малки тесни улички и стълби, досущ сякаш си в Наксос,,,,или някъде там в Гърция. Местните не желаят много да говорят англисйки и основните турсити са италианци от бохемата.. На острова се пие на богато сардинската бира "Ichnusa" 16 6
Lindt Публикувано: 28 септември, 2021 Публикувано: 28 септември, 2021 Много интересно, продължавай 🙂 Морската част на Италия ми е абсолютно бяло петно 😊
Levantino Публикувано: 28 септември, 2021 Автор Публикувано: 28 септември, 2021 Цитат Морската част на Италия ми е абсолютно бяло петно Това е новата ми страст #italianislandshopping 3 1
Lindt Публикувано: 28 септември, 2021 Публикувано: 28 септември, 2021 преди 1 минута , Levantino каза: Това е новата ми страст #italianislandshopping Да те орисвам ли да й се отдадеш изцяло, че и ние да намажем нещо 🙃 ?
Levantino Публикувано: 28 септември, 2021 Автор Публикувано: 28 септември, 2021 преди 1 минута , Lindt каза: Да те орисвам ли да й се отдадеш изцяло, че и ние да намажем нещо 🙃 ? Ама аз вече съм понатрупал опит по Еолийските и Флегрейските острови,,,Липари, Вулкано, Прочида...явно трябва отделно да разкажа. 3 1
Childish Публикувано: 28 септември, 2021 Публикувано: 28 септември, 2021 преди 2 минути , Levantino каза: Ама аз вече съм понатрупал опит по Еолийските и Флегрейските острови,,,Липари, Вулкано, Прочида...явно трябва отделно да разкажа. Ами трябва си 🙂
Levantino Публикувано: 28 септември, 2021 Автор Публикувано: 28 септември, 2021 Но да не се отклонявам от основната тема. Искам да отделя специално малко място за невероятната къща в която отседнахме. Намерих я в Airbnb. Мисля, че се казва Cassa Giancos. Къщата е на много високо място и се качва единствено по стълби, но след 10 мин. пъхтене си възнаграден с тази невероятна гледа. Това беше тераста ни за няколко дни. Какво да ви кажа...Dolce Far Niente отдолу под терастата беше плажчето, малко, каменисто и естествено с кристална вода. Навсичко отгоре и с готини скали. нашето "бамбино" преди 37 минути , Childish каза: Ами трябва си 🙂 Ами срам ме е малко... Това горе беше къщата, ориентирайте се по червеното чадърче... Стълбите нагоре, сигурно ги взимахме по 5 пъти на ден, няма друг вариант. Тотално "mediterraneo" стайл... навсякъде по пътечката беше пълно с гущери.. А тази тотално автентична римска статуя просто си беше там по пътеката... за тази снимка какво да кажа...просто на Levantino му отива Mediterraneo... 17 1
Levantino Публикувано: 29 септември, 2021 Автор Публикувано: 29 септември, 2021 От пристанището на Понца може да се направи трип до съседния остров Палмарола. Тръгва се в 11, а връщането е в 5:30. Цената е 25 евро на човек. Корабчето обикаля около всички по-интересни фараглиони и пещери, като водата е нерелно синя и тюркоазена. По обед капитана вади една тенджера с макарони и туба вино за пътниците. След като хапнат, лодката спира в един залив, нарерчен "Байя ди Франчезе", където няма нищо друго освен див плаж и една кръчма... 😉 Какво му трябва на човек.... 19 1 2
wiliko Публикувано: 29 септември, 2021 Публикувано: 29 септември, 2021 @Levantino, осъществил си един мой еднодневен план за посещение на острова-при това на макс, който за нас рухна след закъснението на самолета до Рим...но ще му дойде ред Определено след твоя разказ още повече се надъхвам за там и то вече не само за един ден, а най малкото и за нощувка на острова Чакам продължението на разказа ти 🤗 1
Levantino Публикувано: 29 септември, 2021 Автор Публикувано: 29 септември, 2021 @wiliko продължението е..след трипа до Палмарола,,,бар Триполи на пристанището и поредица ледени Апероли.... 😉😉😉 на другата сутрин...посрещане на изгрева над Тиренско море от терасата... и първото espresso lungo.. Levantino в кафе "Il Levante" ...случайност ? ..не мисля 😉 18 2
Levantino Публикувано: 30 септември, 2021 Автор Публикувано: 30 септември, 2021 От пристанището на Понца освен до Палмарола в сезона има и ежедневни трипове до другият остров Заноне.. за съжаление, не можах да отида за което жестоко съжалявам и си оставям вратичка за следващия път. Въпреки, че нямам снимки от Заноне, историята на острова ми се стори много интересна и ще поместя тук някой неща. Заноне - италианският остров на греха имението се намира на върха на острова, като до него се стига само по стръмна пътека. Zannone е остров в Тиренско море (част от Средиземно море) край западното крайбрежие на Италия и е част от Понтийските острови.Целият остров е с размери около 1 квадратни километра и е разположен на около 10 километра от остров Понца. От единия край до другия е едва 1 км, в момента там има фар и изоставена вила в колониален стил, строена през 30-те години на миналия век.Островът е необитаем, но се контролира от Горската служба, която поддържа станция и малка образователна изложба на върха на Монте Пелегрино, най-високата точка на острова. Има и руини на бенедиктински манастир от XIII век.Няма туристически съоръжения и е забранено за къмпинг или нощувки място, въпреки че не е необходимо специално разрешение за посещение на острова.С невероятно море, синьо небе и зеленина, накъдето ти видят очите, италианският остров изглежда на пръв поглед обикновено място за почивка, но има доста мрачно минало. Островът всъщност има доста лоша репутация. Местните го наричат „острова на греха”. "Виждате ли тази бяла колониална вила горе" казва бившият рибар Джорджо Аниел, който посочва с пръст каменната вила, с изглед към Тиренско море."Там е мястото, където маркиз Казати Стампа е имал пищни секс партита през 60-те години. Той имаше странни фетиши, беше воайор и обичаше да снима как съпругата му, Анна Фаларино, бивша актриса, прави секс с други млади мъже”, разказва Джорджио, който в момента работи като гид и развежда туристи из острова. Докато съпругът й отивал на лов, тя се забавлявала сама. Обичала да се къпе гола, да се отдава на ласките на други мъже на плажа, разказва още Аниел.Самото разположение на острова било идеално за устройваните купони, които постепенно прераствали в оргии. Във вилата през уикендите пристигали различни благородници, милионери или други известни навремето личности. Според слуховете маркизът си изградил тайна стая с двойно огледало, откъдето шпионирал гостите си. Той си водел и дневник със сексуалните си преживявания. „Той беше похотлив мъж, воайор, който обичаше да гледа и снима как старлетката, станала негова жена, прави извратен секс с други по-млади мъже“, допълва Аниело, наслаждавайки се на това да разказва мръсни истории, докато води туристите през лабиринта от червеникавожълти скали, стари каменни риболовни зони и морски кекури. „После един ден му писва, след като хваща съпругата си да прави таен секс с млад, 25 годишен студент, в който се е влюбила, без неговото благоволение,застрелва двамата и се самоубива. Да, тази история определено звучи мрачно и интересно! Ана Фаларино, бивша актриса, съпруга на маркиз Стампа 10 1
Levantino Публикувано: 4 октомври, 2021 Автор Публикувано: 4 октомври, 2021 И някоко кратки клипа от трипа до Палмарола.... 9
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега