Aleksandra Carter Публикувано: 28 ноември, 2021 Публикувано: 28 ноември, 2021 Здравейте Магеланци :)) Казвам се Александра и съм нова тук ! Ще съм много благодарна, ако някой спечелил зелена карта за САЩ сподели с мен своя опит. Запозната съм с процедурата в най - общи линии , но ме интересуват по - детайлни неща... като например : Как минава интервюто ? Задължително ли се провежда на английски ? Какви въпроси се задават ? До колко време след издаването на визата може да се замине за САЩ ?
anya Публикувано: 29 ноември, 2021 Публикувано: 29 ноември, 2021 Здравей Александра, хубаво е да напишеш конкретно какво знаеш, за да не се повтаряме и ние :)). Вече си изтеглена или тепърва участваш? И аз не съм много отдавна тук, но мисля, че ще ти дам полезна информация по темата. Разказвам ти при мен как мина процедурата стъпка по стъпка : 1. След като разбрах, че съм избрана ( проверка в Entrant Status Check - достъпна от месец май ) потвърдих, че продължавам участие. При всеки времето до самото интервю е различно. На мен лично ми дадоха дата за след месец. 2. Самото интервю се проведе на английски. Не са ме питали какъв език предпочитам. Това обикновено е практика при туристическите визи. Но не е кой знае колко страшно, ако имаш приличен английски. 3. Относно въпросите мен ме питаха следното: * С какво образование съм. * Какво работя в момента в БГ. * За първи път ли отивам в САЩ. * Имам ли финансова стабилност. * Какво възнамерявам да правя в САЩ. * Била ли съм омъжена. Много е важно да не лъжеш, защото те са те проверили още преди да са те извикали на интервю ! Добре е да се държиш непринудено и да си спокойна. Да не вземеш да се паникьосаш, защото ще ти изиграе лоша шега. Гледай да нямаш неплатени данъци или глоби, защото това за тях е признак, че " не си съвестен гражданин ". В твой плюс е ако имаш голяма сума пари по сметка. Носиш извлечение. Изобщо на мен ми искаха да документирам всичко казано. Образование - диплома Работа - договор Финанси - извлечение за банкова сметка и т.н. Имоти ако имаш. Още нещо : На въпроса какво ще правиш в САЩ, в НИКАКЪВ случай не трябва да даваш отговори от типа " Ще сбъдвам американската мечта " или " Не знам, ще видим " !! До колко време ще заминеш зависи за коя финансова година си спечелила. Например тази година се проведе лотарията за DV 2023. Което означава, че ако ти спечелиш и минеш успешно интервюто догодина, ще можеш да заминеш не по- рано от началото на 2023г. Не става веднага. Поне при мен беше така. Вариант за по - бързо заминаване е да си изкараш туристическа виза :)) 3 1
Marusinka Публикувано: 29 ноември, 2021 Публикувано: 29 ноември, 2021 преди 11 минути , anya каза: Още нещо : На въпроса какво ще правиш в САЩ, в НИКАКЪВ случай не трябва да даваш отговори от типа " Ще сбъдвам американската мечта " Много изчерпателен отговор, но ми стана интересно - защо да не трябва да се отговоря, че “ще си сбъдва американската мечта”? Александра, вие за съпружеска зелена карта ли ще подавате? 1
anya Публикувано: 29 ноември, 2021 Публикувано: 29 ноември, 2021 Защото това за тях е несериозен отговор и звучи прекалено авантюристично :)) А целта е да ги убедиш, че ти знаеш къде отиваш и какво ще правиш.
stanislavpp Публикувано: 29 ноември, 2021 Публикувано: 29 ноември, 2021 преди 12 часа, Aleksandra Carter каза: До колко време след издаването на визата може да се замине за САЩ ? Мисис Картър , до шест месеца след издаването на визата може да се замине . 1
Aleksandra Carter Публикувано: 29 ноември, 2021 Автор Публикувано: 29 ноември, 2021 преди 7 часа, anya каза: Здравей Александра, хубаво е да напишеш конкретно какво знаеш, за да не се повтаряме и ние :)). Вече си изтеглена или тепърва участваш? И аз не съм много отдавна тук, но мисля, че ще ти дам полезна информация по темата. Разказвам ти при мен как мина процедурата стъпка по стъпка : 1. След като разбрах, че съм избрана ( проверка в Entrant Status Check - достъпна от месец май ) потвърдих, че продължавам участие. При всеки времето до самото интервю е различно. На мен лично ми дадоха дата за след месец. 2. Самото интервю се проведе на английски. Не са ме питали какъв език предпочитам. Това обикновено е практика при туристическите визи. Но не е кой знае колко страшно, ако имаш приличен английски. 3. Относно въпросите мен ме питаха следното: * С какво образование съм. * Какво работя в момента в БГ. * За първи път ли отивам в САЩ. * Имам ли финансова стабилност. * Какво възнамерявам да правя в САЩ. * Била ли съм омъжена. Много е важно да не лъжеш, защото те са те проверили още преди да са те извикали на интервю ! Добре е да се държиш непринудено и да си спокойна. Да не вземеш да се паникьосаш, защото ще ти изиграе лоша шега. Гледай да нямаш неплатени данъци или глоби, защото това за тях е признак, че " не си съвестен гражданин ". В твой плюс е ако имаш голяма сума пари по сметка. Носиш извлечение. Изобщо на мен ми искаха да документирам всичко казано. Образование - диплома Работа - договор Финанси - извлечение за банкова сметка и т.н. Имоти ако имаш. Още нещо : На въпроса какво ще правиш в САЩ, в НИКАКЪВ случай не трябва да даваш отговори от типа " Ще сбъдвам американската мечта " или " Не знам, ще видим " !! До колко време ще заминеш зависи за коя финансова година си спечелила. Например тази година се проведе лотарията за DV 2023. Което означава, че ако ти спечелиш и минеш успешно интервюто догодина, ще можеш да заминеш не по- рано от началото на 2023г. Не става веднага. Поне при мен беше така. Вариант за по - бързо заминаване е да си изкараш туристическа виза :)) Anya, много ти благодаря за подробностите 😊 Ако нямаш нищо против, ще ми бъде интересно да ми разкажеш за първото ти посещение, какво посети, какво почувства ☺ Аз тази година подавам за 3ти път, но още не съм печелила, но и аз мечтая за Америка. преди 7 часа, Marusinka каза: Много изчерпателен отговор, но ми стана интересно - защо да не трябва да се отговоря, че “ще си сбъдва американската мечта”? Александра, вие за съпружеска зелена карта ли ще подавате? Не за съпружеска 🙂
Aleksandra Carter Публикувано: 29 ноември, 2021 Автор Публикувано: 29 ноември, 2021 преди 7 часа, stanislavpp каза: Мисис Картър , до шест месеца след издаването на визата може да се замине . Благодаря Мистър 👍
