Прескочи до съдържание

Обиколка на Мексико - Юкатан, Чиапас, Оахака, Мексико Сити

micobg

Препоръчани мнения

Намислил съм две и половина седмици в Мексико, като идеята е да обиколя няколко различни щата за по 3-4 дни. Фокусът ми е върху природни забележителности, някои археологически обекти и градската архитектура. Приемам всякакви предложения за места, съвети и особено идеи за придвижването.

1. Кинтана Роо и Юкатан (3.5 дни)

Полет до Канкун, от там с кола под наем - Валядолид (Ек Балам?), Чичен-Ица, Мерида, сеноте Ик-кил, сеноте Мултум-ха / Гран сеноте, Тулум, сеноте Sac Actun и нов полет от Канкун.

Първоначално си мислех да използвам автобуси, но до някои места, като Sac Actun, например, не откривам транспорт, а и достъпът до останалите места ще е по-лесен с кола. С таксита нямам желание да се занимавам.

2. Чиапас (3-4 дни)

Полет от Канкун до Тукстла Гутиерес и после, не непременно в този ред - Сан Кристобал (El Arcotete?, каньон Sumidero?), El Chiflon, Agua Azul, Паленке?, Misol-Ha, Yaxchilian?, Las Nubes?.

За този етап имам най-много неясноти и въпроси. Очевидно ще трябва да избирам, защото за всички места няма да има време.

• Транспорт. Ако не е с кола под наем, достъпът до повечето места, особено водопадите и по-отдалечените, ми се се вижда цяло приключение. Не намирам никакъв редовен транспорта, а всички говорят за „колективос“, за които нямам никаква гаранция кога и от къде тръгват и дали има места. Още повече на връщане към града. От друга страна, за пътуването с кола има много предупреждения да не се минава точно по пътя Сан Кристобал - Окосинго - Паленке, където са повечето неща. А към организираните турове винаги съм изпитвал не много топли чувства. Та, всякакви съвети и споделен опит тук са добре дошли.
  • Сигурност. Трябва ли наистина да се съобразявам с нещо по-специално в Чиапас?

3. Оахака (3-4 дни)

Нощен автобус от Тукстла Гутиерес до Оахака. Разглеждане на града, Hierve el Agua, Benito Juarez...

Още не съм проучил добре тук какво може да се посети. Мисля си и да отскоча до някой плаж на Тихия океан.

4. Мексико Сити и наоколо (4-5 дни)

Самолет или автобус от Оахака. Теотиуакан, музеят по антропология, друго?

Един ден за Гуанхуато и Сантяго де Керетаро

Със сигурност има още, но и тук още не съм проучил.

• Дайте идеи за още места, които си струват. Интересна природна забележителност в близост?
  • Пуебла струва ли си пътя и отделено време от Мексико Сити
  • А Сан Мигел дел Аленде? Май няма как да го комбинирам с Гуанхуато и Сантяго де Керетаро без да стане два дни, а това ще отнеме от времето за столицата.

Въпросителните все още са много, така че споделяйте мнения смело!

Връзка към коментар

Амбициозна програма , предполагам пътуваш сам ?

1. За какво са ти четири сенотета ? Аз не бих отделил време и внимание на повече от едно-две , снимки в нета са едно , на живо е жабурняк на повечето места.

4. Теотихуакан удобно се прави с рентакар, 40-50$ за ден с всички включени техни застраховки . Ако тръгнеш по този път , вземи си и кеш, че няколкото тола по пътя не взимат карти, иначе са евтини толовете.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , stanislavpp каза:

Амбициозна програма , предполагам пътуваш сам ?

1. За какво са ти четири сенотета ? Аз не бих отделил време и внимание на повече от едно-две , снимки в нета са едно , на живо е жабурняк на повечето места.

4. Теотихуакан удобно се прави с рентакар, 40-50$ за ден с всички включени техни застраховки . Ако тръгнеш по този път , вземи си и кеш, че няколкото тола по пътя не взимат карти, иначе са евтини толовете.

Да, сам пътувам.

И аз малко се чудя за сенотета кои да посетя. Sac Actun е това, което ми изглежда най-интересно за момента.
До Теотихуакан няма ли някакъв обществен транспорт? Ако взема кола и там, може би ще е по-удобно да я използвам и за Гуанхуато, вместо да ползвам и до там автобус.

Връзка към коментар
преди 59 минути , micobg каза:

До Теотихуакан няма ли някакъв обществен транспорт? Ако взема кола и там, може би ще е по-удобно да я използвам и за Гуанхуато, вместо да ползвам и до там автобус.

Сигурно има , може и трансфер/тур да погледнеш тогава , за сам човек няма много смисъл да наемаш автомобил . Аз бях с жената и малкият, та не го мислех много. Особено в контекста на 11 часов престой на летището между два полета , който престой съвсем умишлено избрах да е дълъг за да успея и аз да видя прословутата пирамида на слънцето..

Връзка към коментар
преди 10 часа, micobg каза:

Сан Кристобал (El Arcotete?, каньон Sumidero?), El Chiflon, Agua Azul, Паленке?, Misol-Ha, Yaxchilian?, Las Nubes?.

Автобусите  спират задължително за почивка и на Agua Azul и  на Misol-Ha на път за  Паленке но по този маршрут ще си загубиш следващия ден за връщането

• Трябва ли наистина да се съобразявам с нещо по-специално в Чиапас?

С "едно наум" - все пак са земите на  Ejército Zapatista de Liberación Nacional

Връзка към коментар

някакъв обществен транспорт

2015 та стигнахме до Панама само с обществен транспорт ползвайки ето този сайт който тогава беше учудващо точен и верен

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Според мен, при така зададената програма има смисъл да наемеш кола, само заради сеноте Сан Актун. Може да направиш нещо такова: кацане в Канкун и наемане на кола, за да отидеш до Гран Сеноте Тулум и Сан Актун, после връщаш колата в Канкун и хващаш автобус на Адо до Ваядолид, като отделяш няколко часа да се разходиш, задължиелно хапни в закрития пазар на центъра на Ваядолид в дъното в ляво, има едно заведение "El amigo Casiano" или нещо от сорта, уникални торти и такос, най-добрите в града.  Специално препоръчвам тези с лечон и кочинита пибил и задължително от юкатекския оранжев сос с чушки абанеро и цитуси, който е уникален за полуострова и не се предлага на други места в Мексико. Ваядолид го използваш за база да отидеш до Ек Балам, но с такси колективо, което там е нормално такси, но с фиксиран маршрут и струваше около 200 песо за курса, ако се съберат 4 пътника идва по 50 песо на човек, ако питаш в хотела със сигурност ще ти обяснят от къде тръгва това такси колективо. Хубавото на Ек Балам е, че е джунгла, а не голо поле и дават да се качваш на всички сгради и почти няма туристи. Точно обратното на Чичен Ица, където всичко е голо и слънцето пече яко, не можеш да се катериш по руините и е фраш с туристи.

От Ваядолид, пак с автобус на Адо продължаваш за Мерида, този град е очарователен през уикендите, поне преди пандемията ставаха страхотни партита на централния площад, задължително опитай sopa de lima в комбинация с ледена бира 🙂

От Мерида, можеш да хванеш нощен автобус на Адо до Паленке, вземи си седалка cama, много са удобни, почти като легло. Автобусът тръгва в 23.20 и пристига около 08.00 в Паленке, ще спестиш една нощувка в хотел. Руините в Паленке са хубави, на мен ми харесват повече от Чичен Ица и в личната ми класация за руини на маите в Мексико са на 2ро място след Калакмул. От Паленке, можеш да посетиш Агуа Асул и Misol-Ha с дневен тур, което е най-препоръчителен вариант от гледна точка безопастност. После от Паленке продължаваш с автобус за Сан Кристобал. Там можеш да посетиш с дневен тур Ел Чифлон, като турът включва и две сенотета в джунглата и възможност да се опита автентична местна кухня приготвена в самобитно ресторантче в джунглата. Можеш да направиш и отделен дневен тур до Каньон дел Сумидеро, определено си струва, няма как да го направиш самостоятелно, а и с гид, ще видиш крокодили и с малко късмет и друга фауна. Би трябвало 2-3 дни да ти стигнат за Сан Кристобал, макар че аз бих могъл да изкарам и месец там, един от любимите ми градове.  После хващаш нощен автобус до Оахака, пак седалка кама. Ако си авантюристично настроен в Оахака, пробвай местните пържени скакалци chapulines и печени червеи, естествено и двете са леко пикантни.

За Оахака, може би две нощувки, ако решиш да посетиш Монте Албан, ако не, може и само една нощувка. После пак, нощен автобус, за град Мексико. От столицата до Теотиукан има автобуси - https://www.autobusesteotihuacan.com.mx/ . Има определени квартали в столицата, където е опасно, например историческият център и районът около площад Гарибалди(мариачите) нощем не са безопасни, но денем са ОК. А дори и през деня не е препоръчително да посещаваш Тепито, макар и да е само на 2км от Сокало(централният площад) е най-опасният квартал в столицата.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@nomad , благодаря за изчерпателния отговор! Ще пробвам предложените места. Храната е важна част от тази обиколка. 😄 Очевидно ще променя програмата. Директния автобус до Паленке звучи като добра идея.
А този тук до Ел Чифлон къде мога да го намеря? Излизат ми варианти с езерата Монтебело.

Връзка към коментар

Мога да помогна само за Мексико сити. 4-5 дни са напълно достатъчно да разгледаш наоколо и да добиеш обща представа. За настаняване е най-добре някъде по булевард Реформа. Примерна програма:

Ден 1: Мексико сити - Централна част (Главният площад, Palacio Bellas Artes - където е рисувал Диего Ривера, кулата Torre Latinoamericana - гледката от върха си заслужава, Катедралата, площад Гарибалди, където вечер се събират мариячите). Препоръчвам да се присъединиш към безплатните турове на тази компания - https://strawberrytours.com/mexico-city

Модерните квартали Рома и Кондеса.

Ден 2: Квартал Койоакан и Хочимилко

Койоакан е кварталът, където първоначално са живели богатите испанци, като е запазил голяма част от чара си. Хочимилко пък е последната останала част от системата от канали, които някога са представлявали Мексико сити. По-голяма част от тях са засипани, за да се изгради съвременният облик на града.

В Койоакан може да се разходиш из пазара, централната част, както и да посетиш къщата музей на Фрида Кало. И тук може да се ползват безплатните турове по-горе.

За Хочимилко се цели в Embarcadero Nuevo Nativitas - най-чист и поддържан ми се стори. Цената беше 500 песо на лодка, на час.

Ден 3: Теотихуакан

Тук си заслужава цял ден. Има автобус, може да ползваш него, ако не искаш Убер. Задължително си вземи водач на входа или се присъедини към някоя група. След пандемията не позволяват вече да се качва по стълбите до върха на пирамидите.

Ден 4: Антропологическият музей и парк Чаплутепек

Това е един от най-известните музей в света, където са изложени много от артефактите на Ацтеките, включително и най-известният от тях - Слънчевият календар. Прилежащият парк е огромен и си заслужава разходката и отделеното време.

Ден 5: Пуебла

Градът определено си заслужава, не само заради атмосферата си, ами и заради наскоро откритите и реставривани тунели под повърхността. Ако имаш време и възможност, не бих пропуснала и съседното село Atlixco.

Имай в предвид, че както в по-голяма част от света, нищо от забележителностите не работи в Понеделник, с изключение на Теотихуакан

Във вторник вечер в Arena Mexico има т.нар. Луча Либре. Ако ти е интересен такъв вид шоу.

Относно ресторанти и заведения, силно препоръчвам Cafe de Tacuba в центъра.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, micobg каза:

@nomad , благодаря за изчерпателния отговор! Ще пробвам предложените места. Храната е важна част от тази обиколка. 😄 Очевидно ще променя програмата. Директния автобус до Паленке звучи като добра идея.
А този тук до Ел Чифлон къде мога да го намеря? Излизат ми варианти с езерата Монтебело.

Точно това е тура, вариантът с El Chiflon и Lagunas de Montebello. Като се стигне на брега на Lagunas de Montebello има опция да се почине и през това време, който иска, може да си плати за разходка с кон в джунглата, ние така направихме и местните индианци, които даваха конете за езда ни заведоха до двете сенотета в джунглата. Съветът ми е, да не букваш този тур онлайн, а на място в Сан Кристобал, като влезеш в някоя от многото агенции.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Минавам да кажа, че обиколката приключи успешно, почти по план. Пет дни с кола из Юкатан, нощен автобус до Паленке (където за съжаление прекарах деня в автогарата и не видях нито пирамидите, нито водопадите, понеже се скъса да вали), 3-4 дни в Сан Кристобал с турове наоколо, още 3 дни в Оахака, също с турове, 3 дни в столицата и един ден за Гуанахуато и Сан Мигел с кола. Между щатите навсякъде се придвижвах с дълги и мъчителни автобусни преходи. От към сигурност нямах абсолютно никакви проблеми. Полиция имаше навсякъде и по много. Специално в Юкатан и Гуанахуато няма никакъв проблем с шофирането или разходките навън по тъмно, за което четох доста предупреждения. В Оахака и Мексико Сити не намерих нищо интересно за правене навън вечер, така че използвах шанса да си отспя малко.

Това в общи линии. Оставам с най-добри спомени от Мексико и бих се върнал пак в Юкатан и Чипас, където оставих хубаво топло време и дълъг списък от места, за които нямах време.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.