Прескочи до съдържание

От Венеция до МатерА .... без МатерА!


Radnev

Препоръчани мнения

Публикувано:

Еми преди имаше публикувани чеклисти за багаж /какво да не забравим/, сега трябва да се напънем да сътворим чеклист какво да не забравя да проверя, преди да тръгна - ковида в дестинацията и на прибиране /брой заразени и изисквания/, ваксини, тестове, плф, застраховки, документи, прогноза за времето /за полета и в дестинацията/..... и отмятаме 🤓 

  • Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:

Като се заговорихме за гратисчий и валидатори, ми изникна спомен, че бях видял по малките ж п. гари (може и на големите да ги има) едни странни машини, в които се позагледах първия път и подминах.

Тогава се замислих, дали пък не са валидатори🤔, но след като видях, че на билетите има точен час, реших, че с или без валидация, те не могат да бъдат ползвани повторно. 

Кондуктори проверяваха билетите само на дългите разстояния и идваха 30-40 минути след като сме се качили. От Пескара до Бари, което е поне 200 км никой не ни провери. 

Публикувано:

В Италия два пъти съм виждала проверка, и двата пъти в Бергамо в автобус А1. Единият път беше горе на последната спирка в Чита Алта, а другият - на летището пак последна спирка. Вратите стоят затворени и 3-4 човека проверяват пътниците. За летището все съм се чудила, защото с карта за 24/72 часа имаш право да отидеш веднъж от там до града и веднъж обратно. Как се установява дали не съм ходила 5 пъти, след като се валидира само преди първото качване?  

@Radnev, бавно пишеш 😀 Чакам с интерес защо МатерА и защо не сте стигнали 😜

  • Харесвам 2
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 46 минути , Radnev каза:

Като се заговорихме за гратисчий и валидатори, ми изникна спомен, че бях видял по малките ж п. гари (може и на големите да ги има) едни странни машини, в които се позагледах първия път и подминах.

Тогава се замислих, дали пък не са валидатори🤔, но след като видях, че на билетите има точен час, реших, че с или без валидация, те не могат да бъдат ползвани повторно. 

Кондуктори проверяваха билетите само на дългите разстояния и идваха 30-40 минути след като сме се качили. От Пескара до Бари, което е поне 200 км никой не ни провери. 

Абе, не разчитай много на това. По принцип, ако влакът е реджионале, билетът важи за 4 часа от момента на валидирането му. Навремето беше 6 часа и позволяваше набързо да си избереш някое междинно градче по трасето и да го разгледаш, ама преди няколко години ги ограничиха до 4 часа. Виждал съм как хайка контрольори и полицаи направо закопчават с белезници чужденци, дето са пропуснали да си валидират билета (беше влак Пиза-Флоренция, преди 8 години). Аз оттогава винаги гледам първо да валидирам. Сега, при последното ни пътуване по коледа, реджионалето от Рома Термини за Перуджа беше на много далечен коловоз (1ви или 2ри източен...) Толкова бързахме да стигнем навреме, че пропуснахме валидирането (нали на Термини се минава през машини за скениране на входа към всички коловози и това ме обърка, че вече сме валидирани... Усетихме се веднага и още на Тибуртина скокнах от влака на перона да намеря машина за валидиране. До Перуджа така и не мина контрольор, но за сметка на това там още на перона полицаите сканираха зелените сертификати на всички слизащи от влака.

 

@jul , Раднев си пише точно толкова бързо, колкото трябва 🙂 Дето викаше един наш професор: "Който бърза... стига с едно око!" 😄 

 

И на мене ми е интересно; чак се чувствам малко виновен, понеже все му повтарях да не бързат и Матера да си я оставят за десерт най-накрая 😮 

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 11 минути , master_of_germs каза:

...

 

@jul , Раднев си пише точно толкова бързо, колкото трябва 🙂 ...

Е, да по твоите стандарти всичко е бързо ... след като още не си си довършил темата "Мейби ту минитс, мейби ту...мороу", касаеща пътешествия в Турция през май месец, 2021г. :wink:

 

  • Шок 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 7 минути , ven62 каза:

Е, да по твоите стандарти всичко е бързо ... след като още не си си довършил темата "Мейби ту минитс, мейби ту...мороу", касаеща пътешествия в Турция през май месец, 2021г. :wink:

 

Отлежалото вино е най-добро. В това съм абсолютно категоричен. Най-хубавото на описанието на едно пътешестве е, да го преживяваш отново и отново, докато го описваш... или да го четеш. И колкото повече се разтегли във времето, толкова по-дълго е удоволствието. 🙂 Ти за Турция ми говориш, ама аз не съм си довършил още пътеписа от пътуването до Малайзия и Тайланд, а минаха точно три години и три дни, откак сме се върнали 😄 Едно друго, пак отпреди почти три години, съм го запънал още на втория му ден. 😄 

  • Харесвам 5
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 1 час, master_of_germs каза:

Абе, не разчитай много на това. По принцип, ако влакът е реджионале, билетът важи за 4 часа от момента на валидирането му. Навремето беше 6 часа и позволяваше набързо да си избереш някое междинно градче по трасето и да го разгледаш, ама преди няколко години ги ограничиха до 4 часа. Виждал съм как хайка контрольори и полицаи направо закопчават с белезници чужденци, дето са пропуснали да си валидират билета (беше влак Пиза-Флоренция, преди 8 години). Аз оттогава винаги гледам първо да валидирам. Сега, при последното ни пътуване по коледа, реджионалето от Рома Термини за Перуджа беше на много далечен коловоз (1ви или 2ри източен...) Толкова бързахме да стигнем навреме, че пропуснахме валидирането (нали на Термини се минава през машини за скениране на входа към всички коловози и това ме обърка, че вече сме валидирани... Усетихме се веднага и още на Тибуртина скокнах от влака на перона да намеря машина за валидиране. До Перуджа така и не мина контрольор, но за сметка на това там още на перона полицаите сканираха зелените сертификати на всички слизащи от влака.

 

@jul , Раднев си пише точно толкова бързо, колкото трябва 🙂 Дето викаше един наш професор: "Който бърза... стига с едно око!" 😄 

 

И на мене ми е интересно; чак се чувствам малко виновен, понеже все му повтарях да не бързат и Матера да си я оставят за десерт най-накрая 😮 

Имал съм драма с валидатори и от контролата знам, че може просто да напишеш с химикал дата и час върху билета, като не си можал да намериш валидатор или много си бързал за влака 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, jul каза:

@Radnev, бавно пишеш 😀 Чакам с интерес защо МатерА и защо не сте стигнали 😜

Подозирам, че МатерА ще бъде по велика и от битката за АлберобелО. Толкова Велика, че ще стане О'МатерА!

@Radnev кажи като затръгвате с Ваня за МатерА, да пуснем скрита камера :))) 

  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Преинсталирам си компютъра, та се занимавам с разни програми. Функционалността на новите с нищо не се е променила в сравнение със старите. Единствената разлика, е че стават все по-тежки и искат един куп допълнителни дивотии, за да тръгнат😡.

***

Разгледах си билетите и едва сега схванах тази работа с валидаторите:

IMG_20220114_192721.jpg.0c5543f3e28d3d925f8849435e21abd8.jpg

Този първият, с червената линия е за влак Regionale, но си има дата и час и никъде не пише нищо за валидиране. Издавали са ни ги за по-дългите пътувания и в тези влакове винаги е имало контрольор. Между Пескара и Бари не ни провериха, но сега се сетих, че там имаше закъснения на влаковете и объркахме влаковете и влезнахме във влак за Бари, но бърз. Искаха ни 55 евро да си доплатим😯, та слезнахме на следващата спирка, което беше след сигурно 40 минути. Вероятно през това време кондукторът е минал за пръв и последен път😁

При другите два билета обаче не е така. Там няма дата и час и на тях си пише "Valid 4th from validation", което означава, че сме били добросъвестни полугратисчий😀.

 

  • Харесвам 6
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 1 час, Radnev каза:

Преинсталирам си компютъра, та се занимавам с разни програми. Функционалността на новите с нищо не се е променила в сравнение със старите. Единствената разлика, е че стават все по-тежки и искат един куп допълнителни дивотии, за да тръгнат😡.

***

Разгледах си билетите и едва сега схванах тази работа с валидаторите:

IMG_20220114_192721.jpg.0c5543f3e28d3d925f8849435e21abd8.jpg

Този първият, с червената линия е за влак Regionale, но си има дата и час и никъде не пише нищо за валидиране. Издавали са ни ги за по-дългите пътувания и в тези влакове винаги е имало контрольор. Между Пескара и Бари не ни провериха, но сега се сетих, че там имаше закъснения на влаковете и объркахме влаковете и влезнахме във влак за Бари, но бърз. Искаха ни 55 евро да си доплатим😯, та слезнахме на следващата спирка, което беше след сигурно 40 минути. Вероятно през това време кондукторът е минал за пръв и последен път😁

При другите два билета обаче не е така. Там няма дата и час и на тях си пише "Valid 4th from validation", което означава, че сме били добросъвестни полугратисчий😀.

 

И аз впоследствие разбрах, че в Италия валидирането е на пероните. Преди 3 години от Катания до Палермо видях на билета, че трябва да се валидира, но не открих във влака машина. Мина кондуктор провери ни билетите и нищо не каза. Явно не му се е занимавало с чужденци, а и няма как два пъти да се придвижим за деня в посоката. Предпоследния ден с билети Палермо-Чефалу-Палермо видяхме от едни руснаци и то на гарата в Чефалу, че си пъхат билета в машина на перона😄

При пътуванията ни това лято в Сицилия пак беше по-различно отпреди. Влак Сиракуза-Авола билет се купуваше от барчето на гарата и не се валидира. Ното-Модика се купува от кондуктора, гарата е затворена. Модика-Рагуза се купува от незнам къде си, защото гарата също е затворена, кондукторът уж тръгна да ни обяснява, че трябва да имаме предварително билети, но бързо се отказа и дойде с касов апарат да ни продаде.

Въобще не е трудно да станеш нередовен, без да искаш. Може би със сегашния опит бих ползвала сайта на железниците за покупка на билети. От България обаче скоро като исках да плащам, няколко пъти ми отхвърля картата, че най-накрая успях с пейпал. Може би като си в Италия, няма да има такива проблеми с плащанията с карта.

  • Харесвам 4
Публикувано: (редактирано)
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

И аз впоследствие разбрах, че в Италия валидирането е на пероните. Преди 3 години от Катания до Палермо видях на билета, че трябва да се валидира, но не открих във влака машина. Мина кондуктор провери ни билетите и нищо не каза. Явно не му се е занимавало с чужденци, а и няма как два пъти да се придвижим за деня в посоката. Предпоследния ден с билети Палермо-Чефалу-Палермо видяхме от едни руснаци и то на гарата в Чефалу, че си пъхат билета в машина на перона😄

При пътуванията ни това лято в Сицилия пак беше по-различно отпреди. Влак Сиракуза-Авола билет се купуваше от барчето на гарата и не се валидира. Ното-Модика се купува от кондуктора, гарата е затворена. Модика-Рагуза се купува от незнам къде си, защото гарата също е затворена, кондукторът уж тръгна да ни обяснява, че трябва да имаме предварително билети, но бързо се отказа и дойде с касов апарат да ни продаде.

Въобще не е трудно да станеш нередовен, без да искаш. Може би със сегашния опит бих ползвала сайта на железниците за покупка на билети. От България обаче скоро като исках да плащам, няколко пъти ми отхвърля картата, че най-накрая успях с пейпал. Може би като си в Италия, няма да има такива проблеми с плащанията с карта.

Аз пък пътувах гратис с автобус 944 до летището в Болоня. До спирка Ospedale  от центъра взех номер 39,в него платих билет с карта. Но в 944 се оказа,че трябва да имам закупен  билет,или да купя онлайн. Докато разбера(с питане на пътуващите) кое приложение да сваля,докато се регистрирам и потвърдя, стигнахме до летището! Та...малко ме е срам,но реших да спестя едни 4 евро!

 

Приложението е Roger,ако на някой му потрябва и не го знае.

Редактирано от blueriver
  • Харесвам 9
Публикувано:
преди 9 часа, blueriver каза:

Аз пък пътувах гратис с автобус 944 до летището в Болоня. До спирка Ospedale  от центъра взех номер 39,в него платих билет с карта. Но в 944 се оказа,че трябва да имам закупен  билет,или да купя онлайн. Докато разбера(с питане на пътуващите) кое приложение да сваля,докато се регистрирам и потвърдя, стигнахме до летището! Та...малко ме е срам,но реших да спестя едни 4 евро!

 

Приложението е Roger,ако на някой му потрябва и не го знае.

В билета за 944 за 4 евро от/до летището се включва използването и на още едно превозно средство, стига да е до час от валидирането. Ако вземеш такъв билет няма нужда да купуваш друг, ако сменяш автобуса. До централния вход на ЖП гарата в Болоня имаше гише за продажба на билети за градския транспорт, там дават и подробна информация за видовете билети.

  • Харесвам 8
  • Благодаря 1
Публикувано:

Глава ЧЕТВЪРТА.

"Болоня - градът на килнатите кули и хилядите арки"

26-ти декември – последен ден на Коледа. Местре е напълно замряло, дори Inter Spar не работи. Принудени сме да отскочим до близкия McDonalds. В сърцето на Италия. Какъв срам!!!😳

Ям безвкусен BigMac🍔, а Ваня вяло отхапва от пържените ми картофки🍟. Не ни се връща в хотела, така че решаваме да се разходим из пустите улици. Завалява дъжд. Пътуваме тип „травълър” – малко багаж, много функционалност. Якетата ни са непромокаеми. Тези с които караме сноуборд. Така, че просто нахлупваме качулките и продължаваме. Стигаме центъра на Местре, който нито е голям, нито е впечатляващ. Обикаляме го набързо и скоро отново сме в McDonalds. Пия Кафе Americano, а Ваня е на горещ шоколад. Седнали сме до прозореца и просто гледаме дъжда. Носи ни някакво спокойствие. Някъде след полунощ тръгваме с бавна стъпка към хотела.

На входа ни чака изненада⚠️. Така и не разбрахме, човекът от хотела ли бе или от някаква служба. Иска лични карти, паспорти, грийнпаси. Отива до рецепцията и дълго проверява нещо. Насочваме се към близкото канапенце, но служителят явно има очи и на гърба, защото веднага дотичва и ни приканва да се върнем по местата си. В главите ни започват да се въртят тревожни мисли, за нови правила, които са влезли в сила току зад гърба ни, случайни тестове, карантини☣️ и т.н.

Всичко с нас е ОК, така че все пак сме допуснати да влезем в хотела си. Докато чакаме аснасьора с изумление забелязваме, че семейството африкански китове, отново нагъва спагети от огромната си купа! Часът е може би един след полунощ!! На Ваня и става много смешно. Едва се натъпкваме в асансьора, където буквално прихваме от смях😆.

На сутринта поемаме за Римини. По пътя обаче ще спрем в Болоня, който ще бъде основна наша цел за целия ни ден.

Вечер стоим до късно🦉, но сутрин сме бавни🐌. Хващаме влака🚆 за Болоня чак към единайсет. Цената е 12,90 евро на човек. В Болоня пристигаме към един.

Първото, което се набива на очи са широките булеварди и монументалното строителство. Голяма част от сградите са направени от едни характерни кафяви тухли.

Мрачното време прави кафявото да изглежда още по-кафяво😐. Целият град има някакво готическо излъчване.

IMG_1694.JPG.df82a83134ed03462618f1d0e8eb0947.JPG

 

IMG_1703.JPG.a5034ef65e9257264ca4257a9ed3f6f1.JPG

 

IMG_1710.JPG.85d83e19b5489818bddf61252f193c0c.JPG

 

IMG_1696.JPG.0a7b66ac65f03a1230fa9d2abadf24ba.JPG

 

IMG_1711.JPG.ef1e8c79640dd46823c29484a22ce75b.JPG

Мисля, че добре разбирате какво имам предвид. Разбира се, изключвайки тези девойки на Guess, коитo от една страна навяваха за нещо свежо и лятно🏖️, но от друга дотолкова не кореспондираха на обстановката🧱, че бе най-добре да бъдат премахнати веднага.

Това, с което е известен градът са безбройните арки, безбройните кули, старият университет и огромната катедрала.

Арките ни заобикаляха буквално от всякъде.

IMG_1688.JPG.dfe63907e6a7bce6294fc66b4d23280d.JPG

Причината била в местния университет. Открит през 1088г., той бил и най-старият университет в цяла Западна Европа. Студентите обучавани тук били толкова много, че градът не смогвал да ги приеме. Така се взело решение, сградите да бъдат достроени, а новите конструкции, щели да бъдат носени чрез арки, които с времето достигнали обща дължина от почти 40 км.😯

Другото нещо, с което Болоня бе страшно известна, бяха средновековните кули⚠️. Строителството им започнало през XIIв., като в най-добрите години на града бройката им достигнала до умопомрачителните 170🤯. В началото кулите били строени основно с отбранителна цел. После роля започнал да играе и престижът.

И лудостта била пусната да шества свободно😆.

Най-богатата фамилия, трябвало да има най-високата кула. Така фамилиите Гаризенда и Азинели се хвърлили в луда надпревара кой е по-по-най! В началото превес имала Гаризенда. Бързото строителство и лошите основи обаче изиграли твърде лоша шега на фамилията. Още през 1360, кулата вече била наклонена с 3-4 метра. Пред страх от срутване, една част от нея била премахната и така кулата останала на „скромната кота” от 49 метра.

От Азинели строели по-бавно, но по-стабилно. Кулата им растяла, ли растяла, достигайки до 97 метра. С времето, тя също дала лек наклон, но в рамките на допустимото, така че бе функционираща и до ден-днешен.

Снимането на тези средновековни мастодонти е наистина трудно, както и всичко останало в този град.

IMG_1701.JPG.c061e93983d8242c9d8f82abe09d832b.JPG

От снимките, които съм направил не си личи, но по-ниската кула е страховито килната на една страна. Входът е 5 евро, но билетите не се продаваха пред кулите, а в посетителски център на централния площад. От там си купихме билети както за Кулата Азинели, така и за Palazzo A”ccursio. Имаха час и трябваше да бързаме.

Кулата Азинели се изкачваше по едно стръмно и тясно вито стълбище. Така, че за да се качим, трябваше да изчакваме вече влезлите да слязат. На италианците явно не им се бъхташе с всяка група по 498 стъпала нагоре, а после и надолу, така че бяха заели стратегически места на двете големи площадки за почивка. От там подканяха групите да бързат нагоре или надолу. Нещата не се получавах добре, така че винаги имаше избързали или изостанали и в никой момент не можеше да се разбере кой от коя група е и накъде върви😄.

IMG_1715.JPG.8fb80407e1fa1052d7698244173c4d89.JPG

Най-после се качихме:

IMG_1729.JPG.c688015c992291cdb16eab614c27ce75.JPG

 

IMG_1731.JPG.63a5b1320a2cd2a922224b5d4deefa4b.JPG

В началото бе голяма бутаница за снимки, но после нещата се успокоиха, та можехме спокойно да попием впечатления от високо. Преброихме поне дузина по-ниски кули, които стърчаха около нас.

Понеже следващата група напираше отдолу, а и часът за Двореца наближаваше, бе време да слизаме. Дълго се бяхме колебали между университета и двореца и накрая избрахме двореца, което се оказа грешка. Билетът за Palazzo A”ccursio бе 8 евро и изобщо не си заслужаваше. Единственото, което видяхме бе поредица от празни зали, които дори и не изглеждаха стари. Бяха ни дали по един аудиогид, който не преставаше да бърбори, така че бързо губехме нишката на безкрайните му обяснения☹️.

Поне използвахме тоалетната и постояхме на топличко☺️.

Следващата ни цел бе гигантската базилика „Сан Петронио”. Строежът започва през 1390г. и трябвало да надмине „Свети Петър” в Рим. Как са си мисели тези хора, че тази работа ще се получи, изобщо си нямам и идея??? Понеже средствата не достигнали или пък папата се усетил навреме⚠️, строежът бил стопиран.

IMG_1705.JPG.30d435ce3bf8c5ab906495764c77a478.JPG

После базиликата била достроена и се получила на два ката. Долният от бял мрамор, а горният от „обичните ми” кафяви тухлички.

Базиликата е наистина огромна, но отвътре не е особено богата. Най-интересната част от църквата бе „Махалото на Фуко”, което аз невъзмутимо подминах. За щастие, Ваня прояви малко повече любознателност към този странно махащ се обект. „Махалото на Фуко” освен книга на Умберто Еко е математически експеримент, при който с помощта на махало, провесено от много висок свод се доказва, че земята се върти. Според теорията, при движението си напред-назад, махалото винаги пресича една и съща централна точка, но в крайното си движение то прави леко въртеливо движение, породено от центробежната сила на въртящата се планета. Ако човек се вгледа внимателно в махалото, сякаш започва да улавя отклонението му, но може и да е зрителна илюзия.

Времето неумолимо напредваше🕠, а нас ни чакаше път до Римини. След базиликата се помотахме още малко по централните улици. Болоня се славеше като една от кулинарните столици на Италия, така че трябваше да опитаме нещо.

Накрая избрахме заведение, точно там, откъдето бяхме тръгнали - „Фонтанът на Нептун”:

IMG_1733.JPG.5c2e4beff6335bbb084e35f74946d0e2.JPG

 

IMG_1714.JPG.0a3a5654f38305f505b2adb95c4568d8.JPG

Бе малко по-скъпо от очакваното, но пък гледката си заслужаваше😳😀.

Бяхме в Болоня, така че избрах класиката - спагети болонезе. Ваня пък бе на талиатели с нещо си. Тук сигурно трябва да кажа, че всичко е било божествено🤩. Ами ... не направих разлика от спагетите, които съм ял на други места. Същото важеше и за пиците, които ядохме до втръсване, та не искам ни да видя, ни да чуя за пица, през следващите поне два месеца ...🍕😄

  • Харесвам 23
  • Браво 2
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 10 минути , Radnev каза:

Бяхме в Болоня, така че избрах класиката - спагети болонезе. Ваня пък бе на талиатели с нещо си.

А всъщност в Болоня трябва да опитате … тортелини! :laugh: Това е първото Т, с което е известен този град. Има още две - по-любознателните, ще ги открият бързо. 
 

Според мен мястото, където сте седнали не е било най-подходящото за опитване на истински вкусната храна в Болоня. 
Не случайно прозвището и е било - тлъстата/дебелата Болоня. Храната е била издигната в култ там. 
 

@Radnevи аз като останалите, чета с повече от удоволствие! Благодаря! 

  • Харесвам 14
  • Благодаря 1
Публикувано:

Талиатели Ал Рагу е класиката и единият индикатор, че не сте на място за туристи, е да не ги пише като "спагети болонезе" 😉 
Университетът е интересен, особено залата по Анатомия, а в една от църквите, малко "в тъча" има ранни скулптори на Микеланджело. 

  • Харесвам 13
Публикувано:

Със сигурност кулинарната част не е от силната ми страна в организацията на пътешествията😀. Мястото, което избрахме беше хубаво като обстановка, но да изпиеш един чай или кафе. Тя самата обстановка на заведението бе такава, че някак си не предразполагаше към ядене. 

Едно от важните Т го опитахме в Римини. Съвсем скоро ще разкрия кое😀

***

За университета съм сигурен, че е бил по-интересен, защото в "двореца" просто нямаше нищо, но към онзи момент така решихме. Може би, защото пропуснахме Двореца на дожите във Венеция, та да наваксаме с този😆

  • Харесвам 4
  • Шок 2
Публикувано:
На 17.01.2022 г. в 8:08, Radnev каза:

Със сигурност кулинарната част не е от силната ми страна в организацията на пътешествията😀. Мястото, което избрахме беше хубаво като обстановка, но да изпиеш един чай или кафе. Тя самата обстановка на заведението бе такава, че някак си не предразполагаше към ядене. 

Моля те, следващият път като планираш пътуване, ми пиши, за да ти направя кулинарна карта. Честно, такива попадения съм имала, дори мъжът ми чак е признавал, че не е трябвало да ми вика за огромните отбивки, които съм го карала да прави в името на хранителните ми нужди. Невероятно удоволствие ми доставя да търся интересни заведения и обикновено като пътуваме, аз първо отбелязвам всички ресторанти, които искам да посетя, и тогава забележителностите 🤣🤦‍♀️🤣 Чревоугодничеството ще ме вкара в Ада и пушек ще се вдига…

  • Харесвам 12
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 2 часа, Marusinka каза:

Моля те, следващият път като планираш пътуване, ми пиши, за да ти направя кулинарна карта. Честно, такива попадения съм имала, дори мъжът ми чак е признавал, че не е трябвало да ми вика за огромните отбивки, които съм го карала да прави в името на хранителните ми нужди. Невероятно удоволствие ми доставя да търся интересни заведения и обикновено като пътуваме, аз първо отбелязвам всички ресторанти, които искам да посетя, и тогава забележителностите 🤣🤦‍♀️🤣 Чревоугодничеството ще ме вкара в Ада и пушек ще се вдига…

А пък аз те моля - за да не се притеснявам дали няма да изпусна кога Раднев ще планира следващо пътуване и съответно кога ще му направиш кулинарна карта - направо вземи да направиш една тема "Кулинарните карти на @Marusinka " и там да представяш твоите кулинарни карти по държави, градове, области, райони или както там прецениш. А също да е отворена за поръчки, например - Marusinka, моля да ми напарвиш кулинарна карта за западна Сицилия, или за Андалусия, ect. ... :smile3::wink:
 

  • Харесвам 16
  • Шок 1
  • Браво 5
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 3 часа, Marusinka каза:

Чревоугодничеството ще ме вкара в Ада и пушек ще се вдига…

Ще сме компания

преди 42 минути , Фил каза:

вземи да направиш една тема "Кулинарните карти на @Marusinka " и там да представяш твоите кулинарни карти по държави, градове, области, райони или както там прецениш. А също да е отворена за поръчки, например - Marusinka, моля да ми напарвиш кулинарна карта за западна Сицилия, или за Андалусия, ect. ... :smile3::wink:

+1

И аз съм от агитката

  • Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:

Чини ми се, че не познавате @Radnev😉

Вие наистина ли си представяте ТОЙ да тръгне да ви възхвалява кулинарии 😉

Има не една и две теми за  кулинария, това за кулинарни карти също е идея. 

Ама това Раднев да заседне в изискан ресторант да слюноотделя! Айде не съсипвайте музата на човека, който задава златния стандарт за пътеописателсване в този форум. 

Понякога, особено по време на път, най-важното качество на храната е нейното количество 😉

 

Докато те с Ваня атакуваха Италия от север на юг по крилото, ние се бяхме заиграли в центъра 🙂

Едната вечер за сефте седнахме в ресторант със звезда на Мишлен (поради липса на особен избор от работещи късно вечер алтернативи). 

Не отричам, че глиганското беше много вкусно, ама си останах гладен. И нямам намерение да повтарям, щото аз да остана гладен никак не се отразява добре на спътниците ми 😉

 

  • Харесвам 11
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 5 минути , master_of_germs каза:

Айде не съсипвайте музата на човека, който задава златния стандарт за пътеописателсване в този форум. 

Съгласна съм с мастъра. 

Да оставим @Radnevда разказва.Това са неговите чувства и емоции.

 

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 минути , master_of_germs каза:

Чини ми се, че не познавате @Radnev😉

...

Никога не е късно някои да се промени. Не е лесно, но е възможно.

Вие как ме променихте и вече съм склонен да изкатеря някое и друго баирче, така и Раднев може да престане да загърбва не малка част от пътешественическите удоволствия - вкусната местна храна.

 

преди 6 минути , master_of_germs каза:

...

Едната вечер за сефте седнахме в ресторант със звезда на Мишлен ...

 

Това като го прочетох ... направо ми се сгря сърцето от кеф.

В последните месеци не само аз съм се набутал в мишленски ресторант и излезнал гладен от него.

Все пак удовлетворението ще е пълно, ако някой се похвали с посещение баш на Ristorante "Osteria del Poeta" в Алберобело.

:wink:

  • Харесвам 3
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 1 час, master_of_germs каза:

Едната вечер за сефте седнахме в ресторант със звезда на Мишлен (поради липса на особен избор от работещи късно вечер алтернативи). 

Направо сте имали супер шанс, обикновенно дори за една звезда се изисква резервация и то доста предварително. 

  • Харесвам 3
Публикувано:

И друг път е ставало дума, че метеорологични условия могат силно да повлияят на възприятията ни от дадено място. Първият път като посетихме Болоня беше в есенно, дъждовно и мъгливо време и аз не бях особено очарована.

Лятната Болоня е нещо съвсем различно. 🙂

Мръчкаво-кафявите цветове по необясним начин се превръщат в изкрящо оранжево-розови нюанси и градът става един от любимите ми. А една от причините за това са кремериите му - специализирани джелатерии. 😉

Венеция е същата работа - ако трябва да прекосиш(а понякога преплуваш)😃 площада Сан Марко с подгизнали обувки, ще увесиш нос и ще искаш да се прибереш на топло. Особено ако не си посетил Двореца на дожите за да затвърдиш националната си гордост, гледайки украсените с карти стени от времето, когато на континента сме били(почти) само ние между две империи. 🙂 Да видиш залеза от катедралната кула или да се разходиш до Мурано, Бурано, Торчело в слънчево време с вапоретка ....и си готов да се влюбиш в La Serenissima.😊

И какво казваш стана в Римини, @Radnev?😎

 

 

 

  • Харесвам 9
  • Смея се 1
  • Замислям се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.