Mimka Публикувано: 29 ноември, 2021 Публикувано: 29 ноември, 2021 И аз да допълня няколко неща. Ако те изтеглят, това не означава автоматично, че получаваш виза. Зависи под какъв номер са те изтеглили, защото бройката е ограничена. Аз бях номер малко над 39 000 и бях на ръба. Кандидатствах 2017, през май 2018 бях изтеглена, тогава въведоха и нови правила, трябваше предварително да се изпратят всички документи по имейл и чак след като ти върнат, че са одобрени ти насрочват дата за интервю. Това забави доста процеса на интервютата и ние получихме час за септември 2019, както се казва, хванахме последния влак. Срокът за заминаване е 6 месеца от медицинските прегледи. Ние заминахме последния възможен момент, март 2020. От тази година освен другите задължителни ваксини изискват и за Ковид, за да минеш прегледите. 1
anya Публикувано: 1 декември, 2021 Публикувано: 1 декември, 2021 На 29.11.2021 г. в 15:43, Aleksandra Carter каза: Ако нямаш нищо против, ще ми бъде интересно да ми разкажеш за първото ти посещение, какво посети, какво почувства ☺ Разбира се, че няма проблем. Ще ти разкажа за моя престой там, но за чувството, колкото и банално да звучи, няма как да се опише ! То трябва да се усети ^^. При всеки в различно. Първото ми посещение беше с туристическа виза. Реших да си наема малък апартамент в Ню Йорк за месец. (8 000лв. наем + разходите отделно) , а не да отсядам в хотел ( въпреки, че има и на изгодни цени ) просто защото ми се искаше да опитам от живота на Америка такъв какъвто е. Самото ежедневие на средностатистическия американец. А и така придобиваш представа колко струва да живееш на такова място. Наем, сметки, джобни. Всичко. Заминах през декември, защото много ми се искаше да изкарам празниците там. Кола не съм си наемала, защото не съм шофьор, но и да бях не го препоръчвам, тъй като е лудница. Задръствания, трафик, високи цени на паркингите.... а бе ужас. Пътувах с градския транспорт. Можеш да стигнеш до всяка точка на града. За целия си престой в САЩ посетих : 1. Ню Йорк * Empire State Building - отворен е за турсити и можеш да се качиш на последния етаж от който гледката е уникална ! Билета беше около $ 70. Струва си. Аз се качвах 3 пъти до 102-ия етаж. Дано нямаш страх от високо. * Хотел Плаза - предполагам го знаеш от Сам вкъщи 2. Тъй като много ми се искаше да го видя отвътре, реших да вляза и само да питам на рецепцията за цени и свободни стаи. Всички бяха много любезни и усмихнати, въпреки, че бях влезнала само да питам без да наема нищо. На тръгване дори ми предложиха да ми извикат такси. Точно срещу него е * Central Park - въпреки минусовите температури през деня парка беше пълен с хора. От най - малките до най - големите. Има паметници, поддържат се градини с цветя, фонтани които обаче през това време на годината бяха спрени. Има и каляски с които може да се разходиш из парка. Често идват улични музиканти с които хората се заговарят. * Мейсис - Тук можеш да намериш всичко което ти трябва. Нещо като българските молове. Ако не се лъжа там е заснет и клипа на римейка на песента All I want for Christmas is you - Mariah Carey ft. Justin Bieber * Пето Авеню - това е като Родео Драйв в Калифорния. Бутици, маркови дрехи, аксесоари , бижутерии, заведения. Тук се намира и катедралата Свети Партик, но не съм влизала, само минах покрай нея. Рокфелер център. Там се намира огромната елха и ледена пързалка. Качих се на Top of the Rock - етажа има страхотна панорамна гледка към града и можеш да пиеш кафе или да хапнеш. * Апартамента на Кари Брадшоу - За съжаление само минах от там, не успях да вляза. Казаха, че сградата била в освежителен ремонт. След време разбрах, че е продадена и към днешна дата нямам представа дали е отворено за посетители или вече се ползва само като частен имот. * Уест Вилидж - сградата на апартамента от Приятели. Въпреки, че сериала не е сниман там на място, а апартамента е пресъздаден в снимачното студио си е голяма атракция за туристите. Истинския апартамент се отдава под наем. $3800 на месец. * Статуята на свободата * Бруклинският мост - вечер когато се включат светлините е уникална гледка. Както и да се мине по него. * Линкълн Център - Препоръчвам за хората интересуващи се от изкуство. Аз лично посетих Vivian Beaoumont Theater - имаше театрална постановка на Бродуей. Какво разбрах от нея обаче е друг въпрос. * Таймс Скуеър - Това е централния площад. Американците си го наричат " сърцето на света ". Бих казала, че е по - голяма атракция вечер когато всичко е в светлини. През деня е голяма блъсканица. Тълпи от хора, всеки бърза за някъде. * Медисън Скуер Гардън - За времето в което бях там основно се провеждаха баскетболни срещи и WWE шоута, за които обаче билетите бяха разпродадени месеци по - рано. 2. Чикаго/ Илинойс В Чикаго отидох основно заради къщата от Сам вкъщи. И там обаче ударих на камък, защото се оказа, че къщата е купена. Само минах по алеята, но и това си беше нещо. * Небостъргачите Уилис Тауър и Чикаго Скайлайн. * Брега на езерото Мичиган - в даунтаун. По крайбрежието на езерото има страхотни паркове, но тъй като беше зима нямаше как да седна и да погледам. * Бъкингамски фонтан 3. Масачузетс * Харвърд в Бостън. 4. Ню Джърси * Атлантик Сити - Малко градче, но пък на мен много ми хареса. * Оушън Сити - Града е на крайбрежието на Ню Джърси. Има страхотен парк в близост. Плажа беше идеален за разходки. Американците като цало много ми допаднаха. Топли хора са. Общителни. Ако ги спреш на улицата да попиташ нещо винаги се отзовават. Кафенетата също са много приятни места. Дори повечето американци си имат "свое" кафене. Любимото място за срещи с приятели или кафе за навън. Това беше моят първи престой в САЩ. Опитах се да съм кратка и ясна, за да не отегчавам с дълги писания 🙂 12
Aleksandra Carter Публикувано: 1 декември, 2021 Автор Публикувано: 1 декември, 2021 @Mimka и @anya 👌МНОГО БЛАГОДАРЯ ! Anya, за туристическата виза има ли някакви особености като интервюто за зелена карта ?
Marusinka Публикувано: 1 декември, 2021 Публикувано: 1 декември, 2021 преди 1 час, Aleksandra Carter каза: @Mimka и @anya 👌МНОГО БЛАГОДАРЯ ! Anya, за туристическата виза има ли някакви особености като интервюто за зелена карта ? Много е важно за туристическа виза да се покажат здрави връзки с България и намерение за връщане обратно в страната. Приятели и роднини, които са ми идвали на гости, винаги носят в посолството (ако имат) нотариални актове за притежание на имущество, извлечения от банкови сметки, свидетелства за брак или непълнолетни деца. Имала съм приятелки без брак и деца, но със солидна финансова възможност, на които са им давали 10 годишна виза от първия път, и такива като баба ми с доста имоти и жив мъж, на която й отказваха два пъти та трябваше да се разправям с посолството в България. Ще е хубаво да имате някакъв конкретен повод за пътуването - сватба, концерт, събитие от изключително значение за вас. 2 1
anya Публикувано: 1 декември, 2021 Публикувано: 1 декември, 2021 Моето интервю мина много бързо. И аз бях неомъжена, без деца. Но здравите връзки с БГ си ги имах. Имоти, собствен бизнес, спестени пари в сметка, а тогава карах и курсове. Не ми направиха никакъв проблем. И на мен ми дадоха за 10г.
nomad Публикувано: 1 декември, 2021 Публикувано: 1 декември, 2021 Нямам имот, нито кола, даже и велосипед не притежавам. Пари в банката, също не държа и не съм женен. На практика, не мога да докажа никакви връзки с родината, а и не се опитвах. На интервюто за туристическа виза, не предоставих никакви документи, освен паспорт, снимки и бях попълнил предварително, онази форма онлайн, DS-нещо си. Служителят ме пита, защо ми е виза, казах да посетя Ню Йорк. Тогава ме пита, какво ще правя там и да не реша да остана. Като ме попита това, просто се изсмях, казах му, че според статистиката, 2/3 от хората в САЩ са потънали в дългове и живеят от заплата до заплата, за какво ми е да оставам, да бачкам като зомби, без нормална отпуска и да не мога да отида на зъболекар, ако се наложи, защото е скъпо. Онзи премигна учудено, няколко пъти. Накрая каза, визата ще е готова другата седмица. Дадоха ми десетгодишна. 6 15
stanimir Публикувано: 1 декември, 2021 Публикувано: 1 декември, 2021 Аз също смятам ,че прекалено се преекспонира значението на имотно състояние , финансови средства и т.н. Предварителния въпросник е достатъчно подробен за да преценят ,що за човек имат пред себе си още преди да си влязла в консулството . Не бих опитвал да им обяснявам ,колко лошо живеят в САЩ (както и другаде по света) ,но ако се държиш естествено и отговориш на няколкото въпроса имаш голям шанс да получиш виза. Според мен са наясно ,че вече малцина граждани на държава от ЕС биха съсипали години от живота си в нелегална емиграция. Времената вече са много различни и САЩ отдавна не е първи избор за емиграция. Така че просто опитай ,нищо не губиш освен таксата за кандидатстване ,но пък ще си наясно и няма да го мислиш. Успех ! 6
Aleksandra Carter Публикувано: 1 декември, 2021 Автор Публикувано: 1 декември, 2021 Благодаря на всички включили се 👏
stanislavpp Публикувано: 1 декември, 2021 Публикувано: 1 декември, 2021 преди 1 час, nomad каза: 2/3 от хората в САЩ са потънали в дългове и живеят от заплата до заплата, Звучиш като отроче на родната бедна журналистика . Живота на кредит е начин на живот в САЩ главно заради високият стандарт и нелепо високите заплати. Знаеш ли кои не са потънали в дългове ? Най-бедните само , защото нямат кредитни карти и нямат възможност да изтеглят заем , тоест да влязат в статистиката на задлъжнялите . Всички тези 2/3 карат чисто нови автомобили покрай нулевите лихви и изгодноте условния за кредит , ипотечните кредити са на 2-3% годишна фиксирана лихва. Много по изгодно е да имаш кредит и да използваш кеша за безобидни инвестиции на борсата , отколкото да използваш кеша за големи вноски по кредити. С две думи , не са задлъжнели само най-бедните , защото буквално няма как да задлъжнеят , освен това ползват и безплатни зъболекари , и безплатна мед.помощ. Няма да се учудя , ако всички до един милиардери са в списъка на задлъжнелите , както и 10 милиона милионери… 6
nomad Публикувано: 1 декември, 2021 Публикувано: 1 декември, 2021 преди 45 минути , stanislavpp каза: Звучиш като отроче на родната бедна журналистика . Живота на кредит е начин на живот в САЩ главно заради високият стандарт и нелепо високите заплати. Знаеш ли кои не са потънали в дългове ? Най-бедните само , защото нямат кредитни карти и нямат възможност да изтеглят заем , тоест да влязат в статистиката на задлъжнялите . Всички тези 2/3 карат чисто нови автомобили покрай нулевите лихви и изгодноте условния за кредит , ипотечните кредити са на 2-3% годишна фиксирана лихва. Много по изгодно е да имаш кредит и да използваш кеша за безобидни инвестиции на борсата , отколкото да използваш кеша за големи вноски по кредити. С две думи , не са задлъжнели само най-бедните , защото буквално няма как да задлъжнеят , освен това ползват и безплатни зъболекари , и безплатна мед.помощ. Няма да се учудя , ако всички до един милиардери са в списъка на задлъжнелите , както и 10 милиона милионери… Честно казано, това не ме интересува. Разказах, как протече при мен, интервю за виза и какъв беше резултата. Тук във форума, достатъчно хора ме познават и някои от тях, могат да потвърдят, че без да имам никакво имущество или активи, получих десетгодишна виза. Отговорът ми към служителя, беше продиктуван от неговите намеци, това, което му казах тогава, съм го чел на английски в чуждестранни сайтове. Мога да потърся линкове, но подобни дискусии са безсмислени. Просто, исках да обърна внимание, че без старателна подготовка и да се вълнува особено човек, пак може да вземе десетгодишна виза, не е кой знае какво. 4
Marusinka Публикувано: 2 декември, 2021 Публикувано: 2 декември, 2021 преди 7 часа, nomad каза: Честно казано, това не ме интересува. Разказах, как протече при мен, интервю за виза и какъв беше резултата. Тук във форума, достатъчно хора ме познават и някои от тях, могат да потвърдят, че без да имам никакво имущество или активи, получих десетгодишна виза. @nomadтова твоето е изключение/късмет, че си попаднал на такъв интервюиращ. Прозвуча ми все едно са ме спрели за неправилно шофиране - при някои полицаи “damsel in distress” работи, други ми пишат глобата без да се мотаят. Хубаво е обаче, че споделяш опита си. Като при всяко интервю различни хора разчитат на различна степен подготовка. Аз се панирам на момента и обичам да съм супер подготвена, за да преодолея запецването. Мъжът ми пък винаги го кара като теб с хумор и на късмет, но ако нещо се провалим - аз си търся моето, а той се нерви с дни. Затова колкото повече коментари по темата, толкова по-полезно за момичето.
savagejo Публикувано: 2 декември, 2021 Публикувано: 2 декември, 2021 Аз също отидох на интервю само с паспорт, снимка и попълнената декларация. Получих десетгодиншна виза. При мен интервюиращия се поинтересува от различните печати и визи които имах в паспорта. Само ме попита всички ли са били за удоволствие. И беше много впечатлен и изненадан от визата за Лаос (и че изобщо се изисква такава). Лично мнение е, че още при попълване на декларацията имат достатъчно информация за да откажат или дадат виза. И ако са решили да ви откажат, няма значение какви документи ще занесете. 11
Aleksandra Carter Публикувано: 2 декември, 2021 Автор Публикувано: 2 декември, 2021 Благодаря на всички включили се 👏 Тези които сте спечелили, от първия път ли ви избраха за зелена карта ?
stanimir Публикувано: 2 декември, 2021 Публикувано: 2 декември, 2021 При миналогодишната лотария статистиката е следната : Апликации от България - 30649 Зелени карти - 348 2
Djgeorgie Публикувано: 2 декември, 2021 Публикувано: 2 декември, 2021 Според мен, ако някой наистина иска да живее в щатите, не чака да печели никакви зелени карти и лотарии а си търси начини и варианти за учебна / работна / предприемаческа виза и т.н. Аз ако чаках да отида да живея в NYC на едната лотария, сигурно все още да си чакам. Особено при 1.135 % шанс за спечелване. :) 3
anya Публикувано: 2 декември, 2021 Публикувано: 2 декември, 2021 @Aleksandra Carter , това е лотария. Въпрос на късмет. Мен ме избраха от втория път. Майка ми преди години е подавала 8 пъти по ред и нищо. Трябва да се съглася с @Djgeorgie - ако чакаш само на зелена карта, може цял живот да не стъпиш там. Съвета ми е, ако имаш добра професия да си потърсиш работа и да заминеш с работна виза. Ако ли не - пробвай се за туристическа 🙂 Нищо не губиш. При всички случаи ти пожелавам УСПЕХ ! 4
Mimka Публикувано: 2 декември, 2021 Публикувано: 2 декември, 2021 На мен никога не ми е било фикс идея или цел да живея в САЩ. Подавахме документи просто ей така, да си пробваме късмета. Не съм ги броила, но мисля, че може би към 4-5 години подред съм подавала, като най-вероятно две или три от тях са ме дисквалифицирали, защото подавах със стара снимка. Годината, в която подадох с актуална снимка ме изтеглиха. Решихме да заминем с бебе на 6 месеца, да изкараме тук 5 години, колкото да кандидатстваме за гражданство и след това да решим дали да останем или да се върнем. 6
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега