Aleksandra Carter Публикувано: 3 декември, 2021 Автор Публикувано: 3 декември, 2021 @Mimka , при мен това желание не е от скоро, ... аз тази година подадох за трети път. Твоето интервю как мина ? Какви въпроси ти зададоха и искаха ли ти и на теб някакви документи ? И изобщо интервютата от зелена карта задължително ли са на английски ?
Mimka Публикувано: 3 декември, 2021 Публикувано: 3 декември, 2021 Честно казано, вече съм позабравила конкретните въпроси. Но първо се редихме на едно гише, където българка ни проверяваше документите и повечето въпроси ни ги зададе тя, от типа: Какво образование имаш? Какво възнамеряваш да работиш в САЩ? Бяхме представили съдебно решение, искаше да обясним какво точно се е случило и т.н. Общо взето въпроси по самите документи, които са ти предварително поискани. След това бяхме повикани на второ гише, където младо американско момче се опитваше да ни говори на български, но ние му казахме, че е ОК да говорим на английски. Това всъщност би трябвало да е същинското интервю. Зададе два-три въпроса и това беше. Интервютата не са задължително на английски, зависи при кой служител ще попаднеш. 1
Aleksandra Carter Публикувано: 5 декември, 2021 Автор Публикувано: 5 декември, 2021 @Mimka благодаря ! @anya ти Ню Йорк ли харесваш най - много?
funny Публикувано: 5 декември, 2021 Публикувано: 5 декември, 2021 На 2.12.2021 г. в 20:42, Aleksandra Carter каза: Благодаря на всички включили се 👏 Тези които сте спечелили, от първия път ли ви избраха за зелена карта ? Да не те отчайвам, но както и останалите са ти подсказали - това е лотария и всичко опира до късмет дали и кога ще те изтеглят. Преди години, когато живях за няколко години в САЩ, имаше един форум за зелена карта, в който даваха и доста практични съвети за живота там и го четях. Там, имаше хора подавали по 10-15 години , че и повече , които така и не бяха изтеглени. 2
anya Публикувано: 5 декември, 2021 Публикувано: 5 декември, 2021 преди 3 часа, Aleksandra Carter каза: ти Ню Йорк ли харесваш най - много? Ню Йорк ми е любим град за живеене 🗽. Лудница е, забързано ежедневие, динамика, кипи живот и на мен това ми харесва. Поне за момента. А иначе всеки щат си има своя чар и може да те впечатли с нещо. Някои повече, други по - малко. Лос Анжелис също много ме привлече, но пък там снега и зимата са мираж което е проблем за мен. Коледните празници са любимото ми време през годината, та в тази връзка Лос Анжелис отпадна като вариант. Просто не си представям докато хората навън полуголи бягат в опит да достигнат сянката, криейки се от горещото слънце, аз вътре увита в толплото си одеало да си наливам вино пред декоративната камина, правейки се, че ми е студено в неуспешния си опит да усетя духа на Коледа. Други градове които много харесвам са Сан Франциско, Сан Диего, Атланта, Филаделфия... P.S. Ето една виртуална разходка из Ню Йорк през зимата. Има няколко качени в youtube, ако искаш ги прегледай. Така ще добиеш по - реална представа от моите обяснения. 3 1 1
Aleksandra Carter Публикувано: 5 декември, 2021 Автор Публикувано: 5 декември, 2021 @anya много забавно си описала " Калифорнийската си Коледа" 😄👍 Видеата ще ги изгледам, да.
Evgenia Minasyan Публикувано: 5 декември, 2021 Публикувано: 5 декември, 2021 Здравейте група ! Следя темата от няколко дни и накрая реших и аз да се включа. Моят опит със зелената карта определено подкрепя тезата, че всичко е въпрос на късмет. Както изтеглянето, така и интервюиращия на който ще попаднеш след това. На мен Америка ми се случи съвсем непланирано. Имах намерение да напусна БГ, но се бях насочила към Барселона. Регистрирах се съвсем на майтап, като си обещах, че няма да възлагам големи надежди, за да няма после големи разочарования. В крайна сметка бях избрана от първия път и реших, че ще пробвам. Майка ми дори започна да се шегува с мен, че трябва да пускам тото. На интервю ме извикаха след около 3 месеца. Освен за медицинския преглед ме уведомиха, че трябва да си нося всички лични документи с които разполагам. Интервюто ми го проведе американски служител, който говореше развален български. Въпросите ми бяха следните : 1. За първи път ли ще пътувате до САЩ ? - Казвам да. 2. Омъжена ли сте ? - Не. 3. Деца имате ли ? - Не. 4. Имате ли роднини в САЩ ? - Не. 5. Какво работите ? - Имам собствен бизнес. 6. Какво ще работите в САЩ ? - Същото. 7. Имате ли образование ? - Да. Обърна се и ми каза, че до две седмици ще си получа визата по DHL и че в рамките на 6 месеца трябва да съм заминала за САЩ, но НЕ по - късно. Едната камара документи които бях приготвила дори не ги погледна. Заминах за САЩ малко преди да направя 6 месеца от датата на прегледа. Първоначално бях на квартира при едно семейство, тъй като самостоятелните квартири в хубавата част на града са доста скъпи. Факт е, че страната дава големи възможности, ако МОЖЕШ и ИСКАШ да правиш нещо. Но в същото време не е и толкова лесно като по филмите. 1
annie_to Публикувано: 6 декември, 2021 Публикувано: 6 декември, 2021 преди 14 часа, anya каза: ... Коледните празници са любимото ми време през годината, та в тази връзка Лос Анжелис отпадна като вариант. Просто не си представям докато хората навън полуголи бягат в опит да достигнат сянката, криейки се от горещото слънце, аз вътре увита в толплото си одеало да си наливам вино пред декоративната камина, правейки се, че ми е студено в неуспешния си опит да усетя духа на Коледа. ... Съвсем не са им декоративни камините на хората в ЛА 😉 И най-интересното е, че почти всички къщи си имат. Може би ги палят само по Коледа, но си ги ползват. В момента максималната температура е 18 градуса и това е нормално за сезона. Хората са извадили ботушите и палтата. Понякога ги носят с къси панталонки, но си е като зима. Ски сезона на Биг Беар също започна 😉
anya Публикувано: 6 декември, 2021 Публикувано: 6 декември, 2021 @annie_to , да, камината е като неизменна част от повечето къщи в САЩ изобщо, Сняг си има по планинската част Сан Бернардино , но като цяло зимите в Ел Ей не са това което аз си представям по Коледа - студ, виелици и прочие. Със сигурност не е моето. 🙂 1
Травеолани Публикувано: 6 декември, 2021 Публикувано: 6 декември, 2021 Преди 4 години прекарахме Коледа в Калифорния - Сан Диего предимно и няколко дена в ЛА. В ЛА беше около 20 градуса, но в Сан Диего си беше ЛЯТО - 30 С, пече слънце, всички по джапанки, със слънчеви очила и мирише на слънцезащитни. И същевременно отвсякъде звучеше коледна музика и имаше украса. Много странно чувство за мен, защото и аз коледните празници ги свързвам с това как си стоиш вкъщи, облечен с дебели дрехи и се наслаждаваш на студеното време през прозореца. Беше едно прекрасно пътуване, но нямаше никакъв коледен дух, поне не този, на който ние сме свикнали и все едно пропуснахме Коледата тази година. За един път на няколко години става за малко екзотика, за всяка година ще омръзне 🙂. 1
neuromancer Публикувано: 6 декември, 2021 Публикувано: 6 декември, 2021 Абе ако снежанките не са по бански значи още може да се желае от Коледата... 2
Marusinka Публикувано: 7 декември, 2021 Публикувано: 7 декември, 2021 преди 5 часа, neuromancer каза: Абе ако снежанките не са по бански значи още може да се желае от Коледата... Докато не ги видиш тия снежанки по бански под ръка с дядомразовци по прашки във Вегас 🤮 2 1
Aleksandra Carter Публикувано: 8 декември, 2021 Автор Публикувано: 8 декември, 2021 @anya квартирата за която споменаваш още при първото ти ходене 8 000лв. на месец добре обзаведена ли беше ? Парите не са малко. И чрез някой ли си я намери или сама от сайтове ? Ако някой има желание да сподели относно квартири, цени и т.н. ще бъда благодарна. 🙏
funny Публикувано: 8 декември, 2021 Публикувано: 8 декември, 2021 @Aleksandra Carter след като си на етап кандидатстване за зелена карта, все още ти е прекалено рано да гледаш квартири. Докато те изтегля ( ако се случи изобщо) има много време през което условията може да се променят коренно до тогава 1
stanimir Публикувано: 8 декември, 2021 Публикувано: 8 декември, 2021 Ясно че всичко засега е в сферата на мечтите ,но може да погледнеш примерно в https://newyork.craigslist.org/ за квартири и прочие. Това ти е много много далечно към този момент .Със сигурност пандемията е върнала и много американци по родните им места, та цените след време едва ли ще са вече същите.
anya Публикувано: 8 декември, 2021 Публикувано: 8 декември, 2021 преди 1 час, Aleksandra Carter каза: квартирата за която споменаваш още при първото ти ходене 8 000лв. на месец добре обзаведена ли беше ? Парите не са малко. И чрез някой ли си я намери или сама от сайтове ? Прилично обзаведена квартира за един човек, имах всичко необходимо. Беше чисто, личеше си, че се поддържа. Но не си представяй някакъв лукс 300кв. Добре е да не правиш съпоставки между БГ и САЩ, защото база за сравнение няма, поне относно цени. Ако в БГ за 8 000лв. на месец живееш в центъра на града в четиристаен луксозен апартамент, то в Ню Йорк за тези пари живееш нормално. Разбира се много зависи и в кой квартал си, но се предполага, че няма да отидеш в гетото 🙂 Добър вариант е да си наемеш стая и да живееш с хазяите. Реално пак си ползваш почти цялата къща - баня, кухня, хол, но ти излиза по - евтино като живееш с тях. Ето един сайт за квартири - https://bg.airbnb.com/ Влез и разгледай, ще придобиеш представа за съотношение цена - качество. 1
Aleksandra Carter Публикувано: 8 декември, 2021 Автор Публикувано: 8 декември, 2021 Дори и да съм далеч, нужно ли е всеки да го повтаря и да ми убива ентусиазма ? Какво пречи да се информирам? Нали уж форума е за това .... 3
Mimka Публикувано: 8 декември, 2021 Публикувано: 8 декември, 2021 Аз живея в Сан Хосе, Калифорния. Тук наемът на къща с две спални е в диапазона 2600-4000 долара необзаведена. Наем на студио необзаведено е около 1500-1800 долара. Обзаведени ще е голям късмет ако се намерят. Може би апартаментите ще са по-евтини от къщите, но не съм се интересувала. В Маркетплейс също има доста оферти за наеми, както и zillow.com. 2
Травеолани Публикувано: 8 декември, 2021 Публикувано: 8 декември, 2021 @Aleksandra Carter - наемите са различни в различните градове и щати и в зависимост от жилището (1 bedroom апартамент, къща, студио, таункъща). Ню Йорк е един от най-скъпите градове в света, така че наем там изобщо не трябва да е база за сравнение, а и за да съм честна не бих препоръчала на никой новодошъл да се установи да живее в Ню Йорк в началото. Да го посетиш като турист да. Сан Хосе е в Силиконовата долина и за там важи същото. 8000 лева на месец е много висок наем. И имай предвид, че 95% от квартирите се предлагат необзаведени. Кухните са ок - стандартно имат печка и хладилник, ако сградата е по-нова и микровълнова фурна и съдомиялна в някои случаи. Ясно е, че е рано, но като/ако се стигне до там, това, което трябва да гледаш, е къде имаш приятели/познати, които да ти помогнат в началото, да те ориентират, да ти намерят жилище под наем, поне за първата година. Не е нужно да си непременно в някой от големите мегаполиси, защото е много трудно в началото. Или поне в град, който е разположен на голяма площ и има много предградия (които са си като малки градове), за да не се стресираш още от началото. И също така се запитай къде би искала и се виждаш да живееш ти. Не гледай и не копирай какво правят другите, защото много често това, което работи за тях, не работи за нас. Успех 🙂 2
Evgenia Minasyan Публикувано: 8 декември, 2021 Публикувано: 8 декември, 2021 Алекс, относно избора на квартирата е важно и какви доходи ще имаш, съответно професията. Ако имаш високоплатена работа може и в Манхатън да си наемеш, няма лошо. Всеки с избора си. Но ако примерно 70% от заплатата ти отива само за наем, според теб СТРУВА ЛИ СИ ? Според мен това е абсолютно ненужно. Лично аз и да имам възможност не бих плащала толкова скъпа квартира, по - скоро бих спестявала парите. Добре е да не си с нагласа " на всяка цена ", за да не се изненадаш неприятно. Малките градове не са никак лоши. Дори напротив 🙂 1
Djgeorgie Публикувано: 8 декември, 2021 Публикувано: 8 декември, 2021 преди 5 часа, stanimir каза: Ясно че всичко засега е в сферата на мечтите ,но може да погледнеш примерно в https://newyork.craigslist.org/ за квартири и прочие. Това ти е много много далечно към този момент .Със сигурност пандемията е върнала и много американци по родните им места, та цените след време едва ли ще са вече същите. Специално за Ню Йорк Сити Craigslist е ама най-лошият вариант за търсене на квартири. Почти всичко там е скам. Основният сайт за жилища в НЮ Йорк е StreetEasy, където може да се видят цени и условия за всякакъв вид имоти. 8000 ЛВ за наем в Манхатън биха стигнали за около 20-тина дни ако става въпрос за краткосрочно наемане на така наречените serviced apartments, като най-големите компании в този бранш са Sonder и BlueGround, но не мисля, че за наемане на такова жилище въобще ще става въпрос в случая. Тези пари биха стигнали за наемане на двустаен апартамент в Бруклин примерно, или за добър едностаен в определени части на Манхатън, обаче трябва да се има в предвид, че дохода на наемащия трябва да е 40 X месечния наем или иначе казано $180000 на година, а ако се наема чрез гарант, гарантът трябва да изкарва минимум 80 X месечния наем на подопечния си, та за наемане на такова жилище приятелите трябва да са поне адвокати, банкери, IT-та или от сорта, та да имат такъв доход за да помогнат. Въобще, не виждам защо изобщо обсъждаме наеми в Ню Йорк при положение, че това е един от най-скъпите градове в света и пазара на имоти там е адски динамичен, а дори и при невероятен късмет за изтегляне от лотария 2023, най-ранното заминаване би се случило след около 2 години, до когато нещата кой знае какви биха били. 4
stanimir Публикувано: 8 декември, 2021 Публикувано: 8 декември, 2021 Един блогър който качва няколко видеа седмично за нещата в Ню Йорк. Има интересни неща , вкл. за имотния пазар без да претендирам за достоверност : https://youtube.com/playlist?list=PLb_xU7RWYGbYx0gd_kJBFJrCqpF6Qjkts
Травеолани Публикувано: 8 декември, 2021 Публикувано: 8 декември, 2021 Съгласна съм с Евгения и като цяло правилото е, че не повече от 30% от доходите ти, трябва да отиват за наем. Така че работата и заплатата са важни, но в повечето случаи те са неизвестни в началото. Трябва да се има предвид, че новодошлите е възможно да стоят 3-4 месеца без работа, затова добрият финансов план е важен 🙂 . 1
Evgenia Minasyan Публикувано: 9 декември, 2021 Публикувано: 9 декември, 2021 Алекс, хубаво е да вземеш на сериозно това което ти се дава като информация, защото най - малкото е на база ЛИЧЕН ОПИТ. Хора които наистина сме минали по този път и знаем как стоят нещата... а не на принципа " един човек ми каза " или " прочетох еди къде си ". Добре е преди да заминеш да си много добре информирана и подготвена. Далеч съм от мисълта, че някой се опитва да ти убива ентусиазма 🙂 Дори и да спечелиш зелена карта, моят съвет е отиди и виж за какво става въпрос преди да имигрираш окончателно ! 4
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега